Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Η πρώτη μου φορά No #2

Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξαναδοκιμαστεί το σενάριο του 4ου παρόχου κινητής, αυτή τη φορά με την επωνυμία Nova Mobile. Μετά το πείραμα της Cyta, η οποία μετά από έναν τριετή εμπορικό κύκλο, επιχορηγούμενη μάλιστα από την Κυπριακή μητρική, αποσύρθηκε μόλις αποδείχθηκε ότι το ROI είχε αρνητικό πρόσημο. Σειρά έχει τώρα η Forthnet, που πλέον λειτουργεί περίπου υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Πριν σπεύσουμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα, θα έπρεπε να εξετάσουμε αν η United Group θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τη Cyta.
Θεωρούμε ότι η μεγαλομέτοχος της Forthnet δεν θα κάνει τα ίδια βήματα, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά έχει θέσει στην εξίσωση και άλλες παραμέτρους.
Το μόνο που μπορούμε εμείς να επισημάνουμε είναι ότι η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο νέος πάροχος ΜVNO, να είναι πάλι κάτω από το ίδιο δίκτυο, συγκεκριμένα της Vodafone.
Άρα όπως και να πάνε τα πράγματα, εκεί στο Χαλάνδρι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αφού οποιαδήποτε έκβαση του εγχειρήματος της Nova, θα είναι θετική για αυτούς.
Έτσι, από αυτή την εβδομάδα η Forthnet ξεκινά δοκιμαστικά την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπό την εμπορική ονομασία Nova Mobile, και οι πρώτοι χρήστες που θα τεστάρουν τις υπηρεσίες της θα είναι εργαζόμενοι, συνεργάτες και επιλεγμένοι συνδρομητές. Το εμπορικό λανσάρισμα αναμένεται το φθινόπωρο, και όπως μας λένε από την Κάντζα, θα απευθυνθεί αρχικά στους συνδρομητές σταθερής της Forthnet και της τηλεόρασης Nova.
Σε δεύτερη φάση, η εταιρεία θα αρχίσει ευρεία καμπάνια για πακέτα 4-Play και εκεί θα δούμε σε πλήρη ανάπτυξη τα εμπορικά σχέδια του νέου ιδιοκτήτη.
Προς το παρόν, τυπικά η διοίκηση δεν έχει ακόμη μεταβιβαστεί, και ανήκει ακόμη στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες μάλιστα στην πρόσφατη γενική συνέλευση, δεν ενέκριναν -όπως και πέρυσι- έκτακτες αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου και μελών του Δ.Σ. που θα δινόταν ως bonus «επίτευξης στόχων» και συμμετοχή σε συνεδριάσεις. Οικονομία, ή δυσμένεια; Θα δούμε σύντομα!
cosmote_july2020_600x80
huawei-building

«Μπλοκάρει» τη Huawei η Αγγλία

Αποφασίζουμε και διατάσσουμε! Τηρώντας την παράδοση που φέρνει τις πολιτικές Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου, να είναι στενά συνδεδεμένες, μέχρι σημείου ταύτισης, -ιδιαίτερα με τους παρόντες ηγέτες τους- η κυβέρνηση της Γηραιάς Αλβιώνας, αποφάσισε να συμπλεύσει με τις ΗΠΑ, αποκλείοντας τη Huawei από τους προμηθευτές της στα δίκτυα 5G. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ, αφού επιβάλει την απομάκρυνση ως το 2027 όλων των υποδομών 5G που έχουν ως τώρα τοποθετηθεί στα δίκτυα της χώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρωτοφανή απόφαση κυβερνητικής παρέμβασης σε ιδιωτικές επενδύσεις, βασιζόμενη σε αμφιλεγόμενες αιτιάσεις για χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών ως «Δούρειο ίππο» των Κινέζων, στην καρδιά της Δύσης. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει η σχετική «νομιμοποίηση» της παρέμβασης, αφού αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν νομοθεσία που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να έχουν λόγο στην επιλογή προμηθευτών δικτύων 5G από τους παρόχους της χώρας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη μετά τον ανοιχτό εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Donald Trump εναντίον της Κίνας, στον οποίο όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να συμμετέχει και το Λονδίνο, εν όψει της σύσφιξης των εμπορικών της σχέσεων με τη Washington, που ακολούθησε την αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ.
Ο αποκλεισμός της Huawei από τις αγγλικές τηλεπικοινωνίες δεν υιοθετείται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πιο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας έχει επιλέξει μία προσέγγιση στην οποία προσαρμόζει τις απαιτήσεις ασφαλείας για τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας, και φυσικά το ρόλο που θα έχει το 5G ως κρίσιμη εθνική υποδομή.
Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, δια στόματος του προέδρου της, Jochen Homann, προειδοποιεί ότι ο πρόωρος αποκλεισμός του κινεζικού κατασκευαστή, θα βλάψει σημαντικά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και η τοποθέτηση του CTO της ελβετικής Sunrise, Elmar Grasser, ο οποίος δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα αξιοπιστίας από την κινεζική εταιρεία, τονίζοντας ότι στο σύγχρονο τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι, οι κίνδυνοι, μπορούν να προέλθουν από παντού, κι όχι αποκλειστικά από μία χώρα όπως π.χ. η Κίνα.
Το βέβαιο είναι ότι η ΕΕ έχει αποφύγει να θεσμοθετήσει μία ενιαία πολιτική απέναντι στις προδιαγραφές ασφάλειας των δικτύων 5G, και ακόμη πιο συγκεκριμένα για την εμπλοκή κινέζικών εταιρειών σε αυτά. Με τις γνωστές ταχύτητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόμοια απόφαση αναμένεται κοντά στο 2025...
monitoring-600-2
5g-ai

