weekly-telecom-new
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Countdown to 5G

Τελικά, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ τήρησε… μέχρι κεραίας τη δέσμευση του ότι η δημοπρασία του 5G θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες, οι «λεπτομέρειες» που θα καθυστερούσαν τη διαδικασία αποδείχθηκαν πράγματι λεπτομέρειες.
Έτσι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της σύμβασης για τη μετακίνηση σε άλλη φασματική περιοχή της Rural Connect (εταιρεία υπό το έλεγχο της Intrakat που παρέχει υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης στην Κεντρική Ελλάδα) και τον ορισμό αποζημίωσης 6,4 εκατ. ευρώ, ελευθερώνεται και η ζώνη των 3400-3800 MHz.
Το ποσό της αποζημίωσης της Rural Connect θα ενσωματωθεί στο κόστος αγοράς συχνοτήτων το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν οι πάροχοι κατά τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία.
Έτσι, και μετά τη λήξη και της τελευταίας εκκρεμότητας, ο διαγωνισμός μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, αφού η ΕΕΤΤ την περασμένη Πέμπτη δημοσίευσε το τεύχος προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3,4-3,8 GHz και 26 GHz, για την ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.
Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές, το συνολικό τίμημα των αδειών για το 5G για τους τρεις παρόχους θα διαμορφωθεί στα 367,319 εκατ. ευρώ, και μόλις γίνει αυτό οι τρεις πάροχοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες θα είναι:
Κάλυψη με φωνή και δεδομένα, τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια, και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας, 95% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, του θαλάσσιου χώρου και των αυτοκινητόδρομων, του 90% των ευρωπαϊκών οδών, των εθνικών οδών και 95% του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Μέσα στην ίδια χρονική προθεσμία θα πρέπει το 60% του πληθυσμού της χώρας, το 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη να έχουν ταχύτητα downlink 100 Mbps, ενώ ειδικά για τους αυτοκινητόδρομους: Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας), Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, Οδός Κεντρικής Ελλάδος, Αττική Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το δίκτυο πρέπει να έχει προβλέπεται να έχει μέγιστη καθυστέρηση (one-way latency) μεταξύ τερματικού και αντίστοιχου σταθμού βάσης, δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου (10 ms). Οπότε, η αυτοκίνηση φαίνεται να είναι μία από τις προτεραιότητες εφαρμογής του 5G.
monitoring-600-2
panos-germanos-new

Γερμανός: made in Greece

Με 440 εκατομμύρια ευρώ (συν τα οφέλη που έχει αποκομίσει στο παρελθόν) αποχωρεί ο Πάνος Γερμανός από την πολωνική Play, και όπως φαίνεται συγκεντρώνει τις -οικονομικές- δυνάμεις του στην ελληνική αγορά. Η μήπως όχι;
Όπως τόσα χρόνια έχουμε καταλάβει, ο δραστήριος επιχειρηματίας βλέπει από νωρίς τις ευκαιρίες, και τοποθετείται έγκαιρα στις αγορές, και ως τώρα φαίνεται ότι το αισθητήριο του είναι αλάνθαστο.
Ήδη έχει χτίσει ένα πολύ ισχυρό brand στο λιανεμπόριο, ενσωματώνοντας πρόσφατα τα καταστήματα Media Markt στο δίκτυο των Public, ενώ διαθέτει και έναν ισχυρό βιομηχανικό πυλώνα στην αγορά των μπαταριών και συλλεκτών ενέργειας, μέσω της Sunlight, η οποία μάλιστα προετοιμάζει την επέκταση της στις ΗΠΑ.
Ο επιχειρηματίας έχει δείξει ότι ξέρει να χειρίζεται τις επενδύσεις του, φροντίζοντας να μπαίνει έγκαιρα, αλλά και να βγαίνει έγκαιρα από αυτές. Για παράδειγμα, στην Play μπήκε συνεισφέροντας τα καταστήματα που διέθετε στην αγορά της Πολωνίας, όταν η εταιρεία κινητής διέθετε μόλις 2% μερίδιο αγοράς.
Ως συνήθως, ο επιχειρηματίας κινήθηκε γρήγορα και «out of the box», λανσάροντας πακέτα και υπηρεσίες προωθούμενα από μία έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική, με επιστέγασμα την ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλάζοντας γρήγορα τη ροή των πραγμάτων.
Σαν αποτέλεσμα η αγορά ανταμείβει την Play, δίνοντας της συνεχώς μεγαλύτερα μερίδια. Μέχρι το 2012, το δίκτυο πωλήσεων της Play έφτασε τα 1.000 καταστήματα και τους 9 εκατομμύρια συνδρομητές, δηλαδή το 16% της αγοράς.
Το 2013 ο Πάνος Γερμανός λαμβάνει βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας για τη μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στη χώρα.
Τελικά, το 2017 η Play έγινε πλέον το νούμερο 1, και φέτος έπιασε μερίδιο αγοράς 29%. Τώρα όμως με το 5G το παιχνίδι αλλάζει και ένας από τους αστάθμητους παράγοντες, είναι ίσως ο εξοπλισμός 5G, που φέρνει αρκετές αβεβαιότητες.
Έτσι ο κ. Πάνος πήρε την απόφαση να φύγει από το τραπέζι, παίρνοντας τα κερδισμένα, και να αφήσει πίσω του τις επισφάλειες. Τον καλωσορίζουμε λοιπόν με τις πλήρεις δυνάμεις του στην Ελλάδα, και περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις του στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό!
social media world 2

