Χωρίς τη συμμετοχή των ΟΤΕ και T-Systems ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

0

«Απώλειες» σημειώθηκαν χθες στη διαδικασία για το έργο των ηλεκτρονικών διοδίων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Υποδομών. Δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά οι κοινοπραξίες των ΟΤΕ – T-Systems International GmbH (θυγατρική του ομίλου Deutsche Telekom) και των Strabag – SkyToll (Σλοβενία) οι οποίες αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Δεσμευτικές προσφορές για το έργο «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας µε οπτική αναγνώριση», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, κατέθεσαν οι τρεις κοινοπραξίες στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες: Ακτωρ – Intrakat – Ιntrasoft Inl- Autostrade (Ιταλία), Μυτιληναίος – Nusz (Ουγγαρία) και ΤΕΡΝΑ – Vinci – Kapsch Traffic Com (Γερμανία).

Το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων με χιλιομετρική χρέωση θα είναι σύστημα διοδίων ελεύθερης ροής (free flow), με χρέωση ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης που διανύει ο χρήστης και με βασική προτεραιότητα την ευχρηστία.

Η λειτουργία του θα είναι διττή, διαφορετική για δύο κύριες κατηγορίες οχημάτων: τα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης και τα οχήματα Επαγγελματικής Χρήσης.

Για τα οχήματα Επαγγελματικής Χρήσεως, η λειτουργία του συστήματος διοδίων θα γίνεται με την εγκατάσταση Εποχούμενων Συσκευών (On Board Units – OBUs) μέσω των οποίων θα καταγράφεται δορυφορικά η κίνησή του επί του οδικού δικτύου. Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων θα μετρά αυτόματα τη απόσταση που διανύει το όχημα και θα υπολογίζει αυτόματα το οφειλόμενο οδικό τέλος. Το οφειλόμενο τέλος θα καταβάλλεται από τον χρήστη ηλεκτρονικά, με τρόπο που θα επιλέγει ανάμεσα σε πολλαπλά προσφερόμενα κανάλια.

Ο ανάδοχος θα επιλεγεί με βάση την οικονομική και τεχνική προσφορά του. Δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Share.

Comments are closed.