weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent

MVNO ante portas

Περίπου ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της πρόθεσης της να ασχοληθεί με τα τηλεπικοινωνιακά μέσω της εισόδου της στην κινητή ως Mobile Virtual Mobile Operator, η Volton ετοιμάζεται να υπογράψει τη συμφωνία συνεργασία της με τη Vodafone, ώστε να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην αγορά κινητής.
Βέβαια, όπως εκτιμάται, θα χρειαστεί ακόμη ένας χρόνος μέχρι την πλήρη εμπορική ανάπτυξη, μέχρι τότε θα υπάρξει δοκιμαστική λειτουργία, αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές, η διασύνδεση, η προσαρμογή του δικτύου, οι περιφερειακοί προμηθευτές, και αρκετές άλλες λεπτομέρειες.
Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια από τότε που η Cyta Hellas, πάλι με τη συνεργασία της Vodafone, είχε ξεκινήσει το δικό της εγχείρημα MVNO, το οποίο όμως δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει, αφού δεν μπήκε ποτέ σε τροχιά κερδοφορίας.
Αυτή τη φορά, η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Volton, που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, θα προσπαθήσει να μπει στον ανταγωνιστικό αυτό κλάδο, με όπλα το cross selling και τον πολύ σφιχτό οικονομικό σχεδιασμό, ενώ θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα αναπτύξει και νέα συνεργατικά μοντέλα πώλησης, της υπηρεσίας κινητής, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να τη δούμε και στη σταθερή, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα οπτικών ινών από πολλούς παρόχους (π.χ. ΔΕΗ).
Σύμφωνα με τα στελέχη της, o ενεργειακός όμιλος πρόκειται να αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, με την παροχή καινοτόμων συνδυαστικών υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (κινητή, σταθερή τηλεφωνία & Internet συμπεριλαμβανομένου και του 5G) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια.
Στόχος είναι η εταιρεία -στην οποία CEO είναι ο Διονύσης Τσίτος- να προσφέρει ακόμη περισσότερη οικονομία στο σύνολο δαπανών, των οικιακών και επαγγελματιών πελατών της, που ξεπερνούν τους 200.000.
Το στοίχημα πάντως παραμένει ανοιχτό, μια και οι οικονομικές συγκυρίες, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, αλλά και η πίεση που αναμένεται να δεχθεί από την ισχυροποιημένη Nova και την κυρίαρχη Cosmote, δυσκολεύουν το εγχείρημα.
Από την άλλη μεριά, η εμπειρία των στελεχών της Volton αλλά και η οικονομική ευρωστία είναι δεδομένες, ισοσταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό τους όποιους κινδύνους.
ote-headquarters

Αποτελεσματικά… αποτελέσματα

Αντοχές στις απανωτές κρίσεις επιδεικνύει ο Όμιλος ΟΤΕ, όμως παρ’ όλα αυτά στο Μέγαρο δεν εφησυχάζουν.
Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο Πρόεδρος του, Μιχάλης Τσαμάζ, δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο ΟΤΕ δεν είναι δυνατό να μείνει ανεπηρέαστος από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η στρατηγική του Ομίλου απέναντι στις προκλήσεις, είναι να εκμεταλλευτεί τις σταθερές ταμειακές του ροές και να τις κατευθύνει σε επενδύσεις, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή.
Τα αποτελέσματα του 9μήνου έδειξαν ότι τα νούμερα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική που έχει χαραχθεί. Η πελατειακή βάση της κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας στο τέλος του τρίτου τριμήνου τα 7,4 εκατ., αυξημένη κατά 5,3% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021.
Οι πελάτες συμβολαίου και καρτοκινητής, σημείωσαν αύξηση κατά 4,8% και 5,6% αντίστοιχα.
Στη σταθερή τηλεφωνία, οι συνδέσεις παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο (2.701.728). Οι ευρυζωνικές συνδέσεις αυξήθηκαν 3,4% (2.298.001), από τις οποίες οι συνδέσεις οπτικής ίνας (μέχρι την υπαίθρια καμπίνα ή μέχρι το σπίτι) είναι 1.430.415 (αυξήθηκαν 30,1%).
Η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε κατά 12,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε στο 62,2%.
Ο στόχος του ΟΤΕ για 1 εκατομμύριο νέες συνδέσεις FTTH το 2022 είναι κοντά, αφού απομένουν να συνδεθούν περίπου 250 χιλιάδες πελάτες, ενώ στην τηλεόραση, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από τις ΟΤΤ πλατφόρμες, αλλά και τη Nova που επανέρχεται δυναμικά, η συνδρομητική βάση της Cosmote TV αυξήθηκε κατά 7,3%, φτάνοντας στις 644 χιλιάδες και αυξάνοντας τα έσοδα κατά 4%.
Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κινητή, η τηλεόραση και τα έργα ΤΠΕ, αποτελούν τις δυναμικές πηγές εσόδων, ενώ η σταθερή παραμένει… σταθερή, με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά όμως να βελτιώνονται συνεχώς.
vantage-towers

Πωλείται όπως είναι… συνδεμένο

Ενισχύει τα ταμεία του ο όμιλος Vodafone, επιλέγοντας να προχωρήσει στην πώληση τμήματος του μεριδίου της, αξίας 3,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πώληση αυτή θα δημιουργήσει μία κοινοπραξία η οποία θα είναι εταιρική σχέση 50/50 μεταξύ της Vodafone και μιας άλλης κοινοπραξίας που αποτελείται από την KKR και την GIP, με το μερίδιο 81,7% της Vodafone στη Vantage να γίνεται μέρος της δραστηριότητας.
Η συνολική αποτίμηση της Vantage Towers ανέρχεται στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια και δίνει αρκετά περιθώρια στη Vodafone να προβεί σε μελλοντικές πωλήσεις μεριδίου της, με αξία που μπορεί να ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια δολάρια.
Από στρατηγική άποψη, η συναλλαγή επιτρέπει στη Vodafone να αποκτήσει έσοδα από την ιδιοκτησία της στη Vantage σε αρκετά υψηλότερη αξία, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης αξίας των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Η τελευταία κίνηση της Vodafone εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της για την επαναφορά αξίας της μετοχής της σε υψηλότερα επίπεδα.
Εδώ και κάποιο διάστημα έχει ξεκινήσει ένα κύκλο αποεπενδύσεων από διάφορες αγορές, όπως την πώληση της δραστηριότητάς της στην Ουγγαρία, την Αίγυπτο, και οσονούπω στη Γκάνα.
