Επέκταση της ενίσχυσης της ζήτησης για υπερυψηλές ταχύτητες και στις επιχειρήσεις

0

Την επέκταση του προγράμματος ενίσχυσης της ζήτησης για υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο με επιδότηση, μέσω κουπονιού (SFBB voucher) και για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από το SFBB voucher που αφορά στα φυσικά πρόσωπα, στο μεταξύ, είναι πενιχρά, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην χαμηλή διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών που φθάνει έως τα σπίτια (FTTH). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα χρόνο περίπου από την έναρξη της δράσης έχουν λάβει την επιδότηση (η υπηρεσία λειτουργεί) περίπου 2.400 συνδέσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για περίπου 5.000 συνδέσεις.

Σημειώνεται ότι το κάθε SFBB voucher αντιστοιχεί σε 360 ευρώ και αφορά την επιδότηση της SFBB υπηρεσίας για δύο χρόνια. Με βάση τον προϋπολογισμό του προγράμματος – 50 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) οι ωφελημένοι δυνητικά είναι περίπου 139 χιλ. πολίτες, ωστόσο, αν λάβουμε υπ’όψιν μας ότι οι συνδέσεις που θα επιδοτηθούν θα είναι κατά βάση νοικοκυριά, οι ωφελημένοι συνολικά θα είναι περί τις 400 χιλ. Από τα προαναφερόμενα νούμερα γίνεται αντιληπτό ότι σε σχέση με τη χρηματοδοτική δυνατότητα οι ωφελημένοι είναι ακόμα πολύ λίγοι.

Η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και για τις επιχειρήσεις θα γίνει σχετικά άμεσα.

Στο τέλος του έτους το πρόγραμμα SFBB θα αξιολογηθεί και πιθανόν να γίνουν αλλαγές. Μεταξύ άλλων, πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται, προκειμένου να αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι (ή πιο σωστά να αυξηθεί ο αριθμός των συνδέσεων που μπορούν να επιδοτηθούν για να αυξηθεί και το ενδιαφέρον) να διαφοροποιηθεί ο όρος που ορίζει ότι η γραμμή που επιδοτείται πρέπει να έχει πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1Gbps.

Share.

Comments are closed.