Αντίστροφη μέτρηση για τη δημοπρασία του 5G

0

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δημοπρασία του 5G, μια τεχνολογία που θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της οικονομίας.

Η σημαντική αυτή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί (ή πιο σωστά θα ολοκληρωθεί) την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την Ολομέλειά της, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Μασσέλο, να βρίσκεται από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας σε διαρκή συνεδρίαση. Προηγήθηκε εντατική προετοιμασία τουλάχιστον ενός έτους από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΕΕΤΤ.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, συμμετέχουν στη διαδικασία και το ποσό που θα καταβάλουν συνολικά είναι 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης). Θα στείλουν στη μάχη ένα μικρό αριθμό ανωτάτων στελεχών τους, έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική (αν και το μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος έχει ήδη κατανεμηθεί) με τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον επικεφαλής του ομίλου τους που θα παρακολουθεί από τα κεντρικά τους γραφεία. Προφανώς, οι συνθήκες επιβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν κάνει τεστ για τον κορονοϊό. Η πανδημία δυσκόλεψε, αλλά δεν εμπόδισε την σύνθεση αυτή διαδικασία να φθάσει στο τέλος της, καθώς τα στελέχη της ΕΕΤΤ διαθέτουν την τεχνογνωσία, έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία σημαντικό αριθμό δημοπρασιών.

Η ΕΕΤΤ δημοπρατεί το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) εξασφαλίζοντας ένα ξεκάθαρο επενδυτικό ορίζοντα για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G δίνοντας στους παρόχους τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 70% του τιμήματος των αδειών μετά από τριετή περίοδο χάριτος.

Υποχρέωση των παρόχων είναι να καλύψουν με το νέο δίκτυο το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια και σε έξι χρόνια τουλάχιστον το 94%.

Καινοτομία του διαγωνισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αποτελεί η διάθεση του 25% των εσόδων για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες 5G.

Η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας φέρνει πολύ μεγάλες ταχύτητες, ελάχιστη καθυστέρηση (χρόνος απόκρισης) η οποία καλύπτει τις ανάγκες κρίσιμων εφαρμογών όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη δυνατότητα σύνδεσης δισεκατομμυρίων αντικειμένων.

Τα δίκτυα 5G συνδέονται στενά με τεχνολογίες όπως η υπολογιστική νέφους (cloud computing), τα μαζικά δεδομένα (big data), η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα (Virtual Reality / Augmented Reality). Θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα των ανθρώπων με οτιδήποτε και θα επηρεάσουν κάθε τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Όπως καταδεικνύουν όλες οι σχετικές μελέτες, για την Ελλάδα το 5G αποτελεί ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να πετύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Share.

Comments are closed.