Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent

Εφιάλτης στον δρόμο για την ψηφιακή αλλαγή

Στελέχη και χρήματα υπάρχουν, αλλά ο δρόμος για την Ψηφιακή Αλλαγή είναι στρωμένος με γραφειοκρατία. Γι’ αυτό κολλάμε!
Παγιδευμένη στο τέλμα της υποστελέχωσης βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας, αφού αδυνατεί να καλύψει το τεράστιο έργο που καλείται να επιτελέσει, διεκπεραιώνοντας τον καταιγισμό έργων που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως, ήδη από το 2019, όταν ανέλαβε τη διοίκηση, είχε επισημάνει ο διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Ασθενίδης, το υπάρχον προσωπικό δεν θα επαρκεί για την λειτουργία του φορέα με τους επερχόμενους εντατικούς ρυθμούς ανάθεσης νέων έργων ΤΠΕ.
Μέχρι το 2012, η εταιρεία είχε ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, απασχολώντας γύρω στα 130 στελέχη.
Με την κρίση και τα μνημόνια, αλλά και την ένταξη της ΚτΠ στο ενιαίο μισθολόγιο, μεγάλος αριθμός στελεχών υποχρεώθηκε να αναζητήσει εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, ο οργανισμός διέθετε μόλις 50 στελέχη (μιας και δεν υπήρχαν έργα σε εξέλιξη) και μέχρι και τον Μάιο του 2021 έφτασε τα 110.
Ωστόσο, ο όγκος των έργων είναι πολλαπλάσιος και για τον λόγο αυτό, το καλοκαίρι του 2020 προκήρυξε θέσεις για 34 επιπλέον στελέχη.
Τελικά κατέληξε σε 24 άτομα, αλλά η πρόσληψη προχώρησε μόνο για 10! Γιατί; Είναι απλό! Οι αμοιβές του Δημοσίου είναι πολύ χαμηλές συγκρινόμενες με αυτές του Ιδιωτικού τομέα σε στελέχη αναλόγων προσόντων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία σε ένα φορέα του Δημοσίου να μην είναι καθόλου ανταγωνιστική. Στην πράξη «λεφτά υπάρχουν», ικανοποιητικοί μισθοί δεν υπάρχουν, λόγω των αγκυλώσεων!
Δυστυχώς, όλοι οι φορείς του Δημοσίου, ειδικά όσοι έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο με στενή σχέση με τις αγορές έχουν το ίδιο πρόβλημα.
Δεν έχουν τα στελέχη που χρειάζονται με αποτέλεσμα η δουλειά τους να διεκπεραιώνεται με μεγάλη δυσκολία και από μερικούς υπαλλήλους «ήρωες», που με μισθούς δημοσίου εργάζονται από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα… και υπογράφουν για συμβάσεις πολλών εκατ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όμως, δεν μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας να επαφίεται στον πατριωτισμό των στελεχών της ΚτΠ και είναι ανάγκη να βρεθεί άμεση στήριξη, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η απορρόφηση των τεσσάρων δισεκατομμυρίων που αφορούν τα ψηφιακά έργα και προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Πιερρακάκης έχει αποδείξει ότι σκέπτεται out of the box, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του Δημοσίου. Κάπου εκεί, μήπως θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση;
Neo_Creatures_Display_600x80
courtroom

Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Long Distance Justice

Ξεκινά το e-justice, ένα φιλόδοξο έργο πληροφορικής, το οποίο σκοπεύει να αλλάξει τις ταχύτητες με τις οποίες λειτουργεί ίσως ο πιο… αργός θεσμός της πολιτείας, που δεν είναι άλλος από τη Δικαιοσύνη.
Η αδυναμία απόδοσης Δικαιοσύνης σε ικανοποιητικά χρονικά πλαίσια, είναι ενδεχομένως από τα πιο προβληματικά στοιχεία της λειτουργίας των διοικητικών μηχανισμών.
Ενδεικτικό για την επιρροή της ταχύτητας απόδοσης δικαιοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η χαμηλή βαθμολογία (θέση 146 μεταξύ 190 χωρών) που λαμβάνει η Ελλάδα στη συνιστώσα «επιβολή συμβατικών όρων» (contract enforcement) του δείκτη Ease of Doing Business, κυρίως λόγω της χαμηλής ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης.
Το έργο ύψους 99 εκατ. ευρώ. αφορά στην υλοποίηση αναβαθμίσεων και επεκτάσεων των Υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε διαφορετικούς τομείς της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι προδιαγραφές (700 σελίδες για όποιον αντέχει να τις διαβάσει) έχουν ανακοινωθεί και το κείμενο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση.
Ειδικότερα οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι:
 • Η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 • Δέσμη δράσεων για την ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και περαιτέρω επέκτασης των υπηρεσιών του.
 • Η αναβάθμιση και επέκταση λειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) - ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Β’ Φάση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το έργο της εξ αποστάσεως απόδοσης δικαιοσύνης. Μιλάμε για πραγματικές «τηλεδίκες», αφού δίνεται στις Αρχές η δυνατότητα να διεξάγουν δίκες από απομακρυσμένα σημεία.