e-Business & Social Media World: και του χρόνου!

Τρεις ημέρες με παλμό, συμμετοχή και αλληλεπίδραση, γεμάτες με νέες πληροφορίες, τεχνικές, συμβουλές και case studies, μας έδωσαν να καταλάβουμε, ή καλύτερα να συνειδητοποιήσουμε, ότι τα phygital συνέδρια δεν είναι λύση ανάγκης, αλλά ένας νέος τρόπος επικοινωνίας εταιρειών, προϊόντων και κοινού. Είναι το μέλλον!
Το τριήμερο 23-24 και 25 Σεπτεμβρίου είχαμε 40 παρουσιάσεις, 1 round table με το ανώτατο επίπεδο των μεγαλύτερων εταιρειών-παικτών στην αγορά του e-commerce, και 9 θεματικά workshops, που μετέδωσαν μέσω διαδικτύου τη γνώση τους σε πάνω από 4.000 ψηφιακούς συνέδρους στην πλατφόρμα του συνεδρίου e-business & Social Media Word.
Φέτος μάλιστα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται τόσο η δυναμική όσο και οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες στην αγορά των e-shops, αλλά και της κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει.
Απλά για τις περισσότερες επιχειρήσεις ο χρόνος προσαρμογής είναι αυτός που καθόρισε το ποσοστό επιτυχίας τους στην COVID-19 εποχή.
Κάποιες εταιρείες κατάφεραν να αδράξουν την ευκαιρία, και με τα κατάλληλα μηνύματα είδαν σημαντική αύξηση στις πωλήσεις τους, με έμφαση μάλιστα σε συγκεκριμένες αγορές.
Κάποιοι άλλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν παραδοσιακά offline, κατόρθωσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα.
Τέλος, όσοι δεν υιοθέτησαν τις αλλαγές - γιατί προφανώς τις θεώρησαν πρόσκαιρες - βλέποντας πως διαμορφώνεται η κατάσταση, ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την επόμενη μέρα, έχοντας όμως χάσει ένα σημαντικό μερίδιο πωλήσεων, αλλά και brand awareness.
Πάντως, όπως και να έχει, εμείς μάθαμε, ξεχωρίσαμε, βραβεύσαμε και περιμένουμε τις νέες εξελίξεις, σε μία εποχή που είναι γεμάτη εκπλήξεις! Και του χρόνου λοιπόν, αν και ανανεώσαμε το phygital ραντεβού μας για τις 4 και 5 Νοεμβρίου στο μεγάλο μας συνέδριο InfoCom World που φέτος εστιάζει στο μεγάλο θέμα των ημερών και έχει τίτλο «Transforming Greece: The 5G and Fiber Enablers»!!!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την έναρξη της νέας σεζόν των συνεδρίων της Smart Press, τα οποία -για όσους είχατε απορία- είναι ακόμα, και θα παραμείνουν phygital, για το εγγύς μέλλον, για όσο διαρκούν τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, σχετικά με τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε ένα χώρο. Phygital, αλλά με πλήρη τήρηση των μέτρων, αποστάσεις, μάσκες και όλα τα συναφή βεβαίως - βεβαίως!

