Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 shipping 20-12-21 sent

Αλλαγή σελίδας στη Wind

Τέλος εποχής για την διοίκηση του Νάσου Ζαρκαλή, CEO της Wind, σηματοδότησε η ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας από την United. Από το 2009 όπου ανέλαβε τα ηνία των μπλε, είχε στο βιογραφικό του ήδη την επιτυχημένη του πορεία στη διοίκηση των Vodafone και Hellas Online. Μπροστά του είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται τα σύννεφα μίας πολύ δύσκολης περιόδου που πλησίαζε και άλλαξε τα πάντα στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Μέσα σε αυτά 14 χρόνια, κατάφερε να οδηγήσει τη Wind μέσα από συμπληγάδες πέτρες, κρατώντας την δυνατή σε ένα τόσο ισχυρό ανταγωνιστικό τοπίο, κερδίζοντας -εν μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης- την εμπιστοσύνη των μετόχων και όλα αυτά, ενώ κρατούσε συνεχώς ψηλά τον πήχη των επενδύσεων.
Και όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία, αλλά και να πετύχει ανάπτυξη υποδομών, πελατολογίου και κερδοφορίας με αποτέλεσμα να την κάνει τόσο ελκυστική, ώστε να εξαγοραστεί έναντι περίπου ενός δισεκατομμυρίου από έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, ο οποίος πιστεύουμε ακράδαντα ότι έκανε μία από τις καλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στα επενδυτικά χρονικά της χώρας.
Μερικοί από εμάς που είχαμε την τύχη να γνωρίζουμε το Νάσο για πάνω από 20 χρόνια, αλλά και να συνεργαστούμε από κοντά, δεν έχουμε παρά να απολαμβάνουμε να αναπολούμε αυτές τις στιγμές της δημιουργικότητας και της ικανότητάς του να βρίσκει λύσεις, με κύριο χαρακτηριστικό του την ηρεμία με την οποία αντιμετώπιζε κάθε πρόκληση, ενώ παροιμιώδεις θα μείνουν και οι -συχνά «προφητικές»- ατάκες του που έβγαζαν είδηση και ενίοτε τίτλο. Ποιος θα ξεχάσει -λίγο πριν την κρίση- το περίφημο «the party is over», στο συνέδριο InfoCom;
Τώρα, κοιτώντας πίσω, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι, δύσκολα θα υπήρχε άλλο στέλεχος που θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας αυτό το σχεδόν αδύνατο εγχείρημα και είμαστε σίγουροι ότι ο σεβασμός της αγοράς θα τον ακολουθεί σε ότι και αν κάνει στο μέλλον.
Προς το παρόν, και για τους επόμενους μήνες, ο Νάσος θα παραμείνει για λίγους ακόμη μήνες στη Wind, ως σύμβουλος του διαδόχου του, Χάρη Κυριακόπουλου, ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε καθήκοντα Γενικού Οικονομικού Διευθυντή της εταιρείας.
Neo_Creatures_Display_600x80
haris-kyriakopoulos

Γαλάζια… παρτίδα

Αποκτώντας πρόσβαση σε κεφάλαια, και έχοντας πλέον μία ιδιοκτησία προσανατολισμένη στα τηλεπικοινωνιακά και τα media, η Wind -λίγο πριν αλλάξει σε Nova- μπαίνει δυναμικά στο χορό των επενδύσεων.
Ο όμιλος της United σκοπεύει να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις 1,3 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, στην ανάπτυξη του 5G και στη συνδρομητική τηλεόραση.
Με την απόκτηση της Wind Ελλάς, η United αποκτά ακόμα 3,4 εκατομμύρια συνδρομητές, οι οποίοι αν προστεθούν σε αυτούς της πρόσφατα αποκτηθείσας Forthnet-Nova, ανεβάζουν το συνδρομητικό της δυναμικό στην Ελλάδα σε 4,7 εκατομμύρια.
Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία της United στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής της δύναμης, γεγονός που την καθιστά το διαμάντι του στέμματος.
Ένα -μάλλον ρητορικό- ερώτημα είναι αν η εταιρεία θα συνεχίσει να αγοράζει γραμμές χονδρικής από τον ΟΤΕ για να καλύψει το μεγάλο τμήμα του σταθερού της δικτύου, ή αν θα προχωρήσει σε γενναίες επενδύσεις αυξάνοντας το μερίδιό της σε οπτική ίνα.
Το κόστος χονδρικής για την κάθε γραμμή σε δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το καφάο είναι κοντά στα 9 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχετικά μικρά περιθώρια κερδοφορίας, αν θέλει κάποιος να είναι ανταγωνιστικός στη λιανική.
Από την άλλη βέβαια, η δημιουργία ιδιόκτητου δικτύου είναι μία κοστοβόρα επένδυση, η οποία όμως μόλις αποσβεστεί θα αρχίσει να «γεννάει» κέρδη.
