Musk: Περιόρισε το Starlink στην Ουκρανία, φοβούμενος ρωσικά αντίποινα με πυρηνικά

0

Ο Elon Musk επιβεβαίωσε ότι ουσιαστικά απέτρεψε μια ουκρανική στρατιωτική επίθεση στη Ρωσία, αρνούμενος να επιτρέψει τη χρήση της υπηρεσίας Starlink. Ο δισεκατομμυριούχος ισχυρίζεται ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί η συνέργεια «σε μια μεγάλη πράξη πολέμου».

Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN, το οποίο επικαλείται την επερχόμενη βιογραφία του Musk, που φέρει την υπογραφή του Walter Isaacson. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Musk αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη το 2022, όταν η Ουκρανία σχεδίαζε μια επίθεση στο ρωσικό ναυτικό, στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Τα πλοία και τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτελούσαν την επίθεση βασίζονταν στο Starlink, αλλά η δορυφορική υπηρεσία δεν ήταν ενεργή στην περιοχή. Όταν η Ουκρανία πραγματοποίησε ένα «αίτημα έκτακτης ανάγκης» για να την ενεργοποιήσει, εκείνος αρνήθηκε και τα drones «έχασαν τη συνδεσιμότητα», αφήνοντας τα ρωσικά πλοία ανέγγιχτα.

«Αν είχα συμφωνήσει με το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν συνένοχος σε μια μεγάλη πράξη πολέμου και κλιμάκωσης της», έγραψε ο Musk, αιτιολογώντας την απόφασή του. Ο ίδιος φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ανησυχώντας πως η επίθεση θα οδηγούσε σε αντίποινα με πυρηνικά όπλα.

Οι υποτιθέμενες ενέργειες του Musk φαίνεται πως είχαν σημαντικές συνέπειες για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Mykhailo Podolyak, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky. Ο Podolyak έγραψε στο X ότι, αποτρέποντας τα drones να επιτεθούν στα ρωσικά πλοία, ο Musk τους επέτρεψε να εκτοξεύσουν πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας. «Ως αποτέλεσμα, άμαχοι και παιδιά σκοτώθηκαν». «Αυτό είναι το τίμημα ενός κοκτέιλ άγνοιας και ενός μεγάλου “εγώ”».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο συγγραφέας του βιβλίου έγραψε στο X πως «για να διευκρινίσουμε το ζήτημα του Starlink: οι Ουκρανοί νόμιζαν ότι η κάλυψη ήταν ενεργοποιημένη μέχρι την Κριμαία, αλλά δεν ήταν». «Ζήτησαν από τον Musk να την ενεργοποιήσει για την επίθεσή τους με drone στον ρωσικό στόλο. Ο Musk δεν το επέτρεψε, γιατί σκέφτηκε, μάλλον σωστά, ότι θα προκαλούσε μεγάλο πόλεμο».

Φωτογραφία από Tesla Owners Club Belgium υπό Creative Commons


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.