Συνεπώς, και η εξέταση μαρτύρων θα μπορεί να γίνεται από απόσταση, γεγονός που αφαιρεί ένα τεράστιο διοικητικό κόστος, αφού ενδεικτικά, κάθε ημέρα απασχολούνται περί τους 800 αστυνομικούς για τις μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια, επιταχύνοντας, παράλληλα, την απονομή της Δικαιοσύνης, αφού δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω COVID κλπ.
Αυτό, αλλά και πολλά άλλα θέματα θα απασχολήσουν το συνέδριο Law Tech Summit που θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου. Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή με ένα click!
Web Banners for website and more
aepi-piracy

Το πειρατικό βουλιάζει

Σε οριστικό κλείσιμο 62 domain names προχώρησε η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), δίνοντας εντολή σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου που είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕΤΤ να διακόψουν άμεσα την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.
Με αυτό τον τρόπο η Επιτροπή, φιλοδοξεί να διακόψει και την πρόσβαση σε παράνομη τηλεθέαση συνδρομητικών καναλιών σε περίπου 400.000 χρήστες.
Το περιεχόμενο αυτό είναι κυρίως ποδοσφαιρικοί αγώνες και αυτού του είδους η παράνομη πρόσβαση προκαλεί σημαντική οικονομική ζημιά στις νόμιμες πλατφόρμες (Cosmote TV, Nova κ.α.) αλλά και διαφυγόντα έσοδα στην Πολιτεία.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η μηνιαία συνδρομή για τη θέαση του πλήρους πακέτου (Full Pack) από ιδιώτες συνδρομητές, έχει μία μέση τιμή τα 44,90 ευρώ, προκύπτει ένα ποσό της τάξεως των 215,5 εκατ. ευρώ ετησίως όσον αφορά τις απώλειες των ίδιων των παρόχων συνδρομητικού περιεχομένου, ενώ η απώλεια του Δημοσίου από τον ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 51,7 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα έσοδα. Είναι γνωστό ότι η πειρατεία σκοτώνει και τη δημιουργικότητα…
Τα στοιχεία που προσκόμισαν οι συνδρομητικές πλατφόρμες αφορούν κυρίως φωτογραφικές απεικονίσεις και μαγνητοσκόπηση (video) της λειτουργίας των παράνομων portals, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες αυτά αναμετάδωσαν χωρίς άδεια ποδοσφαιρικούς αγώνες ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους.
Ο τρόπος της υποκλοπής των προγραμμάτων είναι το video streaming, μέσω ειδικών συσκευών (αποκωδικοποιητών) κυρίως android boxes, οι οποίες διαθέτουν προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση.
Τις συσκευές προμηθεύουν έναντι ανταγωνιστικής αμοιβής στους ενδιαφερομένους χρήστες, οι διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω δικτύου ενδιάμεσων μεταπωλητών, ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα η πηγή.
Ήδη από τον περασμένο Μάιο έχει ξεκινήσει η εκστρατεία κατά των πειρατών και εντοπίστηκαν και διακόπηκαν οι «υπηρεσίες» από ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα προστατευόμενο περιεχόμενο, όπως εκπαιδευτικά κι επιστημονικά βιβλία και άρθρα, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία κάθε είδους.
Οπότε η αρχή -που είναι το ήμισυ του παντός- έγινε, επιβεβαιώνοντας πως όταν θέλει η Πολιτεία μπορεί, και η συνέχεια έπεται. Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε και το άλλο μισό!
nokia 7-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
save the date 15-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Με τόση Γαλλική συμμετοχή στη Χάλκη, η Vodafone έκανε τη διαφορά. Έστω και αν το σύνθημα που επικράτησε ήταν: Ελλάς - Γαλλία (πράσινη) συμμαχία! Πιο σωστό θα ήταν βέβαια το «Together we Can», τόσο με την κυριολεκτική, συμμετοχική, όσο και με την μεταφορική έννοια, αφού στη Χάλκη υλοποιήθηκε το κοινό όραμα ενεργειακής & ψηφιακής μετάβασης, με όσα αυτό συνεπάγεται. Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια, περάσαμε από το Greco Maskara στο Gr-Eco island!
 • Τι έκανε η Vodafone στη Χάλκη για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του νησιού; Πολλά και σημαντικά πράγματα: Αναβάθμισε το δίκτυο σε 5G, υλοποίησε την παροχή δημοσίου δωρεάν wi-fi, εγκατέστησε σύγχρονα δίκτυα στο φωτοβολταϊκό πάρκο (1MW) και το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νησιού, παρέχει υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο κ.α.
 • Επίσης, εγκατέστησε το «έξυπνο», ηλιακό παγκάκι, συσκευές φόρτισης κινητών με ηλιακή ενέργεια, τοποθέτησε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής και δημιούργησε το πρότυπο STEM lab Generation Next, ειδικά για το σχολείο του νησιού. Ε, και αυτά είναι μόνο η αρχή… Γι’ αυτό ο Χάρης ήταν… περιχαρής στη Χάλκη!
