Εντυπωσιακές εφαρμογές 5G από την Vodafone στα Τρίκαλα

0

Το 5G θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση της Vodafone, παρουσιάζοντας στα Τρίκαλα πιλοτικές εφαρμογές βασισμένες στη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας.

«Το 5G αφορά εφαρμογές, όχι τόσο την καθημερινή χρήση. Δεν είναι βέβαια όλες οι εφαρμογές ώριμες», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, και προσέθεσε: «Θα ξεκινήσει από τη βιομηχανία και τη ρομποτική, από τις έξυπνες πόλεις, την εκπαίδευση, που είναι σε πολύ ώριμο στάδιο. Σταδιακά θα πάμε σε επιτάχυνση. Σε κάποιους τομείς είμαστε έτοιμοι και σε κάποιους άλλους χτίζονται εφαρμογές. Εκατοντάδες μικρές εταιρίες ετοιμάζουν πράγματα. Θα επενδύσουμε εκεί όπου υπάρχουν εφαρμογές».

5G και Έξυπνη Μετακίνηση στην Πόλη

Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Vodafone στα Τρίκαλα, έγινε παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. O οδηγός χειρίστηκε το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως αν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Οι «εντολές» του οδηγού μεταφέρθηκαν αυτόματα μέσω 5G, με άμεση ανταπόκριση του οχήματος. Το δίκτυο 5G υποστήριξε την οδήγηση ενός οχήματος από απόσταση, καθώς εξασφάλισε υψηλή ταχύτητα, αξιοπιστία και άριστη απόκριση του δικτύου (low latency), σε συνδυασμό με μεγάλο bandwidth για την άμεση μεταφορά εικόνας και τη δυνατότητα άμεσου χειρισμού εξ αποστάσεως. Η υλοποίηση της πιλοτικής αυτής εφαρμογής έγινε σε συνεργασία με την εταιρία Luxoft.

5G και Τηλερομποτική Χειρουργική

Σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, παρουσιάστηκε επίσης η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα στην ήδη διαδεδομένη ρομποτική χειρουργική, που θα δίνει τη δυνατότητα στον χειρούργο να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενος σε μια έκτακτη ανάγκη ή και μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

O Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Adjunct Professor of Surgery Ohio State University, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο American College of Surgeons Clinical Congress 2019, είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρισκόταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. Η μεταφορά εικόνας από το χειρουργείο μέσω 5G υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τη Livemedia.

Η εφαρμογή αυτή παρουσιάστηκε σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού (robotics.ntua.gr) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου εκπονείται βασική έρευνα σε θέματα τηλερομποτικής και απτικών συστημάτων, με ιατρικές εφαρμογές.

5G και Πρόσβαση στην Εκπαίδευση και την Επιστήμη

Στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος, η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν έχει περιορισμούς, και η επιστημονική γνώση, χάρη στα δίκτυα 5G, θα είναι διαθέσιμη σε όλους. Τα δίκτυα νέας γενιάς δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου γνώση, αλλά και σε μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, όπως πρόσβασή σε εκθέματα μουσείων και σε ερευνητικό περιεχόμενο πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής Giga City της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης, ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», συνδέθηκε με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα (ειδικά στον Άρη), καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις, χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση. Η υλοποίηση της εφαρμογής αυτής έγινε δυνατή σε συνεργασία με την εταιρία Musion 3D και την κοινωνική επιχείρηση Science Communication.

Η πιλοτική εφαρμογή 5G της Vodafone στην πόλη των Τρικάλων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Huawei, που παρείχε υποστήριξη ως προς την τεχνική υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η ανάπτυξη του 5G ως προς τη διαχείριση του δικτύου είναι οικονομικότερη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές κινητής. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις, προσέθεσε ότι συνολικά η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, καθώς και ότι η νέα τεχνολογία δεν θα πάει αρχικά παντού, αλλά θα ακολουθήσει τη ζήτηση. Συμπλήρωσε ότι το 2022 θα απενεργοποιηθεί το 3G (ένα δίκτυο με μεγαλύτερο κόστος) ως εκ τούτου θα υπάρξει επιπλέον όφελος.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων Δήμων που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, παραμένει η δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Σε αυτή την προσπάθεια, η τεχνολογία είναι ένας διαρκής σύμμαχος, λειτουργώντας ως μέσο, και όχι ως αυτοσκοπός. Οι υπάρχουσες λύσεις, αλλά και όσες αναπτυχθούν από την επέκταση των δικτύων 5ης γενιάς, οδηγούν σε Δήμους ασφαλείς, λειτουργικούς, φιλικούς στα παιδιά και την εκπαίδευση, διασυνδεδεμένους και εξωστρεφείς».

Share.

Comments are closed.