Η απάντηση έρχεται με την ίδρυση της Hellenic Open Fiber τον περασμένο Νοέμβριο που δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση που έχει επιλέξει να κινηθεί η Wind-Nova και ήδη έχουν δρομολογηθεί για το σκοπό αυτό 150 εκατομμύρια ευρώ.
grid_600x80
five-digits

Δεν μπαίνει φραγή στα 5-ψήφια

H EETT προτίμησε να μην επιλέξει την τακτική «πονάει χέρι, κόψει κεφάλι» σχετικά με τα 5-ψήφια νούμερα.
Έτσι, αποφάσισε τελικά να μην επιβάλει την εκ των προτέρων φραγή σε όλες τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης που λαμβάνονται από τα κινητά τηλέφωνα.
Η απόφαση προήλθε μετά από την δημόσια διαβούλευση στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες οι οποίες προσφέρουν ΥΠΠ (Amaze, Cosmote, Forthnet, Message Cloud, Mobivas, Newsphone, Paydash, Pηonify, Sam Media, Vodafone, Wind, ΟΤΕ και ΣΕΚΕΕ).
Η ΕΕΤΤ έλαβε υπόψη της τις αντιρρήσεις των συμμετεχόντων οι οποίοι σαν επιχείρημα κατέθεσαν το γεγονός ότι οι καταγγελίες για χρεώσεις χωρίς τη συναίνεση του χρήστη έχουν μειωθεί, έπειτα από την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, βάσει του οποίου πλέον ο ενδιαφερόμενος για ΥΠΠ πριν χρεωθεί πρέπει να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS.
Αν και η ΕΕΤΤ δεν εφάρμοσε την γενική απαγόρευση των 5-ψήφιων, δεν κλείνει οριστικά το θέμα, αφού διαπιστώνει την ανάγκη να επανεξετάσει συνολικά το θέμα των χρεώσεων υπηρεσιών τρίτων που πραγματοποιούνται είτε μέσω των αριθμοδοτικών σειρών υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης, ή χωρίς τη χρήση αυτών (με απευθείας χρέωση) και ενσωματώνονται προς πληρωμή στον λογαριασμό ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τυχόν καταγγελίες χρέωσης που προέρχονται χωρίς να έχει προηγηθεί η συναίνεση του χρήστη, ενώ είναι στα σχέδια της μία νέα δημόσια διαβούλευση που σκοπό θα έχει την διαφάνεια τέτοιων χρεώσεων, οι οποίες θα αποτυπώνονται στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των συνδρομητών.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Το κλίμα συγκίνησης για την αποχώρηση του Νάσου απο τη Wind δεν περιγράφεται. Δωδεκάμισι χρόνια ήταν αυτά.. Και μάλιστα δύσκολα χρόνια που έπρεπε να ξεπεραστούν πολλοί σκόπελοι. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους. Επίσης φαίνεται και από την επιλογή συνεργατών. Και η τριάδα που είχε σχηματίσει -μαζί με τον “ύπαρχο” Chap- θα παραμείνει παροιμιώδης για την αποτελεσματικότητά της.
 • Καλή κίνηση από τους Σέρβους να χρίσουν (μεταβατικό;) CEO της Wind τον Χάρη Κυριακόπουλο, μέχρι πρότινος Γενικό Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας. Είναι ένα στέλεχος που ήρθε μεν στην εταιρεία το Νοέμβριο του 20, με εξαιρετικές περγαμηνές από το Λονδίνο στο χώρο του private equity και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά προσαρμόστηκε πάρα πολύ γρήγορα τόσο στη Wind όσο και στην ελληνική πραγματικότητα.
 • Στα νέα του καθήκοντα θα είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της αδιάκοπης συνέχειας των εμπορικών και λειτουργικών επιδόσεων της Wind (business as usual), ενώ θα συμβάλει στον σχεδιασμό της επερχόμενης ενοποίησης με τη Nova (business unusual) ένας τομέας που έχει εξαιρετική εμπειρία.
 • Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ πρέπει να διασταυρώσουμε μία τίγρη και μία αγριόγατα -λόγω μεγεθών. Και δεν είναι μόνο τα μεγέθη. Η μία εταιρεία είχε ένα δυνατό management που την βοήθησε να προοδεύσει στα “πέτρινα” χρόνια, ενώ η άλλη πριν από λίγο καιρό βγήκε από μία περιπέτεια ετών. Η μία έχει δομές και στελέχη ετών και η άλλη προσπαθεί φιλότιμα τους τελευταίους μήνες, βασισμένη στην εμπειρία των στελεχών που προσλήφθηκαν από την αγορά να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Το τι μέλλει γενέσθαι εξαρτάται βεβαίως από τους Σέρβους, αλλά και σε κάποιο βαθμό από την… θεωρία της εξέλιξης.
