Newsletter Banner 600x150_no logo
weekly-telecom-new

Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του 5G

Μια Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) και την υπογραφή της σύμβασης Rural - ΚτΠ ΑΕ αναμένει η ΕΕΤΤ προκειμένου να βγάλει στον αέρα την προκήρυξη της δημοπρασίας για το 5G, η οποία θα αποφέρει στο δημόσιο έσοδα 367,319 εκατ. ευρώ, εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές.
Το χρονοδιάγραμμα έχει μετακινηθεί λίγο (2 Σεπτεμβρίου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η προκήρυξη), χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η συνολική πορεία του. Όπως εκτιμάται, εφόσον η δημοσιοποίηση του τεύχους προκήρυξης γίνει κοντά στην ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου η δημοπρασία για τις συχνότητες θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, όπως είναι και ο στόχος.
Η ΥΑ αφορά την τροποποίηση του δικαιώματος της Digea στα 700MHz (Ψηφιακό Μέρισμα 2) και σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ (πιθανότατα σήμερα Δευτέρα), ενώ η σύμβαση Rural - ΚτΠ ΑΕ τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορά στη νέα χωροθέτηση των συχνοτήτων των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων (ΔΑΔ), ώστε να εξασφαλίζονται συνεχόμενα φασματικά τμήματα τόσο για Rural Connect όσο και για ανάπτυξη δικτύων 5G.
Σύμφωνα με την τελική μελέτη με τίτλο «Μελέτη ανάλυσης τριών σεναρίων της ΕΕΤΤ σχετικά με την αναδιαμόρφωση των φασματικών περιοχών στη γεωγραφική Ζώνη 2 το κόστος μετακίνησης των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων, από τις περιοχές ραδιοσυχνοτήτων 3670-3700 MHz και 3770-3800 MHz στην περιοχή 3410-3470 MHz, που αναφέρεται στο Παράρτημα Α (Τμήμα ΙV) του Τεύχους Προκήρυξης για τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400 - 3800 MHz και 26 GHz, ανέρχεται σε όχι περισσότερα από 6.422.901 ευρώ. Η τελική μελέτη προέκυψε κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παρόχους, κατασκευαστές και φορείς.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU Global Symposium for Regulators 2020) με θέμα τους μηχανισμούς αποτίμησης και κατανομής φάσματος (για νέες υπηρεσίες π.χ. 5G) ανέλυσε το σκεπτικό των αποφάσεων για τη δημοπρασία του 5Gστη χώρα μας τονίζοντας ότι το 5G είναι ένα περίπλοκο δίκτυο με πολλές καινοτομίες και ο επιτυχής σχεδιασμός του μπορεί να συμβεί μόνο εάν είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα μέρη του φάσματος.
Ο κ. Μασσέλος σημείωσε ότι δεν ισχύει πάντα ότι η ποιότητα του ανταγωνισμού βελτιώνεται όσο ο αριθμός των παρόχων (ΜΝΟ) αυξάνεται, επικαλούμενος τη συγκριτική αξιολόγηση διαφόρων αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, βάσει της οποίας διαπιστώθηκε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι μικρότερος αριθμός ισχυρότερων ΜΝΟ που διέθεταν πόρους για να αναπτύξουν την υποδομή και τις υπηρεσίες τους αρκετά γρήγορα ή αρκετά καλά εξυπηρετούσαν καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών, ενώ παράλληλα έδειξε θετικός στην ανάπτυξη πολλών εικονικών παρόχων (MVNO).
vouli

