ΕΕ: Οι τεχνολογικές εταιρείες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική προπαγάνδα

0

Σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εταιρείες που λειτουργούν και διαχειρίζονται πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης απέτυχαν να σταματήσουν τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης «μεγάλης κλίμακας», μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η «προσέγγιση και η επιρροή των λογαριασμών που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο» ενισχύθηκε μέσα στο 2023. Την ίδια στιγμή, η ρωσική παραπληροφόρηση έχει αυξηθεί στο X, το πρώην Twitter, από τότε που ο Elon Musk εξαγόρασε την εταιρεία.

Η μελέτη εξετάζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης που φέρουν την «υπογραφή» του Κρεμλίνου και υποστηρίζει ότι η προαναφερθείσα αύξηση ενισχύθηκε «ιδιαίτερα από την κατάργηση των προτύπων ασφαλείας στο Twitter».

«Σε απόλυτους αριθμούς, οι λογαριασμοί που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο συνεχίζουν να προσεγγίζουν μεγαλύτερο κοινό στις πλατφόρμες της Meta. Εν τω μεταξύ, το μέγεθος αυτού του κοινού υπερτριπλασιάστηκε στο Telegram», προσθέτει η έκθεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υιοθετήθηκαν αυστηρότεροι κανόνες για τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Όλες οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους κανόνες του DSA, που απαιτούν μια πιο επιθετική προσέγγιση – κάτι που συμπεριλαμβάνει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν ο DSA είχε λειτουργήσει νωρίτερα, οι εταιρείες που λειτουργούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα είχαν παραβιάσει τα νομικά τους καθήκοντα – κάτι που θα οδηγούσε σε πιθανά πρόστιμα.

«Κατά τη διάρκεια του 2022, το κοινό και η απήχηση των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης που ευθυγραμμίζονται με το Κρεμλίνο αυξήθηκαν σημαντικά σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε η μελέτη.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.