Ημιαγωγοί: ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν για την Κίνα – Ετοιμάζουν κοινή δράση

0

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ αναμένεται πως θα δεσμευτούν για κοινή δράση γύρω από την αντιμετώπιση των ανησυχιών που προκαλεί η Κίνα, συντονίζοντας και τους ελέγχους σε διάφορους τομείς, όπως σε εκείνον των ημιαγωγών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, πρόκειται να συναντηθούν για το τέταρτο EU-U.S. Trade and Technology Council (TTC) στη Σουηδία, στις 30-31 Μαΐου.

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που επικαλείται το Reuters, οι δύο πλευρές στοχεύουν στην πραγματοποίηση τακτικών συνομιλιών, σε σχέση με την τεχνογνωσία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών που συνδέονται με εξωτερικές επενδύσεις, οι οποίες υποστηρίζουν τεχνολογίες στρατηγικών αντιπάλων – μια έμμεση αναφορά στην Κίνα.

Θα συντονίσουν, επίσης, τους ελέγχους των εξαγωγών σε σχέση με κάποια «ευαίσθητα προϊόντα» -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για στρατιωτική χρήση- και των ημιαγωγών, όπως τονίζεται στην ίδια δήλωση, η οποία αναφέρεται δύο φορές στην Κίνα και θα μπορούσε να αλλάξει πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι θεωρούν την Κίνα εταίρο σε ορισμένους τομείς, οικονομικό ανταγωνιστή και στρατηγικό αντίπαλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επαναξιολογήσει την πολιτική της για την Κίνα, αναγνωρίζοντας ότι ο συντονισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητος.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των κινεζικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το έγγραφο σημειώνει ότι οι δύο εταίροι «διερευνούν πιθανές ενέργειες» σχετικά με την απειλή που συνιστούν οι εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της κινεζικής πλευράς.

Οι δύο πλευρές τόνισαν, επίσης, ότι δεσμεύονται να συνεργαστούν με το G7 για να συντονίσουν τη δράση τους.

Share.

Comments are closed.