Το 9ο e-Business & Social Media World πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, και χωρίς να υπολείπεται σε τίποτα από τη physical μορφή του. Αντίθετα η phygital μορφή προσέλκυσε τριπλάσιο αριθμό ψηφιακών συνέδρων από το παρελθόν.

Εξειδικευμένοι ομιλητές από ολόκληρη την αγορά του ηλεκτρονικού επιχειρείν και των social media, απάντησαν στα φλέγοντα ερωτήματα της COVID-19 εποχής, με στόχο αρχικά την επιβίωση, αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

Έμαθαν όμως κι εκείνοι κάτι: δηλαδή πως να απευθύνονται σε ένα κοινό που τους έβλεπε, αλλά δεν το έβλεπαν. Και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά! Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις online στο site του Συνεδρίου (θα ανέβουν τη Δευτέρα). Φυσικά, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και τις τρεις ημέρες on-demand, στο YouTube. Απλά, διαλέξτε την ημέρα και το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και απολαύστε! Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι Gold χορηγός του συνεδρίου ήταν η Wind, και χορηγός εξοπλισμού η Huawei.

Αίσθηση έκαναν οι παρουσιάσεις για το περιβόητο TikTok, -που μετράει πάνω από 2 δις χρήστες παγκοσμίως- όπου χαρακτηριστικά κάποιος είπε: «το γεγονός ότι το πολεμάει ο Trump το κάνει ακόμα πιο συμπαθές». Εμείς το συμπαθούμε ακόμα περισσότερο τώρα, που μία δυναμική Ελληνίδα από την Αυστραλία η Vanessa Pappas έχει αναλάβει επικεφαλής. Σε πρόσφατο άρθρο μάλιστα το Marie Claire την χαρακτήρισε «το μυστικό όπλο του TikTok».

Η ίδια, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το Facebook παρουσίασε τα reels, έναν κλώνο του TikTok μέσα στο Instagram, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορείτε σίγουρα να αντιγράψετε ένα χαρακτηριστικό, αλλά δεν μπορείτε να αντιγράψετε μια κοινότητα». Συμφωνούμε και επισημαίνουμε ότι ισχύει για κάθε είδους «αντιγραφές»…
GY-1537-600X80-1
Το επόμενο ραντεβού αφορά την αγορά Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και είναι πάλι phygital. Πρόκειται για το μεγάλο μας συνέδριο InfoCom World που φέτος έχει σαν κεντρικό θέμα «Transforming Greece: The 5G and Fiber Enablers» και θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Αν θέλετε να είστε «παρών» στο ψηφιακό μας μέλλον, κρατήστε ανοιχτές αυτές τις ημερομηνίες!

Πάντως και στη διεθνή συνεδριακή σκηνή, ο κορονοϊός συνεχίζει να κάνει disrupt… με την κακή έννοια. Όταν πέρυσι οι διοργανωτές του Mobile World Congress δήλωναν ότι ανανεώνουν το μεγαλύτερο ραντεβού της αγοράς κινητής τηλεφωνίας για το 2021, πολλοί είχαμε τις αμφιβολίες μας για πόσο εφικτό θα ήταν αυτό.

Η GSMA επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς ενώ αρχικά το MWC είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, τώρα οι ημερομηνίες του μετατίθενται στα τέλη Ιουνίου. Φυσικά ούτε αυτό μπορεί να είναι 100% βέβαιο, αφού δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι τότε, όχι μόνο σε Ισπανικό ή Ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι λύσεις υπάρχουν. Οι παρουσιάσεις των συσκευών μπορούν να γίνουν άνετα -ίσως και καλύτερα- online, και οι hands-on εμπειρίες να επιτευχθούν με την αποστολή συσκευών σε κάθε reviewer, κάτι δηλαδή που γίνεται έτσι κι αλλιώς σε κάποιο βαθμό. Το πραγματικό πλήγμα καταφέρεται στο human touch, την αγορά συνολικά, αλλά και στην πόλη της Βαρκελώνης και συγκεκριμένα στα έσοδα που απολαμβάνει, όταν δημοσιογράφοι, εκθέτες και επισκέπτες, περνούν εκεί την εβδομάδα του MWC.