 • Η Vodafone παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η επέκταση της κάλυψης LTE στις αγροτικές περιοχές για την παροχή διαθεσιμότητας 99%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 192 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και σε 340.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έως το 2030.
 • Σύμφωνα με την έρευνα η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης κατά 10% συνδέεται με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% - 2,8%. Η IHS Markit εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη του 5G θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 11 τρις. ευρώ έως το 2035.
 • Ας περάσουμε τώρα στην Κάντζα. Εκεί, οι πωλήσεις πάνε όπως στον τουρισμό, δηλαδή ανέβηκαν στα επίπεδα 2019. Με τη βοήθεια της ΕΟΝ φυσικά, αφού η βοήθεια της πλατφόρμας, αλλά και της διαφήμισης, παράλληλα με την σωστή στρατηγική του Αλέξανδρου, είναι προφανές ότι αποδίδουν.
 • Από την άλλη ο Νίκος Σταθόπουλος απ΄ότι φαίνεται έχει σκοπό να τα πάρει όλα στη monopoly της αγοράς. Μέσα από το όχημα BC Partners GR Investment αγόρασε την αλυσίδα Pet City, αλλά όπως δείχνουν όλα δεν θα σταματήσει εκεί, αφού σκοπός του fund είναι να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Σε ποιες; Σε αρκετές είναι η απάντηση. Όπως γνωστό έχει μεγάλο πορτοφόλι, οπότε money is not an issue. Αρκεί να υπάρχουν προοπτικές!
 • Να μας πουν που είναι αυτό το κατάστημα της ΔΕΗ που δείχνουν στο τηλεοπτικό σποτάκι, κι αν μπορεί να μας εξυπηρετήσει, γιατί στη Γαλατσίου η ουρά κοντεύει να φτάσει στην Πατησίων…
 • Μιλώντας για καταστήματα έχει ενδιαφέρον ότι από το Σάββατο παίζει δυνατά και το click away προκειμένου να μην απαιτείται αρνητικό rapid test. H αγορά ήταν έτοιμη, αφού το είχε …ξανακάνει πρόσφατα!
 • Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο λεωφορείο και ξαφνικά έχετε σήμα 5G που “φυσάει” για τσατάρετε ή να δείτε τα mail ή εκείνο το αρχείο που σας έστειλαν από το γραφείο. Και όλα αυτά δωρεάν! Ίσως πάλι, να μην είναι τόσο φαντασία. Περισσότερα στις 24/11 στο συνέδριο InfoCom World. Εσείς ακόμα δεν κάνατε εγγραφή;
 • Στο InfoCom και στην ενότητα “The Connectivity Factor!”, θα έχουμε φέτος και τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, που θα μας μιλήσει για τις δορυφορικές επικοινωνίες που είναι αυτή την εποχή της μόδας. Διότι, μη νομίζετε ότι η Hellas Sat θα μείνει εκτός νυμφώνος. Έρχεται δυναμικά με τον HellasSat 5, τον νέο δορυφόρο που θα κατεβάζει 3TB στον Χελμό, αλλά και 500Mbps στην εγκατάσταση σας. Α, και θα έχει και επιδότηση…
 • Θα είναι βέβαια μία από τις μετρημένες δημόσιες εμφανίσεις του Χριστόδουλου, ο οποίος ασχολείται παράλληλα και με την υποψηφιότητά του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες, αφού πολλοί από τους ενδιαφερόμενους, που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, “κάηκαν στο ζέσταμα”.
 • Το Vodafone Business και η Microsoft ανακοίνωσαν μια νέα, πενταετή στρατηγική συνεργασία για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μαζί, οι δύο εταιρείες θα προσφέρουν νέες end-to-end υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του 5G, του edge computing και του IoT, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και να προσφέρουν καινοτόμα εργαλεία για υβριδική εργασία.
 • Το παράδειγμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού του ΟΤΕ κατά τη δεκαετία της κρίσης μελέτησαν και ανέλυσαν φοιτητές Executive MBA και καθηγητές ενός εκ των παλαιότερων πανεπιστημίων της Αμερικής, του William & Mary, και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οδηγός τους στο ταξίδι, ένας χαλαρός και φιλικός Μιχάλης Τσαμάζ, που έβγαλε από μέσα του τον δάσκαλο! Παράλληλα, έδειξε το μέλλον μιλώντας για μία εταιρεία που έχει θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα της στρατηγικής της.
 • Όλα ξεκίνησαν από το case study του Harvard που έχει τίτλο «ΟΤΕ: Managing in Times of National Crisis» και ο Μιχάλης Τσαμάζ έδωσε σε μία φράση τη συνταγή της επιτυχίας: «Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση».
 • Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του αμερικανικού ιδρύματος από το οποίο έχουν αποφοιτήσει τέσσερεις Πρόεδροι των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν τον ΟΤΕ στο πλαίσιο του global immersion program του πανεπιστημίου, που φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΟΠΑ.
