weekly D 21-1-22 sent

Adios Barcelona - Proxima Estacion:
ΜWC 2025!

Αυτήν την εβδομάδα, σας λέμε ένα τελευταίο «hola» από Βαρκελώνη Το MWC24 έκλεισε τις πόρτες του και σύνεδροι, εκθέτες, κοινό και δημοσιογράφοι γύρισαν στις πατρίδες τους Ο απολογισμός είναι θετικός, αφού το φετινό event, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, ξεπέρασε τις 101.000 συμμετοχές Φυσικά, υπάρχει και η άποψη πως ο B2Β χαρακτήρας του έρχεται περισσότερο στο προσκήνιο και πως οι εταιρείες που το επιλέγουν για μεγάλες ανακοινώσεις είναι λίγες Κάποιοι μάλιστα φοβούνται ότι ίσως την πατήσει όπως το Ε3 όπου όλες οι εταιρείες έκαναν τα δικά τους event και στο τέλος περίσσευε το κεντρικό event Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι γιατί η αγορά δεν κυριαρχείται μόνο από τις μεγάλες δυνάμεις Υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες εταιρείες -για τα διεθνή μέτρα- με ιδέες και δύναμη που ξεχωρίζουν Αυτές θα στηρίζουν το MWC γιατί χρειάζονται τον κόσμο του και τη δυναμική του Οι άλλες μπορεί να δοκιμάσουν άλλους δρόμους ξοδεύοντας μία περιουσία αλλά θα είναι σίγουρα ένα ρίσκο Κανένα εταιρικό event, δεν μπορεί να έχει τη μαζικότητα ενός κοινού event για όλες τις εταιρείες της αγοράς Όλα τα άλλα είναι φούσκες του Marketing Στο πλαίσιο του MWC 2024 βρεθήκαμε στο ελληνικό περίπτερο και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των σημαντικότερων εταιρειών που συμμετείχαν Επίσης, οι δημοσιογράφοι της SmartPress συζήτησαν στην εκπομπή SmartTalks για την εμπειρία τους από το MWC24! Τι είδαν, ποιους συνάντησαν, τι τους έκανε εντύπωση, τι τους έμεινε από τη Βαρκελώνη Όμως, στο σημερινό Weekly Telecom, το οποίο έχει «χρώμα» MWC News, δεν θα μείνουμε μόνο στα της Βαρκελώνης, αφού οι εξελίξεις τρέχουν Για παράδειγμα, μάθαμε πως η κάλυψη με δίκτυα FTTH βρίσκεται στο 36% και η χρήση στο 7,7% Μιλάμε για μεγάλο χάσμα Επί του θέματος της ζήτησης αναφέρθηκε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια του MWC24 O οποίος έχει μάλλον έτοιμες τις λύσεις Εμείς να σας πούμε πως η ζήτηση είναι χαμηλή και από τις επιχειρήσεις και πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια εκστρατεία «awareness», ώστε να κατανοήσουν τα οφέλη που φέρνει η οπτική ίνα ‘Οπου υπάρχει βέβαια γιατί στα γραφεία μας -500 μέτρα από την Ομόνοια δεν υπάρχει Και δεν βάζει και κανένα δίκτυο -ακόμα- τη λύση της Intracom Telecom που υπόσχεται ασύρματη κοινωνία του 1Gbit Τέλος, να σας πούμε πως η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της στις ταχύτητες mobile Internet Στον αντίποδα, η θέση της χώρας σε επίπεδο ταχυτήτων σύνδεσης μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, επιδεινώνεται Μια κυρία ρωσικής καταγωγής που έφτιαχνε κάποτε σάντουιτς σε καντίνα στη λεωφόρο Αθηνών, είχε ονομάσει «turbo intercooler» την «full extra» έκδοση Με ένα «turbo intercooler» Weekly Telecom θα επιστρέψουμε την επόμενη εβδομάδα Έως τότε, καλή ανάγνωση και adiós Barcelona. Hasta la proxima!

Εθνική Στρατηγική και στο IoT

Σε γερές βάσεις επιχειρεί να βάλει την χρήση του Internet of Things, αλλά και την υιοθέτηση των με επανδρωμένων, ή αυτόνομων, οχημάτων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για να το πετύχει αυτό, ανέθεσε στην Κοινωνία της Πληροφορίας την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την «Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εθνικής Στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και για τα Μη-Επανδρωμένα Οχήματα».
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σκοπός είναι να καθοριστούν τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορούν αυτές οι τεχνολογίες να λειτουργήσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ενώ ταυτόχρονα να παράγουν προστιθέμενη αξία για τα μέρη του οικοσυστήματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκινά πρωτοβουλία για το IoT. Πέρυσι τον Ιανουάριο, δημοσιοποίησε το γενικό περίγραμμα αυτής της εθνικής στρατηγικής και, ταυτόχρονα, απηύθυνε Request for Information (RFI), το οποίο είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες ΙοΤ, που είναι διαθέσιμες στην αγορά, όπως και σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, των μέτρων ασφαλείας και των τεχνολογικών εξελίξεων.
Ουσιαστικά τρεις θα είναι οι γενικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής.
Το τεχνολογικό κομμάτι, που θα καθορίσει το είδος των τεχνολογιών που θα επιλεγούν, όπως διασύνδεση μέσω 5G, δικτύου ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN), LoRaWAN, Sigfox, Narrowband IoT (NB-IoT), Bluetooth Low Energy (BLE) και Zigbee.
Σε αυτό το κομμάτι εντάσσεται και η ύπαρξη μίας ισχυρής υποδομής διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της δοκιμής νέων τεχνολογιών και εφαρμογών
IoT.
To κανονιστικό πλαίσιο. Αφορά στην εναρμόνιση των κανονισμών στους διάφορους τομείς, την προώθηση ασφάλειας των δεδομένων και την ενθάρρυνση της τυποποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η ασφάλεια των λύσεων IoT. Επιπλέον, βασικός στόχος είναι να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, τους κανονισμούς και τις βέλτιστες πρακτικές.
Στο επιχειρηματικό κομμάτι, σκοπός θα είναι η στήριξη και η ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες και εφαρμογές του ΙοΤ, εξεύρεση χρηματοδότησης για έρευνα, στήριξη σε startups, και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας.

In EETT we Trust

Η ΕΕΤΤ αναλαμβάνει το ρόλο της προστασίας αναφορικά με περιστατικά διάδοσης παράνομου περιεχομένου και γενικότερα πρόκλησης ζημίας σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που αφορά στην εφαρμογή στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «Digital Services Act».
Ο Κανονισμός θέτει υπό μόνιμη εποπτεία πλατφόρμες και παρόχους περιεχομένου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κανάλια διάδοσης πληροφορίας που να είναι εκτός των πλαισίων της νομιμότητας, όπως ψευδείς και παραπλανητικές, να προκαλούν κοινωνικό μίσος ή διακρίσεις.
Βάσει του -υπό δημόσια διαβούλευση- νομοσχεδίου, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ως Ανεξάρτητη Αρχή, θα είναι αρμόδια για την εποπτεία των ενδιάμεσων υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας και για τον συντονισμό με τις ειδικές τομεακές αρχές, οι οποίες είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητές τους και συγκεκριμένα στην προστασία ανηλίκων και τις διαφημίσεις.
Στα καθήκοντα της ΕΕΤΤ, βάση του σχεδίου νόμου, είναι να δημιουργήσει εντός έξι μηνών Μητρώο Παρόχων Ενδιάμεσων Υπηρεσιών. Σε αυτό θα εγγραφούν πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή των οποίων ο νόμιμος αντιπρόσωπος διαμένει ή είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, εφόσον στη δεύτερη περίπτωση δεν διαθέτουν εγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόστιμο για τους παρόχους περιεχομένου ή τις μηχανές αναζήτησης που αρνούνται τον έλεγχο, που παρέχουν ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, παραλείπουν να απαντήσουν, ή να διορθώσουν παρόμοιες πληροφορίες, δύναται να φτάνει το 1% του ετήσιου εισοδήματος ή παγκόσμιου κύκλου εργασιών του παρόχου ενδιάμεσων υπηρεσιών.
