Τα μέτρα στήριξης των videogames από τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο

0

Με αφορμή το Athens Games Festival που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρθηκε χθες στα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται για την ανάπτυξη της αγοράς των videogames στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Κρέτσος «με το δεύτερο Athens Games Festival, τηρούμε την υπόσχεσή μας, το AGF δεν είναι μια φωτοβολίδα, δεν αναλωνόμαστε σε χάρτινα οικοδομήματα, αλλά χτίζουμε θεσμούς οι οποίοι έχουν μια συνέχεια και οι οποίοι προσδίδουν εμπιστοσύνη στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο φεστιβάλ θα φιλοξενήσουμε: 80 εταιρείες από ανεξάρτητους δημιουργούς και 40 ομιλητές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας όπως Amazon, Google, Ubisoft, Kickstarter, Supercell αλλά και από Έλληνες επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές.»

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του τομέας επίσης ανέφερε τα εξής:

– Είμαστε στο στάδιο της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία εντάσσει τα video games στα επενδυτικά κίνητρα που έχει η χώρα μας για την οπτικοακουστική παραγωγή. Κίνητρο το οποίο έγινε ακόμη καλύτερο καθώς το cash rebate πάει στο 35% χωρίς όριο και καθορίζεται ένα minimum δαπανών -που είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως- στις 60.000 ευρώ.

– Τα videogames έχουν μπει ήδη στις δύο νέες γραμμές πιστωτικής στήριξης που θα προσφέρει η χώρα εντός του 2018.

Α) Η πρώτη σχετίζεται με το ταμείο επιχειρηματικότητας, ένα funding stream 916 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λειτουργεί με μειωμένο επιτόκιο κατά 40% και περίοδο χάριτος μια περίοδο έξι μέχρι 24 μήνες όπου το gaming έχει θέση όπως και ο ευρύτερος κλάδος της οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Β) Η δεύτερη αφορά ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας το οποίο υπογράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος μας είναι το game να έχει θέση και στο νέο ειδικό ταμείο το οποίο ελπίζουμε να λειτουργεί στις αρχές του 2019 κι αυτό με χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τη συνέργεια του ΕΤΕΑΝ.

Σύντομα τέλος θα ανακοινωθεί ότι εντός του νέου αναπτυξιακού νόμου θα προβλέπονται όλες οι κατηγορίες οπτικοακουστικής δημιουργίας για την κατασκευή υποδομών, την επιδότηση υποδομών, αγορά μηχανημάτων στον χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μεταξύ άλλων ένα game financing forum όπου θα παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία που προσφέρουμε, τα κίνητρα επιδότησης, τα κίνητρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Share.

Comments are closed.