Παραιτείται η Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, Mariya Gabriel

0

Η Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Mariya Gabriel, παραιτήθηκε από τη θέση της, καθώς αναλαμβάνει την πρόκληση για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Βουλγαρίας.

Η Gabriel επιλέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον αρχηγό του κόμματός της, τον Boyko Borissov, για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, της έδωσε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Βουλγάρα κεντροδεξιά πολιτικός ανέλαβε Επίτροπος για τις ψηφιακές υποθέσεις το 2017 και το χαρτοφυλάκιο της έρευνας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην αρχή της τρέχουσας θητείας, το 2019.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, είπε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση και ευχαρίστησε την Gabriel για την «εποικοδομητική και φιλική συνεισφορά της».

«Εύχομαι στη Mariya Gabriel ό,τι καλύτερο και είμαι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή της εμπειρία, σε αυτό και στο προηγούμενο Σώμα των Επιτρόπων, θα αξιοποιηθεί σωστά για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το χαρτοφυλάκιο της Gabriel θα διαχειρίζεται η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Margrethe Vestager, και ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, με την Vestager να επιβλέπει θέματα καινοτομίας και έρευνας και τον Σχοινά θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Η Βουλγάρα πολιτικός έχει επτά ημέρες, έως τις 22 Μαΐου, για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματός Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB), μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ελπίζοντας να σπάσει ένα πολιτικό αδιέξοδο που μετά από πέντε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια δεν οδήγησαν σε έναν σταθερό συνασπισμό.

Φωτογραφία από European Parliament υπό Crrative Commons

Share.

Comments are closed.