Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βελτιώσει τη μέτρηση της προόδου του 5G

0

Ως μέρος της πορείας προς τη «Ψηφιακή Δεκαετία 2030», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, για πρώτη φορά, KPI μέσω των οποίων θα γίνεται καλύτερη καταγραφή της προόδου που σημειώνεται προς την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας.

Παράλληλα με αυτούς τους δείκτες απόδοσης, εξέδωσε καθοδήγηση για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να δομήσουν τους εθνικούς οδικούς χάρτες, για την επίτευξη των στόχων. Ως απάντηση σε αυτό, τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν εθνικούς οδικούς χάρτες έως τις 9 Οκτωβρίου.

Το 5G KPI που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρώτο έτος υποβολής εκθέσεων, θα παρακολουθεί το ποσοστό των νοικοκυριών που λαμβάνουν σήμα 5G, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσης της υποδομής ή την ποιότητα της υπηρεσίας.

Αν και αυτή η προσέγγιση θεωρείται ικανοποιητική για την παρακολούθηση των αρχικών υλοποιήσεων 5G, η επονομαζόμενη Digital Decade Committee έκρινε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω εργασίες για το 5G KPI, με στόχο τη βελτίωση του στο μέλλον.

Αρχικά, η Κομισιόν πρότεινε την παρακολούθηση της ανάπτυξης του 5G σε διαφορετικές ζώνες φάσματος, με εστίαση στα 3,6 GHz, ως ένα «κριτήριο» για την ποιότητα της υπηρεσίας. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση κρίθηκε πρόωρη και όχι επαρκώς τεχνολογικά ουδέτερη.

Τώρα, μια υποεπιτροπή που εστιάζει σε αυτά τα KPI, εργάζεται για να διερευνήσει τις επιλογές μιας πιθανής μελλοντικής αναθεώρησης τους. Στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής στις 12 Ιουνίου, τα κράτη μέλη τόνισαν ότι οι στόχοι πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι και να μην βασίζονται σε μια συγκεκριμένη ζώνη φάσματος. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κάλυψη των χώρων εργασίας και όχι μόνο των νοικοκυριών.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εξετάζει ένα KPI που μετρά το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία καλύπτονται από ένα δίκτυο που είναι σε θέση να προσφέρει ένα ελάχιστο εύρος ζώνης στον τελικό χρήστη. Το διαθέσιμο εύρος ζώνης θεωρείται ως ένας πιθανός δείκτης της χωρητικότητας και της απόδοσης του δικτύου.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν «αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί να διεξαχθούν περαιτέρω εργασίες για τη μέτρηση της ποιότητας και της κάλυψης των υπηρεσιών 5G από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Η Επιτροπή το θεωρεί αυτό σημαντικό, καθώς το standalone 5G διαδίδεται ευρύτερα, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτού του είδους η παρακολούθηση θα απαιτήσει συμφωνία για τα πρότυπα των στόχων και των μετρήσεων».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.