Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί έντονη κριτική στο Bitcoin

0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άσκησε έντονη κριτική στο bitcoin, λέγοντας ότι το κρυπτονόμισμα βρίσκεται σε πορεία για «να γίνει κάτι ασήμαντο».

Σε ένα blogpost με τίτλο «Bitcoin’s last stand», ο γενικός διευθυντής της ΕΚΤ, Ulrich Bindseil, και ο αναλυτής Jürgen Schaff, ανέφεραν ότι, για τους υποστηρικτές του bitcoin, η φαινομενική σταθεροποίηση της τιμής του αυτή την εβδομάδα «σημαδεύει μια ανάσα στο δρόμο προς νέα ύψη».

«Πιθανότερο, ωστόσο, είναι [να αποτελεί] μια τεχνητά προκληθείσα τελευταία ανάσα πριν από το δρόμο προς το να γίνει κάτι ασήμαντο – και αυτό ήταν ήδη προβλέψιμο πριν το FTX καταρρεύσει και στείλει την τιμή του bitcoin πολύ κάτω από τα 16.000 δολάρια».

Οι δύο συγγραφείς σημείωσαν πως το bitcoin δεν ταιριάζει στο καλούπι μιας επένδυσης και ότι δεν είναι κατάλληλο ούτε ως μέσο πληρωμής. «Ο εννοιολογικός σχεδιασμός και οι τεχνολογικές ελλείψεις του το καθιστούν αμφισβητήσιμο ως μέσο πληρωμής: οι πραγματικές συναλλαγές με Bitcoin είναι δυσκίνητες, αργές και ακριβές», έγραψαν. «Το Bitcoin δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε σημαντικό βαθμό για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο».

«Το Bitcoin δεν είναι επίσης κατάλληλο ως επένδυση. Δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (όπως τα ακίνητα) ή μερίσματα (όπως οι μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως τα εμπορεύματα) ούτε παρέχει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός). Επομένως, η αποτίμηση του βασίζεται καθαρά σε κερδοσκοπία».

Οι αναλυτές λένε ότι η αφερεγγυότητα του FTX είναι πιθανό να επιταχύνει τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας νέος νόμος που φέρει την ονομασία Markets in Crypto Assets, ή MiCA, αναμένεται να εναρμονίσει τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οι Bindseil και Schaff τόνισαν ότι είναι σημαντικό να μην μπερδέψουμε τη ρύθμιση ως ένδειξη έγκρισης. «Πρώτον, αυτές οι τεχνολογίες έχουν μέχρι στιγμής δημιουργήσει περιορισμένη αξία για την κοινωνία – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον. Δεύτερον, η χρήση μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για μια προστιθέμενη αξία ενός προϊόντος που βασίζεται σε αυτήν».

Εξέφρασαν, επίσης, ανησυχίες για τα φτωχά περιβαλλοντικά «διαπιστευτήρια» του. Τα τεχνικά θεμέλια του κρυπτονομίσματος είναι τέτοια που απαιτούν τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος για την επαλήθευση και την έγκριση νέων συναλλαγών. «Αυτή η αναποτελεσματικότητα του συστήματος δεν είναι ένα ελάττωμα, αλλά ένα χαρακτηριστικό», είπαν οι Bindseil και Schaff. «Είναι μια από τις ιδιαιτερότητες που εγγυάται την ακεραιότητα του πλήρως αποκεντρωμένου συστήματος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ εγείρει αμφιβολίες για τα ψηφιακά νομίσματα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε τον Μάιο ότι πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα «δεν αξίζουν τίποτα». Τα σχόλιά της προέκυψαν μετά από ένα άλλο σκάνδαλο για τον κλάδο, την κατάρρευση του stablecoin terraUSD.

Share.

Comments are closed.