Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας έχασε 400 δισ. το 2022 – Αισιοδοξούν οι «insiders»

0

Η ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία έχασε 400 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της μέσα στο 2022 ενώ, παράλληλα, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μείωση της τάξεως του 18% στο venture funding. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μέσω έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Atomico.

Η αξία των τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης έπεσε στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021. Τα υψηλά επιτόκια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συρρίκνωση της δεξαμενής ταλέντου βρίσκονται μεταξύ των λόγων που -όπως αναφέρεται- οδήγησαν στην προαναφερθείσα πτώση.

«Το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» δήλωσε στο Reuters ο Tom Wehmeier, partner της Atomico.

Το venture capital funding εντός της Ευρώπης μειώθηκε στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 41 χώρες, παρουσιάζοντας μια πτώση της τάξεως του 18% από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021.

Ο αριθμός των νέων «μονόκερων» -χαρακτηρισμός που αποδίδεται στις εταιρείες αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω- παρουσίασε επίσης μείωση μέσα στην φετινή χρονιά, πέφτοντας από 105 σε μόλις 31 το 2022.

Παρά τις προκλήσεις, η Atomico διαπίστωσε ότι οι ≈insiders» του κλάδου διατηρούν τον ενθουσιασμό τους. Σε μια έρευνα μεταξύ ιδρυτών και επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στη Γηραιά ήπειρο, το 77% δήλωσε ότι είναι είτε το ίδιο ενθουσιασμένο, είτε περισσότερο, σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής τεχνολογικής βιομηχανίας και σε σύγκριση με το 2021.

«Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Wehmier. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αλλάξει και, μαζί με αυτό, πρέπει να εξελιχθούν και οι προσδοκίες όλων των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία.

Share.

Comments are closed.