 • Η Wind ενθαρρύνει την κυκλική οικονομία μέσα από τη συνεργασία με την TCCM και την δράση «give me a second chance» που δίνει δώρο με κάθε νέα σύνδεση Wind One μια ανακυκλωμένη ή ανακατασκευασμένη συσκευή iPhone 8 64GB. Τα «give me a second chance» smartphones, υπόκεινται σε διπλό έλεγχο σε software και hardware, και δοκιμάζονται εκτενώς (σε περισσότερα από 40 σημεία) πριν διατεθούν προς πώληση.
 • Πολύ καλά τα πάει η Wind και στον τομέα έργων ICT που έχει αναλάβει ο Α. Μπρέγιαννης. Είναι ήδη ανάδοχος στα έργα: «Απλοποίηση / Ψηφιοποίηση διαδικασιών του δημοσίου (Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών -ΕΠΑΔ» προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία με την PRIORITY, στο «Contact Center» στο Υπουργείο Εργασίας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, στο έργο WiFi για το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στο έργο των υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης για τις ανάγκες των δικαστηρίων και των σωφρονιστικών καταστημάτων, προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, σε κοινοπραξία με την Space Hellas. Αλλά, αυτά είναι μόνο η αρχή… Όπως λέει και η παροιμία, τρώγοντας έρχεται η όρεξη!
 • Το πιο ενδιαφέρον είναι το πακέτο των έργων που διεκδικεί τα οποία ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς και η πρόθεσή της να συμμετάσχει σε σημαντικούς διαγωνισμούς στο μέλλον, από την ψηφιοποίηση εγγράφων μέχρι τα 5G Corridors, δράσεις που συνολικά ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ. Μεγάλα έργα και ημέρες για τη Wind λοιπόν και ανάλογα (μεγάλα) έσοδα στο ταμείο!
 • Σιγή ασυρμάτου για το θέμα του UFBB. Υπάρχουν φήμες - αφίμωτες, που λένε ότι δεν αποκλείεται να ακυρωθεί. Τώρα, πως είναι δυνατόν να ακυρωθεί ένα project όταν έχει ανακοινωθεί η συνέχειά του και το πότε εκτιμάται ότι θα υπογραφούν οι συμβάσεις, αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Η ζημιά πάντως τόσο από την καθυστέρηση, που ήδη βιώνουμε, όσο και από ενδεχόμενη ακύρωση, θα είναι πολύ μεγάλη. Δείτε την έρευνα της Vodafone σχετικά με τις αγροτικές περιοχές και την Περιφέρεια για να καταλάβετε τι σημαίνει. Προσθέστε και τα 300 μύρια από την ΕΕ που κινδυνεύουν να χαθούν και θα καταλάβετε γιατί είναι κρίμα…
 • Η ΔΕΗ από την άλλη όχι μόνο δεν παρατά το project με τις τηλεπικοινωνίες, αλλά περιμένει και σημαντικά έσοδα μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που προφανώς μέτρησε και στην τελευταία ΑΜΚ των 1.35 δις. ευρώ, που τίναξε τη μπάνκα με προσφορές πάνω από 4 δις.
 • Στους στόχους της από την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες αναφέρεται ότι μέχρι το 2030 στοχεύει να έχει 1 εκατ. συνδρομητές, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA περίπου 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για να έχει η ΔΕΗ EBITDA 100 εκατ. θα χάσουμε 300 ως χώρα; Ντροπή!
 • Η διοίκηση της ΔΕΗ -με 5 δις στο χέρι- επαναλαμβάνει ότι πρόκειται να επενδύσει για την ταχεία ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας 680 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2022 και 2026, προκειμένου να καταστεί κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής. Σε αυτή τη φάση, όπως επίσης αναφέρει, σχεδιάζει ένα πιλοτικό έργο ανάπτυξης δικτύου για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το οποίο εάν είναι επιτυχές, θα οδηγήσει σε μια πιο εκτεταμένη ανάπτυξή του από το 2022.
 • Και δεν είναι μόνο οι τηλεπικοινωνίες, αφού πρώτος στόχος εξαγοράς είναι το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Σκοπίων ισχύος 330MW, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 600 μύρια. Η τιμή του ρεύματος στη γειτονική χώρα είναι χαμηλότερη από την Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ΔΕΗ.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - CONSUMER

 • Θριάμβευσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ελληνικό team της Samsung στην Πανευρωπαϊκή συνάντηση που έγινε στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ήρθε και πάλι πρώτο πανευρωπαϊκά σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πως λέμε «νάτοι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη»;
 • Και επειδή ο Άρης φημίζεται για τη σεμνότητά του, αλλά και για το team spirit, αναφέρουμε μόνο το team. Btw, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Samsung θα είναι ο πρωταθλητής της χρονιάς, αφού μετά τις καλοκαιρινές logistics περιπέτειες έγιναν πιο σοφοί και τώρα δεν αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό τα προβλήματα που έχουν οι Κινέζοι…
 • Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι και τα νέα μοντέλα έχουν μία ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη πορεία, όχι μόνο στα foldable, όπου παίζουν μόνοι τους αλλά και στις άλλες κατηγορίες, οπότε, μάλλον η πρωτιά είναι σίγουρη.
 • Ξεκίνησε ο Νοέμβριος και όλοι ετοιμάζονται για την Black Friday. Τώρα, τι προσφορές θα προκύψουν με δεδομένες τις δυσκολίες από την έλλειψη ημιαγωγών σε συνάρτηση με τις υψηλές τιμές των μεταφορικών, ένας Κινέζος θεός το ξέρει… Και λέμε Κινέζος, γιατί οι Νοτιοκορεάτες είναι μάλλον σε καλύτερη φάση.
 • Η Huawei με σύνθημα το «Forever Forward» μας εντυπωσίασε με το νέο της φορητό υπολογιστή για την consumer αγορά που παρουσίασε ο Country Manager Andy Miao. Ας σημειωθεί ότι η Hua έχει πλέον μερίδιο 8% στους φορητούς υπολογιστές για οικιακή χρήση, είναι #1 στα smartwatch και τα true wireless ακουστικά ενώ μπαίνουν δυναμικά και στην αγορά B2B των φορητών υπολογιστών. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου μιλήσαμε με τον Derek Yu, Πρόεδρο Α.Ευρώπης, Τουρκίας & Καναδά, o οποίος μας είπε για το θέμα των ελλείψεων που «καίει» την αγορά.
 • «Η έλλειψη σε chips είναι σαφώς μια μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή, αλλά επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σαφώς αυξημένες τιμές πρώτων υλών και αυξημένο κόστος μεταφορών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καταφέραμε να μην μετακυλίσουμε αυτό το κόστος στους καταναλωτές και τα προϊόντα μας εξακολουθούν να προσφέρουν το απαιτούμενο value for money. Αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη για την κρίση στην αγορά, θα έλεγα ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί προς το τέλος του 2022.»
 • Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys, οι παραδόσεις υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο έπεσαν κατά 2% το γ’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά, παραδόθηκαν 122,1 εκατομμύρια υπολογιστές με πρωταθλήτρια την Lenovo (24,4 εκατ.), την οποία ακολουθούν οι Apple, HP, Dell και η Samsung.
 • Η μελέτη Global Cloud Security Study, που ανατέθηκε από την Thales και διεξήχθη από την 451 Research, η οποία αποτελεί μέρος της S&P Global Market Intelligence, αναφέρει ότι το 40% των οργανισμών αντιμετώπισε παραβίαση δεδομένων στο cloud τους τελευταίους 12 μήνες.
 • Παρά τις αυξανόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν δεδομένα στο cloud, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να κρυπτογραφήσουν τα μισά από τα ευαίσθητα δεδομένα που αποθηκεύουν στο cloud, εγείροντας ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι κυβερνοεπιθέσεις.
 • Τα πρώτα συνδρομητικά βιντεοπαιχνίδια του Netflix που προσφέρονται στους χρήστες Android smartphones είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για τα Stranger Things: 1984, Stranger Things 3: The Game, Card Blast, Teeter Up και Shooting Hoops. Σύντομα θα είναι διαθέσιμα και σε iOS.
Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Μην ανησυχείτε που τελειώνει η Ψηφιακή Μέριμνα. Η αγορά συνεχίζεται και οσονούπω έρχονται τα tablet, μέσω των οποίων θα στέλνουν τα αποτελέσματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ώστε να βγαίνουν πιο γρήγορα και από τα exit polls. Την όλη προεργασία την έχει κάνει ο Θ. Λιβάνιος όταν ήταν υφυπουργός Εσωτερικών και ο διαγωνισμός είναι προ των πυλών.
 • Εντυπωσιακά προϊόντα και αποτελέσματα ανακοίνωσε η D Link που παρουσιάζει μέση ανάπτυξη YοY της τάξης του 18% (Consumer +11% και Business +25%). Η εταιρεία διαθέτει εξαιρετικό δίκτυο πωλήσεων και οι πωλήσεις της αφορούν τα είδη Consumer κατά 61%, και τα προϊόντα Business κατά 39%.
 • Η Specisoft επελέγη να συμμετέχει σε μια σημαντική πανευρωπαϊκή ομάδα εταίρων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης για το Horizon Europe 2021. Ειδικότερα, η πρόταση καινοτομίας στην οποία συμμετέχει η Specisoft αφορά τις φυσικές και ψηφιακές υποδομές, μέσω ψηφιακής συνδεσιμότητας και συνεργασίας, που επιτρέπει και υποστηρίζει την αυτοματοποιημένη κινητικότητα.
 • Η EY και η Microsoft ανακοίνωσαν την επέκταση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής αγοράς, για να συνδυάσουν την επιχειρηματική εξειδίκευση της EY με τις τεχνολογίες cloud της Microsoft, και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία για τους πελάτες τους, αξιοποιώντας μία αναπτυξιακή ευκαιρία ύψους $15 δισ. κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
 • Η συνεργασία επικεντρώνεται στο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανασχεδιάσουν τις λειτουργίες back office, καθώς και να τροφοδοτήσει την καινοτομία σε κρίσιμους κλάδους, των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται από την Πολιτεία, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια, η υγεία, η δημόσια διοίκηση και η μεταποίηση. Επιπλέον, έχει στόχο την ανάπτυξη managed services.
 • Με την ευκαιρία νέα πολυώροφα γραφεία απέκτησε η Ernst & Young στην Κατεχάκη. Ο βήχας, ο έρωτας και τα λεφτά, όταν οι δουλειές πάνε καλά, δεν κρύβονται!
 • Υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνη Γεωργιάδη, η απόφαση χρηματοδότησης για το έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», της εταιρείας SUNLIGHT με 49,9 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την πραγματοποίηση ερευνητικού προγράμματος, αλλά και για την ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής μπαταριών λιθίου. Το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 105,24 εκατ. ευρώ.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν καλεσμένος του Joe Trippi στο podcast “That Trippi Show” που είχε τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να επανεφεύρει τη Δημοκρατία» και αναφέρθηκε στο έργο του λέγοντας «Πώς μπορείτε να αναπτύξετε μια πύλη για απλή πρόσβαση σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες εν μέσω μιας πανδημίας, που έχει επίκεντρο τον πολίτη και όχι την κυβέρνηση;» Αν θέλετε να ακούσετε το podcast κάντε click εδώ!
 • Από σήμερα ξεκινάει η νέα ψηφιακή υπηρεσία "Support" στο gov.gr., η οποία θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα ψηφιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, προσφέροντας στους πολίτες υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, για την αντιμετώπιση των αποριών τους.
 • Την προκήρυξη του έργου «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης» προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Το έργο αφορά στην υλοποίηση αναβαθμίσεων και επεκτάσεων των Υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε διαφορετικούς τομείς της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
 • Αυξημένες εμφανίζονται οι δαπάνες και το προσωπικό σε Έρευνα & Ανάπτυξη σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
 • Ο τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησε δαπάνες Ε&Α ύψους 774,39 εκατ. ευρώ (0,47% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2019. Ο κρατικός τομέας πραγματοποίησε δαπάνες Ε&Α 537,21 εκατ. ευρώ (0,32% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 2019. Ο τομέας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έχει μικρότερη συνεισφορά (14,33 εκατ. ευρώ, 0,01% του ΑΕΠ) και παρουσίασε μείωση σε σχέση με το 2019.
 • Τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου) σε εφαρμογή wallet του κινητού ή του tablet τους έχουν πλέον οι πολίτες μέσω του Covid Free Gr Wallet. Είναι διαθέσιμη μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή. Για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο PDF.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE - e-BUSINESS

 • Η ACS οσονούπω θα μας εντυπωσιάσει με τη νέα της εφαρμογή, προσφέροντας απίστευτες δυνατότητες στους πελάτες της. Το last mile από χωματόδρομος θα γίνει άσφαλτος και μάλιστα ταχείας κυκλοφορίας. Έχουμε και λέμε: Σε συνεργασία με τους Δήμους θα υπάρχουν lockers παντού. Ο πελάτης θα λαμβάνει έναν κωδικό θα ξεκλειδώνει του ντουλάπι του με αυτόν και θα παραλαμβάνει το δέμα! Μόνο τηλεμεταφορά σαν το Star Trek δεν έχουν βρει ακόμα πως θα κάνουν!
 • Και δεν είναι μόνο αυτό: Ο πελάτης θα διαλέγει το δίωρο μέσα στο οποίο θέλει να γίνει η παράδοση, οπότε δεν θα βρίσκουμε πλέον τα γνωστά αυτοκόλλητα στην πόρτα μας, γιατί “χάθηκε η παράδοση”. Επίσης, θα υπάρχει chatbot που θα καλύπτει μεγάλο μέρος των αποριών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερο customer care. Τελικά, αν ισχύει ότι το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί, η ACS κάνει τα δύσκολα...εύκολα!
 • Το BestPrice.gr και η εταιρία ταχυμεταφορών BoxNow, προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία με στόχο να προσφέρουν έναν καινοτόμο τρόπο παράδοσης δεμάτων στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Η παράδοση μέσω lockers αποτελεί μια ανερχόμενη μέθοδο παράδοσης καθώς είναι διαθέσιμη στον πελάτη 24/7. Τα lockers της BoxNow είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς λειτουργούν με 100% ηλιακή ενέργεια και δεν απαιτούν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Υπάρχει και αυτή η πλευρά του e-commerce: Γύρω στο 1 εκατ. ευρώ έχασαν 4000 καταναλωτές που εμπιστεύθηκαν το ηλεκτρονικό κατάστημα 2bshop.gr -μέσω της πλατφόρμας του Skroutz. Συγκεκριμένα, αφού «σκότωσαν» τις τιμές, πήραν τα χρήματα και τις παραγγελίες, που ουδέποτε εκτέλεσαν και εξαφανίστηκαν. Η σελίδα είναι «σε συντήρηση», οι πελάτες σε απόγνωση και ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε φόρτο εργασίας από τις αναφορές! Μην πυροβολείτε όμως το e-commerce. Δεν φταίει η θάλασσα για τα σκουπίδια που πλέουν πάνω της…
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS - ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • To deal της Viva Wallet έβγαλε και τον πρώτο Μονόκερο (Unicorn) της Ελληνικής αγοράς. Οι συζητήσεις πλέον που γίνονται είναι αν το ποσό είναι τελικά 1,2 ή 1,7 δις. δολάρια, γιατί βεβαίως δεν ανακοινώθηκε κάτι επίσημα. Ανεξάρτητα από το ποσό, όταν η αποτίμηση γίνεται από μία εταιρεία που γνωρίζει άριστα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως η JP Morgan, προφανώς δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Και μπορεί όλο αυτό να ήταν προσωπικό στοίχημα του Χάρη Καρώνη και των συνεργατών του -που τους «βγήκε»- αλλά τελικά ωφελημένη στο φινάλε βγαίνει όλη η χώρα!
