Δεν θα επιβληθεί η εκ των προτέρων φραγή στα πενταψήφια

0

Απόφαση να μην επιβάλει την εκ των προτέρων φραγή σε όλες τις υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης – ΥΠΠ (τα γνωστά και ως πενταψήφια νούμερα) που λαμβάνονται από τα κινητά τηλέφωνα, έλαβε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες οι οποίες προσφέρουν ΥΠΠ (Amaze, Cosmote, Forthnet, Message Cloud, Mobivas, Newsphone, Paydash, Pηonify, Sam Media, Vodafone, Wind, ΟΤΕ και ΣΕΚΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρότασή της. Για την τελική της απόφαση ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι καταγγελίες για χρεώσεις χωρίς τη συναίνεση του χρήστη έχουν μειωθεί έπειτα από την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, βάσει του οποίου πλέον ο ενδιαφερόμενος για ΥΠΠ πριν χρεωθεί πρέπει να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση στην παρούσα χρονική στιγμή, η ΕΕΤΤ δεν θα προχωρήσει στην τροποποίηση της ΑΠ ΕΕΤΤ 578/29/28.09.2010 (ΦΕΚ 1651/Β/15.10.2010) «Κώδικας Δεοντολογίας για την παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης», ως ισχύει.

Ωστόσο, διαπιστώνει την ανάγκη να εξετάσει συνολικά το θέμα των χρεώσεων υπηρεσιών τρίτων που πραγματοποιούνται είτε μέσω των αριθμοδοτικών σειρών Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, ή χωρίς τη χρήση αυτών (με απευθείας χρέωση) και ενσωματώνονται προς πληρωμή στον λογαριασμό ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ακόμη, η ΕΕΤΤ, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης, θα εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας των καταναλωτών ώστε να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των χρεώσεων αυτών στον λογαριασμό των συνδρομητών, αφού πρώτα έχει παρασχεθεί η συναίνεσή τους και θα προχωρήσει στη διενέργεια νέας σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.

Share.

Comments are closed.