Check Point: ιδού τα πέντε πλεονεκτήματα του online backup

0

Στον σημερινό κόσμο όπου οι εταιρείες συνηθίζουν όλο και περισσότερο να έχουν διαδικτυακή παρουσία και διαχείριση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν εργαλεία που προστατεύουν όλες τις ψηφιοποιημένες πληροφορίες. Τώρα που οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής δραστηριότητας των εταιρειών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μπουν σε εφαρμογή όλα τα πιθανά μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το Security Report 2022, που παρουσίασε η Check Point Software Technologies, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος κυβερνοασφάλειας, οι κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρικά δίκτυα παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 50% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Κάθε χρόνο, η 31η Μαρτίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Backup και είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να επισημαίνονται οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους, γιατί πλέον το ερώτημα δεν είναι αν μια εταιρεία θα πέσει θύμα επίθεσης ή όχι, αλλά πότε αυτό θα συμβεί.

Το cloud χρησιμοποιείται πλέον από τις περισσότερες εταιρείες και για αυτόν τον λόγο υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για την προστασία του και την προστασία όλων των εταιρικών δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτό. Αποτελεί μια από τις πιο εύκολες μορφές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της. Η Check Point Software επισημαίνει τα κύρια πλεονεκτήματα για μια εταιρεία κατά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud:

  • Μεγαλύτερη επεκτασιμότητα: σε μια φυσική τοποθεσία, ο αριθμός των αντιγράφων ασφαλείας που μπορούν να αποθηκευτούν θα έχει πάντα ένα όριο λόγω της χωρητικότητας ενός σκληρού δίσκου. Στο δίκτυο, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς οι πάροχοι cloud έχουν μεγάλο εύρος ευελιξίας αποθήκευσης, ώστε καθώς απαιτείται περισσότερη χωρητικότητα, μπορεί να κλιμακωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ανάλογα με την επέκταση ή τη μείωση του επιχειρηματικού όγκου μιας εταιρείας, οι ανάγκες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων μπορούν να προσαρμοστούν.
  • Περισσότερη αυτονομία: όταν μια εταιρεία έχει έναν πάροχο υπηρεσιών απομακρυσμένης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, δεν χρειάζεται να γνωρίζει τον τρόπο της δημιουργίας backup, ούτε επιπλέον εκπαίδευση για την εκτέλεση των διαδικασιών, καθώς εκτελούνται αυτόματα με τη συχνότητα που έχει ήδη ρυθμιστεί.
  • Από οπουδήποτε: ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας γινόταν σε φυσικές συσκευές (δισκέτες, σκληρούς δίσκους, cd κ.λπ.). Στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν, να φθαρούν, να χαθούν ή να κλαπούν. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές αποθηκεύονταν συχνά στον ίδιο εργασιακό χώρο, επομένως, σε περίπτωση κάποιου περιστατικού οι πληροφορίες χάνονταν. Η εφαρμογή της μορφής απομακρυσμένου αντιγράφου ασφαλείας έχει ως πλεονέκτημα το ότι βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία.
  • Κρυπτογραφημένα και προστατευμένα δεδομένα: είναι σαφές ότι οι φυσικές συσκευές αποθήκευσης μπορεί να καταστραφούν από κακή χρήση ή βλάβη του συστήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα μπορεί να χαθούν, κάτι που δεν συμβαίνει στο cloud. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ιδιωτικούς διακομιστές που αποτρέπουν κάθε είδους αστοχία χάρη στην τεχνολογία τους. Ομοίως, όλα τα συστήματά της είναι εξοπλισμένα με πρωτόκολλα ασφαλείας και προηγμένα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης.
  • Απλότητα στη διανομή αρχείων: τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο cloud περιλαμβάνουν συνήθως προγράμματα HTML5 που εκτελούνται απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζονται κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό για την πρόσβαση και επεξεργασία τους. Επιπλέον, επιτρέπουν πολλαπλή και ταυτόχρονη επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ευκαιρία για ομαδική εργασία στο διαδίκτυο έχει διευκολύνει τις εργασίες και έχει καταστήσει δυνατή την αποφυγή σπατάλης χρόνου σε ορισμένες συναντήσεις. Με την απλή κοινή χρήση ενός συνδέσμου, όλοι μπορούν να ανοίξουν ένα έγγραφο και εάν είναι απαραίτητο να το επεξεργαστούν. Αυτό διευκολύνει την απομακρυσμένη εργασία και την άνεση των εργαζομένων, κάτι που είναι ένας από τους κύριους στόχους της τεχνολογίας cloud.

“Η τεχνολογική πρόοδος οδήγησε όλο και περισσότερες εταιρείες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ή για να διευκολύνουν τις καθημερινές τους εργασίες. Η χρήση τους οδήγησε στη μαζική συλλογή δεδομένων και έχει προκύψει η ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας cloud, τα εταιρικά δεδομένα και οι εφαρμογές προστατεύονται από έναν διακομιστή σε απομακρυσμένη τοποθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να διατηρούν, ταυτόχρονα, τα δεδομένα της δικής τους εταιρείας και των πελατών τους από οπουδήποτε, αποφεύγοντας την απώλεια αυτών των δεδομένων σε περίπτωση τεχνολογικής αποτυχίας ή κυβερνοεπίθεσης», σχολίασε ο Βασίλης Νικολόπουλος, επικεφαλής της ομάδας Security Engineering της Check Point Software Technologies.

Share.

Comments are closed.