Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για την έκδοση απόφασης σε σχέση με το Πλαίσιο Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, η τρίτη προσπάθεια να υποστηριχθούν οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει περισσότερες νομικές προκλήσεις.

Το σχέδιο έρχεται μετά την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, τον Οκτώβριο, με σκοπό την εισαγωγή διασφαλίσεων για τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων της ΕΕ, ιδίως με τον περιορισμό της πρόσβασης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και την εισαγωγή ενός ανεξάρτητου μηχανισμού προσφυγής.

Η δυσανάλογη πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά μαζικά δεδομένα, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013, ήταν ένας από τους κρίσιμους λόγους για τους οποίους η μεταφορά προσωπικών δεδομένων πέρα από τον Ατλαντικό κρίθηκε δύο φορές παράνομη από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα αποφύγει τη νομική αβεβαιότητα για τις εκατοντάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διατλαντικό εμπόριο, αξίας τρισεκατομμυρίων.

«Τους τελευταίους μήνες, αξιολογήσαμε το νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ που παρέχεται από το Εκτελεστικό Διάταγμα, όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τώρα είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το νέο νομικό πλαίσιο που βασίζεται στο εκτελεστικό διάταγμα, είναι συγκρίσιμο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων της ΕΕ μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια και νόμιμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η δημοσίευση του σχεδίου είναι το πρώτο επίσημο βήμα της διαδικασίας για να επισημανθεί ότι μια ξένη δικαιοδοσία έχει επαρκές επίπεδο προστασίας δεδομένων. Το επόμενο βήμα θα είναι να εκδώσει γνώμη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων.

Η απόφαση θα χρειαστεί στη συνέχεια την έγκριση μιας επιτροπής που θα συγκροτηθεί από τους εκπροσώπους των κρατών μελών πριν από την επίσημη έγκριση, την οποία η Κομισιόν ελπίζει να επιτύχει μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την απόφαση, εάν κρίνουν ότι η Επιτροπή υπερέβη τις εξουσίες της.

Share.

Comments are closed.