Στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

0

Περί τα τέλη του μήνα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποθηκεύσουν την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο smartphone τους, σύμφωνα με όσα είπε χθες στο περιθώριο εκδήλωσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα ανοίγει σταδιακά, πιθανότατα από τις 27 Ιουλίου, ανάλογα τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του κατόχου.

Τροπολογία για την εφαρμογή της εν λόγω υπηρεσίας, που αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχεται πριν γίνει η αναγκαία αλλαγή των παραδοσιακών αστυνομικών ταυτοτήτων (η σχετική διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει κολλήσει επί μήνες εν αναμονή απόφασης του ΣτΕ) κατατέθηκε χθες από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης σε εφαρμογή Wallet. Η εφαρμογή θα ονομάζεται Gov.gr Wallet, υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του προσώπου σε κάθε διαδικασία εντός της επικράτειας που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε την έγχαρτη ταυτότητα ή το δίπλωμα, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα φέρουν όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά και θα συνοδεύονται από κωδικό QR ώστε να επαληθεύεται γρήγορα και με ασφάλεια η γνησιότητά τους. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ακύρωση των ψηφιακών πιστοποιητικών, τόσο για περιπτώσεις απώλειας του έγχαρτου πιστοποιητικού, όσο και για ενδεχόμενο απώλειας της συσκευής που είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη γίνονται ενέργειες προκειμένου η ψηφιακή ταυτότητα να χρησιμοποιείται και στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον δεν προχωρήσει σχετική διαδικασία από την ΕΕ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιχειρήσει διμερείς συμφωνίες.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και σειρά από άλλα νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων ενός πολίτη μέσω αίτησης που θα υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω του gov.gr, και την υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επιβατικού οχήματος μέσω επίσης του gov.gr.

Ακόμη, με το άρθρο 4 προστίθεται η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων για διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας μέσω του gov.gr. Τα αποτελέσματα θα είναι επίσης διαθέσιμα στο MyHealth app.

Share.

Comments are closed.