To Ψηφιακό Σύνταγμα

Το Σύνταγμα της Ψηφιακής Μετάβασης της χώρας είναι πλέον έτοιμο για ψήφιση στη Βουλή σε δύο μεγάλες νομοθετικές ενότητες με τίτλους «Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» και «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Σκοπός είναι η Δημόσια διοίκηση να περάσει από την «Εποχή του Χαρτιού» στην Ψηφιακή εποχή, όπου οι υπηρεσίες, οι φορείς και οι οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, όπου θα είναι διαθέσιμα όλα τα αρχεία που αφορούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε νέα πληροφορία θα εντάσσεται στο σύστημα, εμπλουτίζοντας και ενημερώνοντας τα υπάρχοντα δεδομένα.
Έτσι, κανείς πλέον δεν θα χρειάζεται να ασχολείται με τη συλλογή εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία, ενώ το σπορ την ανάβασης ορόφων σε δημόσιες υπηρεσίες, θα χάσει πλέον την ελπίδα να αναγνωριστεί ως Ολυμπιακό Άθλημα.
Πέρα από την ψηφιοποίηση και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πάντα υπήρχε η δικαιολογία για την αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις Δημόσιες υπηρεσίες και αυτός δεν ήταν άλλος από την ταυτοποίηση του πολίτη.
Λύση στο γόρδιο δεσμό, δίνει ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος πλέον θα είναι ο Προσωπικός Αριθμός και το κλειδί με βάση το οποίο ο πολίτης θα αναγνωρίζεται από τους φορείς του Δημοσίου.
Ο Προσωπικός Αριθμός θα οδηγεί σε μία βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την ταυτοποίηση του ατόμου, όπως όνομα, επώνυμο, μητρώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, διαβατήριο, ΑΜΚΑ κλπ. και φυσικά θα συνδέεται σε όλα τα επιμέρους συστήματα βάσεων δεδομένων, όπως φορολογικό, κτηματολόγια, δημοτολόγια ή ασφαλιστικά ταμεία.
Και ένα μικρό quiz: ξέρετε ποιο δημόσιο έγγραφο είναι πιο εύκολο να πλαστογραφηθεί, καθώς έχει ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας και αριθμό που δεν έχει καν ενσωματωμένο αλγόριθμο εγκυρότητας; H απάντηση εδώ.
monitoring-600-2
5g-ai

Συμμετοχές 5G Α.Ε.

Στο πακέτο νομοσχεδίων που θα καταθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα είναι και η ίδρυση της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» ως θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.Σ.Υ.Π. Α.Ε.). Η εταιρεία θα προχωρήσει στην ίδρυση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών με την ονομασία «Ταμείο Φαιστός».
Το Φαιστός (Phaistos Fund) θα «προικιστεί» με το 25% των εσόδων του Δημοσίου που θα προκύψουν από το διαγωνισμό για τις συχνότητες για το 5G.
Να σημειωθεί ότι με βάση την προκήρυξη των συχνοτήτων για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) η τιμή εκκίνησης για το φάσμα 5G είναι τα 317 εκατομμύρια και άρα στο «Φαιστός» θα φτάσουν περίπου 80 με 100 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αφού είναι η πρώτη φορά που έσοδα δημοπρασίας δεν καταλήγουν αυτούσια στη «μαύρη τρύπα» του χρέους.
Το Φαιστός θα συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην έρευνα & ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές - εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.
Η κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία ορίστηκε για την 1η Οκτωβρίου, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η δημοσιοποίηση των συμμετεχόντων που θα έχουν στη συνέχεια μέχρι τις 5 του ίδιου μήνα για να καταθέσουν τυχόντες ενστάσεις.
Η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου προεπιλογής και η αποστολή των δελτίων συμμετοχής θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιηθεί επίσημα στους συμμετέχοντες η οριστική ημερομηνία εκκίνησης της δημοπρασίας.
Α, και να μην ξεχάσουμε και το καλύτερο που το αφήσαμε για το τέλος: Από 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργείται η χρήση του FAX στο δημόσιο. Ότι στείλατε, στείλατε!
GY-1537-600X80-1
forthnet-proper

