Πιθανότερο σενάριο η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη Forthnet πέραν του Ιανουαρίου

0

Η υπόθεση Forthnet παραμένει «εξαιρετικά σύνθετη», όπως λέγουν χαρακτηριστικά στελέχη κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν και μετά το τέλος Ιανουαρίου.

Το ζητούμενο είναι οι δύο πλευρές (τράπεζες και Vodafone – Wind) να καταλήξουν στα επόμενα βήματα προς μια συμφωνία και να ολοκληρωθεί ο βαθύτερος οικονομικός και νομικός έλεγχος της Forthnet από την πλευρά των ενδιαφερόμενων.

Ο δανεισμός και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στο 6μηνο 2018, τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία 447,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα δάνεια είναι 255 εκατ. και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές 96,8 εκατ.) δυσχεραίνει την άσκηση της αποτίμησής της. Την ίδια στιγμή πρόκειται για μια επιχείρηση που εξυπηρετεί 672 χιλ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχοντας ετήσια έσοδα περί τα 290 εκατ. ευρώ και μεγάλες ζημιές ως τελικό αποτέλεσμα.

Αποτελεί ερώτημα αν οι τράπεζες, οι οποίες όλες μαζί ελέγχουν το 32,8% της Forthnet (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11%, Alpha Bank7,7%, Αττικής 0,4%) είναι σε θέση να επιβάλουν την άποψή τους στους υπόλοιπους μετόχους μεταξύ των οποίων είναι η Go PLC με 15,2% και η Massar Investments LLC με 15,2%. Μικρό ποσοστό διατηρεί το κρατικό ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας) κάτι που σημαίνει ότι λόγο, έστω και μικρό, έχει και η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η διοίκησή της προφανώς δεν επιθυμεί την εξαγορά της από τις Vodafone και Wind, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη συγχώνευσή της.

Η Vodafone και η Wind κατέχουν η πρώτη 4,4% της Forthnet και η δεύτερη 22,2%. Έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν ενεργά στις γενικές συνελεύσεις και δεν έχουν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (δεν θα μπορούσαν άλλωστε καθώς είναι ανταγωνιστές). Θεωρείται δύσκολο να αλλάξουν τη στάση τους τώρα ως υποψήφιες να την εξαγοράσουν.

Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την ακρόαση που έχει διεξάγει, έπειτα από το αίτημα της Forthnet, για να υποχρεωθούν Cosmote και Vodafone να προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία μαζί της, ώστε να γίνει εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Για να παρέχει η Forthnet υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, έστω βασιζόμενη στα δίκτυα των άλλων παρόχων, θα χρειασθεί να επενδύσει ορισμένα κεφάλαια και με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα τα εξασφαλίσει.

Share.

Comments are closed.