Η Βρετανία αποκλείει τη Huawei από τις υποδομές του 5G – τι απαντά η εταιρεία

0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά, και όχι μόνο, τις εξελίξεις που σημειώνονται αναφορικά με την παρουσία της Huawei στις υπό υλοποίηση υποδομές 5G.

Η Βρετανία αποφάσισε να αποκλείσει τη Huawei Technologies από τα τέλη του τρέχοντος έτους για λόγους ασφάλειας. Βάσει σχεδίου που ενέκρινε ο πρωθυπουργός, Boris Johnson, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν θα μπορούν να προσθέσουν νέα εξαρτήματα της Huawei στα δίκτυα 5G μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό παρά τη παραδοχή ότι «δεν υπάρχει φυσικά 100% ασφαλές δίκτυο», που έκανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Oliver Dowden, περιγράφοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ο Edward Brewster, Εκπρόσωπος της Huawei UK, χαρακτήρισε «κακή είδηση» και «απογοητευτική απόφαση» για την Βρετανία τα παραπάνω λέγοντας μάλιστα ότι «θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ψηφιακή «λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας», θα προκαλέσει αύξηση στους λογαριασμούς και θα μεγαλώσει περεταίρω το ψηφιακό χάσμα.

«Αντί να ανεβούμε επίπεδο» είπε ο ίδιος, «η κυβέρνηση οπισθοδρομεί και τους παροτρύνουμε να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ δεν θα επηρέαζαν την ανθεκτικότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων που παρέχουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολιτικοποιηθεί, ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και όχι για λόγους ασφάλειας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Huawei έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός καλύτερα συνδεδεμένου Ηνωμένου Βασιλείου. Ως υπεύθυνη επιχείρηση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, όπως πάντα κάναμε».

Την σχετική ειδησεογραφία δεν απασχολεί μόνον το κάνει η Μ. Βρετανία. Ανάλογες εξελίξεις αν και όχι (τουλάχιστον ακόμα) σε επίπεδο κυβέρνησης υπάρχουν και στην Ιταλία όπου η Telecom Italia (TIM) δεν έχει καλέσει την Huawei να καταθέσει προσφορά για το 5G δίκτυό της τόσο στην Ιταλία όσο και στη Βραζιλία. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters έχει προσκαλέσει τον τρέχοντα προμηθευτή της, την Ericsson, καθώς και τις εταιρείες Nokia, Cisco, Mavenir και Microsoft, που έχουν επιβεβαιώσει την υποβολή προσφορών. Πληροφορίες του ξένου τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει για όλους τους παρόχους την απαγόρευση προμήθειας υλικών υποδομής από την κινεζική εταιρεία.

Αντίθετα, σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η Deutsche Telekom εντείνει την επιχειρηματική της σχέση με την κινεζική Huawei. Η Deutsche Telekom, που δραστηριοποιείται σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, διαθέτει εξοπλισμό της Huawei. Στην Ελλάδα πάντως ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για το 5G επιλέγοντας ως προμηθευτή του την Ericsson.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, εκπρόσωπος της Deutsche Telekom αρνήθηκε κάποια ιδιαίτερη εξάρτηση από την Huawei, ενώ η κινεζική εταιρεία δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ανέφερε μόνο ότι ποτέ δεν έκρυψε τη στενή συνεργασία της με την Telekom.

Η Deutsche Telekom έχει τεθεί εναντίον μιας καθολικής απαγόρευσης των ξένων παρόχων εξοπλισμού δικτύων τηλεπικοινωνιών, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο στερεί την ευελιξία στους παρόχους. Τον προηγούμενο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα θεσπίσει κανόνες σχετικά με την εγκατάσταση εξαρτημάτων σε μελλοντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Share.

Comments are closed.