 • Οι οποίοι Σέρβοι μοιάζουν να θέλουν να γίνει η συγχώνευση όσο πιο γρήγορα γίνεται -δηλαδή πριν το καλοκαίρι- για να επωφεληθούν από τον ούριο άνεμο που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση. Το αν θα τα καταφέρουν εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμο από το είδος του management που θα επιλέξουν.
 • Έχοντας να ανταγωνιστούν δύο γίγαντες που μπορεί να ανήκουν σε μεγάλα γκρουπ αλλά το local management λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι Σέρβοι θα επιμείνουν στο κεντρικοποιημένο management και τι αποτελέσματα θα μπορούσε να φέρει. Διότι, “εδώ είναι μπαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε” που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος, αλλά οι καιροί και οι συνθήκες έχουν αλλάξει…
 • Σημειώστε και κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το τελευταίο διάστημα η Nova μαζί με τη Wind έχουν 40% μερίδιο στις φορητότητες. Ένα 33% έχει ο ΟΤΕ και το υπόλοιπο η Vodafone. Είναι ο ούριος άνεμος για το νέο σχήμα που σας λέγαμε, σε συνάρτηση βεβαίως και με πολλά ακόμη. Αν προσθέσει κανείς και τα οφέλη που θα προκύψουν από το cross selling της κινητής σε πελάτες της Nova και της TV σε πελάτες της Wind τότε είναι βέβαιο ότι το τοπίο θα αλλάξει…
 • Όπως μου έλεγε εύστοχα και ο “Kαπετάνιος” -παλιό και έμπειρο στέλεχος της αγοράς θα κυριαρχήσουν τελικά τρία χρώματα: κόκκινο, πράσινο και μαύρο Όπως και στη ρουλέτα! Κάθε εταιρεία θα κάνει το πονταρίσματά της σε συγκεκριμένα factors και segments της αγοράς και μετά απομένει να δούμε “που θα κάτσει η μπίλια”...
 • Τα πονταρίσματα πάντως ξεκίνησαν. Η Vodafone έβγαλε πακέτο τηλεφωνίας και Internet στα 50Mbps με 23,9 ευρώ και στα 100 Mbps με 27,5 ευρώ. Επίσης, η Wind δίνει το πακέτο 50 Mbps στα 26 ευρώ και απεριόριστες κλήσεις σε εθνικούς προορισμούς. Άσε που αν σε πάρουν από κανένα call center και αυτές οι τιμές «παίζονται»…
 • Το τελευταίο εξάμηνο ήταν πάντως θριαμβευτικό για τη Nova με διαρκείς υπερκαλύψεις των στόχων. Παράλληλα, άλλαξαν μορφή αρκετά από τα 89 καταστήματα με βάση το concept της UT. Μιλώντας για καταστήματα τα 230 της Wind που θα πρέπει να αλλάξουν για ακόμη μία φορά μορφή, συν 89 της Nova είναι μάλλον πολλά. Πολλή δουλειά για τους ταμπελάδες, αλλά και για τα στελέχη που θα αναλάβουν το έργο…
 • Βέβαια ο Αλέξανδρος που έχει για την ώρα την ευθύνη έχει μία δυνατή εμπειρία από τα 800 καταστήματα της Γερμανός, οπότε κάτι μας λέει ότι “το έχει”. Και πολύ καλά μάλιστα, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα…
 • Για τα οποία αποτελέσματα η Vctoriya ενημερώνεται προσωπικά σε καθημερινή βάση, διότι μπορεί να υπάρχει κεντρικοποίηση, αλλά υπάρχει και σύστημα οπότε έχουν γνώσιν οι…managers! Απλά όσο μεγαλώνει το σχήμα μεγαλώνουν και οι ανάγκες και δεν ξέρουμε πόσο τα “οικογενειακά” σχήματα μπορούν να λειτουργήσουν.
 • Για την ώρα πάντως ο «σερβομηχανισμός» (σύστημα του οποίο η έξοδος ακολουθεί πιστά τις μεταβολές ενός άλλου μεταβλητού μεγέθους) λειτουργεί άψογα και εξασφαλίζει και αμεσότητα!
 • Last but not least, η United Group κάνει λόγο για επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Αρκετά μεγάλο ποσό που θα οδεύσει κυρίως προς οπτικές ίνες, 5G και περιεχόμενο.
 • Στον ΟΤΕ δε μοιάζουν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα ενώ στην στη Vodafone υπάρχει έντονα δυναμικό κλίμα και σε off the record συζήτηση που έκανα με μεγάλο στέλεχος η απάντηση ήταν “catch me if you can”! Ας σημειωθεί πάντως ότι εν όψει της έγκρισης των πακέτων του ΟΤΕ οι άλλοι πάροχοι έστειλαν επιστολές και ασκούν πιέσεις για «δίκαιη μεταχείριση».
 • Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία Volton με Vodafone, προκειμένου η πρώτη να λειτουργήσει ως MVNO. Είναι ένα ωραίο project και σε κάποιο βαθμό ένα δυνατό στοίχημα για τον Διονύση Τσίτο και την ομάδα του.
 • Η άλλη μεγάλη είδηση της περασμένης εβδομάδας -όπως σας είχαμε προαναγγείλει- ήταν η ανακοίνωση της επένδυσης 50 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Olympia στον… όμιλο Public. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για «Public Group», το οποίο μάλλον δημιουργήθηκε τώρα, και ουχί για Public MediaMarkt, με ότι κι αν αυτό σημαίνει.
 • Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι η επένδυση περιλαμβάνει την αύξηση του ποσοστού της Olympia στην PMM με αποτέλεσμα να φτάνει πλέον στο 98% ενώ οι Γερμανοί της MediaMarkt θα έχουν πλέον μόλις 2%. Το ερώτημα είναι: αν θα μας τελειώσει το σήμα της Media Markt…
 • Πάντως, η Public λέει ότι πάμε για διεύρυνση του προϊοντικού μείγματος στα φυσικά καταστήματα. Επίσης, συνεχίζει να στηρίζει το marketplace και επιπλέον θέλει να δημιουργήσει και μία ομάδα 100 ανθρώπων που ασχολούνται με το tech. Γενικώς, υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια και ένας Ρόμπυ με εξαιρετικό team και πολλή όρεξη για να τα υλοποιήσει.
 • Υπάρχουν έντονες φήμες για επέκταση του Δημήτρη Μελισσανίδη στην τηλεόραση είτε με αγορά του Σαββίδειου Open είτε με χρήση της 7ης ελεύθερης άδειας. Τίγρης είναι αυτός δεν ξέρεις προς τα που θα πηδήξει…
 • Με «Α-» βαθμολογήθηκε για πρώτη φορά ο ΟΤΕ από το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό CDP (πρώην Carbon Disclosure Project) για τον τρόπο που δημοσιοποιεί και διαχειρίζεται τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητές του στην κλιματική αλλαγή. Για το 2021, ο ΟΤΕ βρίσκεται στην κατηγορία «Leadership Α/Α-» μεταξύ 12.000 εταιρειών που αξιολογήθηκαν και είναι μία από τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα που συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία.
 • Η φετινή κατάταξη τοποθετεί τον ΟΤΕ αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και αυτόν του κλάδου των ΜΜΕ, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών data center, στον οποίο συγκαταλέγεται. Ο ΟΤΕ έλαβε υψηλότερη βαθμολογία για την πιστοποιημένη παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του, για τις δράσεις μείωσής τους αλλά και για τη γενικότερη διακυβέρνηση θεμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 • Τη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν την εξαγορά και την αναχρηματοδότηση των δανείων της Wind, ανακοίνωσε η United Group.
 • Το πρώτο ονομαστικής αξίας 580 εκατ. ευρώ αφορά σε ομολογίες σταθερού επιτοκίου και υψηλής διασφάλισης (Fixed Rate Senior Secured Notes) με λήξη το 2030 και επιτόκιο 5,25% και το δεύτερο λήξης 2029 είναι επίσης υψηλής διασφάλισης (Floating Rate Senior Secured Notes) και ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Περίπου 520 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην αναχρηματοδότηση του χρέους της Wind και τα υπόλοιπα 460 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μετοχών.
 • Σύμφωνα με την έρευνα State of Mobile της App Annie, το 2021 οι χρήστες κινητών σε όλο τον κόσμο αφιέρωσαν στις…συσκευές τους 3,8 τρισ ώρες ή 4,8 ώρες την ημέρα (αύξηση 30% από το 2018). Το 70% του χρόνου αφορά εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και video. Επίσης, ξόδεψαν 170 δισ δολ. σε εφαρμογές για κινητά, ποσό αυξημένο κατά 19% σε σχέση με το 2020. Κάθε λεπτό οι χρήστες έκαναν downloads 435.000 εφαρμογών!
 • Η πλέον δημοφιλής εφαρμογή είναι το Tik-Tok που εκτιμάται ότι μέσα στο 2022 θα έχει πάνω από 1,5 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το You Tube. H δαπάνη για διαφήμιση στα κινητά έφτασε τα 295 δισ δολ το 2021 (+23% ΥοΥ), ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 δισ. δολ.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πρόσφατη μελέτη της Accenture για τις τράπεζες. Περιλαμβάνει την ανάλυση στοιχείων από 100 παραδοσιακές τράπεζες και 200 ψηφιακές σε 11 χώρες. Εν κατακλείδι συμπεραίνει ότι υιοθετώντας τις καινοτόμες στρατηγικές των αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους, οι παραδοσιακές τράπεζες, που τώρα χάνουν μερίδιο, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά περίπου 4% ετησίως, γεγονός που αντιστοιχεί σε έσοδα μεγαλύτερα από 500 δισ. μέχρι το 2025.