Οπότε η ΕΕΤΤ θα αποκτήσει κομβικό ρόλο στην ψηφιακή αγορά και θα είναι σύντομα ο κύριος αποδέκτης καταγγελιών για τις παραβιάσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας, απέναντι σε ψευδείς πληροφορίες και παραπλανητικό περιεχόμενο.
Ξεπέρασε τις 101.000 συμμετοχές το MWC 2024
Το MWC Barcelona 2024 ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ημέρες συζητήσεων, ανακοινώσεων, παρουσιάσεων και δικτύωσης, αποτελώντας το meeting point των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου και του οικοσυστήματος της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, στο φετινό MWC συμμετείχαν πάνω από 101.000 άτομα, από 205 χώρες και περιοχές, ενώ πάνω από το 59% των συμμετεχόντων προέρχονταν από βιομηχανίες που γειτνιάζουν με το οικοσύστημα της κινητής. Συμμετείχαν, επίσης, πάνω από 2.700 εκθέτες, χορηγοί και συνεργάτες, αλλά και πάνω από 1.100 ομιλητές και thought leaders.
Πάνω από το 40% των ομιλητών ήταν γυναίκες. Το 51% των συμμετεχόντων ήταν σε επίπεδο διευθυντή και άνω, εκ των οποίων το 21% C-Suite, με το 26% γυναίκες.
Μάθατε πρώτοι όλες τις εξελίξεις από το φετινό MWC μέσα από τα... μέσα της SmartPress. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς έρχεται κι άλλο content -θεματικά και απολογιστικά newsletters- μέσα στις επόμενες ημέρες!
Στο 36% η κάλυψη με δίκτυα FTTH – 7,7% η χρήση
Η διείσδυση της κάλυψης με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) έχει διαμορφωθεί περίπου στο 36% και η χρήση τους στο 7,7%, βάσει στοιχείων που συνέλεξε από την τηλεπικοινωνιακή αγορά το InfoCom.
Καταγράφεται πρόοδος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από το μέσο όρο των χωρών μελών της ΕΕ, που και αυτός είναι χαμηλότερος από άλλες ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες.
Η υστέρηση σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων στην ΕΕ αποτυπώνεται στη Λευκή Βίβλο για τη συνδεσιμότητα την οποία δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι διαθέσιμες γραμμές FTTH είναι περίπου 1.700.000 σε σύνολο 4.800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα νούμερα αυτά καταλήγουν σε κάλυψη περίπου 36%, έναντι 28% πριν ένα χρόνο και έναντι μέσου όρου των χωρών μελών της ΕΕ, 56%. Αυτά όσον αφορά την προσφορά, όπου οι πάροχοι κάνουν ότι πρέπει να επενδύουν. Το ζητούμενο είναι η ζήτηση…
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια του MWC24, ότι η ζήτηση είναι σε χαμηλά επίπεδα και πως, σε σχέση με τα επερχόμενα voucher, θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές διαφημίσεις από τους παρόχους. Να δημιουργήσουμε awareness!
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες
Τους νέους κανόνες για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, αναφορικά με περιστατικά διάδοσης παράνομου περιεχομένου και γενικότερα πρόκλησης ζημίας σε κοινωνικό επίπεδο που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεσπίζει το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως 11 Μαρτίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Οι νέοι κανόνες, που περιλαμβάνουν και διαδικασία επιβολής προστίμων σε περίπτωση παράβασης της οδηγίας, επικεντρώνονται στη ρύθμιση των ενδιάμεσων υπηρεσιών, που είναι ένας όρος ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο στις επιγραμμικές πλατφόρμες (social media, online marketplaces, app stores κ.λπ.), αλλά και σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Digital Services Act έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης: Alibaba Ali Express, Amazon Store, Apple AppStore, Pornhub, Booking.com, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Youtube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Stripchat, TikTok, X (πρώην Twitter), XVideos, Wikipedia, Zalando, Bing.
Εθνική στρατηγική για το IoT και τα μη επανδρωμένα οχήματα
Ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη χρήση της τεχνολογίας Internet of Things και τη χρήση Μη Επανδρωμένων Οχημάτων επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την «Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εθνικής Στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και για τα Μη – Επανδρωμένα Οχήματα», έργο προϋπολογισμού 450.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό αποθεματικό της ΕΕΤΤ. Ο στόχος της μελέτης, ειδικότερα, είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών αυτών στην Ελλάδα και η υποστήριξη μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου βιομηχανίας. Ανάλογες ενέργειες είχε ξεκινήσει και ο Θ. Στάβερης, ο τότε ΓΓ του υπουργείου, προκειμένου να καταγραφεί τόσο η αγορά του ΙοΤ, όσο και αυτή των μη επανδρωμένων οχημάτων. Ελπίζουμε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία και να μην πέσουμε σε καταστάσεις «ράβε – ξήλωνε»…
Παράλληλα, όπως επίσης υπογραμμίζεται, η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας των drones παρουσιάζει οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης, κάτι που εμποδίζεται λόγω έλλειψης συντονισμένου σχεδιασμού και επενδύσεων!
Η Nova υλοποιεί έργα αποκατάστασης σε Δαδιά και Ρόδο
H Nova στηρίζει τη χώρα μετά τις φυσικές καταστροφές του 2023, υλοποιώντας ευρύ πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, εκ του οποίου ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχει ήδη δεσμευτεί για τις περιοχές Δαδιάς και Ρόδου.
Στο πλαίσιο της δέσμευσής της στην κοινωνική ευθύνη και την προστασία του περιβάλλοντος, η Nova ήδη χρηματοδότησε και υλοποίησε έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς στον Έβρο, δρώντας ως Ανάδοχος Αποκατάστασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι το νησί της Ρόδου, που επίσης επλήγη από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.
Η στήριξη στο περιβάλλον και η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν τους πυλώνες της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Nova και αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της εταιρείας στους 17 Στόχους των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τα κριτήρια ESG. Το έχουμε ξαναπεί: το ESG δεν είναι μόνο λόγια και θεωρίες, αλλά πράξεις. Μπράβο Nova!
Vodafone TV: 200.000 οι συνδρομητές της πλατφόρμας
Το Vodafone TV, η πλατφόρμα που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 200.000 συνδρομητές, παρουσιάζει τη νέα τηλεοπτική καμπάνια με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους ηθοποιούς Κλέλια Ανδριολάτου και Ορέστη Χαλκιά.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος επιστρέφει με ένα «νέο επεισόδιο» από τη ζωή των αγαπημένων πρωταγωνιστών οι οποίοι ονειρεύονται την ημέρα της βράβευσής τους, αντλώντας έμπνευση από τους πιο δυνατούς τίτλους που βρίσκονται διαθέσιμοι στο Vodafone TV.
Όσοι αναζητούν ποικιλία περιεχομένου αλλά και τίτλους υψηλής ποιότητας μπορούν να τους αναζητήσουν στο Vodafone TV, την πλατφόρμα που εμπλουτίζεται συνεχώς μέσα από νέες και αποκλειστικές στρατηγικές συνεργασίες. And the Oscar goes to… Vodafone για την εξαίρετη καμπάνια!
Οι συνδρομητές του Vodafone TV μπορούν να απολαύσουν από το υποψήφιο για 8 βραβεία Όσκαρ «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, τα θρυλικά «The Walking Dead» και «Τhe Bear» στο Disney+, το καθηλωτικό «Euphoria» παραγωγής ΗΒΟ, μέχρι και το βραβευμένο «The Architect» από το Viaplay, καθώς και τα «Game of Thrones», «White Lotus» και «Last of Us» που έγραψαν ιστορία!
