Ο διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής European Rover Challenge σε μία ξεχωριστή αποστολή στον Άρη

0

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 25 ομάδες από 12 χώρες θα ταξιδέψουν στην Πολωνία για να αναμετρηθούν με τα διαστημικά τους οχήματα (rover), στον φετινό τελικό του European Rover Challenge.

To European Rover Challenge (ERC) που διοργανώνεται από το 2014, αποτελεί έναν διαγωνισμό ρομποτικής και ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης κυρίως για GPS-denied περιβάλλοντα, με βασικό στόχο την διαστημική εξερεύνηση. Οι τελικοί του ERC 2023 θα διεξαχθούν από 15 ως 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο μεγαλύτερο τεχνητό Mars Υard (προσομοίωση εδάφους του πλανήτη Άρη) στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Κιέλτσε της Πολωνίας, στο campus του Kielce University of Technology.

Στον τελικό του ERC θα αναμετρηθούν 25 ομάδες φοιτητών και νέων ερευνητών από 12 χώρες οι οποίες θα παρουσιάσουν τα καινοτόμα σχέδια και τις δυνατότητες των rover τους, τα οποία θα διαγωνιστούν σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον του πλανήτη Άρη. Όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με δύο τρόπους: on-site, στον διαμορφωμένο χώρο του Kielce University of Technology, αλλά και μέσω μίας διαμορφωμένης πλατφόρμας, στην οποία οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συνδεθούν απομακρυσμένα από οπουδήποτε στον κόσμο. Με βάση τον σχεδιασμό του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με απαιτήσεις παρόμοιες με εκείνες που θέτουν οι μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες. Όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό, θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν είτε με φυσική επίσκεψη στον χώρο είτε μέσω live streaming. Θα τους δοθεί επίσης η ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις rover, να αλληλοεπιδράσουν με προηγμένη ρομποτική τεχνολογία και ακόμη να χειριστούν ένα rover για να εκτελέσουν ενέργειες παρόμοιες με αυτές μιας πραγματικής αποστολής στον Άρη.

Ανάμεσα στους σημαντικούς συμμετέχοντες του ERC, θα βρίσκεται και η ελληνική ομάδα Beyond Robotics, η οποία προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού, κατακτώντας στα προκριματικά την 7η θέση, με 78,85 βαθμούς. Η Beyond Robotics θα αναμετρηθεί με τις καλύτερες ομάδες ρομποτικής στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πέντε κορυφαίες ομάδες κατά σειρά πρόκρισης: AGH Space Systems (Πολωνία) με 82,67 βαθμούς, STAR Dresden e.V. (Γερμανία) με 81,75 βαθμούς, Team DIANA (Ιταλία) με 80,75 βαθμούς, Frankfurt Robotics Science Team (Γερμανία) με 79,75 βαθμούς, και Project RED (Ιταλία) με 79,50 βαθμούς.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει επίσης μια εντυπωσιακή λίστα ομιλητών, με επαγγελματίες και ειδικούς από τον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας και εκπροσώπους οργανισμών όπως η NASA και η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία). Άλλωστε η διοργάνωση δεν αποτελεί μόνο διαγωνισμό, αλλά και ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης και τεχνολογίας.

Η διοργάνωση του ERC υποστηρίζεται από κορυφαίους οργανισμούς, υψηλού κύρους, όπως η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και η Πολωνική Διαστημική Υπηρεσία. Το έργο του ERC χρηματοδοτείται εν μέρει από το πρόγραμμα “Κοινωνική Ευθύνη της Επιστήμης” του Υπουργείου Εκπαίδευσης και Επιστήμης της Πολωνίας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της εκδήλωσης για την προώθηση της επιστημονικής ενασχόλησης στην εκπαίδευση.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Comments are closed.