 • Δουλειές με φούντες έχουν οι Big Four (ΕΥ, Deloitte, KPMG, PwC) σε σχέση με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι μόνο. Συμβουλεύουν για την προκήρυξη των έργων, δημιουργούν συμμαχίες και γενικότερα είναι must αν θέλει κανείς να χτυπήσει δυνατά κάποιο από τα μεγάλα έργα. Το θέμα είναι ότι εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες βοηθούν όποιον τελικά έχει χρήμα και εκεί υπάρχουν πολλές ενστάσεις και αντιρρήσεις από κάποιους στην αγορά…
 • Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς προχωρά η οργάνωση από τον ΣΕΚΕΕ της ελληνικής αποστολής για το Mobile World Congress 2022, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 28 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via στην Βαρκελώνη.
 • Με κεντρικό μήνυμα «Innovation Unleashed», στόχος της φετινής αποστολής είναι να αναδείξει την καινοτομία που παράγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Στην οργάνωση της ελληνικής αποστολής συμμετέχουν, εκτός του ΣΕΚΕΕ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Enterprise Greece.
 • Η ελληνική αποστολή θα έχει παρουσία και στο 4YFN, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον χώρο των startups, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα με το Mobile World Congress. Το 4YFN προσφέρει επιπλέον δυνατότητες δικτύωσης και αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών για τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
 • Οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση δεδομένων και την ψηφιακή ευημερία, σε συνδυασμό με τις συχνότερες κυβερνοεπιθέσεις, ωθούν τα θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας, της ασφάλειας δεδομένων και της εμπιστοσύνης, από την πέμπτη στη δεύτερη θέση της κατάταξης της EY, για τις 10 κορυφαίες προκλήσεις για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Top 10 risks in telecommunications 2021).
 • Η ετήσια έκθεση της EY, κατατάσσει τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, βάσει ανάλυσης των αποτελεσμάτων διάφορων κλαδικών και καταναλωτικών ερευνών που διεξήγαγε η EY. Με τη ζήτηση για υπηρεσίες σύνδεσης να αυξάνεται συνεχώς, το 75% των παρόχων τηλεπικοινωνιών παρατήρησαν αυξημένα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 47% δηλώνουν ότι σήμερα ανησυχούν περισσότερο από ποτέ, για τη δυνατότητά τους να διαχειριστούν ανάλογα περιστατικά.
 • Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Με τον τρόπο αυτό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει πράξη τις πρωτοβουλίες για την στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας με στόχο την διεύρυνση του αριθμού των χρηματοδοτούμενων από το τραπεζικό σύστημα επιχειρήσεων.
 • Πρόκειται για το πρώτο Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων 62,5 εκ. ευρώ. Κάθε επιχείρηση-δικαιούχος, έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τραπεζικού δανείου, στις δύο συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς και Optima Bank) ύψους από 25.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών είτε σε κεφάλαιο κίνησης είτε για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
 • Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτόμων επιχειρήσεων προχώρησαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι δύο πλευρές πρόκειται να προχωρήσουν σε μια σειρά από κοινές ενέργειες και δράσεις.
 • Στόχος του μνημονίου είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΚΕΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αμοιβαία αξιοποίηση υποδομών, εμπειριών και καλών πρακτικών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Σήμερα θα ανακοινωθούν οι οικονομικές προτάσεις για το mega ΣΔΙΤ του UFBB. Στη συνέχεια, μετά από 10 ημέρες, θα ανακοινωθεί επίσημα ποιος από τους δύο συμμετέχοντες (Όμιλος ΟΤΕ και Grid Telecom - ΤΕΡΝΑ) θα πάρει ποιες περιοχές (lots).
 • Θα ακολουθήσουν 10 ημέρες ακόμα για πιθανές ενστάσεις κλπ και στη συνέχεια θα ανακηρυχθούν οι “προσωρινοί ανάδοχοι” που θα πρέπει να συστήσουν εταιρείες. Μετά από τη σύσταση, οι εταιρείες που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να υπογράψουν την “τελική αναδοχή” και κάπου εκεί στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν και τα έργα που θα κρατήσουν 3 χρόνια περίπου. Στη συνέχεια ξεκινάει η περίοδος “εκμετάλλευσης” των δικτύων, που θα διαρκέσει 17 χρόνια. Αμήν και πότε!
 • Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου “το UFBB αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της “Κοινωνίας των Gigabit”
 • Ικανοποιητική θεωρείται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η συμμετοχή στο διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας. Στις συνολικά 6 προσφορές συμμετέχουν οι: ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R, Wind – Iron Mountain, Unisystems – Onex, Intrasoft International – Profile και Globitel, Master, Όμιλος Μυτιληναίου.
 • Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει προκηρυχθεί με το σύστημα της συμφωνίας πλαίσιο, στην κατηγορία αυτή, με την εκτιμώμενη αξία του, συµπεριλαµβανοµένου του δικαιώματος προαίρεσης, να ανέρχεται σε 309,876 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Πρόκειται για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών – Υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και για την υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος για την τήρηση και ενημέρωση αυτών, στο οποίο μέσω διαδικτυακής πύλης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόµιµα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.). Το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται περίπου σε 600.000.000.
 • Η Epsilon Net ανακοίνωσε τη συμφωνία απόκτησης ποσοστού 100% στην εταιρία CSA (www.csagreece.com), η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα.
 • Η CSA δραστηριοποιείται από το 1985 στην ανάπτυξη λογισμικού για μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, επενδύοντας συνεχώς σε τεχνολογίες αιχμής και σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε οι εφαρμογές της να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ευχρηστίας και διαλειτουργικότητας. Η εταιρία διαθέτει ολοκληρωμένες εφαρμογές και λύσεις στον τομέα του φαρμάκου.
 • Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής και φόρτωσης 50km υποβρυχίων καλωδίων 66KV, για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών με τον υπεράκτιο σταθμο, κατ’ εκτέλεση της σύμβασης που της ανατέθηκε από την Dominion Energy αναφορικά με το έργο Coast Virginia Offshore Wind (CVOW) χωρητικότητας 2,6GW.
 • Ανάδοχος του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ανακηρύχθηκε η INTRASOFT International, μέλος του δανέζικου Group Netcompany A/S. Στο πλαίσιο του έργου -που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης- η εταιρεία αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος για την συλλογή και επεξεργασία ψηφιακών γεωχωρικών πληροφοριών ακίνητης περιουσίας, καθώς και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών.
 • Χαράς ευαγγέλια για τις αλυσίδες. Πριν ακόμα τελειώσουν με τα tablet και τα laptops η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης κλιματιστικών, ψυγείων, πλυντηρίων που θα επιδοτείται από το κράτος, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 και δικαιούχοι θα είναι όλοι, με συγκεκριμένα κριτήρια ιεράρχησης και προτεραιοποίησης, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση.
 • H εταιρεία MFS - Massachusetts Financial Services Company, γνωστοποίησε στις 13/1/2022 στην ΟΤΕ Α.Ε. ότι στις 11 Ιανουαρίου 2022, η έμμεση συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και στα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που κατέχει κατήλθε κάτω του ορίου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και των δικαιωμάτων ψήφου και συγκεκριμένα ανέρχεται πλέον στο 4,97%.
 • H Cosmos Business Systems αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας «Δράσεις Ενίσχυσης των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», συνολικού προϋπολογισμού 514.000 ευρώ.
 • Η Regate πιστοποιήθηκε από την TÜV Hellas (TÜV Nord) ύστερα από τη σχετική επιθεώρηση των συστημάτων και εγκαταστάσεων της αναφορικά με τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και Παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα ΙSO 27001:2013 & ISO/IEC 20000-1:2018.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 36.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (λευκοί interactive πίνακες, διαδραστικοί προβολείς κλπ), καθώς και του σχετικού περιεχομένου για τις αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το έργο -που εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη στρατηγική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης- περιλαμβάνεται στο 3ο πακέτο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει προϋπολογισμό 148,68 εκατ. ευρώ.
 • Συνάντηση είχαν οι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης με θέμα την ψηφιοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες. Η αρχή έχει γίνει με την ψηφιοποίηση της ταυτότητας που υλοποιήθηκε στο covid wallet app, προκειμένου να χρησιμοποιείται από κοινού με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά αυτό είναι μόνο οι αρχή. Αναμείνατε στο…κινητό σας!
 • Με νέα, απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία εφαρμόζεται πλέον η καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».
 • Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.
 • Απόφαση να μην επιβάλει την εκ των προτέρων φραγή σε όλες τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης – ΥΠΠ (τα γνωστά και ως πενταψήφια νούμερα) που λαμβάνονται από τα κινητά τηλέφωνα, έλαβε η ΕΕΤΤ. Προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες οι οποίες προσφέρουν ΥΠΠ (Amaze, Cosmote, Forthnet, Message Cloud, Mobivas, Newsphone, Paydash, Phonify, Sam Media, Vodafone, Wind, ΟΤΕ και ΣΕΚΕΕ). Τώρα, αν η αναβολή σημαίνει ότι η φραγή μπήκε στο χρονοντούλαπο θα σας γελάσω.
 • Απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μπορούν να έχουν από σήμερα οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, καθώς τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έθεσαν σε παραγωγική λειτουργία το mobilefees.gov.gr. Μέσω αυτής, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής.
 • Η εγγραφή στο Μητρώο είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών. Η είσοδος στο mobilefees.gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet.
GY-1537-600X80-1

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • «Η αύξηση δικαιολογείται από το ότι «κατανοούμε ότι οι άνθρωποι έχουν πια περισσότερες επιλογές διασκέδασης από ποτέ και δεσμευόμαστε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερη εμπειρία στα μέλη μας». Με αυτό τον τρόπο ανακοίνωσε το Netflix την αύξηση στις συνδρομές του. Τώρα δεν ξέρω αν εσάς σας έπεισε. Εμένα πάντως όχι!
 • Κάτι μου λέει ότι απλά θα πληρώνουμε τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τη Disney… Για την ώρα η αύξηση αφορά τα 74.000.000 συνδρομητές σε ΗΠΑ και Καναδά, αλλά εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα έρθει και στην Ευρώπη.
 • Η δανέζικη Momondo -που ανήκει στη Booking- μέτρησε τις επιδόσεις των χωρών στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, σε σχέση με τις παροχές που προσφέρουν στους ψηφιακούς νομάδες με βάση 22 κριτήρια σε έξι βασικές κατηγορίες: την ευκολία πρόσβασης στη χώρα και τα ταξιδιωτικά κόστη, τις τιμές στον προορισμό, την ασφάλεια και την υγεία, τις υποδομές για εξ’ αποστάσεως εργασία, την κοινωνική ζωή και τον καιρό. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 12η θέση σε σύνολο 40 χωρών. Κάτι γίνεται, αν και στις τρεις πρώτες θέσεις φιγουράρουν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ρουμανία, οπότε περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Πολύ ενδιαφέρουσα μεταγραφή έκανε η Kristelcom, ήτοι η μητρική της Teleunicom και της Globalsat. Ο Γιάννης Γκίκας, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τη Vodafone, ανέλαβε από τις 10 Ιανουαρίου Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Θα έχει την ευθύνη για τη βελτίωση των συνολικών επιχειρησιακών λειτουργιών του Ομίλου, την ανάπτυξη του στρατηγικού πλάνου για την επόμενη τριετία, τη δημιουργία και εφαρμογή διαδικασιών λειτουργίας, καθώς και το συντονισμό όλων των επιχειρηματικών μονάδων του Ομίλου.
 • Κρατείστε πάντως ότι η Kristelcom ελέγχεται από την AVE (πρώην Audiovisual), η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει με την εταιρεία Retail & More στην αγορά των super markets, φέρνοντας εκ νέου στην Ελλάδα το εμπορικό σήμα της Carrefour!!! Πως λέμε σπίτι χωρίς Γιάννη…
 • O Δημήτρης Μεταξάς στέλεχος με 20ετη εμπειρία στην αγορά, ανέλαβε καθήκοντα Major Account Manager στην εταιρεία Fortinet, με εστίαση στον τομέα του Enterprise και των μεγάλων λογαριασμών.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η μεγαλύτερή μου ανησυχία, είναι μήπως όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση, σταματήσουν. Θα μπορούσαν να σταματήσουν εξαιτίας αλλαγής πολιτικής ή για κάποιο γεγονός που είναι εκτός του ελέγχου μας».
  Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος BC Partners
 • «Τα υπερσύγχρονα δίκτυα είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, και έχουν αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ψηφιακά και να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, οι ψηφιακές υποδομές είναι καθοριστικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και η καθημερινότητα όμως θα βελτιωθεί, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται. Οι δύο πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ θα συμβάλλουν καθοριστικά και στη βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI».
  Dominique Leroy, Μέλος ΔΣ της DT, υπεύθυνη για την Ευρώπη (σε συνέντευξη στο ΑΠΕ)
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
Τα ιδιωτικά δίκτυα θα αποκτήσουν σημαντικό ρόλο το 2022, προβλέπει πάροχος Open RAN 5G δικτύου.
«Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των ιδιωτικών δικτύων και άλλων ευκαιριών που θα προσφέρουν τα δίκτυα πέμπτης και μεταγενέστερης γενιάς (5G και 6G) είναι η αλλαγή στον τρόπο εκχώρησης/χρήσης του φάσματος. Η κοινή χρήση από προεπιλογή φαίνεται να είναι η ιδανική λύση ειδικά για συχνότητες στη ζώνη των 26GHz και άνω.»

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

600x80 avm 7-7-20 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η HONOR ανακοίνωσε την κυκλοφορία του HONOR Magic V, του πρώτου αναδιπλούμενου της smartphone 5G, με κορυφαία σχεδίαση, επαναστατική οθόνη και δυναμική απόδοση που τροφοδοτείται από το ολοκαίνουργιο chipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
Διαθέτοντας έναν προηγμένο εξαιρετικά λεπτό μηχανισμό, μια ευρεία εξωτερική οθόνη και το πιο πρόσφατο Magic UI 6.0, το HONOR Magic V κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στον καινοτόμο σχεδιασμό αναδιπλούμενων smartphone, με μια σειρά χαρακτηριστικών και λειτουργιών που το ξεχωρίζουν από τα υπάρχοντα αναδιπλούμενα στην κατηγορία του.