Στην Αγγλία, η Vodafone βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για μια συμφωνία συγχώνευσης με την Three UK της CK Hutchison, ενώ απέκτησε πρόσφατα την πορτογαλική εταιρεία Nowo από τη MasMovil.
Γενικά, η διοίκηση του ομίλου προσπαθεί να θωρακίσει την εταιρεία απέναντι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, την ίδια ώρα που δέχεται πιέσεις από τους μετόχους για υψηλότερη κερδοφορία, αλλά και την ανάγκη επενδύσεων, που θα την κρατήσουν στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Digital-600x80-d
icw-2022-poster
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Η Black Friday έρχεται!

Τυπικά, σε όλο τον πλανήτη, η Black Friday είναι η τελευταία Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου. Έτσι, φέτος θα «γιορταστεί» στις 25 Νοεμβρίου! Σαν έτοιμες από καιρό, σαν θαρραλέες, οι αλυσίδες ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν τα προεόρτια και έχουν λάβει θέσεις μάχης! Στη στοιχηματική αγορά, Κωτσόβολος, Γερμανός & Public ήδη έχουν απόδοση κάτω από το 1,10, γεγονός που σημαίνει ότι είναι στανταράκια!
Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού φέτος δεν υπήρξαν ενδιάμεσες εκπτώσεις, τα ταμεία διψούν για μετρητά και όλο και κάποια στοκ θα έχουν μαζευτεί για να προστεθούν στις προσφορές που κάνουν οι αλυσίδες μαζί με τους προμηθευτές.
Από τα δίκτυα -εξαιρώντας το Γερμανό- δεν έχουμε δει κάποιες κινήσεις. Αντίθετα, η Κωτσόβολος άρχισε από νωρίς τις “μαγκιές” με στόχο να αναδειχθεί ο “μάγκας” της Black Friday.
Και δεν είναι μόνο τα καταστήματα. Οι καταναλωτές είναι πλέον εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και γι’ αυτό αναμένεται και εκεί αύξηση του τζίρου. Θυμίζουμε ότι πέρυσι στην Black Friday καταγράφηκε αύξηση 300% στις ηλεκτρονικές αγορές, σε σύγκριση με μια συνηθισμένη Παρασκευή. Και ας μην ξεχνάμε ότι μετά την Black Friday έρχεται η Cyber Monday!
Αυτά γι’ αυτή την εβδομάδα. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα και η Black Friday… έρχονται!
600x80-Chat&Pay

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Οι υπηρεσίες κινητής, τα έργα ΤΠΕ και η τηλεόραση επέδρασαν θετικά σε κάποιο βαθμό στα μεγέθη του ΟΤΕ στο 9μηνο. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε 4,4% στα 2.569,9 εκατ., τα προσαρμοσμένα EDITDA 5,4% στα 1.016,2 εκατ., τα κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους 2,6% στα 396,4 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 15,7% στα 424,1 εκατ. ευρώ. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν 10,1% στα 438,9 εκατ. ευρώ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αυξήθηκε 0,7% στα 769,1 εκατ. ευρώ.Αυτά όσον αφορά τα νούμερα.
 • Η γκρίνια και η πίεση από τους αναλυτές προέκυψε από τα πεσμένα έσοδα της σταθερής. Εκεί ο Μπάμπης Μαζαράκης είπε ότι ο λόγος είναι η επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθεί η Cosmote. Είναι πάντως γεγονός ότι υπάρχει έντονο ανταγωνιστικό κλίμα, το οποίο αποτυπώνεται στις αναλύσεις της αγοράς, αν και κάποιοι αναφέρουν το ενδεχόμενο της πώλησης της Telekom Romania Mobile (TRM) (πιθανής αξίας 200 εκατ. ευρώ), σαν ένα άσσο στο μανίκι του Μιχάλη Τσαμάζ.
 • Το ερώτημα είναι ότι ακόμα και όταν θα ρίξει τον άσσο στο τραπέζι, ο ανταγωνισμός θα παραμείνει και θα είναι δυνατός, οπότε θα πρέπει να αρχίσει να βγάζει πια… λαγούς από το καπέλο.Ένας τέτοιος λαγός, θα μπορούσε να είναι τα έσοδα από το ICT (+43% φέτος) ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια…
 • Ένα πείραμα τηλεργασίας πραγματοποιεί ο ΟΤΕ, ξεκινώντας με 200 θέσεις εργασίας στην επαρχία και φτάνοντας τις 1.000. Άλλωστε, το 20% του προσωπικού του οργανισμού κάνει χρήση του συγκεκριμένου μέτρου. Είδες η OTE Performance!
 • Payzy η Cosmote; Ο απολογισμός, μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας, είναι μάλλον θετικός. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κάποιες μέρες του μήνα, οι εγγραφές έφτασαν τις 2000, δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη βάση χρηστών. Άλλωστε, αυτό χρειάζεται μια υπηρεσία όπως η συγκεκριμένη, που αναπτύσσει μια άτυπη “κοινότητα”.
 • Σε αυτό το community βασίζεται, πέρα από τη δυνατότητα πληρωμών, και ένα σημαντικό σύνολο των λειτουργιών του Payzy - όπως οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων. Οπότε, όχι μόνο… παίζει, αλλά βάζει και γκολ όπως έλεγε φίλος από το Μέγαρο. Και ακόμα δεν ξεκίνησε στο full το cross selling, με παροχή προνομίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα κλιμακώνονται. My brand is my power!
 • Εντύπωση έκανε η απουσία του Μεγαράρχη από το conference call με τους αναλυτές. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά είναι κάτι σπάνιο και ενδεχομένως η απουσία του από συγκεκριμένες εκδηλώσεις, δίνει “λάθος” μηνύματα. Αυτά παθαίνεις αν έχεις χαρισματική προσωπικότητα. Λάμπεις δια της απουσίας σου!
 • Το όραμα και τη στρατηγική που ακολουθεί για να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσίασε ο Όμιλος ΟΤΕ. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.
 • Grow your business! Στην αναγκαιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM του Oμίλου ΟΤΕ, Θάνος Φαλάγγας, σε συνέντευξή του στο Infocom. Όσο κι αν αποφεύγει να το πει ευθαρσώς ο πάντα ευγενής Θάνος, το σύνθημα είναι Disrupt or Die!
 • Κοντά στην υπογραφή της βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ της Vodafone και του Ομίλου Volton, προκειμένου ο τελευταίος να δραστηριοποιηθεί στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος (MVNO). Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει σε βασικούς όρους και, εκτός απροόπτου, σύντομα θα προχωρήσουν και οι δύο στην υλοποίηση της συμφωνίας.
