GSMA για την ανάγκη επενδύσεων: «Ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται εκθετικά»

0

Μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί πάροχοι ανανέωσαν την έκκλησή τους προς το Big Tech, ώστε να συνεισφέρουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στο κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ο GSMA εξέδωσε σχετική δήλωση.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη ανακοίνωση, η αγορά της κινητής αποτελεί «μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ιστορίες επιτυχίας όλων των εποχών, με σημαντική κοινωνικοοικονομική συνεισφορά σε κάθε χώρα. Η ισχυρή και ανθεκτική ψηφιακή υποδομή είναι προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας».

Σύμφωνα με τον GSMA, «ο όγκος των δεδομένων που διασχίζουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αυξάνεται εκθετικά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από την ευρυζωνική συνδεσιμότητα και η ζήτηση για ψηφιακό περιεχόμενο μεγάλου όγκου, όπως το streaming βίντεο, πολλαπλασιάζεται. Είναι αξιοσημείωτο ότι περισσότερο από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης παράγεται από έξι παγκόσμιες εταιρείες.

Για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ροές ψηφιακής κίνησης και για να διατηρήσουν την απόδοση των υπηρεσιών, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας πρέπει συνεχώς να επενδύουν – να επεκτείνουν τη χωρητικότητα του δικτύου τους, να καλύπτουν τα κενά στην κάλυψη και να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες.

Ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες της αγοράς, ειδικές ρυθμιστικές και φορολογικές απαιτήσεις ανά τομέα, όπως ασύμμετρες κανονιστικές υποχρεώσεις, φόροι και τέλη για συγκεκριμένους κλάδους, κόστος και περιορισμοί ανάπτυξης δικτύου, σε συνδυασμό με ανισορροπίες της αγοράς κατά μήκος της ψηφιακής αλυσίδας αξίας, ασκούν πρόσθετη πίεση στις συνεχείς επενδύσεις των παρόχων για να διατηρήσουν, να επεκτείνουν και να εξελίξουν τα δίκτυά τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών τους και να επιτύχουν ευρύτερους στόχους».

Σε αυτό το σημείο, ο GSMA πραγματοποιεί την τοποθέτηση του επί του θέματος: «όλα τα τμήματα του οικοσυστήματος που σχετίζεται με το διαδίκτυο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάζουν δίκαιες αποδόσεις σε μια ανταγωνιστική αγορά. Οι ηγέτες του κλάδου, τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συμμετάσχουν σε διάλογο, όπου αυτό δεν συμβαίνει, για να διασφαλίσουν ότι η ρυθμιστική ασυμμετρία, οι στρεβλώσεις της αγοράς ή άλλοι παράγοντες δεν περιορίζουν αυτή την ικανότητα και ότι υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, ώστε να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι κατάλληλες σε διαφορετικές αγορές για την αντιμετώπιση τυχόν ανισορροπιών της αγοράς. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος είναι ο ίδιος: η παροχή και η διατήρηση της ψηφιακής συνδεσιμότητας -για όλους- για τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνει ο GSMA.

Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικές ημέρες, μεγάλοι ευρωπαϊκοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Telecom, Vodafone και BT, υποστήριξαν πως οι εταιρείες του Big Tech θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος για την χρήση των ευρυζωνικών δικτύων, καθώς αυτό κλιμακώνεται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που βρίσκονται στο τιμόνι των μεγαλύτερων παρόχων της Γηραιάς ηπείρου υπέγραψαν κοινή δήλωση, λέγοντας ότι εταιρείες όπως η Google, η Meta, η Amazon και η Netflix, που βασίζονται στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα για την παροχή των υπηρεσιών τους, θα πρέπει να επενδύσουν στις σχετικές υποδομές. Οι Big Tech με έδρα τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της κίνησης στα ευρωπαϊκά δίκτυα, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Share.

Comments are closed.