Η πανδημία ανακόπτει την ανοδική πορεία στα έσοδα των παρόχων

0

Αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου επηρεασμένα από την πανδημία με μείωση εσόδων ανακοίνωσαν οι ΟΤΕ, Vodafone και Wind. Ο τομέας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου ήταν η κινητή τηλεφωνία, εξαιτίας της μη έλευσης τουριστών (περιαγωγή) και της περιορισμένης κίνησης στην καρτοκινητή.

Για την Wind η οποία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες ήταν 3,7% (στα 123,8 εκατ. ευρώ) το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Όπως εκτιμάται η μείωση των εσόδων στη Wind οφείλεται κυρίως στην κινητή τηλεφωνία (πολύ περισσότερο στην καρτοκινητή συνέπεια της περιορισμένης κινητικότητας των πολιτών) και στις κλειστές επιχειρήσεις κατά το διάστημα του lockdown.

Το ίδιο τρίμηνο η Vodafone Ελλάδας σημείωσε μείωση εσόδων 8,7% στα 199 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον σχεδόν μηδενισμό των εσόδων από την περιαγωγή (ισχύουν και οι λόγοι που προαναφέραμε για τη Wind) ενώ στον ΟΤΕ τα συνολικά έσοδα κατά το εξεταζόμενο διάστημα μειώθηκαν 3,8% στα 692,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όσο αφορά τον ΟΤΕ, που ως εισηγμένη στην Ελλάδα υποχρεώνεται σε αναλυτικές ανακοινώσεις, τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής τηλεφωνίας μειώθηκαν 0,9%. Η πτώση στη σταθερή αποδόθηκε εν μέρει στην πίεση στα έσοδα της τηλεόρασης, καθώς πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκπτώσεις για ορισμένες επιχειρήσεις (καφετέριες, ξενοδοχεία, καταστήματα στοιχηματισμού) οι οποίες, λόγω της κρίσης, είτε παρέμειναν κλειστές είτε επηρεάστηκαν λόγω έλλειψης αθλητικού περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή στον ΟΤΕ η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία ήταν 8,8% στο τρίμηνο, αντανακλώντας, όπως επεσήμανε η διοίκηση της εταιρείας, τη σημαντική μείωση στα έσοδα από εισερχόμενη και εξερχόμενη περιαγωγή λόγω των περιορισμών σε μετακινήσεις και ταξίδια. Τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου και καρτοκινητής μειώθηκαν κατά 3,3% και 6,9% αντίστοιχα, αποτέλεσμα εν μέρει της παροχής δωρεάν data κατά τη διάρκεια της κρίσης, που περιόρισαν τα έσοδα από επιπλέον χρεώσεις εκτός πακέτου, ενώ σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, εξαιρουμένων των υπηρεσιών περιαγωγής τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής θα είχαν μειωθεί λιγότερο από 5%.

Share.

Comments are closed.