Ενεργός και καταλυτική η συμμετοχή της UPCOM ως συντονιστής του έργου euCONSENT

0

Σε ένα τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ισχυρότερης διαδικτυακής προστασίας για τα παιδιά της Ευρώπης, η κοινοπραξία euCONSENT με δώδεκα από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα, παρόχους τεχνολογίας και ΜΚΟ, έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ για το σχεδιασμό, την παράδοση και την πιλοτική εφαρμογή υπηρεσίας επαλήθευσης ηλικίας.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία λύση η οποία θα επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών τους. Αυτό ως αποτέλεσμα θα προστατεύει αποτελεσματικά τα μικρότερα παιδιά από την έκθεσή τους σε επιβλαβές και ακατάλληλες για την ηλικία τους υπηρεσίες ή περιεχόμενα. Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση δεν θα είναι εφικτή ή θα απαιτεί τη γονική συγκατάθεση.

Η λύση euCONSENT θα σχεδιαστεί με τη βοήθεια παιδιών και νέων και υπό την καθοδήγηση των κορυφαίων ακαδημαϊκών εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης, των παρόχων τεχνολογίας, των ΜΚΟ και άλλων βασικών ενδιαφερομένων για τα δικαιώματα των παιδιών και την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.

Ο διευθυντής προγράμματος, Κώστας Φλώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Upcom μας ενημερώνει σχετικά:

«Η κοινοπραξία euCONSENT συγκεντρώνει τους κορυφαίους πανεπιστημιακούς της Ευρώπης στον τομέα των δικαιωμάτων των παιδιών, με συμβολή από ένα ευρύ φάσμα ΜΚΟ που εκπροσωπούν γονείς και παιδιά, για να βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για την προστασία των παιδιών όταν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Το έργο που θα παραδοθεί από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν, θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πιλοτικής φάσης από περισσότερα από 1.500 παιδιά, νέους και γονείς από τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της ΕΕ. Η εμπειρία των χρηστών θα αξιολογηθεί ανεξάρτητα για να παρέχει πειστικά αποδεικτικά στοιχεία για την υιοθέτηση αυτής της λύσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Για όλους εμάς το «Κάντε το Διαδίκτυο ένα ασφαλέστερο μέρος για τα παιδιά της Ευρώπης» δεν είναι απλά ένα slogan αλλά μια ουσιαστική πράξη στήριξης των παιδιών και της κοινωνίας, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο ρόλος μας μέσα σε αυτή την κοινοπραξία είναι ουσιαστικός»

Η Sonia Livingstone καθηγήτρια του London School of Economics and Political Science είπε:

«Ο σχεδιασμός ενός συστήματος προστασίας των παιδιών για το ψηφιακό περιβάλλον που πραγματικά σέβεται τα δικαιώματα είναι ένα σημαντικό καθήκον, και αυτό που απαιτούν πολλές οικογένειες. Η πρόκληση θα είναι η εξυπηρέτηση των καλύτερων συμφερόντων των παιδιών εξισορροπώντας τα δικαιώματά τους στην προστασία και την ασφάλεια με τα δικαιώματά τους για συμμετοχή και την ιδιωτικότητα. Είναι υπέροχο που αυτό το έργο θα συμβουλεύεται τα παιδιά της Ευρώπης από την αρχή και θα καθοδηγείται από τις απόψεις τους για την τελική διαμόρφωση του έργου. ”

Στο έργο εκτός από την UPCOM www.upcom.eu η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη του συντονιστή του έργου, συμμετέχει και η Κυπριακή AGEify Ltd https://age-ify.com η οποία ειδικεύεται στους μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας και αποτελεί spinoff της Upcom.

Share.

Comments are closed.