Σταθερά ανοδική η πορεία της Cosmote TV
Σε ένα αντίξοο περιβάλλον, με την πειρατεία να επελαύνει, η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ κατέγραψε 678.301 συνδρομητές στο τέλος του 2023. Σε σχέση με το 2023 κέρδισε 35.614 συνδρομητές, ενώ την τετραετία 2020 – 2023 αύξησε το μερίδιό της κατά 103.019 πελάτες.
Το λες και επιτυχία αν λάβει κανείς υπόψη του τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις. Και με τι δεν έχουν να παλέψουν τα στελέχη της Cosmote TV! Με την πειρατεία, με τον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, με τον ανταγωνισμό των διεθνών πλατφορμών που δεν πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού, με τις αδηφάγες α(θ)λητικές πλατφόρμες, που δεν είναι ευχαριστημένες με τίποτα... Τελικά, και ο Μιχαλάκης (αλλά και η Σιλβεστριάδου), για να μην είμαστε άδικοι, θα πρέπει να πάρουν βραβείο Business Survivor για την επιβίωση και την ανάπτυξη, παρόλες τις αντιξοότητες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό!
Οι ψηφιακές πληρωμές αναδύονται ως η προτιμώμενη μέθοδος
Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήχθη από το INEMY – EΣΕΕ για λογαριασμό της Visa, με θέμα τη διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα και τις καταναλωτικές συνήθειες, παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών (7 στους 10) χρησιμοποιούν κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια στις καθημερινές τους συναλλαγές.
Η πραγματοποίηση πληρωμών με κάρτα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και έχει αποκτήσει περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Σχεδόν 7 στους 10 (65%) χρησιμοποιούν τις κάρτες σε «υψηλό» και «πολύ υψηλό» βαθμό κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές.
Εξαιρετικά νέα ότι 7 στους 10 χρησιμοποιούν κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια. Ξεφύγαμε από την φοβία! Και από τα… κέρματα!
Το Generation Next του ιδρύματος Vodafone αγκαλιάζει την ΑΙ
Ένα παράθυρο στον ολοένα και πιο δημοφιλή κόσμο του AI ανοίγει στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, το πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και ελεύθερα προσβάσιμο πεδίο γνώσης και κατανόησης, αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Generation Next εξελίσσει και εμπλουτίζει το ήδη πολυδιάστατο εκπαιδευτικό του υλικό, με στόχο να βοηθήσει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς να καταλάβουν στην πράξη τι σημαίνει Τεχνητή Νοημοσύνη. Το νέο εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο μέσα από την ενότητα LEARN της ψηφιακής πλατφόρμας Generation Next προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε 11 εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς οδηγούς, video, διαδραστικά παιχνίδια, κατασκευές και εργαλεία, που παρουσιάζουν τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμβάλλοντας στη διάχυση του ΑΙ στην εκπαίδευση.
Το νέο υλικό προσφέρει σε εκπαιδευτικούς από κάθε άκρη της χώρας γνώση και εργαλεία για να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους να κατανοήσουν και να πειραματιστούν με τα νέα ψηφιακά μέσα, ώστε να μπορούν με ασφάλεια και κριτική σκέψη να δρέψουν τα οφέλη που έχουν να τους προσφέρουν. Η εκπαίδευση, άλλωστε, είναι η επένδυση που δίνει το καλύτερο επιτόκιο!
Μνημόνιο συνεργασίας ΟΠΑ και ομίλου Quest
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Όμιλος Quest υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη συνεχή ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρηματικότητας.
Η πενταετής συμφωνία συνεργασίας του ΟΠΑ και του Ομίλου Quest, επιβεβαιώνει την κοινή τους δέσμευση για ανάπτυξη ενός πλαισίου επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για επιχειρηματικότητα και βιώσιμη οικονομία.
Ενδεικτικά, το κοινό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει συνεργασία για τη δημιουργία Training Academy για τις Εταιρείες του Ομίλου Quest, συνεργασία σε θέματα διασύνδεσης φοιτητών/τριών και αποφοίτων και ερευνητών/τριών με την αγορά εργασίας, συνεργασία σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων/Εργαστηρίων του ΟΠΑ και των εταιρειών του Ομίλου Quest, συνεργασία σε θέματα χρηματοδοτικών ευκαιριών και προγραμμάτων.
34η σε 144 χώρες η Ελλάδα στις ταχύτητες του mobile Ιnternet
Τις επιδόσεις της όσον αφορά τις ταχύτητες, με τις οποίες τρέχει το mobile internet, συνεχίζει να βελτιώνει η Ελλάδα, ενώ στον αντίποδα η θέση της χώρας, παγκοσμίως, σε επίπεδο ταχυτήτων σύνδεσης μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, επιδεινώνεται.
Τον Ιανουάριο του 2024, η Ελλάδα βρέθηκε στην 34η θέση ανάμεσα σε 144 χώρες στις ταχύτητες του mobile internet, κερδίζοντας δύο θέσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Τα στοιχεία της Ookla για τον Ιανουάριο του 2024 δείχνουν ότι μέση ταχύτητα στο Mobile internet η Ελλάδα είναι 75,17 Mbps (στο download) και 13,72 Mbps (στο Upload).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιανουάριο στην Ελλάδα το latency - η καθυστέρηση απόκρισης - στην περίπτωση του mobile internet είναι 22 ms, ενώ στις συνδέσεις μέσω σταθερών δικτύων είναι 11 ms.
Πάντως, η Ελλάδα φαίνεται ότι επιβραδύνει στις ταχύτητες σύνδεσης μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, με τη χώρα να καταλαμβάνει τον πρώτο μήνα του 2024 την 99η θέση ανάμεσα σε 181 χώρες του κόσμου, έχοντας, μάλιστα, χάσει δύο θέσεις σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Θα έχουμε πέσει στον DESI, όπως έλεγε φίλος της στήλης!
Η VICTUS επιλέγει το λογισμικό της Sitetracker
Η Sitetracker ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη VICTUS Networks, για να επεκτείνει τις ευρυζωνικές και ασύρματες υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα. Η VICTUS θα βασιστεί στο λογισμικό της Sitetracker για να επιτρέψει την υλοποίηση δικτύων 4G και 5G.
Η VICTUS ιδρύθηκε το 2014 μέσω κοινοπραξίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της Nova. Η σουίτα προϊόντων Sitetracker Telecom θα παρέχει στην VICTUS κορυφαίες δυνατότητες για την ανάπτυξη των δικτύων της VICTUS.
Αυτό θα βελτιώσει τις τρέχουσες ροές εργασίας της VICTUS, ενώ θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση μεταξύ του υπάρχοντος σχεδιασμού δικτύου και των διαδικασιών λειτουργίας.
Το λογισμικό θα αποκτήσει μια ενιαία πηγή αλήθειας, μειώνοντας τις λειτουργικές ανεπάρκειες και επιταχύνοντας τα σχέδια ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου!
Η generative AI πυροδοτεί τις δαπάνες στο cloud
Η Canalys προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για cloud θα αυξηθούν κατά 20% φέτος, χάρη στους hyperscalers που δαπανούν περισσότερα χρήματα στη generative τεχνητή νοημοσύνη.
Εάν αυτή η ανάπτυξη γίνει πραγματικότητα, θα είναι μεγαλύτερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε το 2023, η οποία έφτασε το 18%. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση στο 4ο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 78,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για ολόκληρο το 2023, οι συνολικές δαπάνες για σχετικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 18%, φτάνοντας τα 290,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 247,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Το 2024, η Canalys αναμένει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud θα αυξηθούν κατά 20%, σε σύγκριση με 18% το 2023!