Σε φάση εξυγίανσης η Forthnet

Βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση της Forthnet σχετικά με την εξαγορά της από την United Group Β.V., θυγατρική της BC Partners. Βέβαια εσείς που διαβάζετε Weekly Telecom, γνωρίζετε την εξέλιξη αυτή καιρό πριν, οπότε δεν σας λέμε ίσως κάτι καινούριο.
Η ανακοίνωση έρχεται περισσότερο να δείξει το δρόμο προς τα επόμενα βήματα της εισηγμένης, σχετικά με την απαλλαγή της από τα γιγαντιαία βάρη του χρέους.
Συγκεκριμένα η United Group ανακοινώνει ότι η πρώτη της κίνηση θα είναι να εκτιμήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet, μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων.
Οι αγοραστές εκτιμούν ότι οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, θα εξαλείψουν το συνολικό χρέος της και θα παράσχουν σε αυτήν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξη της, και τη δυνατότητα η εταιρεία να προχωρήσει απερίσπαστη στα στρατηγικά της πλάνα.
Άλλωστε, η συμφωνία εξαγοράς προβλέπει ότι η αγοράστρια εταιρεία υποχρεούται αρχικά να εξαγοράσει μέχρι περίπου το 50% των μετατρέψιμων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα προχωρήσει με την εξαγορά των υπολειπόμενων μετατρέψιμων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών.
Επίσης, τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται το εμπορικό λανσάρισμα της νέας της υπηρεσίας Nova Mobile, που σηματοδοτεί την είσοδο της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία (ως εικονικός πάροχος).
Σε πρώτη φάση, δεξαμενή άντλησης εν δυνάμει πελατών της, θα είναι η συνδρομητική βάση της Forthnet και της Nova, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει μία επιθετική εμπορική στρατηγική με ισχυρότερη καμπάνια και συμφωνίες για νέα κανάλια διάθεσης.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Όσοι είχατε στοιχηματίσει ότι ούτε φέτος θα έληγε η υπόθεση της Forthnet… λυπάμαι χάσατε (πάνω στο νήμα είναι αλήθεια)! Η ίδια η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το τυπικό μέρος της συμφωνίας έχει κλείσει. Αύριο, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, η United Group και οι πιστώτριες τράπεζες θα ολοκληρώσουν το πρώτο στάδιο της συναλλαγής εξαγοράς χρέους.

Φυσικά, ο κύριος στόχος είναι η διαχείριση του χρέους μέχρι να επιτευχθεί η εξάλειψη του, ώστε η εταιρεία να εξυγιανθεί και να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. Επιχειρησιακά δηλαδή, γιατί τεχνικά δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Επίσης, αναμένεται η έγκριση από την ΕΕΤΤ, κάτι που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν δημιουργείται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μία αλήθεια είναι βέβαια ότι εκεί που όλοι αγωνιούσαμε για την κατάσταση και το μέλλον της εταιρείας, τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι, αυτή τη σεζόν έχουμε το βλέμμα στραμμένο προς τη Nova Mobile. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαμορφωθεί η αγορά με τη συμμετοχή ενός MVNO, ειδικά σήμερα που οι κύριοι πάροχοι έχουν βελτιώσει ριζικά τις προσφορές στα εμπορικά πακέτα τους.

Πάντως ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ Μασσέλος μιλώντας στο συμπόσιο της ITU ήταν θετικός ακόμα και για παρόχους 5G MVNO στη χώρα μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε εταιρεία με περισσότερους από 80.000 ή 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι MNO που θα αγοράσουν φάσμα 5G στην επερχόμενη δημοπρασία, καλούνται συμβατικά να υποστηρίξουν την εισαγωγή MVNOs.

Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως ενιαίο νομοσχέδιο. Αυτό θα προβλέπει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου με τον προσωπικό αριθμό πολίτη, που θα αντικαταστήσει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ. Θα πρέπει δηλαδή να θυμόμαστε ένα νέο αριθμό, αλλά… μόνο έναν, η αναζήτηση του οποίου μάλιστα θα επιστρέφει επίσης τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η νέα εταιρεία Συμμετοχές 5G, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, με στόχο τη δημιουργία του Ταμείου Φαιστός. Αυτό θα λάβει το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G, με σκοπό την επένδυση σε εταιρείες και υποδομές, ώστε να καθιερωθεί το 5G στην Ελλάδα. Πρωτότυπη και τολμηρή στρατηγική, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά!

Θυμηθείτε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή με ένα click στο τριήμερο συνέδριο E-Business Word & Social Media World που θα γίνει 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Είναι μία ακόμη παραγωγή 3D-Hybrid (PhycicalDigital & Interactive) που θα παρακολουθήσουν με κάλυψη από 3κάμερο περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι.

Δείτε τι έκαναν οι ηγέτες της αγοράς στη διάρκεια του lockdown και πως έχουν ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα. Μάθετε ακόμα τα πάντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Digital Marketing την εποχή του COVID-19. Και βεβαίως, γνωρίστε τη νέα πραγματικότητα από τους καλύτερους του είδους!

