Πράσινο φως από την ΕΕΤΤ για την TowerCo των Vodafone και Wind

0

Η διαδικασία σύστασης εταιρείας κοινής συμμετοχής των Vodafone και Wind με τον διακριτικό τίτλο TowerCo εισέρχεται στην τελική ευθεία. Θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Με έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε τη συγκέντρωση δίνοντας το πράσινο φως για να προχωρήσει.

Ειδικότερα η ΕΕΤΤ, όπως ανακοίνωσε, ασκώντας τις αρμοδιότητές της ως αρχή ανταγωνισμού, αξιολόγησε τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα πρόσβασης των τρίτων, στην παροχή υπηρεσιών μίσθωσης υποδομών στη νέα οντότητα, στις περιεχόμενες συμβατικές δεσμεύσεις της συμφωνίας, στη μη ύπαρξη νεοεισερχόμενου παρόχου στην Ελληνική αγορά, στον αντίκτυπο της συναλλαγής στην τιμολογιακή πολιτική των παρεπόμενων αγορών και στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελληνικής αγοράς, καταλήγοντας ότι παρά τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της εξεταζόμενης αγοράς στην οποία λαμβάνει χώρα η συγκέντρωση, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό περιορισμό του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές.

Στην TowerCo Greece η Vodafone Ελλάδος θα συμμετέχει με 62% και η Wind με 38%. Ουσιαστικά η Wind πουλά τον παθητικό εξοπλισμό της στην κινητή στη Vodafone με το συνολικό ύψος της συναλλαγής, όπως έχει ανακοινωθεί, να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια η νέα αυτή εταιρεία όπως και άλλες εννέα ομοειδείς της Vodafone στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πωληθούν στην θυγατρική του ομίλου Vodafone, EuroTower, η οποία θα φθάσει να ελέγχει περίπου 60.000 σταθμούς βάσης (περίπου 5.200 είναι στην Ελλάδα) έχοντας ως έσοδα τα ετήσια μισθώματα που θα συμφωνηθούν από τους σημερινούς κατόχων των σταθμών βάσης.

Το επόμενο βήμα είναι η σύσταση της νέας κοινής εταιρείας ως νομικό πρόσωπο, κάτι που μπορεί να χρειασθεί περί τους δύο μήνες.

Παρόμοιες συμφωνίες έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ πολλών παρόχων στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί μοντέλο λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια στην αμερικάνικη τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Share.

Comments are closed.