Ξεπέρασαν τα 2 δισ. μονάδες οι παγκόσμιες αποστολές 5G smartphone
Οι παγκόσμιες αποστολές 5G smartphone ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Counterpoint Research. Αυτό το ορόσημο επιτεύχθηκε σε λιγότερο από πέντε χρόνια, τη συντομότερη περίοδο σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνολογίες, όπως το 4G ή το 3G, με τα 4G smartphone να χρειάζονται έξι χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Σχεδόν το 70% όλων των αποστολών προέρχονταν από ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη. Η Apple και η Samsung ήταν τα κορυφαία smartphone brands, στέλνοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο μονάδες.
Τα smartphones με 5G έχουν κατακλύσει την αγορά και είναι, πλέον, πολύ εύκολο να βρεις συσκευή σε προσιτή τιμή. Το θέμα είναι να βλέπουμε και τα οφέλη - και τα να βλέπουν και οι… δύσπιστοι Θωμάδες.
Διεθνές επενδυτές ενδιαφέρονται για την ACS
Η Quest Συμμετοχών, μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, ανακοίνωσε ότι «έχει γίνει πρόσφατα (όπως και στο παρελθόν) αποδέκτης ενδιαφέροντος και προτάσεων, σχετικά με την ACS από διεθνείς δυνητικούς επενδυτές.
Η Εταιρεία εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική πρόταση, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων της, καθώς και των εργαζομένων στις εταιρείες του Ομίλου Quest. Εν προκειμένω, η Εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν έχει συνάψει οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS. Η Εταιρεία θα προβεί, σύμφωνα με το νόμο, αμελλητί, στις απαιτούμενες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εάν και εφόσον συναφθεί οιαδήποτε οριστική συμφωνία».
Πολύφερνη νύφη η ACS και στην ποδιά της σφάζονται παλληκάρια. Προφανώς γιατί κάτι βλέπουν. Σωστά;
Η Swisscom βρίσκεται κοντά σε deal 8 δισ. ευρώ για την Vodafone Italia
Η Swisscom ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για την εξαγορά του συνόλου της Vodafone Italia έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη συγχώνευση της με την ιταλική θυγατρική της, την Fastweb.
H United Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της Bulsatcom
Η United Group ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά της Bulsatcom, παρόχου δορυφορικής τηλεόρασης και ευρυζωνικού διαδικτύου στη Βουλγαρία.
Η Intracom Telecom ενισχύει τη συνεργασία της με την Wave1 στην Αυστραλία
H Intracom Telecom, διεθνής κατασκευαστής τεχνολογικών συστημάτων & λύσεων, ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με την Wave1, έναν από τους κορυφαίους παρόχους μικροκυματικών τηλεπικοινωνιακών λύσεων στην Αυστραλία.
Η Performance απέκτησε το Kubernetes on Microsoft Azure Specialization
Η Performance ανακοίνωσε πως απέκτησε το “Kubernetes on Microsoft Azure Specialization”.
Entersoft: άλλη μία χρονιά έντονης ανάπτυξης
Το 2023 υπήρξε ένα ακόμη έτος έντονης δραστηριότητας καθώς ολοκληρώθηκαν 4 νέες εξαγορές, νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν στην αγορά, επιτεύχθηκε είσοδος σε νέες κάθετες αγορές, και ολοκληρώθηκε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής με την συγχώνευση εταιρειών στην Ρουμανία.
ΕΥ: πώς η GenAI μετασχηματίζει τις επιχειρηματικές λειτουργίες
Τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ανέλυσε ο κ. Λάζαρος Πολυμενάκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή ΕΜΕΙΑ, στο πλαίσιο του πρώτου AI Hackathon Greece.
Η πρόκληση του δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας
Στη νέα ρευστή εποχή της προσαρμοστικότητας, η εικόνα της Απασχόλησης αναδιαμορφώνεται διαρκώς καθώς δέχεται πιέσεις από συνεχείς μεταβολές και προκλήσεις.
Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Digital Onboarding
Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στους νέους πελάτες της που είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή διαχειρίζονται Ατομικές Επιχειρήσεις, την υπηρεσία Digital Onboarding, την εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης.
Η Pylones Hellas και η CrowdStrike υλοποιούν έργο κυβερνοασφάλειας για τη METRO
H Pylones Hellas ανακοίνωσε την ολοκλήρωση σημαντικού project για τη METRO ΑΕΒΕ, με την προμήθεια και εγκατάσταση της λύσης EDR και Next Generation AV της CrowdStrike σε 5.000 endpoints (desktops & servers).
Στη λίστα Top 10 CEOs of Humans ο Λεωνίδας Κασιάπης της IFSAS
Στην ειδική έκδοση του online περιοδικού Inside the Mind of the CEO | Top Leaders In Greece, διαμορφώνεται η λίστα με τους Top 10 CEOs of Humans στην Ελλάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο κ. Λεωνίδας Κασιάπης, Διευθύνων Σύμβουλος της IFSAS.
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών IX: 10-13 Απριλίου 2024
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών IX επιστρέφει για άλλη μια χρονιά στην ιστορική πόλη των Δελφών και θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη έως το Σάββατο, 10-13 Απριλίου 2024, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Βελτιώνονται οι προοπτικές του κλάδου τεχνολογίας το 2024 με την AI ως κορυφαία ευκαιρία
Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα την περυσινή χρονιά για τον κλάδο τεχνολογίας, με κύριες προκλήσεις τις μακροοικονομικές πιέσεις και την ανάγκη εξοικονόμησης κόστους, η υιοθέτηση εταιρικών στρατηγικών με επίκεντρο την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) οδήγησαν σε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης.
Η SingularLogic συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο POWERYOUTH
Η SingularLogic, μέλος του Ομίλου Space Hellas, ανέλαβε το συντονισμό του Ευρωπαϊκού έργου POWERYOUTH που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε ενεργειακές κοινότητες, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση.
b2c
 • Από τις 26 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η Βαρκελώνη φόρεσε για μια ακόμη φορά τα καλά της και μεταμορφώθηκε στη «Μέκκα της Τεχνολογίας» στην κινητή τηλεφωνία και στις τηλεπικοινωνίες.
 • Σε αυτές τις 4 ήμερες «παρήλασαν» πολλές από τις τεχνολογίες που θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν στο εγγύς μέλλον την καθημερινότητά μας και να κάνουν κάθε πτυχή της πιο άνετη και συναρπαστική.
 • Στο κομμάτι του B2C έκαναν την εμφάνιση τους οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας, αν και τα πολύ μεγάλα «industry-first» λανσαρίσματα έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ορισμένοι δε κατασκευαστές προτίμησαν να εκμεταλλευθούν το “buzz” της έκθεσης, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν κάποιο booth εντός του εκθεσιακού. Το guerilla marketing στις δόξες του! Άδικο μεν, αλλά για κάποιους δούλεψε!
 • Τα καινοτόμα και φουτουριστικά concepts ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση, δείχνοντας ότι η αγορά ψάχνεται για την επόμενη μέρα, καθώς αρκετές κατασκευάστριες εταιρείες παρουσίασαν τη δική τους οπτική, τόσο για το κοντινό όσο και για το πιο μακρινό μέλλον.
 • Άλλοτε εξελιγμένα και άλλοτε πιο περίεργα, τα προϊόντα που είδαμε στο exhibition floor αν μη τι άλλο ήταν «μπολιασμένα» με μπόλικες δόσεις καινοτομίας. Μια κυρίαρχη τάση που καταγράφηκε ήταν η προσπάθεια αλλαγής του παραδοσιακού form factor, σε μια πρόταση που ουσιαστικά επιχειρεί να συνενώσει τα smartphones με τα wearables.
 • Για αυτό είδαμε τα bending phones (τόσο από Lenovo όσο και από Samsung) να συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα κατηγορία smartphones που διαθέτουν εύκαμπτες οθόνες και… φοριούνται. Γιατί να το κρατάς στο χέρι, όταν μπορείς να το φοράς και να πιάνει όλο το περικάρπιο… Του χρόνου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε ανάλογες συσκευές.
 • Ορισμένοι κατασκευαστές φάνηκαν να ρίχνουν το βάρος σε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως next-gen wearables, εστιάζοντας στο trend που θέλει τη τεχνολογία να τη φοράς. Για αυτό και είδαμε προϊόντα όπως το Samsung Ring, το οποίο αποτέλεσε και μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού Mobile World Congress. Το δαχτυλίδι της Samsung δεν σκοπεύει μάλλον να κάνει τον user του να αισθανθεί όπως ο Frodo στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς δεν θα προσφέρει κάποιου τύπου μαγικές ιδιότητες, αλλά αναμένεται να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση που θα καταγράφει με ακρίβεια πολλά από τα vitals του οργανισμού μας. Και αυτό μαγικό μοιάζει και νίκη της τεχνολογίας!
 • Επιπλέον, τα Mixed Reality glasses, αν και δεν αποτελούν κάτι το φρέσκο, η αλήθεια είναι ότι στο φετινό MWC τα γυαλιά της TCL που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φαίνονται πιο άρτια και responsive από ποτέ, δείγμα του ότι οι εταιρείες όσο περνάει ο καιρός βρίσκουν διαρκώς τρόπους για να βελτιώνουν όλο και περισσότερο τα tech προϊόντα τους. Θα δείτε που κάποια στιγμή θα περάσουν στη ζωή μας, χωρίς να το καταλάβουμε!
 • Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα παραπάνω, βέβαια, ήταν πασπαλισμένα από την αστρόσκονη της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς σε οποιοδήποτε Hall κι εάν βρισκόσουν δύο γράμματα αντηχούσαν στους διαδρόμους.
 • Από ανδροειδή που σε κοιτάζουν στα μάτια και σου απαντούν με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αυτοκίνητα που ξεκλειδώνουν με το που κοιτάζεις την οθόνη του smartphone σου, μέχρι αυτόματη μετατροπή δεκάδων σελίδων word σε PowerPoint και ρομποτικά σκυλιά που κάνουν… τούμπες, η A.I. βρισκόταν κυριολεκτικά «παντού».
 • Βέβαια, η Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει εδώ και χρόνια σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγικής διαδικασίας, ωστόσο τώρα έχουμε την ενσωμάτωση της με διάφανο τρόπο στην καθημερινότητα των απλών users.
 • H κυρίαρχη τάση θέλει ουσιαστικά τα smartphones να γίνονται όσο το δυνατόν πιο «A.I. sensitive». Σε αυτή την κατηγορία σίγουρα εντάσσονται concepts όπως το νέο T-Phone της Deutsche Telekom, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με φωνητικές εντολές και μάλιστα δεν έχει ανάγκη από εφαρμογές, καθώς οι άνθρωποι που το σχεδίασαν το αποκαλούν μια app-free συσκευή.
 • Επιπλέον, η A.I. αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε πιο… φουτουριστικά projects, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ειδικών συσκευών που μπορούν να καταγράψουν τη μορφή ενός χρήστη και να την μετατρέψουν σε ολόγραμμα (όπως το Concept-T της DT), αλλάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο άρδην τόσο τη φύση, όσο και τη μορφή της ανθρώπινης επικοινωνίας. H δε Google παρουσίασε περισσότερο ανεπτυγμένες software based λειτουργίες για την A.I. πλατφόρμα Gemini, σε μια προσπάθεια να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κομμάτι της πίτας που της αναλογεί.
 • Εστιάζοντας σε συγκεκριμένες εταιρείες, ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στην Xiaomi, η οποία αναμφίβολα διέθετε ένα από τα πιο πλούσια booths του MWC. Το οικοσύστημα της φαίνεται πιο ολοκληρωμένο από ποτέ, με τη φετινή παρουσία της στη Βαρκελώνη να συνοψίζεται στο τρίπτυχο Human x Car x Home, δείγμα του ότι θέλει ουσιαστικά να ενοποιήσει όλα τα διαφορετικά πεδία δραστηριότητας της.
 • Για αυτό και το HyperOS είναι το λειτουργικό της που θα επιχειρήσει να κρατήσει σε κίνηση τα γρανάζια αυτής της αλληλεπίδρασης και ενοποίησης.
 • Το δε Xiaomi SU7 car (το οποίο δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην το φωτογράφισε) σίγουρα αποτέλεσε το highlight του MWC, δείγμα του ότι πλέον μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας μπορεί να παίξει σε πολλαπλά επίπεδα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των mobile συσκευών, ενώ και η πρεμιέρα της σειράς Xiaomi 14 (με τις εντυπωσιακές δυνατότητες στο κομμάτι του mobile photography) επί ευρωπαϊκού εδάφους, σίγουρα σχολιάστηκε θετικά.
 • Επιπλέον, αν κάποιοι κέρδισαν σε τεχνολογία, η HONOR ήταν η εταιρεία που με τα προϊόντα της σίγουρα διακρίθηκε στο κομμάτι του elegant design.
 • Το Honor Magic V2 RSR με τον aggressive σχεδιασμό του και το σχεδόν ανύπαρκτο βάρος του (είναι το πιο ελαφρύ και λεπτό foldable), αδιαμφισβήτητα σε κάνει να μην το χορταίνεις. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, η διάθεση για να πέσουν οι τιμές των foldables (που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια σχετικά ακριβή κατηγορία συσκευών) ήταν κάτι που φάνηκε στο πρόσφατο Mobile World Congress.
 • Η -όχι και τόσο γνωστή στον κόσμο των smartphones- Energizer παρουσίασε ένα προσιτό foldable, με το κόστος του να κυμαίνεται περίπου στα 499 δολάρια. Κάτι μας λέει ότι και άλλοι κατασκευαστές θα αρχίσουν να μιμούνται το παράδειγμα της και μάλιστα πολύ σύντομα.
 • Τέλος, όλοι οι λάτρεις των laptops περιμένουν την commercial διάθεση του Snapdragon X Elite της Qualcomm, μιας CPU, η οποία λέγεται σύμφωνα με τους αναλυτές ότι θα φέρει τα πάνω – κάτω στην κατηγορία των CPUs που χρησιμοποιούνται σε mobile PCs. Φανταστείτε λοιπόν ένα διάφανο laptop, όπως αυτό που παρουσίασε η Lenovo και το οποίο διέθετε Micro-LED transparent display, η οποία ήταν see-through να τρέχει πάνω σε κάποια μελλοντική έκδοση του Snapdragon X Elite. Μιλάμε για poetry in motion
 • Αυτές ήταν ορισμένες από τις κορυφαίες τεχνολογίες που είδαμε στο φετινό Mobile World Congress… Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 3 Μαρτίου του 2025 και όπως λένε και οι Ισπανοί: Proxima estacion (next station): MWC 2025!
b2b
 • Και αφού κάναμε μια ανασκόπηση για το B2C κομμάτι του MWC24, ας δούμε και το B2B κομμάτι - για το οποίο διαβάζετε όλα τα νέα και από το σημερινό «ειδικό» Weekly Telecom.
 • Ο απολογισμός δείχνει θετικός. Αναμενόμενα, η τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, με τις εταιρείες να παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έκαναν... επίκληση στο όνομα της.
 • Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι τομείς που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τα robotics και τα αυτόνομα οχήματα, αλλά, και πάλι, η AI ήταν το trend στο οποίο στόχευσαν όλα τα brands. Μόνο που η ΑΙ είναι παντού και πάντα, σε όλες τις κάθετες αγορές και σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και δεν είναι κάτι ανεξάρτητο που δουλεύει από μόνο του.
 • Στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, είδαμε πολλές συνεργασίες, συνασπισμούς και νέες ενώσεις εταιρειών, με διάφορους στόχους. Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι έθεσαν, για ακόμη μια φορά, το θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά, ενώ, από την άλλη πλευρά, εκείνη του κράτους, στο προσκήνιο ήρθε η ανάγκη για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στις επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πότε θα γίνουν αυτές, στο ποιες θα είναι κτλ. Και φυσικά, είδαμε πολλές αναφορές στο θέμα των μελλοντικών δικτύων, με το 5.5 και το 6G, τα οποία περιμένει πως και πως η Β2Β αγορά αφού εκεί κυρίως απευθύνονται!
 • Τις τελευταίες ώρες, διαβάσαμε και κάποιες ενδιαφέρουσες αναλύσεις, σε σχέση με το εάν το MWC βαδίζει στα χνάρια της E3, της μεγάλης έκθεσης του video gaming, που ουσιαστικά έχει ακυρωθεί, αφού οι μεγάλοι publishers επιλέγουν να κάνουν τα δικά τους standalone event. Και τι έκαναν; Κατέστρεψαν ένα μεγάλο event με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες για να καλούν τους φίλους τους.
 • Η αλήθεια είναι πως, τα τελευταία χρόνια, το MWC δεν χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για μεγάλες προϊοντικές ανακοινώσεις. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως η Apple, ούτως ή άλλως, δεν συμμετέχει. Περισσότερο χρησιμεύει για networking, για showcase μελλοντικών καινοτομιών, για πολύ συζήτηση και για αναζήτηση ευκαιριών, για τις εταιρείες που συμμετέχουν.
 • Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε προφήτες, το MWC δεν δείχνει να ακολουθεί μια παρόμοια πορεία, αφού ήδη έχει φέρει στην επιφάνεια τον B2B χαρακτήρα του. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την consumer πλευρά των πραγμάτων, γνωρίζουν από πριν τι θα δουν σε αυτό το κομμάτι, οπότε οτιδήποτε παραπάνω έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα. Κάτι σαν τεχνολογικές επιδείξεις.΄
 • Επίσης, ο θετικός αντίκτυπος για την πόλη της Βαρκελώνης εμφανίζεται ως σημαντικός, το ίδιο και η εικόνα που δίνουν οι διοργανωτές για το ίδιο το οικοσύστημα και τις συμμετοχές. Με άλλα λόγια, αφού το MWC ξέφυγε από την... κρισάρα της πανδημίας, το μέλλον προδιαγράφεται θετικό.
 • Και φυσικά, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσε κάθε MWC, τίθεται και το ερώτημα σε σχέση με το εάν θα μπορούσε η Ελλάδα να διοργανώσει κάτι τέτοιο.
 • Η συζήτηση έχει ενδιαφέρον, αλλά γίνεται σκόπιμη και εξαιρετικά θεωρητική, από ένα σημείο και μετά. Ο GSMA έχει συμφωνία με την πόλη της Βαρκελώνης μέχρι το 2030, οπότε, ακόμη και εάν είναι εφικτό, θα αργήσουμε πολύ να δούμε ένα... MWC Athens. Άλλωστε, στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές πόλεις -με μεγάλη εκθεσιακή ιστορία και κατάλληλους χώρους όπως π.χ. του Μιλάνο που κοντραρίστηκαν με τη Βαρκελώνη και…έχασαν.
 • Οπότε ας δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην Ελληνική παρουσία – το περιπτερο χρειάζεται λίγο φρεσκάρισμα – ανανέωση, στις συμμετοχές που φέτος ήταν εξαιρετικές και στις θεσμικές μας συμμετοχές αφού φέτος έκαναν εντύπωση οι κ.κ. Παπαστεργίου , Κυρανάκης και Χαρδαλιάς και ας αφήσουμε τα όνειρα θερινής νυκτός.
 • Ραντεβού στο MWC Barcelona 2025, που έρχεται 3-6 Μαρτίου 2025!
Στο πλαίσιο του MWC 2024 βρεθήκαμε στο ελληνικό περίπτερο και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των σημαντικότερων εταιρειών που συμμετείχαν, μέσω αυτού, στη μεγάλη έκθεση της Βαρκελώνης!
Οι δημοσιογράφοι της SmartPress, Δημήτρης Σκιάννης και Πέτρος Κυπραίος, μιλούν στην εκπομπή SmartTalks και τον Χρήστο Κοτσακά για την εμπειρία τους από το MWC24, τις παρουσιάσεις που ξεχώρισαν, την εθνική συμμετοχή, τις ελληνικές επιχειρήσεις που ταξίδεψαν στην Βαρκελώνη, αλλά και για το μέλλον, τόσο της κινητής όσο και του ίδιου του MWC!
Dominique Leroy, Telekom: Αλλαγή εποχής στον ΟΤΕ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Dominique Leroy, Board Member της Deutsche Telekom και υπεύθυνη για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο του φετινού Mobile World Congress, αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις προκλήσεις που παρουσιάζει ο τηλεπικοινωνιακός τομέας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, αλλά και στη σημαντική «αλλαγή εποχής» στον ΟΤΕ, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.
Παπαστεργίου: Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τις υποδομές
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, τα επόμενα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αναφέρθηκε, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του MWC 2024 προς Έλληνες δημοσιογράφους, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου της ελληνικής αποστολής στο MWC 2024, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε, στην κάμερα του Infocom.gr, πως η έκθεση αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για το ελληνικό οικοσύστημα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, που το βοηθά «να δείξει τι αξίζει».
Jefferson Wang, Accenture: Περνάμε από την αυτοματοποίηση στη νοημοσύνη
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια MWC 2024, ο Jefferson Wang, Global Technology Convergence Lead της Accenture, μίλησε στο Infocom για την τρέχουσα κατάσταση και τη μελλοντική πορεία των τηλεπικοινωνιών, αναλύοντας την συσχέτιση μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και των απαιτήσεων της αγοράς. Σημείωσε, παράλληλα, πως «ως management consultants, η δουλειά μας ήταν πάντα να βρίσκουμε τις ανεπάρκειες σε μια διαδικασία και να τη βελτιστοποιούμε. Τώρα, περνάμε από την αυτοματοποίηση στη νοημοσύνη».
Μπίθας, Intracom Telecom: Βασικός ο ρόλος του AI για όλα τα industries
Στο πλαίσιο του MWC 2024 που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, η Intracom Telecom παρουσίασε το όραμά της για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, όπως και τα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και των analytics σε κάθε βιομηχανία. Μιλώντας στην κάμερα του Infocom, ο Σωτήρης Μπίθας, Διευθυντής Marketing Λύσεων Λογισμικού της εταιρείας, αναφέρθηκε στις λύσεις που φέρνουν στο προσκήνιο τις μετασχηματιστικές δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες – όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά σε κάθε τομέα.
Marc Rivero, Kaspersky: Η κυβερνοασφάλεια απαιτεί εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση
Καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και περισσότερες κυβερνοαπειλές, οι παραδοσιακές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας υφίστανται έναν σημαντικό μετασχηματισμό. Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Infocom ο Marc Rivero, Lead Security Researcher της Global Research and Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, στο περιθώριο του MWC24, ρίχνει «φως» στο εξελισσόμενο τοπίο των κυβερνοεπιθέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των κρίσιμων υποδομών όπως οι μεταφορές, τονίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.
Matthieu Bourguignon, Nokia: Όλα γίνονται business και mission critical
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη κατά τη διάρκεια του MWC 2024, ο Matthieu Bourguignon, Senior Vice-President, Network Infrastructure Europe της Nokia, μίλησε στο Infocom για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τις προκλήσεις και τις μελλοντικές εξελίξεις, εστιάζοντας στους κβαντικούς υπολογιστές, την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, τις κρίσιμες υποδομές και τις στρατηγικές που διαμορφώνουν το μέλλον της συνδεσιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας πως «στη Nokia, πιστεύουμε ότι όλα αρχίζουν να γίνονται business και mission critical». Ένα από τα σημαντικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Bourguignon, ήταν η διαφαινόμενη απειλή και ευκαιρία που παρουσιάζουν οι κβαντικοί υπολογιστές.
Η Deutsche Telekom παρουσιάζει concept AI smartphone χωρίς εφαρμογές
Η Deutsche Telekom παρουσίασε ένα φουτουριστικό concept smartphone που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και όχι στις εφαρμογές για να ολοκληρώσει τις διάφορες εργασίες που ζητά από αυτό ο χρήστης. Η εταιρεία είπε ότι το concept, το οποίο παρουσιάζει στο «T-phone» της, θα έχει μια διεπαφή χρήστη χωρίς εφαρμογές, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις Qualcomm και Brain. «Μπορώ να σας πω ότι σε 5-10 χρόνια από τώρα, κανείς από εμάς δεν θα χρησιμοποιεί πλέον εφαρμογές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Tim Hoettges, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στο MWC23.
Huawei: Το 5G βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την επιχειρηματική επιτυχία
Η Huawei πραγματοποίησε το 5G Beyond Growth Summit, κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona 2024. Ο Li Peng, Corporate Senior Vice President και Πρόεδρος του τομέα ICT Sales & Service, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι μπορούν να οδηγηθούν σε επιχειρηματική επιτυχία στο 5G και στο πώς το 5.5G θα «ξεκλειδώσει» περαιτέρω τις δυνατότητες των δικτύων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Η Deutsche Telekom παρουσιάζει το όραμα της για τα telecoms του μέλλοντος
«Το AI έφτασε και είναι εδώ για να μείνει. Στο φετινό Mobile World Congress, θα δείξουμε πώς το Magenta AI μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει την καθημερινή ζωή. Τα δίκτυά μας έχουν ήδη κατασκευαστεί με και για την τεχνητή νοημοσύνη για τους ανθρώπους» σημειώνει η Deutsche Telekom, σε ανακοίνωση της για τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε στο MWC 2024. «Και τα δίκτυά μας θα γίνουν ακόμα πιο έξυπνα. Θα σας προστατεύουν από τη στιγμή που θα συνδέεστε στο διαδίκτυο. Και θα γίνουν ο εγκέφαλος της ψηφιακής προόδου. Για ανθρώπους και εταιρείες. Έτσι συνδέουμε τον κόσμο σας», λέει η Claudia Nemat, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνολογία και την Καινοτομία, περιγράφοντας την προσέγγιση της DT.
«Νέο deal» ζητάνε οι telcos, με «γρήγορες και ριζικές» ρυθμιστικές αλλαγές
Οι CEO του Vodafone Group, της Telefonica, της Orange και της Deutsche Telekom ζήτησαν γρήγορες και ριζικές ρυθμιστικές αλλαγές, για να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες, να επενδύουν σε δίκτυα και να καινοτομούν. Κατά τη διάρκεια σχετικού keynote, η Margherita Della Valle της Vodafone, ο επικεφαλής της Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, η επικεφαλής της Orange, Christel Heydemann, και ο Timotheus Hoettges της Deutsche Telekom, έκαναν κοινή έκκληση για χαλάρωση ή βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου σε τομείς όπως η κατανομή φάσματος και η ενοποίηση.
Οι telcos φτιάχνουν κοινοπραξία για την ανάπτυξη LLM
Η Deutsche Telekom, το e& Group, η Singtel, η softback και η SK Telecom πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συνάντηση του Global Telco AI Alliance (GTAA), κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona 2024, ανακοινώνοντας και το σχέδιο τους να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινοπραξίας. Μέσω της προαναφερθείσας κοινοπραξίας, οι πέντε εταιρείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), ειδικά προσαρμοσμένα για τις ανάγκες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Τα LLM θα σχεδιαστούν για να βοηθήσουν τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να βελτιώσουν τις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες τους μέσω ψηφιακών βοηθών και chatbots.
Η Telekom παρουσιάζει καινοτομίες για έναν κόσμο που αλλάζει
Με κεντρικό μήνυμα την υπόσχεση του brand της «Connecting your world», η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, παρουσίασε στο Mobile World Congress (MWC) 2024 της Βαρκελώνης τεχνολογίες και καινοτομίες που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή μας. Με πρωταγωνιστές την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ποδόσφαιρο, η Telekom υπόσχεται κορυφαίες καινοτομίες, συναρπαστική ψυχαγωγία και κορυφαία εμπειρία στους πελάτες της, σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο περίπτερο της Telekom, το κοινό περιηγήθηκε σε διάφορες θεματικές ενότητες, που επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της να αποτελεί αξιόπιστο και καινοτόμο συνοδοιπόρο των πελατών στον ψηφιακό κόσμο.
Η Nokia δεσμεύεται να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040
Στο πλαίσιο του MWC 2024, η Nokia ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να μειώσει τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε «καθαρό μηδέν» έως το 2040, επιταχύνοντας τον προηγούμενο στόχο της κατά δέκα χρόνια και βάζοντάς την μπροστά από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για «καθαρό μηδέν» έως το 2050. Η Nokia θα διπλασιάσει, επίσης, τον υφιστάμενο βραχυπρόθεσμο στόχο της για το 2030. Έχοντας ήδη δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλο το πεδίο εφαρμογής 1,2 και 3 έως το 2030 από τη γραμμή βάσης του 2019, ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει περαιτέρω την απεξάρτηση από τον άνθρακα των δραστηριοτήτων της.
«Συνασπισμός» κινητής και satellite για την επιτάχυνση της καινοτομίας
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και το GSMA Foundry ανακοίνωσαν μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ευκαιρίες χρηματοδότησης που φτάνουν ακόμη και τα 15 εκατομμύρια ευρώ- για να βοηθήσουν τους τομείς της κινητής και των δορυφορικών δικτύων να συνεργαστούν, με στόχο την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών. Με την σχετική ανακοίνωση να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona 2024, η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικούς τομείς καινοτομίας, για να βοηθήσει τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, συνδυάζοντας επίγειες και δορυφορικές επικοινωνίες.
Χαρδαλιάς: Μετατρέπουμε την Αττική σε διεθνή ψηφιακό κόμβο
Στη Βαρκελώνη βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς για τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Mobile World Congress 2024, τη σημαντικότερη διοργάνωση στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας, στην οποία η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει, για ακόμα μία χρονιά, με έξι καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες στο Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδας.
Βιομηχανική «συμμαχία» για την χρήση AI στα δίκτυα 5G & 6G
Μια νέα συλλογική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του MWC 2024. Στόχος της συμμαχίας, που φέρει την ονομασία AI-RAN Alliance, είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις κινητές επικοινωνίες, για την περαιτέρω προώθηση της τεχνολογίας δικτύων ραδιοπρόσβασης (RAN) και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Στα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας περιλαμβάνονται εκπρόσωποι την αγορά της τεχνολογίας, της βιομηχανίας, αλλά και ακαδημαικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι Amazon Web Services, Arm, DeepSig, Ericsson, Microsoft, Nokia, Northeastern University, NVIDIA, Samsung Electronics, SoftBank και T-Mobile.
Προχωρά το GSMA Open Gateway, με περισσότερους από 40 παρόχους σε 5 ηπείρους
Περισσότερα από 40 mobile τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, σε πέντε ηπείρους, έχουν λανσάρει εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες network API προς την κοινότητα των developers, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητες που φέρνει στο προσκήνιο το 5G. Στο πλαίσιο του MWC 2024, ο GSMA αναφέρθηκε, σήμερα, στη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας και οι συνεργάτες της, όσον αφορά στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των δικτύων 5G και στην εμπορευματοποίηση των network API μέσω της πρωτοβουλίας GSMA Open Gateway.
Breton: Απαιτούνται επενδύσεις 200 δισ. για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές
Κατά τη διάρκεια του MWC 2024, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια κομβική «στροφή» για τη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής της Ευρώπης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες απαιτήσεις τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G και οι κβαντικοί υπολογιστές. Ο Breton υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισχυρή, ασφαλής και εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης ψηφιακή υποδομή, με στόχο την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία και οι μεταφορές.
Επενδυτικές δεσμεύσεις 9 δισ. για «καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα»
Κατά τη διάρκεια του MWC24, η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin, παρουσίασε επενδυτικές δεσμεύσεις άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες προέρχονται από παρόχους κινητής τηλεφωνίας και έχουν ως στόχο την επέκταση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Παράλληλα με τις νέες δεσμεύσεις, το Digital Agency των Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε ότι έχει πλέον πάνω από 1.000 μέλη, από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις διάφορες οργανώσεις, εκτός από τα 193 κράτη μέλη του. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη ιδιότητα μέλους στην ιστορία του οργανισμού.
Τα ευρωπαϊκά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επικεφαλής του αγώνα για «καθαρό μηδέν»
Οι εκπομπές άνθρακα των εταιρειών εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 6% παγκοσμίως μεταξύ 2019-2022, σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση Mobile Net Zero του GSMA, που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona. Η έκθεση αποκαλύπτει περιφερειακές διακυμάνσεις στη μείωση των εκπομπών, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί, με μείωση κατά 50%. Στη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 20-30%.
GSOA και GSMA ενώνουν δυνάμεις για τη σύγκλιση satellite και mobile
Σε μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση του τηλεπικοινωνιακού τοπίου, o GSOA (Global Satellite Operators Association) και η GSMA προχώρησαν στην ανακοίνωση μιας σημαντικής συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας και της απρόσκοπτης ενοποίησης μεταξύ επίγειων και μη επίγειων δικτύων (TN-NTN). Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τις δυνατότητες των παγκόσμιων επικοινωνιών μέσω της καινοτομίας, των προτύπων και της παροχής αξίας στα μέλη τους και στον ευρύτερο τομέα των τηλεπικοινωνιών. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και τους πόρους των δύο ενώσεων, στοχεύουν «να εξερευνήσουν νέα σύνορα στην τεχνολογία και να αξιοποιήσουν συνέργειες μεταξύ των τεχνολογιών κινητής και satellite».
GSMA: Το οικοσύστημα της κινητής παρουσιάζει αυξανόμενη ποικιλομορφία
Ο γενικός διευθυντής του GSMA, Mats Granryd, τόνισε ότι η αυξανόμενη ποικιλομορφία του ευρύτερου οικοσυστήματος της κινητής, που αντικατοπτρίζεται από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο MWC Barcelona 2024, είναι ζωτικής σημασίας για την εύρεση νέων οδών ανάπτυξης και καινοτόμων επενδυτικών μοντέλων. Στο εναρκτήριο keynote, ο Granryd δήλωσε ότι περισσότερο από το 50 τοις εκατό των συμμετεχόντων προέρχονται, πλέον, εκτός του τομέα της κινητής τηλεφωνίας, δείχνοντας ότι «δεν είμαστε πλέον μόνο ένας κλάδος που εκπροσωπείται εδώ. Είμαστε βιομηχανίες». «Καθώς αντιμετωπίζουμε το μέλλον, η ανάπτυξη θα έρθει με τη συνεργασία μεταξύ των βιομηχανιών, την καινοτομία και τη συνέχιση της πρόκλησης του status quo», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο GSMA παρουσιάζει νέα πλατφόρμα για την επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού
Ο GSMA προχώρησε στην παρουσίαση μιας cloud-based marketplace πλατφόρμας δικτυακού εξοπλισμού, έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών να επιτύχει τους στόχους της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, σε συνεργασία με την Shields Environmental Group (Shields). Όπως αναφέρεται, η πλατφόρμα, που φέρει την ονομασία GSMA Equipment Marketplace, θα βοηθήσει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από όλο τον κόσμο να επαναχρησιμοποιήσουν και να ανακυκλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου τους, βοηθώντας τους και να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους για «καθαρό μηδέν» και να εξασφαλίσουν οικονομική βιωσιμότητα.
Δέκα χώρες καταλήγουν σε συμφωνία για την έρευνα και ανάπτυξη του 6G
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε κοινή ανακοίνωση, μαζί με τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Καναδά, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με μια σειρά νέων κοινών αρχών για την έρευνα και ανάπτυξη των δικτύων 6G. Οι έξι αρχές επικεντρώνονται στην ασφάλεια της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής υποδομής, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των σχετικών πολιτικών.
Με «ορμή» η ανάπτυξη του 5G – Θα φτάσει στις 5,5 δισεκατομμύρια συνδέσεις
Νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το GSMA Intelligence (GSMAi) κατά τη διάρκεια του MWC 2024, δείχνουν ότι οι συνδέσεις 5G αναμένεται να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ (51%) των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας έως το 2029, φτάνοντας στο 56% μέχρι το τέλος της δεκαετίας – καθιστώντας το 5G την κυρίαρχη τεχνολογία συνδεσιμότητας. Το 5G αναδεικνύεται ως η γενιά κινητής με την ταχύτερη ανάπτυξη μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2022, φτάνοντας σε 1,6 δισεκατομμύρια συνδέσεις στο τέλος του 2023 και σε 5,5 δισεκατομμύρια έως το 2030. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, 261 πάροχοι σε 101 χώρες είχαν προχωρήσει σε εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G και περισσότεροι από 90 πάροχοι, από 64 αγορές, είχαν δεσμευτεί να διαθέσουν τέτοιες.
MWC 2024: η Huawei αποκαλύπτει πρωτοποριακές τεχνολογίες
Στις 26 Φεβρουαρίου, στο Mobile World Congress (MWC) 2024 στην Βαρκελώνη, η Huawei παρουσίασε κορυφαία προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και fashion-forward αισθητικής τα οποία μαγνήτισαν την προσοχή: το HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN, τα HUAWEI FreeClip και το HUAWEI WATCH GT4. Το booth της Huawei χωρίστηκε σε ζώνες εμπειριών βασισμένες σε σενάρια, οι οποίες περιλάμβαναν: ULTIMATE DESIGN, Fashion Forward, XMAGE, Creation of Beauty και Fitness & Health. Οι επισκέπτες ανακάλυψαν πώς οι λειτουργίες της Huawei έχουν εμπλουτίσει την καθημερινή μας ζωή με νέες τεχνολογίες.
Η Samsung παρουσιάζει το όραμά της για το Galaxy AI στη διεθνή έκθεση MWC 2024
Η Samsung παρουσίασε τις νέες εμπειρίες κινητών συσκευών με Galaxy AI στο Mobile World Congress 2024, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου. Όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο της Samsung γνώρισαν την εμπειρία του Galaxy AI σε πολλά προϊόντα του οικοσυστήματος Galaxy με επίκεντρο τη σειρά Galaxy S24, που ανοίγει το δρόμο σε μια νέα εποχή Mobile AI. Οι λειτουργίες Galaxy AI θα επεκταθούν σε περισσότερα προϊόντα της Samsung, όπως στη σειρά Galaxy Watch6 και στο Galaxy Ring, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Η Huawei υπογράφει μνημόνιο συμφωνίας με την AVOW και την Turismo Andalucia
Τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, η HUAWEI υπέγραψε Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) με το Συμβούλιο Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας (Turismo Andalucía) και την AVOW, με στόχο την προώθηση αμοιβαίων στόχων και επιχειρηματικών ευκαιριών. Η τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο MWC 2024 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Η Huawei παρουσίασε το Advance Intelligence στο MWC 2024
Κατά τη διάρκεια της MWC 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη, η Huawei φιλοξένησε παρόχους με παγκόσμια παρουσία, εταίρους της βιομηχανίας και διαμορφωτές κοινής γνώμης προκειμένου να συζητήσει θέματα που άπτονται συνέργειας δικτύου-υπολογιστικού νέφους-Τεχνητής Νοημοσύνης, στην παρουσίαση του «Advance Intelligence».

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin