OpenAI: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν από το ChatGPT

0

Μια από τις ανησυχίες που έχουν έρθει στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, μετά την εκτόξευση της δημοτικότητας των AI chatbots, αφορά στο εάν υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ή να επηρεαστούν κάποιες θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη. Μια νέα μελέτη από την OpenAI, την εταιρεία που έχει αναπτύξει το ChatGPT, εκτιμά ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επηρεάσει, σε σοβαρό βαθμό, το 19% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Το chatbot ChatGPT είναι αρκετά ισχυρό για να γράψει εκθέσεις και κείμενα marketing, να αναπτύξει κώδικα και να εξάγει πληροφορίες από οικονομικές εκθέσεις. Οι ερευνητές της OpenAI εκτιμούν ότι το ChatGPT και τα σχετικά μελλοντικά εργαλεία λογισμικού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τουλάχιστον το 50% των εργασιών που απαιτούνται για περίπου το 19% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το 80% του εργατικού δυναμικού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα μπορούσε να δει τουλάχιστον το 10% των εργασιακών του καθηκόντων να επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από το ChatGPT – το οποίο αναβαθμίστηκε πρόσφατα, μετά την παρουσίαση του GPT-4.

Η μελέτη προσθέτει: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι επιπτώσεις των LLMs (large-language models) όπως το GPT-4, είναι πιθανό να είναι διάχυτες». Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς -οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εργατικό δυναμικό το οποίο εκτελεί εργασίες που βασίζονται σε λογισμικό- θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη έκθεση σε πιθανό «disruption» από τα AI chatbots.

«Ανακαλύπτουμε ότι οι ρόλοι που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη και τις δεξιότητες κριτικής σκέψης δείχνουν αρνητική συσχέτιση, ενώ οι δεξιότητες προγραμματισμού και γραφής συνδέονται θετικά με την έκθεση στα LLM», τονίζει η μελέτη.

Οι ερευνητές της OpenAI κατέγραψαν ποια επαγγέλματα θα μπορούσαν να δουν το σημαντικότερο disruption χρησιμοποιώντας διάφορες μετρήσεις. Τα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο στη συγκεκριμένη ανάλυση ήταν οι διερμηνείς και μεταφραστές, οι ποιητές, οι στιχουργοί και οι δημιουργικοί συγγραφείς, οι ειδικοί δημοσίων σχέσεων, οι μαθηματικοί, οι φοροτεχνικοί, οι μηχανικοί blockchain, οι λογιστές και οι δημοσιογράφοι.

Το έγγραφο αναλύει και τον αντίκτυπο του ChatGPT ανά κλάδο. Τομείς όπως οι εκδόσεις παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πιθανή έκθεση σε διαταραχές. Αντίθετα, οι βιομηχανίες που είναι γνωστές για τη χειρωνακτική εργασία —υπηρεσίες τροφίμων, δασοκομία και υλοτομία, κοινωνικές υπηρεσίες και παραγωγή τροφίμων— είχαν τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο.

Τούτου λεχθέντος, η μελέτη παραδέχεται ότι υπάρχει μια εγγενής μεροληψία στην προσπάθεια να συνοψίσουμε κάθε επάγγελμα χρησιμοποιώντας απλές ετικέτες για την περιγραφή των εργασιακών καθηκόντων. «Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τα επαγγέλματα μπορούν να αναλυθούν εξ ολοκλήρου σε καθήκοντα και αν αυτή η προσέγγιση παραλείπει συστηματικά ορισμένες κατηγορίες δεξιοτήτων ή καθηκόντων που απαιτούνται για την ικανή εκτέλεση μιας εργασίας».

Το άλλο ζήτημα είναι ότι το GPT έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει λάθη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ψεύτικων πληροφοριών, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ενός ανθρώπου για να επιβλέπει τις εργασίες του. Αυτός είναι ένας παράγοντας που η μελέτη δεν μπόρεσε να λάβει υπόψη. Επιπλέον, εξέτασε μόνο εάν το ChatGPT θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση διαφόρων εργασιών ανά επάγγελμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα αρκετά έξυπνο ώστε να αυτοματοποιήσει πλήρως ορισμένες εργασίες.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναμένουν ότι το ChatGPT και οι μελλοντικές εκδόσεις του θα φέρουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Επομένως, η κοινωνία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. «Ενώ τα LLM βελτιώνουν σταθερά τις ικανότητές τους με την πάροδο του χρόνου, η αυξανόμενη οικονομική επίδρασή τους αναμένεται να παραμείνει και να αυξηθεί ακόμη και αν σταματήσουμε την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων σήμερα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Share.

Comments are closed.