Σταύρος Ασθενίδης, ΚτΠ: Πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί

0

Διαχειρίζεται περισσότερα από 250 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, έχει στο portfolio της 116 υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες (4,9 δισ. ευρώ) και το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζει να δημοπρατήσει 90 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) η οποία αποτελεί φορέα «κλειδί» για τις ΤΠΕ.

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, η θητεία του οποίου πρόσφατα ανανεώθηκε, επιθυμία των στελεχών του φορέα είναι «η μετεξέλιξη του από βασικό εκτελεστικό βραχίονα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, και που προωθούν δυναμικά τη χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση». Ο κ. Ασθενίδης αναφέρεται στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε αυτά που έρχονται, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΚτΠ αναφορικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και στις προτάσεις που έχει κάνει για να ξεπεραστούν.

Ποια σημαντικά έργα έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης από την ΚτΠ;

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ηγείται στην υπερπροσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας, πάντα με την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Δημιουργούμε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, απλούστερες διαδικασίες, προωθούμε μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τις ψηφιακές υποδομές της χώρας, και θα οδηγήσουν σε νέες προοπτικές, ώστε να συνεχίσουμε την πρόοδο που έχουμε καταγράψει αυτή την τριετία.

Η ΚτΠ στα 20 χρόνια λειτουργίας της, κατάφερε να υλοποιήσει έργα τα οποία βελτίωσαν καταλυτικά την καθημερινότητα του πολίτη, όπως το TaxisNet, το Εθνικό Ληξιαρχείο και το Rural Broadband. Συνεχίζοντας δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση, τα τρία τελευταία χρόνια, έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε ψηφιακές παρεμβάσεις όπως το 112, το Μουσείο της Ακρόπολης, το G-Cloud και το εμβληματικό ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι.

Υπάρχουν όμως και εξίσου μεγάλα έργα στον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – HRMS, η Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση – Gov ERP, οι Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε Δικαστήρια και Σωφρονιστικά Καταστήματα, η καινοτομία με τις 16+1 Smart Cities, τα Big Data, το Public Cloud, η Τηλεϊατρική, καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων – CRMS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της ΚτΠ είναι επίσης καταλυτικός στην εκπόνηση και υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για δράσεις που προσέφεραν στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των περίπου 720 εκατομμυρίων ευρώ. Ψηφιακή Μέριμνα I (€99.418.152,69), Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ (€26.793.323,05), Fuel Pass I (€99.340.775,00), Fuel Pass II (€201.706.750), Power Pass (€261.835.158,17), Τουρισμός για όλους (€30.267.400,00).

Ποια μεγάλα έργα πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους;

Η προετοιμασία για τη δημοπράτηση των έργων προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Συνεχίζουμε δυναμικά ώστε να προκηρυχθούν σημαντικοί διαγωνισμοί που αφορούν κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στη δικαιοσύνη.

Έπειτα από την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής στο σύνολο των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, ΕΔΙΤ (€30.000.000) τα βασικότερα από τα projects που πρόκειται να δημοπρατηθούν έως το τέλος της χρονιάς περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης αρχείων σε όλα τα (αστικά και ποινικά) δικαστήρια, την ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων (e-Justice €196.000.000) και την ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας €80.000.000).

Επίσης, έπειτα από την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, ακολουθεί και ο διαγωνισμός για την εξωστρεφή γεωργία (€58.000.000) ενώ μέχρι το τέλος του έτους επίσης αναμένεται να προκηρυχθούν τα έργα για την ψηφιοποίηση αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας (€5.000.000), τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών (€60.000.000) και το Hybrid Government Cloud (€117.800.000).

Τί πρόκειται να ακολουθήσει το 2023, έτος ιδιαίτερα σημαντικό για την υλοποίηση μεγάλου μέρους έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ιδανική συγκυρία για όλη την αγορά Πληροφορικής, καθώς η διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι μεγάλη, και το πακέτο των έργων ιδιαίτερα απαιτητικό. Το 2023 είναι έτος εξόχως σημαντικό για την πρόοδο του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και περιλαμβάνει μία ευρεία δέσμη ψηφιακών έργων. Ο προγραμματισμός μας, προβλέπει στο εξής την υλοποίηση 58 έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ.

Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό:

  • Της Οικονομίας με την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς (€15.200.000), την Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη ΒΙ (€18.500.000) και Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου (€27.900.000).
  • Του τουρισμού με το ενιαίο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων (€10.000.000) και τον ψηφιακό Μετασχηματισμό του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (€10.000.000).
  • Των τηλεπικοινωνιών με τις δράσεις επέκτασης και υποστήριξης του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών (€32.500.000) και διασυνδεσιμότητας για προηγμένες τηλεφωνικές υπηρεσίες (€480.000.000).

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι στην ατζέντα του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», περίοπτη θέση καταλαμβάνει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός περίπου 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των αντικειμένων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

Η δράση κατανέμεται σε τρία επιμέρους προγράμματα κρατικών ενισχύσεων:

  • Ψηφιακά εργαλεία ΜΜΕ
  • Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών
  • Ψηφιακές συναλλαγές

Ποιο είναι το σύνολο των έργων των οποίων η διαδικασία είναι σε εξέλιξη;

Η Κοινωνία της Πληροφορίας αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περισσότερα από 250 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, έχει στο portfolio της 116 υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες (4,9 δισ.) και στο επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζει να δημοπρατήσει 90 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ.

Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των έργων που έχει αναλάβει η ΚτΠ;

Μεγάλο στοίχημα αλλά και προτεραιότητα για όλους εμάς στην Κοινωνία της Πληροφορίας είναι να σταθούμε αρωγοί της εθνικής προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κράτους, μέσα από την επιτυχή υλοποίηση σημαντικών έργων πληροφορικής και επικοινωνιών.

Για να ανταπεξέλθουμε όμως σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, προχωρήσαμε σε εξειδικευμένες συνεργασίες με συμβούλους από την αγορά, και σε σημαντική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Πλέον βαδίζουμε ακάθεκτοι στην εκπόνηση, συμβασιοποίηση και υλοποίηση των έργων, καθώς συνιστά μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, να καταφέρουμε την μετάβασή μας στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται.

Πρέπει όμως επιπλέον η αγορά να σταθεί αντάξια των προσδοκιών, και οι εταιρείες να εργαστούν προς την κοινή κατεύθυνση της υλοποίησης των έργων. Το ζητούμενο είναι λοιπόν, τόσο εμείς όσο και οι εταιρείες, να ενεργοποιήσουμε όλους αυτούς τους πόρους που θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να παραδώσουμε όλα αυτά τα έργα στον χρόνο και στην ποιότητα που απαιτείται.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην πορεία εκτέλεσης του έργου σας, με δεδομένο το μέγεθός του;

Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, έγκειται στην εφαρμογή των περιοριστικών χρονοδιαγραμμάτων των έργων, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί, και τις χρονοβόρες διαδικασίες. Έτσι προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για επιτάχυνση των διαδικασιών, και χρήση δυνατοτήτων δημοσίων συμβάσεων, όπως οι συμφωνίες-πλαίσια.

Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι έχουμε εισηγηθεί την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα επιταχύνει την ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής. Πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί, δίκαια και με διαφάνεια. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην απλούστευση των δημόσιων συμβάσεων και της διαδικασίας πληρωμών, στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι πολύμηνες διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς επίσης στη βελτίωση των υφιστάμενων μισθολογικών παροχών, και στη θέσπιση άλλων οικονομικών κινήτρων για να γίνει και πάλι ο Δημόσιος Τομέας ελκυστικός εργοδότης για υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό. Πρέπει η πολιτική ηγεσία και όλοι οι φορείς να εξετάσουμε και να βρούμε λύσεις από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι τα «όπλα» σας σε αυτό το άλμα του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Είναι πασιφανές, και πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι όλα άρχισαν από το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, οι οποίοι αντελήφθησαν έγκαιρα πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για να αλλάξει η εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος.

Το Υπουργείο συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες με έναν οριζόντιο τρόπο, κεντρικά στη κυβέρνηση, κατάφερε να αθροίσει δυνατότητες, και στην πραγματικότητα να κάνει το άθροισμα, γινόμενο. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο το Ταμείο Ανάκαμψης, και οι χρηματοδοτικοί πόροι που αυτό μας έδωσε, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε πάρα πολλά έργα, τα οποία δεν είχαν γίνει πολλά χρόνια πίσω.

Και βέβαια απελευθερώθηκε το δυναμικό πολύ σπουδαίων ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται εντός του Ελληνικού Δημοσίου, είτε στα ερευνητικά του κέντρα, είτε σε δομές εντός του υπουργείου, οι οποίοι όλοι μαζί συντάχθηκαν σε έναν στόχο, να μπορέσουμε να κάνουμε μία πολύ γρήγορη μετάβαση.

Τί σημαίνει για τη χώρα η υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει η ΚτΠ;

Είναι ενδεικτικό, και συνάμα εντυπωσιακό, το στοιχείο που πρόσφατα μετέφερε στην ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ότι στο τέλος του 2022 αναμένεται ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών που έγιναν, να αγγίξει το 1 δισ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης απέφυγε κατά μέσο όρο πάνω από 100 ουρές. Και όλα αυτά αν σκεφτεί κάποιος ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 ανήλθαν σε 564 εκατ. από τα 8 εκατ. που καταγράφηκαν το 2018. Αυτό είναι μία καλή αρχή, η οποία όμως απαιτεί και μία ανάλογη συνέχεια. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο, και αν γίνεται με ακόμα ταχύτερο, ρυθμό τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Αυτό το στοίχημα, όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει, δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί. Είναι μία μοναδική ευκαιρία που όμοια της δεν θα υπάρξει ξανά για τη χώρα.

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της μετάβασης έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά δεν σταματάμε. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυτούμε σε αυτά που έχουμε πετύχει, γιατί έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, και περιορισμένο χρόνο ώστε να αξιοποιήσουμε αποδοτικά για τη χώρα όλες αυτές τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στη διάθεση μας. Σχεδιάζουμε ήδη το μέλλον.

Νομίζω ότι είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους πολίτες πιο αναβαθμισμένες και πιο εξειδικευμένες λύσεις, ώστε να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη και πιο λειτουργική. Καταφέραμε όμως και κάτι που έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο. Το Δημόσιο, και μάλιστα εν μέσω κρίσεων, επανασυστήθηκε στους πολίτες ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Ας μη λησμονούμε ότι ήμασταν η χώρα της ΕΕ με τη μικρότερη εμπιστοσύνη προς το Δημόσιο. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει, και μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι.

Ο λόγος που πετυχαίνουμε πολλά είναι επειδή είμαστε διαρκώς ανικανοποίητοι. Δηλαδή διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε την επίδοση, διαρκώς προσπαθούμε να προσθέτουμε νέες υπηρεσίες στην καθημερινότητα του πολίτη, οι οποίες κάνουν τη διαφορά.

Πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία σας στη θέση του CEO της ΚτΠ; Ποιο είναι το όραμα σας για τη νέα θητεία;

Αυτά τα τρία χρόνια πετύχαμε πολλά, αλλά θέλουμε περισσότερα. Ακούγεται κάπως σαν πολιτικό σλόγκαν, αλλά νομίζω εκφράζει την επιθυμία μας για την μετεξέλιξη της ΚτΠ από βασικό εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, και που προωθούν δυναμικά τη χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Θέλουμε να είμαστε πίσω από κάθε δράση που κάνει τη Δημόσια Διοίκηση πιο φιλική και προσιτή, με ψηφιακά εργαλεία που εξυπηρετούν τις συναλλαγές των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας, προσφέροντας λύσεις σε κάθε ανάγκη που υπάρχει. Είτε είναι η τηλεργασία, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, η απόδοση δικαιοσύνης, η τηλεϊατρική, οι οικονομικές συναλλαγές.

Θέλουμε να είμαστε πίσω από κάθε δράση που ενισχύει την προσβασιμότητα των πολιτών, που κάνει τον ψηφιακό κόσμο προσβάσιμο και διαθέσιμο παντού, όπου χρειάζεται, ώστε να μην νιώθει κανείς αποκλεισμένος από ευκαιρίες.

Θέλουμε να είμαστε πίσω από κάθε δράση που ενδυναμώνει την πορεία και τον ρόλο της χώρας στο ψηφιακό μέλλον. Μία χώρα, ξέρετε, δεν θωρακίζεται μόνο αμυντικά πλέον, αλλά και ψηφιακά, και εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά. Και όλα αυτά με την αμέριστη στήριξη του υπουργείου και του Κυριάκου Πιερρακάκη, τον οποίο θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη του.

Ο Σταύρος Ασθενίδης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. με πολυετή εμπειρία στην ανάλυση, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων πληροφορικής. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών από θέσεις ευθύνης φορέων όπως ο ΕΦΕΠΑΕ, Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Κοινωνία της Πληροφορίας, κ.ά. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ & του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ (ΔΑΕΜ) του Δήμου Αθηναίων. Από το 2019 κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Share.

Comments are closed.