Χάρης Μπρουμίδης: οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας μπορούν να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη

0

Η επιτάχυνση της δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς, η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και η καθολική πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας προχθές για το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σε ειδική εκδήλωση του Ομίλου Vodafone στις Βρυξέλλες κατά την οποία παρουσίασε τις δυνατότητες της Vodafone Innovus.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με την Katrina Lowes, Customer and Partner Co-Creation του Vodafone Business και την Helena Lisachuk, επικεφαλής IoT και managing director της Deloitte Consulting BV, ο κ. Μπρουμίδης επισήμανε ότι τα δίκτυα 5G και FFTH και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών μπορούν να προσφέρουν ψηφιακές λύσεις υγείας, ενδυναμώνοντας ιατρούς και ασθενείς και απελευθερώνοντας δυνατότητες για ολόκληρο το οικοσύστημα της αλυσίδας αξίας των υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, τόνισε ότι ειδικά για τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας, είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα η ταχεία επέκταση του 5G στην Ευρώπη, καθώς οι κρίσιμες και εξαιρετικά ευαίσθητες αυτές λειτουργίες απαιτούν αξιόπιστη συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να παρέχουν την καθολική πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και να διασφαλίσουν ότι όλοι θα διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους. Προϋπόθεση για αυτό είναι η στέρεη ομαδική δουλειά μεταξύ των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων, των παρόχων υπηρεσιών υγείας και των τεχνολογικών εταιρειών, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα τις επενδύσεις σε υποδομές, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και την εκπαίδευση πολιτών και ιατρικού προσωπικού.

Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη μεγαλώνει ο πληθυσμός μεγαλύτερης ηλικίας με τους διαμένοντες σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση που αυξάνει το κόστος για τους ασθενείς και συχνά καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες. Τα παραπάνω οδηγούν σε πιο φτωχά αποτελέσματα για το ίδιο το σύστημα υγείας, αλλά και σε αυξημένο κόστος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με δεδομένο ότι η επίλυση των ζητημάτων αυτών μέσα από φυσικές υποδομές, δεν είναι πάντοτε εύκολη, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Όπως τόνισε ο Χάρης Μπρουμίδης, στην Ελλάδα η Vodafone Innovus, ένα παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Internet of Things (IoT) και το e-health, έχει δημιουργήσει την εμπορικά διαθέσιμη λύση Vodafone Remote healthcare, ένα ιατρικό ψηφιακό βαλιτσάκι, το οποίο χρησιμοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του, καλύπτοντας επί 14 χρόνια 100 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, πληθυσμού 500.000 κατοίκων και προσφέροντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να επισκεφθούν τα περιφερειακά κέντρα υγείας και να διενεργήσουν ιατρικές εξετάσεις, αποκτώντας έτσι καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διάγνωση και ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Τηλεϊατρικής, από το 2008 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 51.000 εξετάσεις.

Share.

Comments are closed.