Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Ο Biden ζητά τη θέσπιση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για το Big Tech

0

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, ζήτησε τη θέσπιση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που θα βάζει στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς, δίνοντας έμφαση σε εταιρείες όπως η Amazon, η Apple, η Meta και η Google.

Ο Biden, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας «State of the Union», προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να «ψηφίσει δικομματική νομοθεσία για να ενισχύσει την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και να αποτρέψει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες από το να παρέχουν στα προϊόντα τους αθέμιτο πλεονέκτημα».

«Ήρθε η ώρα να ψηφιστεί δικομματική νομοθεσία για να σταματήσει η Big Tech από το να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για παιδιά και εφήβους στο διαδίκτυο, να απαγορεύσει τη στοχευμένη διαφήμιση σε παιδιά και να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν αυτές οι εταιρείες για όλους μας», πρόσθεσε.

Οι αναφορές του, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, αποτελούν μια νίκη για εκείνους που καλούν για θέσπιση νομοθεσίας που θα ελέγξει τη δύναμη του τεχνολογικού τομέα. Παράλληλα, σηματοδοτούν την πρώτη φορά, από το 1979, που η λέξη «antitrust» χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ομιλίας.

Άλλωστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει επικρίνει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι η Amazon, η Meta, η Google και η Apple έχουν καταχραστεί την εξουσία τους. Ωστόσο, το Κογκρέσο απέτυχε πέρυσι να εγκρίνει ένα σύνολο αντιμονοπωλιακών νομοσχεδίων που θα είχαν βάλει στο στόχαστρο τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal πριν από λίγο χρονικό διάστημα, ο Biden ζήτησε τη θέσπιση νομοθεσίας που θα βάζει στο στόχαστρο τις εταιρείες με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Φωτογραφία: Joe Biden, υπό Creative Commons

Share.

Comments are closed.