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Quest, Space Hellas και Inform Λύκος, είναι οι πέντε κοινοπραξίες που κατέθεσαν τις προσφορές τους για τις νέες ταυτότητες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 515 εκατ. ευρώ, το οποίο προϋποθέτει διάρκεια συντήρησης 15 χρόνων. Εντυπωσιακό είναι ότι προβλέπεται να εκδοθούν 45 εκατ. έντυπα ασφαλείας για την υλοποίηση του έργου. Άραγε στο κόστος περιλαμβάνονται και οι αντιδράσεις των νέο-λουδιτών…;

Πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την υποβολή των προτάσεων τους για τους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας, και συμμετοχή στο πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Η διαδικασία της υποβολής πραγματοποιείται μέσω του συγκεντρωτικού portal gov.gr και η ταυτοποίηση γίνεται απλά με τους κωδικούς TaxisNet του κάθε χρήστη. Οριστική ημερομηνία υποβολής είναι η 29η Σεπτεμβρίου, ενώ η επίσημη πρόσκληση από την ΕΕ αναμένεται στα τέλη του έτους.

Όσον αφορά το 5G πάει τραίνο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οι 700 MΗz είναι ΟΚ και απομένουν κάποια διαδικαστικά θέματα για τους 2 και 3 GΗz. Έτσι, όλα είναι έτοιμα για τις 20 Δεκεμβρίου που θα χτυπήσει το καμπανάκι. Ε και μην περιμένετε μακρόχρονες διαδικασίες. Κανείς δεν θέλει τρελά χτυπήματα και μάλιστα κάτω από τη μέση. Οπότε, οδεύουμε σε μία κατάσταση Merry Xmas and Happy 5G!

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπονται έσοδα από το 5G. Λίγο ο έλεγχος που απαιτείται, λίγο τα διαδικαστικά θα πιάσουμε σίγουρα αρχές Γενάρη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι και το 2021 θα είναι μία χρονιά με δημοσιονομικά κεσάτια, οπότε τα αναμενόμενα έσοδα θα έρθουν σαν το ιππικό την κατάλληλη στιγμή. Ε…και δεν μιλάμε για κανένα εξωπραγματικό νούμερο, αφού -χάρη στη διαδικασία που επελέγη- οι πάροχοι σε πρώτη φάση θα πρέπει να καταβάλλουν το 30% των 367 και κάτι εκατομμυρίων.

Στη συνέχεια θα μας απασχολήσει το θέμα του infrastructure. Με το ένα δίκτυο να έχει κάνει ήδη την επιλογή του και το άλλο να εξαρτάται από τις αποφάσεις της μητρικής, τα περιθώρια για εκπλήξεις είναι λίγα. Το ερώτημα είναι αν το τρίτο δίκτυο θα πάρει αποφάσεις συνεχίζοντας με τον συνεργάτη του – όντας ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη συνεργασία και τα αποτελέσματα της ή αν η συνεργασία με τη Victus Networks θα επηρεάσει τις επιλογές του.

Από κοντά είναι και οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπου η διαφαινόμενη ήττα του Trump ενδέχεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Βέβαια, ακόμα και αν αρθεί το εμπάργκο θα πάρει αρκετό καιρό η επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά η αγορά συνήθως κινείται πιο γρήγορα από την πολιτική.
combox
Εξ ου και ο όρος Laissez-faire που είναι κάτι σαν το αντίθετο όσων εφαρμόζει ο Trump και οι Άγγλοι συνοδοιπόροι του. Από την άλλη οι Κινέζοι επικαλούνται τον Μάο και το σύνθημα «Αφήστε 100 λουλούδια να ανθίσουν, 100 σχολές σκέψης να συναγωνιστούν»!

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η θέση της Ελλάδας, σε γενικές γραμμές η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις τις Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα. Πως λέμε ρωτήσανε την καμήλα αν θέλει ανηφόρα ή κατηφόρα και εκείνη αποκρίθηκε: -Γιατί, χάθηκε το ίσιωμα;

Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η παρουσίαση της μελέτης που έχει εκπονήσει η EY -μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου και της ΓΓ- για τη στρατηγική και το οικοσύστημα του 5G. Τι γίνεται στις άλλες χώρες, ποια μοντέλα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, πως θα ενισχυθεί η χρήση του 5G και πολλά ακόμη.

Είναι η πρώτη φορά -αν θυμάται καλά ο υπογράφων- που θα έχουμε έναν χάρτη πλοήγησης και δεν θα πάμε στα τυφλά. Βέβαια, το Υπουργείο παράγει πολιτική και η ΕΕΤΤ στρατηγική, αλλά έτσι δεν θα έπρεπε να είναι; Η αγαστή συνεργασία δίνει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν δεν μπλέκεται ο ένας στα χωράφια του άλλου, όπως στο απώτερο παρελθόν.

Μία ακόμη σημαντική πρωτιά για τη χώρα μας, καθώς στο Αστεροσκοπείο Χελμού εγκαθίσταται ο πρώτος επίγειος σταθμός του προγράμματος ARTES ScyLight του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού. Στόχος είναι η δημιουργία του λεγόμενου «εναέριου δικτύου οπτικών ινών» (fiber in the sky), ώστε να ενοποιηθούν τα διάφορα δορυφορικά συστήματα που λειτουργούν αυτόνομα σήμερα. Αυτό θα επιτρέψει στις δορυφορικές επικοινωνίες να αποτελέσουν απρόσκοπτο κομμάτι των υποδομών για υπερυψηλές ταχύτητες.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Στον όμιλο ΟΤΕ προβάλλει όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο να αφήσουν το κτήριο της Παιανίας, ενώ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων είναι σε φάση WFH. Πρώτα η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού όπως έχει αναφέρει καθ’ επανάληψη ο Μ. Τσαμάζ. Από κει και πέρα, ο όμιλος δείχνει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα έργα πληροφορικής που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο τα επόμενα χρόνια, καθώς δημόσιο και εταιρείες επιδιώκουν να συνεχίσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Για την Forthnet τα είπαμε πιο πάνω. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η Nova οδεύει προς συμφωνία με τον ΠΑΟΚ αλλά και τις 5 «άστεγες» ομάδες της Super League. Το ενδεχόμενο η Nova να έχει πλέον ξανά όλο το πρωτάθλημα της Super League -ιδιαίτερα τώρα που θα υπάρχει φρέσκο χρήμα- δείχνει πλέον αρκετά πιθανό.

Η πραγματική «μάχη» για τα δικαιώματα πάντως θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες όταν Nova και Cosmote TV -χωρίς να αποκλείεται και τρίτος παίκτης- θα κονταροχτυπηθούν για τα δικαιώματα των επόμενων ετών όσον αφορά το Champions League και το Europa League. Αυτή θα είναι μία «μάχη» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να κρίνει αρκετά για το τι μέλλει γενέσθαι στη «μάχη» της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ιδίως από τη στιγμή που σταδιακά γίνεται όλο και πιο εύκολο να αλλάξει κανείς πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης ή να έχει πάνω από έναν… Οι ταχύτητες και το OTT τα κάνουν όλα εύκολα…

Οι δυσκολίες συνεχίζονται στην MLS, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το περίφημο business plan από την Deloitte δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Όχι ότι περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, από τη στιγμή που κάποια πράγματα είναι μονόδρομος. Απλά, πρόκειται για μία ιστορική εταιρεία που την γνωρίζουμε από την εποχή του LaserLock και θα ήταν χαρά μας να τη δούμε να ανακάμπτει. Στο φινάλε δεν έχει σημασία αν θα πέσεις 2 φορές, σημασία έχει να σηκωθείς 3…
Galaxy-A41_Banner_600x80
anycast-m4-plus-600x80
Παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετική η κίνηση της Honor να επικεντρωθεί και σε άλλες συσκευές πέραν των smartphones. Μάλλον θα της βγει σε καλό και σίγουρα θα βοηθήσει και τις πωλήσεις των smartphones.

Ιδιαίτερη άνθιση έχουν οι πωλήσεις των laptops ιδιαίτερα λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η Lenovo δίνει δυναμικά το παρών και πρόσφατα έκλεισε συμφωνία και τα Attica Stores. Μπράβο!

Είχαμε και μία σημαντική προσθήκη στην οικογένεια της Office Line, καθώς ο Βασίλης Παπούλιας αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Operations Officer. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην αγορά των ΤΠΕ, καθώς προέρχεται από εταιρείες όπως η Microsoft και η Dell.

Στην φετινή IFA Special Edition, που έγινε με το αισιόδοξο μήνυμα «tech is back”, κυριάρχησε το smart living και παρόλο τον ιδιαίτερο (υβριδικό) χαρακτήρα της έγιναν αρκετές ανακοινώσεις. Συνολικά το event παρακολούθησαν περισσότεροι από 78.000 ψηφιακοί επισκέπτες που δημιούργησαν 262.000 views. Δείτε τις ανακοινώσεις στον τομέα των κινητών και τα νέα καταστήματα – ναυαρχίδες που ανακοίνωσε η Huawei με ένα click.

Στην GfK μάλλον έχουν χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια. Έστειλαν το τριμηνιαίο report, αλλά έχει μόνο ποσοστά και κανένα συνολικό νούμερο του τύπου «η αγορά ήταν στα xxx εκατ. ευρώ.». Είναι ενδιαφέρον να μιλάς για το 15% ή το 25% της πίτας, αλλά έχει σημασία αν η πίτα είναι ατομική ή οικογενειακή Σωστά; Πάντως, από τα ποσοστά επιβεβαιώνεται η συνολική πτώση που υπήρξε στο β’ τρίμηνο και η άνοδος του online.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Apple λίγο πριν το λανσάρισμα των συσκευών 5G, αισιοδοξεί και προετοιμάζεται για πωλήσεις το 2020 ανάλογες του 2019. Αυτός είναι ο λόγος που πριν από την παρουσίαση των νέων συσκευών της, ζήτησε από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν 75.000.000 συσκευές, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση ανέφερε το Bloomberg.
Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει τέσσερα νέα μοντέλα iPhone με δυνατότητα 5G τον Οκτώβριο και αναμένει ότι η ζήτηση θα είναι ανάλογη του iPhone 11 που κυκλοφόρησε το 2019.
Τα στοιχεία της Omdia που δημοσιεύθηκαν μετά το άρθρο του Bloomberg έδειξαν ότι η Apple «φόρτωσε» 52,1 εκατομμύρια μονάδες των iPhone 11, iPhone 11 Pro Max και iPhone 11 Pro κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις αρχικές αποστολές του Q4 2019, καθώς η παρουσίαση των εν λόγω συσκευών έγινε το Σεπτέμβριο του 2019.
Φαίνεται ότι η Apple είναι πεπεισμένη ότι τα νέα της κινητά θα έχουν εξαιρετική πορεία, ανεξάρτητα από την κάμψη που παρατηρείται στην αγορά των smartphones λόγω της πανδημίας. Στα τέλη Ιουλίου, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η επόμενη γενιά iPhones θα καθυστερούσε μερικές εβδομάδες μεταθέτοντας το παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.
Το Bloomberg πρόσθεσε ότι η Apple θα λανσάρει δύο βασικά και δύο μοντέλα υψηλών προδιαγραφών, με διαφορετικές επιλογές μεγέθους οθόνης. Θα ανανεώσει επίσης τη γραμμή iPad και θα παρουσιάσει δύο νέα Apple Watches. Κοντός ψαλμός αλληλούια!
cl8-sept-2019-600x80
Στο πλαίσιο της IFA 2020 και της συνέντευξης τύπου που είχε ετοιμάσει, η TCL mobile παρουσίασε τα νέα της mid-range tablets, μαζί με νέα wearables, ενώ έδωσε μία γεύση από τις καινοτομίες που ετοιμάζει στο μέλλον.
Έτσι, είδαμε τα νέα mid-range tablets TCL 10 TABMAX και TCL 10 TABMID.
Το TCL 10 TABMAX προσφέρει εξαιρετική εμπειρία προβολής στην κατηγορία του, με οθόνη με τεχνολογία NXTVISION που προσφέρει ζωντανά χρώματα και πλούσιες λεπτομέρειες.
Ενσωματώνει το TCL Stylus που σας επιτρέπει να σχεδιάζετε και να γράφετε όπως ακριβώς με ένα στιλό. Θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες περιοχές παγκοσμίως σε μοντέλα 4G και Wi-Fi από το 4ο τρίμηνο του έτους.
Το TCL 10 TABMID είναι κατάλληλο για τους λάτρεις της ψυχαγωγίας, διαθέτοντας ισχυρό σύστημα ηχείων με εξαιρετικό ήχο για χρήση ήχου και βίντεο, καθώς και επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 665. Προσφέρει επίσης συνδεσιμότητα Wi-Fi και 4G και θα είναι διαθέσιμο από το 4ο τρίμηνο.
Και τα δύο tablets αποτελούν εξαιρετική επιλογή για παιδιά, διαθέτοντας φιλικό interface και λειτουργίες γονικού ελέγχου.
Η εταιρεία επέδειξε ακόμη την καιτονόμα νέα τεχνολογία NXTPAPER «colourful e-ink», που σε συνδυασμό με μια ανακλαστική οθόνη, επαναχρησιμοποιεί το φυσικό φως αντί να φωτίζεται όπως οι παραδοσιακές οθόνες LCD, καθιστώντας την ως πρώτη οθόνη στον κόσμο με μηδενική καταπόνηση ματιών. Υπολογίζεται ότι θα δούμε τις πρώτες συσκευές TCL με οθόνες NXTPAPER το 2021.
Τέλος, όσον αφορά τα future projects, πήραμε μία γεύση από τα smart glasses που, προς το παρόν, έχουν την κωδική ονομασία «Project Archery 3.0», αλλά και τις τεχνολογίες waterfall & rollable displays.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η παρουσίαση της Honor στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης φετινής IFA 2020 έκανε πραγματικά τη διαφορά. Κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, η Honor όχι μόνο έδωσε το παρών με μία υβριδική παρουσίαση, την οποία παρακολουθήσαμε από κοντά στο Messe Berlin, αλλά ανακοίνωσε άκρως ενδιαφέροντα νέα wearables. Είδαμε λοιπόν τα νέα Honor Watch GS Pro και Honor Watch ES και όχι μόνο!
Tο Honor Watch GS Pro είναι ένα smartwatch για αληθινούς εξερευνητές της πόλης, αλλά και της υπαίθρου.
Μία ανθεκτική πρόταση που μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες από -40 έως και 70 βαθμούς Κελσίου, αλλά και συνθήκες υγρασίας για 240 ώρες. Με αντοχές σε 14 διαφορετικές κατηγορίες extreme συνθηκών σύμφωνα με το στρατιωτικό πρότυπο MIL-STD-810G, είναι το smartwatch που μπορείτε να έχετε μαζί σας κυριολεκτικά παντού.
Μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες όπως η ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου, η παλίρροια, η ανατολή και η δύση της σελήνης, αλλά και να σας ενημερώσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Φυσικά, θα αναλάβει να καταγράψει κάθε μορφή άσκησής σας, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ανάμεσα σε περισσότερα από 100 workout modes, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως πεζοπορία, snowboard και σκι. Αξιοσημείωτο ότι έρχεται με ενσωματωμένο GPS και το χαρακτηριστικό Route Back, που σας οδηγεί με ασφάλεια στο σημείο όπου ξεκινήσατε μία διαδρομή. Φυσικά, δεν απουσιάζει ο αισθητήρας καρδιακών παλμών αλλά και ο SpO2 sensor, ενώ διαθέτει λειτουργία παρακολούθησης ύπνου και stress monitor.
Το Honor Watch GS Pro διαθέτει επεξεργαστή Kirin A1, κυκλική οθόνη με διάμετρο 1,39 ίντσες και ανάλυση 454x454 pixels, καθώς και μπαταρία χωρητικότητας 750 mAh που μπορεί να του προσφέρει έως 25 μέρες αυτονομίας (ακόμη και με το GPS ανοικτό η αυτονομία του φτάνει έως και τις 100 ώρες). Έχει ακόμη ενσωματωμένο ηχείο και μικρόφωνο, ενώ μπορεί να συνδεθεί τόσο με Android όσο και με iOS smartphones.
Το Honor Watch ES, από την άλλη, αποτελεί ένα ελαφρύ και προσιτό smartwatch με ορθογώνια AMOLED οθόνη αφής 1,64 ιντσών ανάλυσης 456x280 pixels που υποστηρίζει προσωποποιημένα watch faces.
Μπορεί να αντέξει έως και 50 μέτρα κάτω από το νερό, υποστηρίζει SpO2 για να παρακολουθεί τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, ενώ διαθέτει 44 animated exercise modes και 95 workout modes.
Έρχεται με αισθητήρα καρδιακών παλμών, λειτουργία παρακολούθησης κύκλου, παρακολούθηση ύπνου και stress monitor, ενώ διαθέτει έως 10 μέρες διάρκεια ζωής μπαταρίας.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin