Πτώση στις παγκόσμιες αποστολές PC – Η Apple δέχεται το μεγαλύτερο «χτύπημα»

0

Οι παγκόσμιες αποστολές (shipments) προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης, του υπερβολικού αποθέματος και ενός μακροοικονομικού κλίματος που παρουσιάζει επιδείνωση, με την Apple να λαμβάνει το ισχυρότερο «χτύπημα».

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η IDC σημειώνει ότι οι παγκόσμιες αποστολές προσωπικών υπολογιστών έφτασαν τις 56,9 εκατομμύρια μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 80,2 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Η συγκεκριμένη κάμψη αποτελεί συνέχεια παρόμοιας ετήσιας πτώσης κατά 28,1%, που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές PC που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, η Apple είδε τη μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς, με μια πτώση της τάξεως του 40,5%. H Dell βρέθηκε στη δεύτερη θέση αυτής της κατάταξης, με μια πτώση που έφτασε στο 31%. Η Lenovo, η Asustek και η HP βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπες με πτώσεις στα shipments.

Τον Φεβρουάριο, η Apple ανέφερε ότι οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac, που είχαν παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας -όταν αυξήθηκε η ζήτηση λόγω της εργασίας από το σπίτι- μειώθηκαν κατά 29%, φτάνοντας τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο πιο πρόσφατο τρίμηνο.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν, επίσης, μια κατακλείδα στην εποχή της ζήτησης λόγω του Covid και μια προσωρινή, τουλάχιστον, επιστροφή στα προ-Covid μοτίβα του 2018» σημείωσε η IDC. «Η παύση στην ανάπτυξη και τη ζήτηση δίνει, επίσης, στην αλυσίδα εφοδιασμού περιθώριο να κάνει αλλαγές, καθώς πολλά εργοστάσια αρχίζουν να διερευνούν επιλογές για παραγωγή εκτός Κίνας».

Ο προβληματισμός σε σχέση με την επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών παραμένει, με την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα να ενισχύει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός και η αυστηρή νομισματική πολιτική θα παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Εάν η οικονομία βελτιωθεί μέχρι το 2024, «αναμένουμε σημαντική ανάπτυξη της αγοράς, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να ανανεώσουν [τα προϊόντα που διαθέτουν], τα σχολεία επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα Chromebook και οι επιχειρήσεις μετακινούνται προς τα Windows 11», δήλωσε ο Linn Huang, research vice president, Devices and Displays, της IDC. «Εάν η ύφεση στις βασικές αγορές φτάσει στο επόμενο έτος», η ανάκαμψη θα μπορούσε να πιεστεί, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Share.

Comments are closed.