Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Πρωτοποριακή συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν μια συμφωνία για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της γεωργίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της κλιματικής πρόβλεψης και του ηλεκτρικού δικτύου.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, συζητώντας την πρωτοβουλία λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, την αποκάλεσε «την πρώτη σαρωτική συμφωνία τεχνητής νοημοσύνης» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Προηγουμένως, οι συμφωνίες επί του θέματος είχαν περιοριστεί σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στην ενίσχυση της ιδιωτικότητας.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλαίσιο, το λεγόμενο AI modeling, το οποίο αφορά σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν δεδομένα για τη λήψη λογικών αποφάσεων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών λειτουργιών και υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία θα παρέχει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση σε πιο λεπτομερή και πλούσια σε δεδομένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερες αποκρίσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου και άλλα.

Αναφερόμενος στο ηλεκτρικό δίκτυο, ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν δεδομένα για το πώς χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια, πού παράγεται και πώς μπορεί να εξισορροπηθεί ο φόρτος, ώστε οι καιρικές αλλαγές να μην το βγάζουν εκτός σύνδεσης.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν παρόμοια συστήματα που συγκεντρώνουν δεδομένα για τα δικά τους δίκτυα, σημείωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, αυτά τα δεδομένα θα αξιοποιηθούν σε ένα κοινό μοντέλο που θα παράγει καλύτερα αποτελέσματα για τους διαχειριστές έκτακτης ανάγκης, τους παρόχους και όσους βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση των συστημάτων.

Η νέα συνεργασία περιορίζεται μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι και άλλες χώρες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Share.

Comments are closed.