Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Κίνα: «Έργο προτεραιότητας» η ανάπτυξη των δικτύων έκτης γενιάς (6G)

0

Μπορεί το 6G να απέχει ακόμη αρκετά χρόνια, αλλά η Κίνα βρίσκεται μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για αυτό. Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα δίκτυα έκτης γενιάς ως «έργο προτεραιότητας» για το 2023.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποίησε το κινεζικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής, αναφέρθηκε πως στόχος είναι να προωθηθεί η «συνολική» ανάπτυξη του 6G μέσα στο τρέχον έτος.

Πέρα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο και σε άλλους τομείς, όπως τα αεροσκάφη και η «αναζωογόνηση» της βιομηχανίας, αξιωματούχοι του τομέα των ΤΠΕ σημείωσαν πως στοχεύουν, επίσης, να επιταχύνουν την ανάπτυξη των δικτύων 5G και fiber, να αναπτύξουν περαιτέρω το private 5G και να εργαστούν γύρω από την ασφάλεια των δεδομένων.

Κανένα από τα παραπάνω δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά επιβεβαιώνει το 6G ως τομέα εστίασης για την εγχώρια βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Άλλωστε, στα τέλη του περασμένου έτους, η China Telecom εξέδωσε μια «λευκή βίβλο», στην οποία παρουσιάζεται το όραμά της για το 6G. Το συγκεκριμένο έγγραφο προέρχεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών της Κίνας, με την εργασία να προτείνει μια κατανεμημένη και προγραμματιζόμενη αρχιτεκτονική δικτύου RAN (P-RAN), ένα πλαίσιο «τριών επιπέδων και τεσσάρων όψεων». Την ίδια στιγμή, πριν από έξι μήνες, η China Mobile εξέδωσε το δικό της όραμα γύρω από το 6G.

Σημειώνεται πως έχει ήδη υπάρξει μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων, από τον κρατικό φορέα IMT-2030 6G Promotion Group, για ανάπτυξη πιθανών βασικών τεχνολογιών. Στόχος είναι να εμπνευστούν συνασπισμοί πανεπιστημίων και φορέων της βιομηχανίας, «να συγκεντρώσουν και να σχηματίσουν ένα πλούσιο απόθεμα τεχνολογιών που ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδιά για το 6G» και να υποστηρίξουν την έρευνα και την τυποποίηση για τα δίκτυα έκτης γενιάς.

Πανεπιστήμια και ερευνητικοί οργανισμοί είναι ευπρόσδεκτοι να υποβάλουν αίτηση πριν από τη λήξη της προθεσμίας, που έχει οριστεί για τον Νοέμβριο του 2023. Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να έχουν «αξία εφαρμογής και προώθησης για την καινοτομία και ανάπτυξη του 6G» και οι βασικοί τεχνικοί δείκτες θα πρέπει να μπορούν να αξιολογηθούν και να επαληθευτούν.

Share.

Comments are closed.