 • Tesla μία μετοχή σαν ηλεκτρομαγνήτης! Όλοι παραμιλούν με τον Musk και την εταιρεία του, η οποία αξίζει πλέον περισσότερο από τις 9 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Μία εταιρεία που αντιμετώπισε τον σκεπτισκισμό, λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του ιδιοκτήτη της που είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία πάνω από 300 δις. δολάρια έχει δώσει ήδη απίστευτα κέρδη.
 • Εάν κάποιος είχε επενδύσει πριν από έναν χρόνο στη μετοχή 1.000 δολάρια, σήμερα θα είχε 2.940 δολάρια ( απόδοση 193%), ενώ αν είχε την προνοητικότητα να το κάνει το 2016 τα 1000 δολάρια θα είχαν γίνει 31.286 δολάρια (απόδοση 3.025%). Τέλος αν κάποιος είχε επενδύσει το ίδιο ποσό στη Tesla το 2011, σήμερα θα είχε 204.000 δολάρια (ήτοι απόδοση 20.000%). Εδώ είναι που λένε ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται αυτές του μέλλοντος. Ή μήπως εγγυώνται;
 • Ο Shou Zi Chew οικονομικός διευθυντής της ByteDance και Διευθύνων Σύμβουλος από τον Μάιο του Tik Tok, παραιτείται από την ByteDance για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εφαρμογής, η οποία διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντές της και έχει πλέον ένα δις ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο. Όπως λέει και ο λαός, δύο καρπούζια σε μία μασχάλη δεν χωράνε…
 • Σε bitcoin θα λάβει τους τρεις πρώτους μισθούς του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Ανταμς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter. Μάλλον κάτι ξέρει για την μελλοντική πορεία του κρυπτονομίσματος που κάποιοι λένε -προσοχή δεν είναι σύσταση αγοράς- ότι θα φτάσει τα 100.000 δολ. μέχρι το τέλος του χρόνου.
combox

ΣΤΕΛΕΧΗ

 • Νέα διευρυμένα καθήκοντα στην Upstream αναλαμβάνει ο Γιώργος Καλύβας ως Chief Commercial Officer, με στόχο την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη της εταιρείας και την εδραίωση στην αγορά της πλατφόρμας mobile marketing automation που ανέπτυξε και παρουσίασε πρόσφατα.
 • Αποχώρησε από τη θέση του Διευθυντή Marketing της Nova o Γιώργος Ζαρόγιαννης. Με εμπειρία 20 ετών στον χώρο του Marketing και των Επικοινωνιών, ο κ. Ζαρόγιαννης είναι ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στο δυναμικό της εταιρείας, προερχόμενος από τη Vikos ΑΕ, όπου κατείχε τον ρόλο του Director of Communications.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Θα ήθελα να αναφέρω ότι στα στοιχεία του Οργανισμού Ookla βρισκόμαστε στην 25η θέση διεθνώς στην κινητή τηλεφωνία, αλλά μόλις στην 100ή στο σταθερό ίντερνετ. Για να το διορθώσουμε αυτό, «τρέχουμε» παράλληλα μια σειρά από προγράμματα τόσο με δική μας χρηματοδότηση όσο και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες και στα υποθαλάσσια καλώδια για σύνδεση με τα νησιά. Η «αποχαλκοποίηση» θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο τώρα έχουμε τα εργαλεία να την επιταχύνουμε».
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα
 • «Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα ή μια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι θέμα ακτιβισμού. Είναι κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό. Είναι τρόπος σκέψης. Οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»
  Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ
 • «Η πεποίθησή μας για το μέλλον της χώρας μάς οδήγησε στη δημιουργία του BC Partners GR, ενός ειδικού επενδυτικού βραχίονα που αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
  Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner, BC Partners
 • Κάποτε ο Αϊνστάιν στο πανεπιστήμιο έβαλε διαγώνισμα στους φοιτητές του. Ένας φοιτητής τον πλησίασε δειλά - δειλά και του είπε : «Κύριε καθηγητά, πρέπει να έχετε κάνει κάποιο λάθος. Οι ερωτήσεις που μας βάλατε στο τεστ, ήταν οι ίδιες με τις περυσινές». Ο Αϊνστάιν, ωστόσο, αμέσως του απάντησε: «Το ξέρω αγαπητέ μου. Οι απαντήσεις όμως, έχουν αλλάξει»!
 • «Αν δεν θέλετε να σας αντικαταστήσει ένας υπολογιστής, μην συμπεριφέρεστε σαν υπολογιστής»
  Arno Allan Penzias, Φυσικός
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
post 13-10-21 sent
Η έλλειψη ημιαγωγών αποτελεί ένα πρόβλημα που δε φαίνεται να βρίσκει άμεσα τη λύση του.
Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην παραγωγή τους και η Apple δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως έγινε μάλιστα πρόσφατα γνωστό, η εταιρεία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που προκαλεί η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή των iPad, προκειμένου να διαθέσει περισσότερα εξαρτήματα στην παραγωγή του iPhone 13.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, η παραγωγή του iPad μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό.
Παράλληλα, τα εξαρτήματα που προορίζονταν για iPhone παλαιότερων εκδόσεων, χρησιμοποιούνται ήδη στην παραγωγή του iPhone 13.
Η εταιρεία φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή του iPhone 13, επειδή προβλέπει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση στην κατηγορία των smartphones, σε σύγκριση με τις συσκευές iPad.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αγορές της Δύσης αρχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του iPhone 13 έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα, όπως η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων στην Ασία.
Παρόλα αυτά, η Apple έχει αντιμετωπίσει καλύτερα από άλλες εταιρείες τα προβλήματα που προκύπτουν στη εφοδιαστική αλυσίδα από την έλλειψη ημιαγωγών και παρόλες τις δυσκολίες αναμένεται να κερδίσει τη μάχη.
cl8-sept-2019-600x80
Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις σχετικά με το Facebook μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς στα σκάνδαλα, που επιβαρύνουν τον κολοσσό, ήρθε να προστεθεί και η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας σε Meta.
Ουσιαστικά με το εν λόγω rebranding, τόσο η social media πλατφόρμα όσο και οι συγγενείς υπηρεσίες και εφαρμογές που το πλαισιώνουν περνούν υπό τη σκέπη της εταιρείας Meta, επικεφαλής της οποίας παραμένει ο Zuckerberg. Στόχος, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι η δημιουργία ενός meta-σύμπαντος, στο οποίο κύριο ρόλο στην εμπειρία θα παίζει ένας συνδυασμός ανάμεσα στην Virtual και Augmented Reality τεχνολογία.
Παρόλα αυτά, η μετάβαση δε φαίνεται και πολύ εύκολη. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα επικριτικά σχόλια και οι πρώτες κατηγορίες ότι ο Zuckerberg έκλεψε το όνομα Meta. Και όχι βέβαια από τον Βαρουφάκη…
Σύμφωνα με το TMZ, οι ιδρυτές μιας εταιρείας με την επωνυμία Meta PC, εδώ και καιρό, έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να κατοχυρώσουν τη λέξη ως σήμα κατατεθέν για υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet, λογισμικό και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με την τεχνολογία.
Λειτουργούν την εταιρεία Meta PC για περίπου ένα χρόνο και η αίτησή τους ακόμη δεν έχει εγκριθεί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προηγούνται του Meta του Ζούκερμπεργκ, όμως θα ήταν πρόθυμοι να λύσουν τη διαφορά αν ο δεύτερος τους έδινε 20 εκατ. δολάρια! Η διάθεση της εταιρείας απέναντι στο γεγονός είναι κατά βάση χιουμοριστική.
Μάλιστα οι ιδρυτές έχουν αναρτήσει και σχετικό tweet, το οποίο αναφέρει ότι θα μετονομάσουν την εταιρεία τους σε... Facebook!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το Squid Game αποτελεί μια σειρά "φαινόμενο" για το Netflix, όμως η ασύλληπτη δημοτικότητά του αφήνει περιθώριο και για απάτες.
Το προηγούμενο διάστημα είδαμε αντικείμενα και αποκριάτικες στολές από την κορεάτικη σειρά να γίνονται ανάρπαστες.
Παράλληλα, κακόβουλο λογισμικό, που προκαλεί βλάβη στους υπολογιστές συνδέθηκε με το όνομα του show.
Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε και το κρυπτονόμισμα του Squid Game, το οποίο κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που οι επενδυτές άρχισαν να το αγοράζουν σε χαμηλή τιμή.
Το βράδυ της Κυριακής το Squid πραγματοποίησε ένα άλμα στην αξία του της τάξεως του 310,000%.
Άρχισε να κατρακυλά όμως μετά από προειδοποίηση στο Twitter που χαρακτήρισε ύποπτη τη δραστηριότητα.
Όπως ήταν λογικό, οι σχετικοί λογαριασμοί και οι σελίδες στα social εξαφανίστηκαν με μιας και οι απατεώνες υπολογίζεται ότι κέρδισαν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση.
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin