Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται στη ψηφιακή βιομηχανία

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες μιας στρατηγικής μέσω της οποίας στοχεύει να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή βιομηχανία.

Τα Net-Zero Industry Act και Critical Raw Materials Act, μέρος του Green Deal, έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν είναι απλώς πρωτοπόρος στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και στην τεχνολογία που απαιτείται για να γίνει αυτό.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση πρόκειται να τριπλασιαστούν έως το 2030, από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι, όπως ανέφερε η Κομισιόν. «Η ουσία είναι ότι θέλουμε να είμαστε ηγέτες στις πράσινες βιομηχανίες του μέλλοντος», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος, Valdis Dombrovskis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το στέλεχος της ΕΕ έθεσε τους στόχους βάσει των οποίων η ΕΕ θα εξορύσσει το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών που καταναλώνει, όπως το λίθιο και για πρώτη φορά τον χαλκό και το νικέλιο, με την ανακύκλωση να προσθέτει ένα επιπλέον 15%. Στοχεύει, επίσης, να αυξήσει τη μεταποίηση στο 40% των αναγκών της έως το 2030.

Η προμήθεια ορυκτών ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση αποτελεί πρόκληση, καθώς η Κίνα επεξεργάζεται σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου, βασικό στοιχείο για τις μπαταρίες. Η Κομισιόν είπε ότι το 65% οποιασδήποτε βασικής πρώτης ύλης δεν θα πρέπει να προέρχεται από τρίτη χώρα.

«Δεν είμαστε μια ήπειρος πλούσια σε πόρους», είπε ο Dombrovskis, προσθέτοντας ότι, για πολλά υλικά, η Ευρώπη βασίστηκε σε μικρό αριθμό εταίρων. «Αυτός δεν είναι ένας σταθερός ούτε αξιόπιστος τρόπος για να οικοδομήσουμε τις βιομηχανίες του μέλλοντος. Επομένως, πρέπει επειγόντως να διαφοροποιηθούμε.»

Η ΕΕ έθεσε επίσης στόχο να παράγει, έως το 2030, τουλάχιστον το 40% των προϊόντων που χρειάζεται για τις τεχνολογίες «καθαρού μηδέν», όπως η ηλιακή ενέργεια και οι κυψέλες καυσίμου, εν μέρει με τον εξορθολογισμό της χορήγησης αδειών για πράσινα έργα. Το μπλοκ ανακοίνωσε και έναν στόχο για δέσμευση άνθρακα 50 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030.

Share.

Comments are closed.