Σχεδιασμένο με χρήση προηγμένης τεχνολογίας στο μηχανισμό αναδίπλωσης της οθόνης που είναι πιο λεπτά σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα στην αγορά, το HONOR Magic V διαθέτει κορυφαίο συμμετρικό σώμα, προσφέροντας μια δυνατή εμπειρία για το χρήστη και δημιουργώντας ένα νέο σημείο αναφοράς στη σχεδίαση αναδιπλούμενων smartphone.
Εξοπλισμένο με έναν καινοτόμο waterdrop μηχανισμό, το HONOR Magic V ξεδιπλώνεται σε μια εξαιρετικά ευρεία οθόνη χωρίς πτυχώσεις 7,9 ιντσών, προσφέροντας μια πιο καθηλωτική tablet εμπειρία, ιδανική για προβολή περιεχομένου, πολλαπλές εργασίες και αύξηση της παραγωγικότητας κατά την εργασία.
Κατασκευασμένο με κράμα τιτανίου υψηλής αντοχής, υγρά μέταλλα ζιρκονίου και ίνες άνθρακα υψηλής αντοχής, το HONOR Magic V είναι εξαιρετικά ελαφρύ και ισορροπημένο όταν κρατιέται στην παλάμη του χεριού, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν πλήρως τις δυνατότητές και τη λειτουργικότητα του.
cl8-sept-2019-600x80
Τα iPhones της Apple παραδοσιακά φημίζονται για την κάμερά τους. Μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη της αγοράς, όμως είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη και η εταιρεία έχει δείξει μια συνέπεια στο πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, αυτός μπορεί να είναι ο χρόνος που θα δούμε μαζικές αλλαγές στο σύστημα κάμερας του iPhone 14 Pro.
Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, πιθανολογείται ότι για τα iPhone 14 Pro και Pro Max, η Apple θα προχωρήσει σε μεγάλο update.
Αντί για την κάμερα 12MP, που προς το παρόν χρησιμοποιείται, η εταιρεία σχεδιάζει να υιοθετήσει αισθητήρα 48MP.
Κάτι τέτοιο θα έκανε πράγματι τη διαφορά για τους χρήστες iPhone, που για χρόνια χρησιμοποιούν κάμερα 12MP, τη στιγμή που πολλά Android έχουν ήδη υιοθετήσει αισθητήρα 48MP.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα megapixels δεν είναι το παν. Συνήθως αποτελούν έναν αριθμό που εξυπηρετεί το marketing, όμως σίγουρα παίζουν ρόλο.
Τα υψηλότερα megapixels επιτρέπουν στην κάμερα να απαθανατίζει περισσότερες λεπτομέρειες, που διαφορετικά θα χάνονταν στο zoom των φωτογραφιών ή κατά την εκτύπωση. Δίνει επίσης ευελιξία στους χρήστες να επεξεργάζονται καλύτερα τις φωτογραφίες.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Στην CES 2020, η Sony ανακοίνωσε το "VISION-S", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, και εξέθεσε ένα πρωτότυπο όχημα στο περίπτερο της.
Για να παρουσιαστεί αυτό το όραμα και στον πραγματικό κόσμο, η Sony ξεκίνησε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την απόκτηση πιστοποιήσεων για δοκιμές ασφάλειας και εμπειρίας χρήστη, για την τεχνολογία απεικόνισης και ανίχνευσης που είναι εγκατεστημένη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του οχήματος και για το σύστημα διεπαφής ανθρώπου-μηχανής (human-machine interface - HMI).
Η Sony ξεκίνησε τις δοκιμές οδήγησης με 5G τον Απρίλιο του 2021 και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις τεχνολογίες αιχμής για την παροχή νέων εμπειριών στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος έχει στραφεί στα ηλεκτρικά οχήματα (EV).
Η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τις παραπάνω προσπάθειες καθώς εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης του VISION-S.
Για να επιταχύνει περισσότερο την εξέλιξη και να εισάγει νέες προτάσεις που θα εξελίξουν περαιτέρω την εμπειρία των μεταφορών, η Sony θα ιδρύσει μια εταιρεία συμφερόντων της, "Sony Mobility Inc." την άνοιξη του 2022, μέσω της οποίας σκοπεύει να διερευνήσει την είσοδο στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (EV).
Το νέο σχήμα θα έχει ως στόχο να κάνει την καλύτερη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, βοηθώντας στη δημιουργία ενός κόσμου όπου όλοι μπορούν να ζουν σε αρμονία με τα ρομπότ σε καθημερινή βάση, να γεμίσει τους ανθρώπους με συναισθήματα και να συνεισφέρει στην κοινωνία.
Με το VISION-S, που συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, μαζί με το αυτόνομο ρομπότ ψυχαγωγίας aibo και το drone Airpeak, η Sony θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δημιουργία νέας αξίας σε διάφορους τομείς.
600x80 shipping 20-12-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin