Στον εφευρέτη του Ethernet, Bob Metcalfe, η κορυφαία βράβευση Turing

0

Στον πρωτοπόρο της δικτύωσης υπολογιστών, τον Bob Metcalfe, για την εφεύρεση του Ethernet, μιας τεχνολογίας που μισό αιώνα μετά την ανάπτυξη της παραμένει ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια για τη λειτουργία του networking, απονεμήθηκε το πιο διάσημο βραβείο του κλάδου.

Η Association for Computing Machinery απέδωσε στον 76χρονο Metcalfe, την «εφεύρεση, την τυποποίηση και την εμπορευματοποίηση» του Ethernet, απονέμοντας του το βραβείο Turing για το 2022 – γνωστό και ως «το Νόμπελ των υπολογιστών». Αυτό συνοδεύεται και από ένα χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στην υποστήριξη της Google.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Metcalfe εργάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Palo Alto της Xerox, από το οποίο έχουν προκύψει πολλές σημαντικές καινοτομίες. Το Ethernet ξεκίνησε όταν ο Metcalfe, ο οποίος αργότερα συνίδρυσε την εταιρεία 3Com, κλήθηκε να συνδέσει τον εκτυπωτή ενός γραφείου.

Ο Metcalfe σκιαγράφησε μια προσέγγιση δικτύωσης που θα παρείχε άριστη σύνδεση μεταξύ υπολογιστών και εκτυπωτών, με τρόπο που θα μπορούσε να επεκταθεί ομαλά καθώς θα αυξανόταν ο αριθμός των υπολογιστών εντός του δικτύου – κάτι που βοήθησε στο να ανοίξει και ο δρόμος για το Διαδίκτυο.

Ο Metcalfe, ο οποίος αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης το 1969 και απέκτησε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Χάρβαρντ το 1973, είπε σε συνέντευξή του ότι υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει στη διασύνδεση υπολογιστών, ειδικά γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Share.

Comments are closed.