Κίνηση έκπληξη έκανε για μία ακόμα φορά ο Πάνος Γερμανός, αποφασίζοντας να αποχωρήσει από την πολωνική Play, ρευστοποιώντας το ποσοστό του για 440 εκατ. ευρώ. Και επειδή δουλεύει με «γερμανική» μεθοδικότητα να αναμένετε και άλλες εκπλήξεις στο μέλλον. Εμείς πάντως ποντάρουμε -μεταξύ άλλων- στην ενέργεια, τη Sunlight και την επέκτασή της στην Αμερική!

Όπως είχαμε γράψει, ευχάριστα διαψεύδονται οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του 5G εντός του 2020. Η ΕΕΤΤ δημοσίευσε και επίσημα πλέον το τεύχος προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις συχνότητες 700 MHz, 2 GHz, 3.4-3.8 GHz και 26 GHz. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 23 Οκτωβρίου κατατίθενται οι τελικές αιτήσεις συμμετοχής, και στις 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η δημοπρασία. Όλα σε ένα (έτος) τακτοποιημένα!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
Αυτό οφείλεται εν μέρει και στην τακτοποίηση του αιτήματος για μετακίνηση της Rural Connect (υπό την Intrakat) σε άλλη φασματική περιοχή. Το ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση, κατά την οποία η εταιρεία θα αποζημιωθεί με 6,4 εκατ. ευρώ.

Αυτό το ποσό θα «χρεωθούν» οι πάροχοι, στο πλαίσιο συμμετοχής τους, αλλά σίγουρα είναι μικρό τίμημα για να μην καθυστερήσει η υλοποίηση του 5G… τώρα που έχουμε πάρει φόρα! Τελικά όπου υπάρχει ένα «θέλω», υπάρχουν χίλια «μπορώ»!

Το ερώτημα είναι αν θα εμφανιστεί και 4ος παίκτης. Κάτι μάλλον δύσκολο, όπως είπε και ο Χάρης σε ένα πηγαδάκι, καθώς ο νέος παίκτης θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα το δικό του δίκτυο για να είναι ανταγωνιστικός.

Η Vodafone πάντως εφαρμόζει «το γοργόν και χάριν έχει», καθώς ανακοίνωσε ότι μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2021, δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο μετά τον διαγωνισμό των παρόχων, σκοπεύει να διαθέσει υπηρεσίες 5G, και μάλιστα όχι δοκιμαστικά, αλλά εμπορικά!

Φυσικά, αρχικά με περιορισμένη κάλυψη, σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και πάλι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο, συγκριτικά με την αβεβαιότητα που υπήρχε μόλις ένα χρόνο πριν! Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει κάνει νύξη και η Cosmote, ενώ προφανώς και η Wind μετά από τόσες δοκιμές θα είναι σίγουρα 5G ready!

Το ενδιαφέρον είναι τι γίνεται με τους προμηθευτές. Η Vodafone πάει τελικώς με Ericsson στο core -κάτι που ισχύει για όλο τον όμιλο- και με Huawei στο radio, και απ’ ότι φαίνεται το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσει και η Wind. Η Cosmote έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες την επιλογή της, και όπως προαναφέραμε έχει προχωρήσει ήδη αρκετά.
combox
Από την αμερικανική πρεσβεία δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ακόμα. Άλλωστε ελπίζουμε ότι θα αλλάξουμε σύντομα πλανητάρχη και γραμμή. Δεν αντέχεται αυτός ο άνθρωπος άλλα 4 χρόνια. Πρωτίστως για λόγους αισθητικής…

Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το The Mall Athens, κάντε μία στάση και στο νέο κατάστημα της Vodafone, που χαρακτηρίζεται από τη φιλοσοφία Future Ready. Προσφέρει μία απρόσκοπτη εμπειρία από το digital στο physical, είναι πλαισιωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό, ενημερωμένο για όλες τις τελευταίες τάσεις και τεχνολογίες. Το γεγονός ότι είναι πιλοτικό για όλο τον όμιλό δείχνει και την εμπιστοσύνη της μητρικής στην ελληνική θυγατρική.

Σημειώστε από τα εγκαίνια την ατάκα του Χάρη, ότι «στην εποχή του e-commerce αυτό που έχει σημασία είναι πρώτα η γνώση και η εξυπηρέτηση και μετά οι πωλήσεις όσον αφορά στη φυσική λιανική».

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο κατάστημα θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ενότητες σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Θα είναι δωρεάν και θα διεξάγονται τόσο εντός του καταστήματος όσο και online. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι, ανεξάρτητα αν είναι πελάτες της Vodafone ή όχι. Κάτι μας λέει ότι κάπου στο κοντινό μέλλον η εταιρεία αξίζει ένα βραβείο καινοτομίας για τις πρωτοβουλίες της…

Οριστικοποιήθηκε και… με τη βούλα το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, καθώς ψηφίστηκε στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, αφού 275 ψήφοι υπέρ είναι σπάνιο φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει ότι έγινε σοβαρή δουλειά, με αποτέλεσμα την ευρεία συναίνεση. Πως άλλωστε να πει κανείς όχι στο μέλλον; Το ερώτημα είναι τι ήταν οι υπόλοιποι που το καταψήφισαν; Κομματόσκυλα ή νεολουδίτες;

Δικαίως περιχαρής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης το χαρακτήρισε ως δήλωση της πρόθεσης να γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Περισσότερα θα μας πει ο υπουργός στις 4 Νοεμβρίου στο συνέδριο InfoCom World!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Θα σταθούμε στο μητρώο διαδικασιών που δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να γνωρίζει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να πάρει «το χαρτί» που θέλει, ενώ ενδιαφέρον έχει και η Cloud First Policy! Βεβαίως, απαιτείται και ένας μεγάλος αριθμός από υπουργικές αποφάσεις, κάτι καθόλου εύκολο… Ένα μεγάλο ταξίδι όμως αρχίζει με το πρώτο βήμα και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει σε μεγάλο βαθμό, ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Σε σημαντικό milestone έφτασε το portal gov.gr συμπληρώνοντας 6 μήνες λειτουργίας, συγκεντρώνοντας 614 υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, και σημειώνοντας 6.105.671 επισκέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε τον μεγαλύτερο καταλύτη για τον πολυπόθητο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, και στο εξής μόνο ανάπτυξη, επέκταση και βελτίωση μπορεί να γνωρίσει. Η ταχύτητα υλοποίησης, μας θύμισε τη ρήση του Albert Einstein: «Ποτέ δεν προλαβαίνω να σκεφτώ το μέλλον. Έρχεται πάντα τόσο γρήγορα!»

Νέα σύσταση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των υποδομών υψηλής χωρητικότητας. Προτρέπει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε επενδύσεις τέτοιου είδους υποδομών, τόσο για επίγειες συνδέσεις όσο και για το 5G, με το τελευταίο να έχει λάβει μεγαλύτερη προτεραιότητα, αφού τα περισσότερα σημεία αφορούν αυτό. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και να καταλήξουν μέχρι τις 30 Μαρτίου σε μία κοινή προσέγγιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η σύσταση περιλαμβάνει και την Αγγλία, παρά το Brexit, που σημαίνει ότι η προσέγγιση είναι γεωγραφική και όχι πολιτική. Μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως η ασφάλεια των δικτύων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και η έμφαση στο βατό κόστος των υπηρεσιών, τόσο σε επίπεδο εγκατάστασης όσο και χρήσης, ώστε να υιοθετηθούν πιο εύκολα.

Μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε το ELTRUN για λογαριασμό της Cosmote, με τίτλο «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα - H επίδραση του COVID-19». Η μελέτη είναι εκτενής και ενημερωτική, αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν είναι ακόμα επαρκώς εξελιγμένες τεχνολογικά για τη σημερινή εποχή.

Τόσο ο Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Εnterprise & Business Marketing & CRM του ΟΤΕ, όσο και ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντής του ELTRUN, τοποθετήθηκαν επί του θέματος με απόψεις και συμβουλές.
anycast-m4-plus-600x80
Σχετική αναφορά έκανε και η Κατερίνα Φραϊδάκη πρόεδρος του GRECA στην εισήγησή της την Τετάρτη, στο συνέδριο e-business world, επισημαίνοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις εταιρίες που προσφέρουν εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τόσο η έρευνα όσο και το συνέδριο κατέληξαν στο εξής απλό συμπέρασμα: υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό , αλλά για να έχει πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να γίνει από επαγγελματίες και σε καμία περίπτωση δεν είναι δουλειά του «κολλητού» που «κάτι ξέρει» από υπολογιστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν πετύχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τότε η κάμπια γίνεται πεταλούδα. Διαφορετικά, έχουμε απλά μία πιο γρήγορη κάμπια. Πόσο γρήγορη; Εξαρτάται από τις γνώσεις του «κολλητού» που αναφέραμε πιο πάνω!

Ενδιαφέρουσα κίνηση από την κυβέρνηση να αναστείλει για ένα χρόνο το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης. Είναι μία καλή ανάσα για όσους προσφέρουν συνδρομητική, ήτοι και τους 4 παρόχους. Φυσικά οι 3 της κινητής καίγονται πιο πολύ για το τέλος κινητής τηλεφωνίας, αλλά κάθε θαύμα στον καιρό του. Άλλωστε το ομορφότερο με τα θαύματα είναι ότι ενίοτε συμβαίνουν!

Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα της Lenovo, που δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να προτιμούν τους επιτραπέζιους υπολογιστές έναντι των φορητών, καθώς και ότι αγοράζουν και refurbished! Επίσης, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν ως σημαντικότερο παράγοντα για την κυβερνοασφάλεια, την άγνοια των εργαζομένων.

Συμφωνούμε για την υφιστάμενη άγνοια, αλλά διαφωνούμε στη μεγάλη εικόνα, γιατί αν η επιχείρηση θωρακίσει σωστά τα συστήματα της, οι εργαζόμενοι ακολουθούν υποχρεωτικά, αφού το σύστημα δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν διαφορετικά.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Όλα τα μεγάλα events τεχνολογίας έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από τον COVID-19, με τα περισσότερα είτε να ακυρώνονται είτε να μεταβάλλουν αναγκαστικά το format τους (όπως συνέβη και με την πρόσφατη IFA).
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα από τα πρώτα «θύματα» του COVID-19 ήταν και το Mobile World Congress (MWC) που κάθε χρόνο διεξάγεται παραδοσιακά στη Βαρκελώνη.
Με την πανδημία να εισβάλλει στις ζωές μας στις αρχές Φεβρουαρίου, πολλές ήταν οι εταιρείες που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την έκθεση κι ενδεχομένως ήταν μια σοφή αντίδραση, καθώς με 150.000 και πλέον κόσμο να βρίσκονται στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου της Βαρκελώνης Fira Barcelona, είναι άγνωστο για το ποιες θα μπορούσε να ήταν οι υγειονομικές συνέπειες για την πόλη της Βαρκελώνης.
Η διοργανώτρια αρχή GSMA υπό το βάρος των περιστάσεων και των αυξημένων πιέσεων από τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών πήρε μια δύσκολη απόφαση να ακυρώσει την έκθεση, ανανεώνοντας το ραντεβού μας μαζί της τον Μάρτιο του 2021.
Παρόλα αυτά, με τον κορονοϊό να μην δείχνει σημάδια ύφεσης, τώρα η GSMA αποφάσισε να κερδίσει χρόνο, μεταφέροντας την έκθεση για το καλοκαίρι του 2021 και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 28 Ιουνίου - 1η Ιουλίου του 2021.
Φυσικά σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο, ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στην υφήλιο σε 9 μήνες από σήμερα λόγω του COVID-19, ωστόσο ελπίζουμε ότι κάπως θα έχει ανακοπεί η εξέλιξη του και έτσι θα μπορούμε να όλοι να βρεθούμε ξανά στη μεγαλύτερη γιορτή της κινητής τηλεφωνίας και των τηλεπικοινωνιών.
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί να είναι σχετικά νωρίς, καθώς οι πρώτοι Exynos της οικογένειας 1000 είναι προγραμματισμένοι να κυκλοφορήσουν τον Φεβρουάριο του 2021, παρόλα αυτά ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν τα πρώτα «πρώιμα» benchmarks που αφορούν στις επιδόσεις τους. ‘
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με ένα κορεατικό forum, όπου τα μέλη του κατά κόρον με το testing και benchmarking ανέβασε μια σειρά από μετρήσεις που αφορούν στο Samsung Galaxy S21.
Σε αυτές τις μετρήσεις δοκιμάστηκαν δύο prototypes S21, με διαφορετικά chipsets, όπου το μεν πρώτο διέθετε στο εσωτερικό του το Exynos 1000 και το δεύτερο το Snapdragon 875, που γνωρίζουμε ότι θα είναι το «next-big thing» της Qualcomm και θα αποτελέσει το κύριο SoC που θα τροφοδοτήσει πολλές από τις ναυαρχίδες που θα δούμε του χρόνου.
Αν και δεν υπάρχουν screenshots που να πιστοποιούν την εγκυρότητα της εν λόγω «αναμέτρησης» (για αυτό και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι), ωστόσο το αποτέλεσμα έδειξε ότι το Exynos 1000 ξεπερνάει το Snapdragon 875.
Οι μετρήσεις του νέου Exynos σε single core όσο και multi core φάνηκαν να είναι ανώτερες σε σύγκριση με την high-end πρόταση της Qualcomm, με το Exynos 1000 συγκεκριμένα να πιάνει 1302 πόντους έναντι 1159 του Snapdragon, ενώ στο απαιτητικό multi core test ο Exynos 1000 νίκησε με 4250 πόντους έναντι 4113 που σκόραρε η πρόταση της Qualcomm.
Η πηγή που ανέβασε τα παραπάνω benchmarks τόνισε ότι και οι δύο λύσεις θα βασίζονται σε CPU Cortex-X1 της ARM, ενώ και τα δύο chipsets θα διαθέτουν τεχνολογία κατασκευής στα 5nm. Εάν ισχύουν τα παραπάνω τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια δυνατή μονομαχία στις αρχές του νέου έτους.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Apple ανακοίνωσε στη διαδικτυακή της παρουσίαση την κυκλοφορία των επόμενων γενιών iPad Air και iPad με σημαντικές αναβαθμίσεις σε επιδόσεις και λειτουργικότητες.
To νέο iPad όγδοης γενιάς αποτελεί την αναβάθμιση του αγαπημένου, δημοφιλούς iPad. Διαθέτει ευφυή επεξεργαστή Α12 Bionic που παρέχει σαράντα τοις εκατό ταχύτερη απόδοση CPU σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά και διπλάσια απόδοση γραφικών.
Επιπλέον, εισάγει για πρώτη φορά την τεχνολογία Neural Engine στην κατηγορία του. Παράλληλα, προσφέρει μία εντυπωσιακή Retina οθόνη, προηγμένες κάμερες και μπαταρία που διαρκεί όλη μέρα, ώστε ο χρήστης να το έχει μαζί του όπου κι αν βρίσκεται. Το νέο iPad θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε τρία ζωηρά φινιρίσματα Space Gray, Silver και Gold, κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Το iPad Air τελευταίας γενιάς που σχεδιάστηκε από την αρχή, διαθέτει ένα συμπαγές design κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, σε πέντε υπέροχα φινιρίσματα: Silver, Space Gray, Rose Gold, Green και Sky Blue.
Αποτελεί το πιο ισχυρό, έξυπνο και πολύχρωμο iPad Air που κατασκευάστηκε ποτέ. Διαθέτει επεξεργαστή A14 Bionic με Neural Engine και εκθαμβωτική Liquid Retina 10,9-ιντσών που καλύπτει ολόκληρη τη μπροστινή πλευρά της συσκευής, προφέροντας απαράμιλλη εμπειρία θέασης και ένα καθηλωτικό οπτικό αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, προσφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις στην κάμερα και τον ήχο, καθώς και νέο ενσωματωμένο Touch ID που έχει τοποθετηθεί στο πάνω κουμπί της συσκευής.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin