Συμφωνία των τραπεζών με τη BC Partners για την εξαγορά της Forthnet

0

Σε νέα φάση εισέρχεται η Forthnet με την ανακοίνωση χθες συμφωνίας των τραπεζών με την United Group (θυγατρική της BC Partners) για την εξαγορά του χρέους της και των μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή των πιστωτών της (τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica).

Το τίμημα για την εξαγορά των υφιστάμενων απαιτήσεων των πωλητών – τραπεζών (δανειακές υποχρεώσεις) ύψους περίπου 281 εκατ. ευρώ, των μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν, με συνολικό υπόλοιπο κεφαλαίου κατά προσέγγιση 52 εκατ. (μετατρέψιμες ομολογίες) και των κοινών μετοχών της Forthnet που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες (περίπου 36%) δεν ανακοινώθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σύνολο των δανείων (333 εκατ. ευρώ) η United θα καταβάλει περί τα 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες συμφώνησαν σε ένα «γενναίο» κούρεμα. Επίσης βάσει πληροφοριών ότι η όλη συμφωνία θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ (όλα τα βήματα).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πωλητές «δύνανται υπό ορισμένες περιστάσεις να διατηρήσουν έναν αριθμό των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους. Η συναλλαγή υπόκειται στην προηγούμενη λήψη των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και τους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης». Όπως εκτιμάται μπορεί να χρειασθεί 3 έως 6 μήνες καθώς το πιθανότερο είναι η βασική έγκριση να δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Θα γνωμοδοτήσουν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Μετά την πλήρωση των όρων, ο αγοραστής υποχρεούται αρχικά να εξαγοράσει μέχρι το 50% περίπου των μετατρέψιμων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ στη συνέχεια σε μεταγενέστερο στάδιο θα προχωρήσει με την εξαγορά των υπολειπόμενων μετατρέψιμων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών. Σημειώνεται ότι η United στην πορεία εκτέλεσης της συμφωνίας θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Forthnet.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την επίσης ανακοίνωση ο αγοραστής δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδοτική διευκόλυνση προς την εταιρεία με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών της με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των σχετικών νομικών κειμένων και άλλων συνήθων προϋποθέσεων για τέτοιες συναλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί ποσό έως 5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η United δεσμεύεται «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους της και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και να της παράσχουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα για την εταιρεία».

Η BC Partners είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια με 113 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 145 δισ. ευρώ. Εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ. HUnited, δραστηριοποιείται σε 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να γίνεται η ένατη.

Εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partnersείναι ο Νίκος Σταθόπουλος. Έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά όταν το 2004, τότε με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς. Κατά την πρόσφατη διαδικασία για την πώληση της Wind η BCPartners ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους, γεγονός που κάνει πολλά στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Wind να είναι ο επόμενος στόχος του επενδυτικού κεφαλαίου.

Τα ποσοστά των τριών τραπεζών στη Forthnet, έτσι όπως είχαν ανακοινωθεί στα αποτελέσματα του 2019 ήταν: Πειραιώς 15,11%, Εθνική 12,14% και Alpha 8,48%. Μικρό είναι το ποσοστό της τράπεζα Αττικής, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της προς πώληση τηλεπικοινωνιακής εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind με 21,05%, η Vodafone με ποσοστό κάτω του 5%, η μαλτέζικη Go PLC με 14,42% και η Massar Investments με επίσης 14,42%.

Την υπόθεση Forthnet εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά το Duet Private Equity το οποίο έχει στείλει σειρά από επιστολές στις τράπεζες διαμαρτυρόμενο γιατί, όπως μεταξύ άλλων ισχυρίζεται, δεν ενημερώθηκε για τον λόγο που η δική του προσφορά για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αποκλείστηκε. Το Duet φέρεται να έχει ενημερώσει ότι θα προβεί και σε νομικές ενέργειες.

Share.

Comments are closed.