Βγήκε ο λογαριασμός για το φάσμα 5G

Σε διαβούλευση η προκήρυξη για το 5G, με τη διαδικασία να αποδίδεται πλήρως στην ΕΕΤΤ, βγάζοντας από το παιχνίδι τις όποιες φιλολογίες περί εμπλοκής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το καλάθι της ΕΕΤΤ διαθέτει τέσσερις ζώνες συχνοτήτων, από τις οποίες βγαίνουν προς πώληση 28 δικαιώματα χρήσης περιοχών φάσματος, με συνολική τιμή εκκίνησης τα 367,319 εκατ. ευρώ.
Το προαναφερόμενο συνολικό τίμημα είναι η τιμή εκκίνησης της διαδικασίας, και η ιστορία από τις προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες έχει δείξει ότι το τελικό τίμημα δεν διαφοροποιείται σημαντικά.
Σοβαρή πιθανότητα έχει το σενάριο να γίνει μία συμφωνία κυρίων και να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μία από τις προς διάθεση φασματικές περιοχές (26,5-27,5 GHz) καθώς δεν είναι ακόμα ώριμη η τεχνολογία, άρα το τελικό τίμημα μπορεί να είναι μικρότερο κατά 16,2 εκατ. ευρώ.
Αν και -βάσει προηγούμενων μνημονιακών υποχρεώσεων- το σύνολο των εσόδων από τις δημοπρασίες φάσματος οδηγείτο αυτούσιο στον «κουβά» του χρέους της χώρας, αυτή τη φορά αποφασίστηκε ότι το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τη διάθεση των συχνοτήτων για το 5G, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 92 εκατ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό Ταμείο Φαιστός (Phaistos Fund). Το Φαιστός θα συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην έρευνα ή και ανάπτυξη προϊόντων ή και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές - εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.
Η κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία ορίστηκε για την 1η Οκτωβρίου, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η δημοσιοποίηση των συμμετεχόντων που θα έχουν στη συνέχεια μέχρι τις 5 του ίδιου μήνα για να καταθέσουν τυχόντες ενστάσεις.
Η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου προεπιλογής και η αποστολή των δελτίων συμμετοχής θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιηθεί επίσημα στους συμμετέχοντες η οριστική ημερομηνία εκκίνησης της δημοπρασίας.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
GY-1537-600X80-1
Έγινε κι αυτό. Καλά-καλά δεν προλάβαμε να συνηθίσουμε τα phygital καταστήματα, όταν… κορονοϊού επιτρέποντος, διοργανώσαμε το πρώτο phygital συνέδριο! Την πρωτιά κέρδισε το Mobile Connected World, που πραγματοποιήσαμε την περασμένη Τρίτη, σε ένα πολύ «χαλαρό» Divani Caravel. Φυσικά, είχαμε κι εμείς διαμορφώσει αναλόγως την αίθουσα Ιλισσός, ώστε θύμιζε περισσότερο… συνέντευξη τύπου, με τραπέζια και καρέκλες στις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους.

Αυτό για το physical κομμάτι, αφού στο digital πάνω από 500 άτομα το παρακολούθησαν μέσω Zoom, YouTube και Facebook. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το συνέδριο on-demand αν δεν το προλάβατε όταν γινόταν live. Η προσέγγιση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, και μας δίδαξε πολλά πράγματα, ώστε να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία σε μελλοντικά events αυτής της μορφής. Το επόμενο ραντεβού, το φθινόπωρο, με το e-business world, το Digital Media World, το Security Project, και το «μεγάλο» μας, InfoCom World!

Η συμφωνία για την εξαγορά της Forthnet αναμένεται να πάρει έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ στις 14 Αυγούστου, ενώ σχετικά με το roadmap των διαδικασιών ενημερώθηκε η ΕΕΤΤ. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι τη φθινοπωρινή περίοδο θα ολοκληρωθεί η εξαγορά των μετοχών, και φυσικά του χρέους. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της United Group και της BC Partners επισκέφθηκαν την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και την ενημέρωσαν για τον σχεδιασμό που έχουν αναφορικά με την ελληνική εταιρεία.

Στα εσωτερικά της εισηγημένης, οι μέτοχοι απέρριψαν το bonus «επίτευξης στόχων» για τον Πάνο Παπαδόπουλο, τις καταβολές των μελών του ΔΣ για το 2019, και τις αμοιβές τους για το 2020. Καταψήφισαν οι τράπεζες και η Go plc, ενώ απείχαν οι Vodafone και Wind.

Όλα αυτά στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στην Κρήτη, που είναι η επίσημη έδρα της Forthnet (οι παλιοί γνωρίζετε γιατί - οι νέοι ψάξτε λίγο το πρώτο συνθετικό της ονομασίας και θα το βρείτε). Αρκετοί εκφράστηκαν σα να ήταν «μεγάλη» είδηση αυτή η απόφαση. Το αν την υπαγόρευσε τελικά η οικονομία ή κάποια ένδειξη δυσμένειας θα φανεί εν καιρώ…
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Είχαμε όμως και θετικές εξελίξεις στην Κάντζα, που αποτελούν ένδειξη ότι το μέλλον της Forthnet αποκτά και πάλι ενδιαφέρον, αν και σε αυτή τη φάση χαιρόμαστε απλά που η εταιρεία θα έχει μέλλον! Ο λόγος περί της -μόλις προ λίγων ημερών- ανακοινωθείσας Nova Mobile, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργεί ως MVNO πάνω από το δίκτυο της Vodafone.

Αυτή την εβδομάδα κιόλας, ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία από υπαλλήλους της Forthnet, όπως συμβαίνει κλασικά, όπως επίσης επιλεγμένους συνεργάτες και συνδρομητές της εταιρείας. Στόχος είναι ο νέος πάροχος να διαθέσει εμπορικά τις υπηρεσίες του, μέσα στο φθινόπωρο. Στο non paper υπήρχαν βέβαια και οι κλασικές πλέον αναφορές στην «κορυφαία διοίκηση» που «θωράκισε» τη Forthnet, πιέζοντας για τις τιμές χονδρικής, προκειμένου να είναι βιώσιμο το μοντέλο του MVNO.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο εγχείρημα είχε επιχειρήσει και η Cyta στην Ελλάδα, όμως τελικά οι Κύπριοι φίλοι μας, διαπίστωσαν ότι… η πούγκα έχανε ριάλια αντί να γεμίζει. Κάπως έτσι έμεινε το πεδίο ελεύθερο για τη Forthnet, το οποίο εκμεταλλεύεται δεόντως τώρα, που οι συνθήκες είναι πάλι ευνοϊκές και ενδεχομένως το νέο σχήμα πιο ευέλικτο.

Βγήκε και ο «λογαριασμός» για το τίμημα των αδειών 5G. Οι τρεις πάροχοι θα δώσουν τις προσφορές τους για το φάσμα, ώστε το κράτος να αποκομίσει συνολικά 367,319 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η τιμή εκκίνησης, αν και παραδοσιακά η τελική τιμή μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά όχι αισθητά. Όμως, αυτή τη φορά ίσως το τελικό τίμημα να είναι μικρότερο, αφού αναμένεται να υπάρξει χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό ενδιαφέρον, για τις συχνότητες 26,5-27,5 GHz.

1η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων. Εκεί θα δούμε αν θα υπάρχει και 4ος ενδιαφερόμενος. Εκτιμάται ότι τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου θα έχει λήξει το θέμα, και η οριστική απόδοση των συχνοτήτων θα ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, πλην βεβαίως των 700MHZ που πρέπει να αποδοθούν πρώτα από την Digea. Αν ισχύσει αυτό, τότε ευελπιστούμε να επιβεβαιωθεί ο στόχος για εκκίνηση του 5G στη χώρα μας μέσα στο 2021. Οι πάροχοι αλλά και οι προμηθευτές μοιάζουν να είναι έτοιμοι…
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Η διαδικασία διευκολύνεται και από τις… ευκολίες πληρωμής! Το 30% θα πρέπει να καταβληθεί μπροστά και μετά πάμε σε 9 ετήσιες δόσεις, με την 1η να είναι για τον Ιανουάριο του 2024. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα έχουν τρία χρόνια να επενδύσουν στο δίκτυο χωρίς περαιτέρω κόστος για τις συχνότητες.

Νέος γύρος Δύσης εναντίον Κίνας στη μάχη προμήθειας εξοπλισμού 5G. Και η Αγγλία λοιπόν εντάσσεται στην άτυπη «συμμαχία» που αποκλείει τη Huawei ως προμηθευτή εξοπλισμού για το 5G.

Μετά τις 31 Δεκεμβρίου, οι βρετανικοί πάροχοι δεν θα επιτρέπεται να προσθέσουν άλλα εξαρτήματα της εταιρείας στα δίκτυα τους. Ακόμα χειρότερα, τους έχει δοθεί μία διορία μέχρι το 2027, να αφαιρέσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό της Huawei από τις υποδομές τους.

Ο ίδιος ο Boris Johnson παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα 100% ασφαλές δίκτυο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή «όμοιος ομοίω αεί πελάζει», επέλεξε να ακολουθήσει τη γραμμή που χάραξε ο Donald Trump, συμμετέχοντας έτσι στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Κίνας, με την πρόφαση ότι ο εξοπλισμός της Huawei θα μπορούσε να συνεπάγεται κενά ασφαλείας.

Ειρωνικό είναι το γεγονός ότι στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, στόχος των Βρετανών ήταν η Αμερική να ξαναγίνει Αγγλία, ενώ τώρα (και όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση) η Αγγλία προσπαθεί να γίνει Αμερική, μία προσέγγιση που δεν κατάφερε ούτε ο από Αμερικανίδα μητέρα, Winston Churchill, παρ’ όλες τις προσπάθειές του.
combox
Φυσικά, η βρετανική αντιπολίτευση -με λογικά επιχειρήματα- αντιτάχθηκε σε αυτή την απαγορευτική απόφαση, αλλά όπως φαίνεται τίποτα δεν σταματά το δίδυμο των ηγετών με τις «παράξενες» αποφάσεις.

Όλη η Ευρώπη όμως δεν σέρνεται στην ουρά της Αμερικής. Η Γερμανία, έχει αρνηθεί να επιβάλλει τέτοιου είδους περιορισμούς, ενώ κατά της άλογης επέμβασης στις επιλογές των παρόχων, έχει ταχθεί ευθέως και η Sunrise, ένας από τους παρόχους της Ελβετίας, υποστηρίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή ένας κίνδυνος ασφαλείας μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε, και όχι μόνο από συγκεκριμένες χώρες. Αντίστοιχη θέση έχει λάβει και η ελβετική υπηρεσία πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι αν οι επίμαχες υποψίες ήταν αληθινές, τότε θα αντιμετωπίζαμε σενάριο πολέμου.

Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με την Gartner οι παγκόσμιες δαπάνες για την τεχνολογία αναμένεται να μειωθούν κατά 7,3% το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται ανάκαμψη με ρυθμό 4,3%. Στην πράξη αυτό που θα πληγεί περισσότερο είναι ο τομές των συσκευών όπου αναμένεται μείωση 16,1% και όχι αυτός των υποδομών.

Η Κωτσόβολος είχε οικονομικά αποτελέσματα τα οποία χαρακτηρίζονται θετικά… Κι αυτό γιατί η αύξηση μεν ήταν μόλις 3,5%, αλλά στα αποτελέσματα του έχει όλη την καραντίνα.

Από την άλλη, ο Γιάννης Βασιλάκος αισιόδοξα… απαισιόδοξος, έλεγε ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη και ειδικά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Γενικά, βλέπουν μείωση, αλλά οι ίδιοι θα ήθελαν να κρατήσουν στο μέτρο του δυνατού τα νούμερά τους γι’ αυτό άλλωστε και προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές και κινήσεις.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Δίνουν έμφαση στις υποδομές -όπου ανακοίνωσαν συνεργασία με την HPE και τη Vodafone- με στόχο την ισχυροποίηση του supply chain, βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη με αναβαθμισμένα εργαλεία εξυπηρέτηση και συνεχίζουν την αναδιοργάνωση του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κλείσουν κάποια από τα 95 καταστήματα, προκειμένου να τα αντικαταστήσουν με άλλα μεγαλύτερα.

Επίσης, σημασία είχε και η επισήμανση του CEO της Κωτσόβολος στο γεγονός ότι «όσοι αντιγράφουν τα marketplaces οδεύουν σε αυτοκτονία»…

Γενικά, αν και δεν έγινε αναφορά, η αίσθησή μας είναι ότι θα ξεσπάσει ένας ωραίος εμπορικός πόλεμος στο κομμάτι της λιανικής και σε αυτό τον πόλεμο θα παίξουν σημαντικό ρόλο και τα media… Οι μόνοι κερδισμένοι βέβαια θα είναι οι καταναλωτές!

Η Xiaomi έχει αρχίσει να αποκτά και δική της παρουσία στην Ελλάδα. Κινέζος υπήρχε από πέρσι, αλλά τώρα πήραν και διευθυντή πωλήσεων, με βασικό στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη στήριξη του Δημήτρη και της Info Quest.

Όλα δείχνουν ότι παίζουν δυνατά για τη 2η θέση στην αγορά, με αιχμή του δόρατος τα smartphones, αλλά και με ένα τεράστιο οικοσύστημα που σιγά - σιγά γίνεται γνωστό στην αγορά και φέρνει το DIY smart home κοντά σε κάθε χρήστη με τον απλό και κατανοητό τρόπο που ξέρει καλά η συγκεκριμένη εταιρεία.
Galaxy-A41_Banner_600x80
Γενικά στην αγορά των smartphones γίνεται χαμός με την Huawei να κάνει εκπληκτικές προσφορές για να ανακάμψει τον Ιούνιο, την Apple να παίζει δυνατά, τη Samsung να είναι σταθερά στην πρώτη θέση με πολύ καλό portfolio και κάποιες καλές κινήσεις στη δημιουργία οικοσυστήματος (με πρόσφατο απόκτημα τη σκούπα ρομπότ VR5000), την Alcatel - TCL να έχει μόνο καλές προτάσεις, αλλά και με νέες αφίξεις όπως η OnePlus από την TCCM. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε το καλοκαίρι!

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα είναι και ο διαγωνισμός για 48.000 tablets από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά το υπουργείο παίζει «εντός πεδιάς» και ξέρει πλέον καλά το γήπεδο της τηλεκπαίδευσης!

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 3,2 δισ ευρώ, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει το e-commerce στην Ελλάδα φτάνοντας τα 10,7 δισ ευρώ μέσα στο 2020, από 7,5 δισ το 2019 σύμφωνα με την έρευνα του Ecommerce-Europe και του Eurocommerce. Δείτε εδώ το πλήρες report. Με την ευκαιρία δείτε το video του ecommerce-Europe για να ξέρετε που πάνε τα πράγματα στο e-commerce.

Οι καταναλωτικές τάσεις και συμπεριφορές που είχαν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται πριν την έξαρση της πανδημίας σημειώνουν αλματώδη επιτάχυνση, οδηγώντας τόσο τις εταιρείες λιανικής όσο και εκείνες που συναλλάσσονται άμεσα με τον καταναλωτή να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με την 11η παγκόσμια έκθεση της PwC, Global Consumer Insights Survey. Δείτε με ένα click τη σχετική έρευνα.

Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην Apple από το 2016 για αντιμονοπωλιακές τακτικές και ειδικές φορολογικές συμφωνίες με την Ιρλανδία! Η Apple εξέφρασε την ικανοποίηση της, αν και ενδέχεται η Κομισιόν να ασκήσει έφεση, αφού εξετάσει πάλι στην υπόθεση.
scw2020_600x80_1-7-20
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Το 2020 είναι σίγουρα η χρονιά που δεν μπορείς να προγραμματίσεις… τίποτα απολύτως. Οποιαδήποτε προσπάθεια προγραμματισμού συνήθως πέφτει στο κενό εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει αρκετά και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα λοιπόν με ένα έγκριτο report του γνωστού leaker Max Weinbach, o οποίος έχει στο ενεργητικό πολλές «επιτυχίες», το Samsung Galaxy Fold 2 πολύ δύσκολα θα «προλάβει» το Unpacked που θα διεξαχθεί στις 5 Αυγούστου και αυτό γιατί η κορεατική εταιρεία αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για το καλύτερο σχεδιασμό και τη βελτίωση του προϊόντος.
Σύμφωνα με τον Weinbach, αυτό που θα υπάρξει στο Unpacked του Αυγούστου θα είναι κάποιο teaser για το Fold 2, το οποίο θα παραπέμπει σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, με την ανακοίνωση του να τοποθετείται μεταξύ του χρονικού διαστήματος: Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Σε αυτή τη φάση, η Samsung απέχει σημαντικά από το να δώσει το πράσινο φως για ένα τελικό (και κυρίως λειτουργικό) μοντέλο του Fold 2 και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που πρόκειται για μια σούπερ περίπλοκη συσκευή, η οποία απαιτεί πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα να διευθετηθούν, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software.
Για αυτό εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μάλλον οι προβολείς δεν θα πέσουν στο Fold 2 στο Unpacked στις 5 Αυγούστου (εκτός κι εάν η Samsung καταφέρει να κάνει την «έκπληξη»).
cl8-sept-2019-600x80
Όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η αυτονομία σε κάθε smartphone. Οι δε κατασκευαστές κάνουν μεγάλες προσπάθειες στο να βρουν τρόπους για να περιορίσουν την ενεργειακή κατανάλωση, εστιάζοντας όχι τόσο πολύ στο υλικό των μπαταριών, αλλά στον τρόπο που συμπεριφέρεται το software.
Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας οι χωρητικότητες των μπαταριών που θα «φιλοξενούνται» σε κάθε iPhone 12. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το ινδικό site MySmart Price, το οποίο βασίζεται σε έγκριτες πηγές, οι χωρητικότητες των μπαταριών των νέων συσκευών της Apple, θα έχουν ως εξής:
iPhone 12 (5.4’): 2227mAh
iPhone 12 Max (6.1’): 2775mAh
iPhone 12 Pro (6.1’): 2775mAh
iPhone 12 Pro Max (6.7’): 33687mAh
Εάν κρίνουμε με βάση τα παραπάνω (κι εάν τελικώς τα προαναφερθέντα νούμερα ισχύουν) ενδέχεται κάποιοι χρήστες να προβληματιστούν.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσεκτικότερη ενεργειακή διαχείριση των iOS εφαρμογών, ενώ το Α14 chipset είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βοηθήσει σημαντικά. Φυσικά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, για αυτό και θα πρέπει να δούμε στη πράξη κατά πόσο το iPhone 12 θα μπορεί να ανταπεξέλθει.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες του YouTube, οι οποίοι «λησμονούν» τις παλιές καλές εποχές που η γνωστή πλατφόρμα προβολής video content δεν γνώριζε τι σημαίνουν… διαφημίσεις και μπορούσες να δεις περιεχόμενο με τις ώρες. Μάλιστα ο αλγόριθμος επιλογής του επόμενου video από το 2016 είχε δημιουργηθεί με τη βοήθεια ψυχολόγων, με σκοπό να παρατείνουν τη θέαση! .
Δυστυχώς για κάποιους, αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς είναι στην πολιτική του YouTube να παρεμβάλλει διαφημίσεις ανάμεσα στα videos του για εκείνους που δεν έχουν επιλέξει την premium έκδοση της πλατφόρμας.
Εάν λοιπόν μισούσατε τις διαφημίσεις στο YouTube και τις θεωρούσατε… ενοχλητικές, μάλλον σας έχουμε άσχημα νέα, καθώς όπως έγινε γνωστό από τα τέλη Ιουλίου στα videos που ξεπερνούν τα 8 λεπτά θα μπορούν να παρεμβληθούν ενδιάμεσες διαφημίσεις (mid-roll ads).
Αυτή η αλλαγή θα συμβεί για όλα τα videos, τόσο αυτά που θα ανέβουν στο YouTube, όσο και σε εκείνα που είναι ήδη ανεβασμένα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο παρελθόν τα mid-roll ads αφορούσαν σε videos που η χρονική τους διάρκεια ήταν 10 λεπτά και άνω. Αυτή η κίνηση, ενδέχεται να προβληματίσει και τους δημιουργούς από τη στιγμή που οι διαφημίσεις σε πολλές περιπτώσεις αποσπούν από το περιεχόμενο ενός video. Δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να αποδειχθεί μπούμεραγκ για το you tube και τη Google, αφού θα στρέψει όλους τους σοβαρούς παρόχους περιεχομένου σε άλλες πλατφόρμες π.χ. στο vimeo
facebook instagram twitter youtube linkedin