 • Όπως εκτιμάται, για να μπορέσει η Volton να παρέχει πιλοτικά και στη συνέχεια εμπορικά την υπηρεσία της κινητής, θα χρειαστεί περί τον ένα χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο μεταξύ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να καταλήξει στον προμηθευτή με τον οποίο θα συνεργαστεί για την αναγκαία υποδομή. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχει ζητήσει η Vodafone προκειμένου να προσαρμόσει τα συστήματά της.
 • Η εμπορική συμφωνία Vodafone – Volton ανακοινώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο μαζί με την πρόσθεση της ενεργειακής εταιρείας της οποίας ηγείται ο Διονύσης Τσίτος, για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες, αρχές του 2021. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν στη συνέχεια θα επεκταθεί και στη σταθερή, ιδιαίτερα αν υπάρχει διαθεσιμότητα στη χονδρική π.χ. από τη ΔΕΗ.
 • Η Vodafone συνδυάζει τα καλύτερα προγράμματά της στην κινητή, τη σταθερή και την τηλεόραση, που απελευθερώνουν ολοκληρωτικά την επικοινωνία των συνδρομητών της και παρουσιάζει το νέο, ολοκληρωμένο σχήμα Vodafone One Unlimited. Το νέο σχήμα προσφέρει σε όλους τους νέους και υφιστάμενους ιδιώτες συνδρομητές πραγματικά απεριόριστη επικοινωνία στο κινητό και το σταθερό, μοναδικά επιπρόσθετα προνόμια, όπως το Vodafone TV, και για πρώτη φορά Εγγύηση Ικανοποίησης, ώστε ακόμα κι αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες της Vodafone, να μπορούν να τις διακόψουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.
 • Μας άρεσε το νέο πρόγραμμα της Vodafone με το all inclusive πρόγραμμα. Το ότι δε σε δεσμεύει δείχνει πόσο σίγουροι είναι στη Vodafone γι’ αυτό που προσφέρουν. Εφευρετικός όρος και η “εγγύηση ικανοποίησης”. Μπράβο! “Οne unlimited” και η εβδομάδα όλη, είναι Κυριακή γιορτή και σχόλη!
 • Τέλος, στην Κάντζα το rebranding πήρε μία μικρή αναβολή, αλλά πιστέψτε μας θα κάνει αίσθηση. Ήδη είναι στην τελική ευθεία και οσονούπω ξεκινάει… Stay tuned!
 • Οσονούπω ξεκινάει και ο διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Euroleague και αναμένεται να γίνει “χαμός” μεταξύ της Nova -η οποία έχει τώρα τα δικαιώματα- και της Cosmote TV. Ο διαγωνισμός αφορά τρεις σεζόν και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Προβλέπονται ξενύχτια τόσο στο Μέγαρο όσο και στην Κάντζα. Τα δικαιώματα τα έχει, έναντι 11 εκατομμυρίων, η Nova, και εκτιμάται ότι θα ανέβει το “κασέ” (ίσως και πάνω από 15 εκατ.) ποσό μάλλον υπερβολικό, αφού για την ώρα η μόνη ομάδα που κάνει τη διαφορά είναι ο Ολυμπιακός...
 • Ο “εθνικός μας επενδυτής”, Νικος Σταθόπουλος, βρέθηκε και πάλι στην Αθήνα, με αντικείμενο -τι άλλο- τις επενδύσεις. Εθεάθη μάλιστα στο εστιατόριο Nolita στο Ψυχικό -γνωστό στέκι για αρκετά στελέχη της αγοράς- να τρώει μαζί με τον Δημήτρη Κοπελούζο του ομώνυμου ομίλου. Θέμα, τι άλλο, η ενέργεια, η οποία μοιάζει να είναι ένα από τα “απωθημένα” του Νίκου Σταθόπουλου.
 • Καλά πάνε οι εγγραφές στον ANT1+, που είχε την ευφυέστατη ιδέα να προσφέρει το πακέτο με 3,33 το μήνα, ευελπιστώντας ότι μεγάλο μέρος των εγγεγραμμένων θα παραμείνουν και μετά το Μουντιάλ. Σημειώστε ότι ο Deputy CEO του Μουντιάλ του Κατάρ είναι Έλληνας, ονομάζεται Σάκης Μπατσίλας και κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας. Αθάνατη Ελλάδα!
 • Το ενδεχόμενο να προσθέσει αθλητικές διοργανώσεις στο πρόγραμμα της φαίνεται πως εξετάζει η Netflix. Αφού απέσυρε το ενδιαφέρον της για το ATP tennis tour, τώρα καλοβλέπει άλλα αθλήματα, όπως η ποδηλασία. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουμε να αποκτήσει πολλούς συνδρομητές από το softball, αλλά αν το νομίζει και το πληρώνει ο Ted, εμάς μας φτάνει και μας περισσεύει!
 • Ο “δανεικός διαιτητής’ μπορεί να τίναξε στον αέρα το ντέρμπι με το γνωστό πέναλτι -ίσως και την πολιτική σκηνή- αλλά στο Μέγαρο έτριβαν τα χέρια τους αφού τα μηχανάκια έγραφαν σαν τρελά. Με χαμηλότερους ρυθμούς, αλλά και πάλι με πολύ τρέλα, έγραφαν τα μηχανάκια και στο χθεσινό ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ. Δύο στα δύο η Cosmote TV. Ευτυχώς ο Ολυμπιακός παρέμεινε στο πρωτάθλημα, οπότε δεν χάνει έναν από τους άσσους της. Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι να μην τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα. Δεν θέλει και πολύ…
 • Εντείνονται οι προετοιμασίες για την Black Friday (25 Νοεμβρίου), αν και οι εκτιμήσεις θέλουν τον τζίρο να υπολείπεται σημαντικά των 280 εκατομμυρίων που ήταν η χρονιά ρεκόρ, το 2020. Η αίσθηση είναι ότι τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι μεγάλοι, οι οποίοι έχουν κάνει καλύτερη προετοιμασία, έχουν καλύτερο marketing και φυσικά μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, χωρίς να αποκλείουμε και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του last mile, το οποίο οι περισσότεροι το καλύπτουν με ιδιόκτητα δίκτυα. Big is beautiful and… profitable η αν προτιμάτε την ελληνική εκδοχή, “κακό χωριό τα λίγα σπίτια”.
 • Το κύριο προϊόν που λανσάρουν αυτή τη στιγμή όλες οι αλυσίδες είναι οι μεγάλες τηλεοράσεις και οι προσφορές δίνουν και παίρνουν. Δεν ξέρουμε ποιος θα αναδειχθεί νικητής σε αυτό το “Μουντιάλ TV”, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα ματς αρχίζουν 20 Νοεμβρίου και πέντε μέρες αργότερα είναι η Black Friday, όπου όλοι πρέπει να κρατήσουν δυνάμεις και… προσφορές. Αν μάλιστα σκεφτείκανείς ότι έρχονται και Χριστούγεννα, τότε ο Μαραθώνιος μόλις ξεκίνησε…
 • Η στήλη έχει δηλώσει ότι δεν θα ασχοληθεί με τις παρακολουθήσεις, διότι δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνουμε ποιοι έκαναν τις πιο πολλές. Οι προηγούμενοι, οι προπροηγούμενοι ή οι νυν; Αυτά θα έπρεπε να είναι δουλειά της δικαιοσύνης και όχι της τηλεόρασης. Σαν Έλληνες πολίτες όμως, μας στεναχωρεί το γεγονός ότι ενώ και τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν τη φωλιά τους λερωμένη, αναδεικνύεται το συγκεκριμένο σε μείζον πολιτικό γεγονός - που θα έπρεπε να είναι, αν μπορούσαμε να καθίσουμε και τους τρεις στο σκαμνί. Επειδή η αγορά στο παρελθόν έχει πληρώσει ποικιλοτρόπως βαρύ φόρο σε αυτού του είδους τις κυβιστήσεις των πολιτικών, απέχουμε από το θέμα.
 • Τζαμπατζής η Google: Μπορεί να δίνει καθρεφτάκια και χαντρούλες στους ιθαγενείς, αλλά όταν φτάνει το θέμα στα πνευματικά δικαιώματα, που είναι και το πάπλωμα, κάνει τον Κινέζο. Πιέζει για αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο είναι στο στάδιο της διαβούλευσης με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Η εταιρεία δεν επιθυμεί την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την καταβολή εύλογης αμοιβής σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφους για το υλικό που αναρτά.
 • Το ερώτημα είναι γιατί σιωπά η κυβέρνηση. Μήπως επειδή η πολυεθνική μιλά για επενδύσεις και δεν θέλει να συγκρουστεί; Από την άλλη μεριά, είναι λογικό εκδότες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς κτλ να χάνουν δικαιώματα για να θησαυρίζει η αμερικανική OTT; τελικά όταν πρόκειται για χρήματα, η Google γίνεται Zoogle!
 • Μικρός τόπος, μεγάλη γλώσσα λέει μία ελληνική παροιμία. Το ότι οι φήμες είναι αφίμωτες είναι γνωστό. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες για “αποεπένδυση” της DT από την Ελλάδα. Ακόμη όμως και αν έχεις ανάγκη από μετρητά -που η DT δεν έχει- πουλάς τα ασημικά του μαγαζιού και όχι το διαμάντι του στέμματος, που είναι ο ΟΤΕ για την DT, δεδομένου ότι της εξασφαλίζει το ένα τρίτο των ταμειακών διαθεσίμων εκτός Γερμανίας και αποτελεί την αποδοτικότερη επένδυση της μετά από αυτήν στην Αμερική. Τελικά, οι φήμες και οι διαδόσεις είναι η πίσω πόρτα για την αλήθεια και η κύρια είσοδος για τα ψέματα!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Οι hackers κινούνται δραστήρια σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς, με σχετικά πρόσφατα θύματα την Χαλυβουργική αλλά και την NotosCom. Είναι περιττό να πούμε ότι κανείς πρέπει να λαμβάνει μέτρα από πριν, διότι το μετά είναι κατά κανόνα και προβληματικό και πιο ακριβό. Στο πλαίσιο αυτό, θα σας προτείναμε να παρακολουθήσετε την ενότητα Security Matters στο 24ο Συνέδριο Infocom, δηλώνοντας δωρεάν συμμετοχή.
 • Σε διαφορετικές δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, η Samsung και η Ericsson ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να «σπάσουν» συγκεκριμένα ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων μέσω δικτύων πέμπτης γενιάς 5G. Η Samsung συνεργάστηκε με την NBN για να ανακαλύψει αν μπορεί να ανεβάσει τον «πήχη» στην απόδοση των δικτύων σταθερής ασύρματης πρόσβασης. Σε μια πρόσφατη δοκιμή πεδίου, οι δύο εταιρείες πέτυχαν ορισμένα σημαντικά ορόσημα. Πρώτον, κατάφεραν να μεταφέρουν να μεταδώσουν σε mmWave (28 GHz), σε 10 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, ισχυρίζονται ότι οι μέσες ταχύτητες των 1,75 Gbps στο downlink και των 61,5 Mbps στο uplink αποτελούν ρεκόρ σε αυτήν την απόσταση.
 • Ένα petabit ισούται με ένα εκατομμύριο gigabit. Οι σημερινές οικιακές διαδικτυακές συνδέσεις μπορούν, σε κάποιες περιπτώσεις, να φτάσουν έως ένα gigabit το δευτερόλεπτο. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι ολόκληρο το παγκόσμιο εύρος ζώνης του διαδικτύου φτάνει σε κάτι λιγότερο από 1 Pbit/s, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η οπτική ίνα θα μπορούσε να χειριστεί από μόνη της ολόκληρη τη διαδικτυακή κίνηση.
 • Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση Threat Landscape του European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ENISA, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει παράσχει την τεχνογνωσία του και την πλήρη υποστήριξή του στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας.
 • Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω σημαντικά βήματα, θέτοντας ένα σύνολο στρατηγικών στόχων, εστιάζοντας σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το εύρος του κύκλου ζωής των κυβερνοεπιθέσεων. Επί του παρόντος συγκεκριμένες δράσεις αναμένονται που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξει επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα.
 • Μια νέα συμμαχία, με ένα σύνολο επιχειρήσεων από τον τεχνολογικό κλάδο που ξεπερνά τις 60, συστάθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP27 για το κλίμα, που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο. Υπό την ονομασία Semiconductor Climate Consortium, η συμμαχία δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με τη SEMI, τη βιομηχανική ένωση για την αλυσίδα εφοδιασμού παραγωγής και σχεδίασης ηλεκτρονικών.
 • Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας. Τα ιδρυτικά μέλη έχουν, στο σύνολο τους, επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους για τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Τα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των GlobalFoundries, Intel, Micron, Samsung Electronics, SK Hynix και TSMC. Περιλαμβάνει, όμως, και εταιρείες όπως η AMD, η Google και η Microsoft, αλλά και brands από άλλους τομείς.
 • Η Interamerican αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη της ΙΒΜ προκειμένου να παρέχει σύγχρονες ασφαλιστικές λύσεις που ανταποκρίνονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και στις ανάγκες που δημιουργούνται για τους ασφαλισμένους της. Με τη βοήθεια του λογισμικού IBM Operational Decision Manager, μέρος του IBM Cloud Pak for Business Automation, το σύστημα αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο ποιες ερωτήσεις πρέπει να παραθέσει στους υποψήφιους πελάτες και τις ανανεώνει δυναμικά ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνονται.
 • Τρεις μεγάλοι οργανισμοί της Ευρώπης – ο ENISA, το European Health and Digital Executive Agency (HADEA) και ο INSAFE– ξεχώρισαν και βράβευσαν εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησαν τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Πιο συγκεκριμένα, το παραμύθι για μικρά παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού σχολείου «Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο» μαζί με το τετράδιο δραστηριοτήτων αναδείχθηκε και βραβεύτηκε ως το καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό. H ψηφοφορία έγινε μεταξύ των μελών όλων των Ευρωπαϊκών Κέντρων ασφαλούς διαδικτύου κατά το πρόσφατο training meeting του INSAFE στις Βρυξέλλες.
 • Ομάδα Cyber-attack Emergency Response (CERT), η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών απόκρισης και διερεύνησης περιστατικών ασφαλείας, δημιουργεί πλέον η Adacom. Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
samsung-flip4-600x80px

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Εξαγορών συνέχεια. Πληροφορίες θέλουν την Εθνική να αποκτά μειοψηφικό μερίδιο σε κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής, που είναι και εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Και επειδή ονόματα δεν μπορούμε να σας πούμε, κάντε κλικ εδώ για να δείτε ποιες είναι οι εισηγμένες πληροφορικής και αφήστε την φαντασία σας (αλλά και τη λογική σας) να δουλέψουν. Και μην κάνετε “έρευνα” Γιατί όποια εισηγμένη και αν ρωτάς, σου λέει ότι δεν είμαστε εμείς αλλά μήπως είναι ο τάδε; Και ο τάδε σου λέει “δεν είμαι εγώ, μήπως είναι ο δείνα”;
 • Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η Εθνική, που είχε μέχρι πριν μερικά χρόνια τη δική της εταιρεία πληροφορικής (Ethnodata) και την έκλεισε, είναι έτοιμη να κάνει τέτοιου είδους επένδυση. Τη στιγμή μάλιστα που Alpha Bank και Εurobank κοιτάνε να αποχωρήσουν από τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν. Θα το πούμε πιο κομψά από τον επιθεωρητή Κάλαχαν. Οι στρατηγικές είναι σαν τις γνώμες. Ο καθένας έχει από μία…
 • Το silence mode επικαλέστηκε ο Χάρης Καρώνης,προκειμένου να μην σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία των 2,05 δισ. με τη JP Morgan. Υπάρχουν βέβαια πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί θα ήθελαν να μειώσουν ελαφρά την τιμή λόγω του ότι έχουν “πέσει” οι αγορές, αλλά από την άλλη μεριά η Viva, λειτουργώντας σε mode business as usual, έχει ανεβάσει την αξία της. Άρα έχουμε δύο αντίθετες ροπές που θα πρέπει να εξισορροπηθούν. Η αλήθεια είναι ότι ασκούνται πιέσεις προκειμένου να κλείσει το θέμα, με δεδομένο το πόσο σημαντικό είναι για την ελληνική οικονομία.
 • Μας ξένισε πάντως το γεγονός ότι η JP Morgan ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δημιουργεί στην Ελλάδα γραφείο με κέντρο ανάπτυξης για πληρωμές!!! Εκτός, αν είναι και αυτό μέρος της διαπραγμάτευσης…
 • Στη σύσταση νέας εταιρείας συμμετοχών προχώρησε η Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη. Υπό την ονομασία Intracom Venture, διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το αντικείμενο της εταιρείας αφορά ποικιλία τομέων, όπως ναυτιλία, τεχνολογία και τουρισμός, οπότε… the sky is the limit.
 • Δια(γ)κωνίζονται οι μέτοχοι της Intrakat για να λάβουν μέρος στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (των 100 εκατομμυρίων) - που φέρεται να έχει καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Προφανώς κάτι βλέπουν. για να είναι “δώσε και μένα μπάρμπα”.
 • Και βεβαίως, όταν έχεις τόσες πολλές δραστηριότητες, το να αναζητάς έναν χώρο 10 χιλιάδων τετραγωνικών για να τις στεγάσεις, ακούγεται πολύ λογικό. Σε κάθε περίπτωση, τα καλύτερα για τον όμιλο έρχονται!
 • Υπάρχουν πληροφορίες ότι επενδυτικό σχήμα υπό τον Γερμανό επιχειρηματία Γεργκ Ροκενχόιζερ (TeamViewer) ενδιαφέρεται για την εξαγορά ακινήτου 400 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρα. Τελικά, ο τύπος δεν είναι (Team)viewer αλλά doer!
 • Όσον αφορά στον τομέα ενέργειας, είναι σε φάση λειτουργίας ή ωρίμανσης αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρισμού συνολικής ισχύος 0,7 GW. Άρα και στην ενέργεια πάμε καλά.
 • Δεν ξέρουμε ποιος κέρδισε το jackpot αυτής της εβδομάδας, αλλά το Eurojackpot το κέρδισε ο ΟΠΑΠ, που απέκτησε άδεια για τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού λόττο από το Υπουργείο Οικονομικών. Η άδεια ισχύει για δέκα χρόνια.
 • Η Iron Mountain, παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτόμο αποθήκευση, υποδομή κέντρων δεδομένων, διαχείριση κύκλου ζωής περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσίες διαχείρισης πληροφοριών, γιόρτασε παρουσία πελατών, συνεργατών και εργαζομένων, τα 20 χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική αγορά, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στον χώρο Τ16, στην Αθήνα. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα, θέλησε να μοιραστεί με την επαγγελματική της οικογένεια τα νέα και τις εξελίξεις στον κλάδο, σε μια ζεστή εκδήλωση στην οποία κυριάρχησαν οι ευχές για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη, αλλά και σχέδια για μελλοντικές συνεργασίες.
 • Open house για κάθε ενδιαφερόμενο διοργάνωσε το προηγούμενο τριήμερο η Gizelis Robotics, ανοίγοντας τις πόρτες του εργοστασίου της στο Σχηματάρι. Σίγουρα μια θετική ενέργεια, που δίνει το στίγμα του πώςκαι πόσο έχει εξελιχθεί η ελληνική ρομποτική τεχνολογία. Μπράβο!
 • Στις 27 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η πώληση του συνόλου των µετοχών που διακατέχει η Αlpha Bank στην Byte Computer, έναντι του εξής τιµήµατος: έλαβε σε µετρητά 4.329.381 ευρώ καθώς και 819.675 νέες µετοχές Ideal Holdings με τιµή διάθεσης 4,15 ευρώ ανά μετοχή.
 • Στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στην ανάπτυξη του συστήματος ενιαίας διαχείρισης πληροφοριών (IMS) του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Το έργο σχετίζεται με την ανάπτυξη του νέου ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management System - IMS).
 • Σε διεύρυνση του portfolio της προχωρά η ΔΕΗ, λανσάροντας την υπηρεσία FixIT. Στόχος είναι η άμεση επισκευή των απρόοπτων προβλημάτων που παρουσιάζονται στο σπίτι, με τους χρήστες της υπηρεσίας να μπορούν να εντοπίσουν ηλεκτρολόγο, υδραυλικό ή κλειδαρά. Είδες η ΔΕΗ;
 • Μέσα στο έτος θα τρέξουν οι διαγωνισμοί του ΑΔΜΗΕ για τις συνδέσεις Σαντορίνης - Νάξου και Μήλου - Σερίφου.
 • Η CVC συμφώνησε με την Enel να αγοράσει το 50% της Gridspertise, που ελέγχεται από τον ιταλικό όμιλο. Η Gridspertise είναι ένας από τους ισχυρούς «παίκτες» που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο των 800 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως ανακοίνωσε η Enel, η συμφωνία συμμετοχής της CVC θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με θετικό αποτέλεσμα περίπου 300 εκατ. ευρώ για το δανεισμό του ιταλικού ομίλου.
 • Προχωρά το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Helleniq Energy, στο οποίο περιλαμβάνει συνολικές προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσα στα σχέδια, και η ανάπτυξη κόμβου ψηφιακής καινοτομίας σε επίπεδο ομίλου.
 • To ΤΕΕ προχώρησε προκήρυξε διαγωνισμό σε σχέση με το «Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Δημοσίων Βιβλιοθηκών», συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού συνεργατικού δικτύου στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος.
 • Η κοινοπραξία των εταιρειών Netcompany Intrasoft, Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas έλαβε την υψηλότερη τεχνική βαθμολογία στο διαγωνισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Έφτασε και στην Ελλάδα η Fastlane Consulting, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης, με παρουσία σε 91 χώρες, σε υπηρεσίες σχεδιασμού, υλοποίησης, ανάπτυξης λογισμικού για εξειδικευμένες εφαρμογές, experts for hire, υπηρεσίες cloud migration και cyber security.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας πως η χώρα μας θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει «όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα».
 • Όπως είπε σχετικά με το εάν είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν, «απολύτως όχι. Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του».
 • Ξεκίνησε το μεγάλο project για smart cities προϋπολογισμού 320 εκατ. Ευρώ. Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ποδαρικό στο έργο έκαναν οι Δήμοι Τρικκαίων και Ρόδου, καθώς εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης με επενδύσεις συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ και 3,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την αρχή έκαναν οι δήμοι Τρικκαίων και Ρόδου, καθώς εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης με επενδύσεις συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ και 3,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι «Έξυπνες πόλεις» αφορούν και τους 332 δήµους της επικράτειας, προβλέποντας την αναλογική, µε πληθυσµιακό κριτήριο, κατανοµή συνολικά 320 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν κυρίως ψηφιακά έργα.
 • Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε έξυπνη πόλη. Τα υποέργα της εν λόγω παρέμβασης, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2025, περιλαμβάνουν τη δημιουργία συστημάτων πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες και αισθητήρες, την υλοποίηση συστημάτων έξυπνης διάβασης πεζών, ολοκληρωμένης ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων, διαχείρισης κυκλοφορίας οχημάτων, κ.α.
 • Πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ, διάρκειας 10 ετών, που θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και των απωλειών νερού από το δίκτυο τρέχει η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο, Χάρη Σαχίνη.
 • Στη διενέργεια διαγωνισμού για την «προμήθεια και εγκατάσταση νέων σημείων WiFi σε Νοσοκομειακές Μονάδες και στοχευμένη αναβάθμιση τοπικών δικτύων Νοσοκομειακών Μονάδων» προχώρησε το ΕΔΥΤΕ.
 • Επαφές με στελέχη των Apple, Google και Sequoia Capital είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ.
 • Την επίσημη έναρξη του Silicon Valley Greek Hub (SVGH) πραγματοποίησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα και τον Γιάννη Σμυρλή, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο του Enterprise Greece, με την άφιξη τους στο Σαν Φρανσίσκο. Μέλη της ομογένειας, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Silicon Valley παραβρέθηκαν στην εκδήλωση στο Ελληνικό Προξενείο.
 • Άγγιξαν τα 3,5 εκατομμύρια οι απαντημένες κλήσεις που δέχθηκε από ασφαλισμένους, ανέργους, συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων – παροχών ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εργασίας, 1555.
 • Εταιρεία με την επωνυμία «Πανελλήνια Ραδιοφωνική Πλατφόρμα Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Ραδιοφωνική Πλατφόρμα Α.Ε.» ίδρυσαν οι μεγαλύτεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνας (Σκάι, Real Fm Sport Fm, Athens DJ κτλ) με στόχο να αναπτύξουν live streaming που θα παρέχει το πρόγραμμά τους και να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους δικαιώματα στο διαδίκτυο.
 • Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε έργο που αφορά στη δημιουργία ειδοποιήσεων και συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων, είτε μέσω SMS είτε μέσω υπηρεσιών αποστολής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου και σύστημα επαλήθευσης OTP στις εφαρμογές και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 496.000 ευρώ.
 • Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Αθηναίων και η Google ανακοίνωσαν το πρόγραμμα “Athens. The city is the museum”, μια κοινή προσπάθεια για να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες και ανεξερεύνητες πλευρές της Αθήνας και η ίδια η πόλη σε έναν τουριστικό προορισμό ιδανικό για όλο τον χρόνο. Η νέα αυτή πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αθήνα, όπως επίσης και τους κατοίκους της, να ανακαλύψουν την πόλη περπατώντας και να εξερευνήσουν τους μοναδικούς θησαυρούς της, όπως την αθηναϊκή σκηνή της τέχνης του δρόμου, τις ποικίλες γευστικές εμπειρίες, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και πολλές από τις λιγότερο γνωστές γειτονιές της μέσα από αυθεντικές ανθρώπινες ιστορίες.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών έλαβε η Εθνική Τράπεζα, με απόφαση που υπέγραψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Κάπως έτσι, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η στρατηγική συνεργασία της Εθνικής με την αμερικανική εταιρεία EVO Payments International LTD, κάτι που θα οδηγήσει σε σύγχρονα εργαλεία και λύσεις αποδοχής καρτών - χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τους πελάτες της Εθνικής. Στη λογική αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Στη συνέχεια η εταιρεία αυτή θα αγοραστεί κατά 51% από την EVO Payments αντί 158 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ θα παραμείνει στη NBG Pay με το 49%.
 • Στην τροφοδοσία των Kiosky’s και των hubs της ΙΝΚΑΤ θα επικεντρωθεί η εταιρεία Άλφα Διανομές, που πέρασε την 1η Ιουλίου από τον όμιλο Μούχαλη στην Delivery Hero (eFood).
 • Το πρώτο φυσικό κατάστημα της JD Sports, που εξαγόρασε πέρυσι την Cosmos Sport, άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη Σεπτεμβρίου, στα Σπάτα. Παράλλληα, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του ηλεκτρονικού καταστήματος jdsports.gr της πολυεθνικής στη χώρα μας.
 • Όλο και περισσότερο πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι το μεγάλο αμερικανικό fund της HIG είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την μεταφορική «Ορφεύς Βεϊνόγλου», τη μεγαλύτερη μεταφορική στην Ελλάδα. Τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αγορά μας, είναι κάτι που θα το μάθουμε όταν τελειώσει το deal. Μπορεί να μπουν και στο last mile και σε οτιδήποτε άλλο, δεν το ξέρουμε.
 • Με δικό της «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει στην πλατφόρμα «e-Kαταναλωτής» η efood, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του.
 • Την καμπάνια λανσαρίσματος του νέου e-shop, mastihashop.com, παρουσίασε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η καμπάνια παρουσιάζει την ποικιλία των προϊόντων, τα οποία διατίθενται μέσω του mastihashop.com, το οποίο λανσαρίστηκε τον Οκτώβριο. Η καμπάνια δημιουργήθηκε in house και αναπτύσσεται σε τηλεόραση και digital.
 • Η ΒOX NOW καλωσορίζει τον «Green November», με μια προσφορά για όλες τις ανάγκες μεταφοράς δεμάτων. Για όλο τον Νοέμβριο, θα μπορούν όλοι να στείλουν το δέμα/δώρο τους, όπου θέλουν, από Locker σε Locker, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, με κόστος μόνο 1 ευρώ.
 • «Αέρας ανανέωσης» για το εταιρικό website της SARKK, που επανασχεδιάστηκε από την Day6 Advertising για να αναδείξει τα δύο leading fashion brands που εκπροσωπεί, την Τommy Hilfiger και την Calvin Klein. Επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διασύνδεσης με τα e-shops της εταιρείας.
 • Προβληματισμό προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις της πλατφόρμας του skroutz καθώς και η ισχυρή θέσης της στην αγορά. Αυτό αναφέρεται στη τελευταία έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς οι αυξήσεις της skroutz προβληματίζουν αναφορικά με τη βιωσιμότητα των καταστημάτων και οδηγούν σε μετακύλιση των δαπανών αυτών στο καταναλωτή. Ένας στους 5 λιανοπωλητές εκφράζει έντονο προβληματισμό για το κόστος ανά κλικ ή κόστος ανά αγορά σε μηχανές αναζήτησης και marketplaces.
 • Με το Νόμο 4818/2021 εισήχθησαν στον Κώδικα ΦΠΑ τα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ στο πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Eπιτρέπεται σε κάθε μη εγκατεστημένο στην Ε.Ε. υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν τον τόπο της κατοικίας τους ή της συνήθους διαμονής τους στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος, να επιλέγει ως κράτος μέλος εγγραφής την Ελλάδα.
 • Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2023, οι οργανισμοί που θα έχουν υιοθετήσει προσέγγιση «composable commerce» θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό τους ακόμη και κατά 80% γρηγορότερα όσον αφορά την υλοποίηση νέων λειτουργιών.
 • Η PRC Logistics, ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, πραγματοποίησε την επέκταση των υπηρεσιών της, μέσω ενός νεόδμητου σύγχρονου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής 8.500 τ.μ. σε κομβικό σημείο στην περιοχή του Ασπροπύργου.
 • To 50% των Ελλήνων, στη φετινή έρευνα Fashion (Re)search του GLAMI, ανέφερε πως περιμένει την περίοδο του Black Friday για να αγοράσει ρούχα και παπούτσια – ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι όπου στην ίδια ερώτηση το ποσοστό ήταν 66%. Το 43% προτίθεται να ξοδέψει έως και 100 ευρώ για αγορές Μόδας, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό (23%) αυτών που θα διαθέσουν ελαφρώς μεγαλύτερο budget, από 100 έως 200 ευρώ.
 • Τo TikTok επεκτείνει τη συνεργασία του με την πλατφόρμα μέτρησης ψηφιακών μέσων DoubleVerify, με στόχο να εξοπλίσει τους διαφημιζόμενους της πλατφόρμας με καλύτερα insights όσον αφορά το brand safety και το suitability. Η DoubleVerify συμφώνησε να παρέχει μετρήσεις για το viewability και δεδομένα για τη μη έγκυρη επισκεψιμότητα στους διαφημιζόμενους.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Το fintech στα καλύτερα του. Και αυτό γιατί οι πελάτες των τραπεζών επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το fintech μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας και τα φυσικά υποκαταστήματα αναμένεται πως θα αποκτούν συμβουλευτικό ρόλο. Όποιο τραπεζικό brand και αν δει κανείς, η στροφή είναι συγκεκριμένη.
 • Με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακηρυχθεί το 2023 σε Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν στο μέλλον της εργασίας, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του οικοσυστήματος καινοτομίας στην ανάπτυξη και υιοθέτηση των ψηφιακών δεξιοτήτων από τον ευρύτερο πληθυσμό, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, βρέθηκε στο Found.ation, με στόχο να ενημερωθεί για τις δράσεις του οργανισμού, αλλά και να συνομιλήσει με startuppers και μέλη της ελληνικής κοινότητας επιχειρηματικότητας.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Η Intrasoft, που αναπτύσσεται ραγδαία, μετά την εξαγορά της από την δανέζικη Netcompany και απασχολεί ήδη 1800 εργαζόμενους, δεν βρίσκει μηχανικούς πληροφορικής και developers. για τα μεγάλα έργα που τρέχει ή που θέλει να αναλάβει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 250 θέσεις εργασίας ανοικτές για πρόσληψη, οπότε… όσοι πιστοί προσέλθετε.
 • Η γερμανική KiKxxl, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της απομακρυσμένης εξυπηρέτησης άνοιξε τις περασμένες εβδομάδες γραφείο στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 200 θέσεις εργασίας.
 • Η απόφαση της Free Now να διακόψει τη λειτουργία της BEAT στην Λατινική Αμερική, επηρεάζει 170 θέσεις και στην Ελλάδα. Εντούτοις, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν τρεις δυνατότητες: να συνεργαστούν με τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη δραστηριότητα της BEAT στη Λατινική Αμερική, να απορροφηθούν από τη Free Now στο ελληνικό hub ή να ακολουθήσουν εθελούσια έξοδο. Εγώ, θα διάλεγα μία από τις πολλές αγγελίες που γέμισαν το Linkedin, με το που μαθεύτηκε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη είναι διαθέσιμα…
 • Τι έλεγαν τα posts; «Παιδιά της Beat, μην ανησυχείτε, ελάτε σε μας». H δύναμη των Social Media!
 • Το kariera.gr, το μεγαλύτερο hub για την εργασιακή ζωή στην Ελλάδα, διοργανώνει 14-18 Νοεμβρίου το codeweek, το απόλυτο virtual event για coders, που στοχεύει στην ενίσχυση της Dev κοινότητας, με τη δωρεάν συμμετοχή ταλαντούχων προγραμματιστών, ξεχωριστών ομιλητών και ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών. Με σκοπό την ενδυνάμωση δεξιοτήτων, σε μια απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά με συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, το codeweek δίνει τη δυνατότητα σε ειδικούς του κλάδου Πληροφορικής να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω online πλατφόρμας, και να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στο πλούσιο περιεχόμενο μιας σειράς workshops και webinars (ψηφιακών σεμιναρίων) σε 8 βασικές θεματολογίες.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του.»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίνουμε όχι μόνο γνώση και κατάρτιση, αλλά και πιστοποίηση. Μέχρι στιγμής, κάναμε ενημέρωση μέσω του Grow Your Business, ενώ ξεκινάμε μια διαδικασία που θα παρέχει το certification με τη σφραγίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΟΠΑ. Αυτό το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι online και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για γνώση και κατάρτιση. Χρειάζεται δια βίου εκπαίδευση, καθώς όλα μετασχηματίζονται με ασύλληπτες ταχύτητες.»
  Θάνος
  Φαλάγγας, Διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM, Όμιλος OTE
600x newsletter 20-10-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

cyprus-2022
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Εδώ και αρκετό καιρό παίζει πολύ έντονα η φήμη ότι η Apple έχει στα σκαριά την ανάπτυξη ενός foldable iPhone, το οποίο δεν αποκλείεται να το παρουσιάσει εντός του 2023.
Εάν κρίνουμε τις διαθέσεις του ανταγωνισμού που ήδη έχει προχωρήσει αρκετά στη τεχνολογία των foldables, τότε η Apple λογικά δεν μπορεί να καθυστερήσει ιδιαίτερα τη δική της αναδιπλούμενη πρόταση.
Ωστόσο, μια ομάδα από Κινέζους modders δεν μπορούσαν να περιμένουν και έτσι δημιούργησαν τη δική τους “modded” foldable εκδοχή ενός iPhone!
Οι Κινέζοι modders πήραν μια σειρά από parts του Motorola RAZR και αξιοποιώντας την 3D Printing τεχνολογία, αλλά και μια περισσευούμενη οθόνη από ένα iPhone X, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια συσκευή… Frankenstein!
Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει ένα υβρίδιο ανάμεσα στο iPhone και στο Z Flip της Samsung! Φυσικά, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, το εν λόγω πείραμα δεν δουλεύει και 100%, καθώς όταν διπλώνει η συσκευή εμφανίζεται ένα τεράστιο κενό ή το «πειραγμένο» iOS δεν αποδίδει καν όπως πρέπει, παρόλα αυτά πρόκειται για μια καλή προσπάθεια.
cl8-sept-2019-600x80
H vivo βασίστηκε σε μια πρωτοποριακή εργαστηριακή έρευνα για να εφαρμόσει την συναρπαστική τεχνολογία αλλαγής χρώματος στις συσκευές της.
Πρόκειται για ένα φωτοχρωμικό γυαλί που ανάλογα με τις συνθήκες φωτός, εμφανίζει δύο τελείως διαφορετικά χρώματα στο εξωτερικό της κινητής συσκευής.
Τα χρώματα αυτής της τεχνολογίας είναι πιο ζωντανά και πιο έντονα σε σχέση με την τεχνολογία ηλεκτροχρωμισμού που είναι διαθέσιμη στα σημερινά smartphones.
Το πρωτοποριακό φωτοχρωμικό υλικό, μπορεί να εφαρμόζεται, χωρίς να επηρεάζονται οι λειτουργίες στις συσκευής και κατ’ επέκταση η ασφάλεια του χρήστη.
Τα φωτοχρωμικά μόρια ανήκουν σε μια κατηγορία μορίων που αλλάζουν χρώμα, όταν αυτά δεχθούν ερέθισμα από μια πηγή φωτός και τα χρώματα που θα προκύψουν βασίζονται στην εσωτερική μοριακή δομή του υλικού.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Leica είναι το brand που έχει συνδεθεί με τις εμβληματικές φωτογραφικές μηχανές, όμως στον κόσμο της Mobile τεχνολογίας, την γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια από τους camera sensors που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες (Η Huawei στο παρελθόν και η Xiaomi τώρα).
Αυτό που ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι η Leica κυκλοφορεί και τα δικά της… smartphones, με την επωνυμία Leitz Phone!
Πρόσφατα και αποκλειστικά για την αγορά της Ιαπωνίας έκανε την εμφάνιση του, το Leitz Phone 2.
Φυσικά όπως μπορείτε να φανταστείτε το focus του Leitz Phone 2 δεν θα μπορούσε παρά να είναι το κομμάτι του mobile photography, για αυτό και η Leica έχει «επενδύσει» σε ένα main camera setup, το οποίο διαθέτει κύρια κάμερα Leica Summicron στα 47MP (μεγέθους φακού στο 1’’), με διάφραγμα στα f/1.9, ενώ παράλληλα συνοδεύεται από έναν portrait sensor στα 1.9MP. Σε ότι έχει να κάνει με τον εμπρόσθιο φακό, η Leica δεν θα μπορούσε να αφήσει παραπονεμένους τους λάτρεις των selfie φωτογραφήσεων, για αυτό και ενσωμάτωσε μια selfie κάμερα στα 16MP.
Η συσκευή θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά σε λευκό χρώμα αποκλειστικά για την αγορά της Ιαπωνίας στις 18 Νοεμβρίου.
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin