weekly-telecom-new
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
600x80 banner 9-9-20 sent

Κρατικές ενισχύσεις με την άδεια της ΕΕΤΤ

Η ενίσχυση της ζήτησης για δίκτυα υψηλών ταχυτήτων οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους αυστηρούς κανόνες που έχει, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις.
Με το δεδομένο ότι οι υποδομές τηλεπικοινωνιών είναι κρίσιμες για την Ένωση σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, η Ευρώπη επιθυμεί να προωθήσει την ανάπτυξη των δικτύων όσο το δυνατόν ταχύτερα και αξιόπιστα.
Για να επιταχύνουν όμως οι πάροχοι την ανάπτυξη των υποδομών και την αύξηση των επενδύσεων, χρειάζονται κάποιες εγγυήσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την αύξηση της ζήτησης. Και αφού η ζήτηση είναι αντιστρόφως ανάλογη της τιμής, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποκτήσουν κίνητρο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες.
Έτσι, η δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται στο πλαίσιο μίας συνολικής αξιολόγησης των σχετικών κανόνων από την Επιτροπή, με σκοπό να αξιολογηθεί κατά πόσο πρέπει να υπάρχει χαλάρωση της νομοθεσίας, ώστε να επιτραπούν οι κρατικές ενισχύσεις για τη δημόσια στήριξη ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει δημόσια στήριξη ύψους έως 300 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα υπερταχείας ευρυζωνικής υποδομής της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σκόπό να προσφέρει υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε πελάτες, σε περιοχές με ανεπαρκή συνδεσιμότητα στη χώρα.
H ενίσχυση αυτή, ύψους 223 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο πακέτο ανάπτυξης του UFBB (Ultra Fast BroadBand), το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες, περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
monitoring-600-2
5g-radiation

Επένδυση το 5G, λέει η ΕΕΤΤ

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Κωνσταντίνου Μασσέλου, στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, με θέμα τους μηχανισμούς αποτίμησης και κατανομής φάσματος για νέες υπηρεσίες (βλέπε 5G). Στη συνάντηση των ρυθμιστικών Αρχών, ο Έλληνας εκπρόσωπος ανέλυσε το σκεπτικό των αποφάσεων της ΕΕΤΤ σχετικά με τη δημοπρασία του 5G στη χώρα μας, τονίζοντας ότι το 5G είναι ένα περίπλοκο δίκτυο με πολλές καινοτομίες, και ο επιτυχής σχεδιασμός του, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο εάν είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα τμήματα του φάσματος συχνοτήτων.
Η βασική προτεραιότητα για την Πολιτεία είναι να δοθεί έμφαση σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποδόσεις του 5G, αντί για μία καθαρά εισπρακτική πολιτική one off.
Έτσι, ο διαγωνισμός για το φάσμα 5G στην Ελλάδα στηρίχτηκε στην επιλογή να αποδοθεί προς χρήση στους υπάρχοντες παρόχους, το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος, σε λογικό κόστος, ώστε μελλοντικοί νεοεισερχόμενοι παίκτες να μπορούν να λάβουν οικονομικές τιμές χρήσης από τους κατόχους συχνοτήτων που ήδη θα δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Με την ίδια λογική η ΕΕΤΤ επέλεξε να θέσει χαλαρά κριτήρια εισόδου σε τυχόν μελλοντικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών, χαμηλώνοντας τον πήχη εθνικής κάλυψης δικτύου, και διευκολύνοντας συμφωνίες για περιαγωγή σε δίκτυα άλλων παρόχων.
Άλλωστε, όπως σημείωσε με νόημα, «εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ ενός υποψηφίου MVNO και ενός MNO, ο MVNO μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα επίλυσης διαφορών στην ΕΕΤΤ, και η Επιτροπή θα επιλύσει τα ζητήματα χονδρικής τιμολόγησης εγκαίρως, όπως κάναμε σε μία περίπτωση το 2018». Υπονοώντας προφανώς τη λύση που δόθηκε στην περίπτωση της Forthnet.
Ο κ. Μασσέλος αιτιολόγησε αυτή την επιλογή της ΕΕΤΤ, επικαλούμενος τη συγκριτική αξιολόγηση διαφόρων αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, βάσει της οποίας διαπιστώθηκε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι μικρότερος αριθμός ισχυρότερων ΜΝΟ που διέθεταν πόρους για να αναπτύξουν την υποδομή και τις υπηρεσίες τους αρκετά γρήγορα ή αρκετά καλά, εξυπηρετούσαν καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών, παρά πολλοί μικροί πάροχοι με περιορισμένη δυνατότητα λειτουργίας, με ευνοϊκές για τους καταναλωτές εμπορικές πολιτικές.
Υπερθεματίζοντας, σημείωσε ότι οι MVNO, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στις αγορές επικοινωνιών κινητής, προσφέροντας εξειδικευμένες, καινοτόμες υπηρεσίες σε εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς.
GY-1537-600X80-1
betting

Cosmote: πάμε στοίχημα;

Σχεδόν δύο χρόνια πέρασαν από τότε που έπεσε στο τραπέζι της διοίκησης του ΟΤΕ, η είσοδος του Οργανισμού και στο διαδικτυακό στοίχημα.
Τώρα ήρθε η ώρα το σχέδιο να γίνει πράξη και η δημιουργία της νέας εταιρείας είναι προ των πυλών, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο Πρόεδρος, Μιχάλης Τσαμάζ, τοποθετώντας την στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα είναι κοινή με την Intralot, αλλά η ονομασία της δεν θα παραπέμπει σε καμία από τις δύο εταιρείες.
Από πέρυσι τον Οκτώβριο, οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει στο μοντέλο συνεργασίας τους, και περίμεναν να ολοκληρωθεί η κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.
Οι συνθήκες που δημιούργησε ο κορονοϊός καθυστέρησαν τα σχέδια των δύο εταιρειών, αλλά πλέον είναι έτοιμοι, μια και πλέον άνοιξε επίσημα ο δρόμος από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Η προκήρυξη της ΕΕΕΠ προβλέπει ότι οι άδειες που θα δοθούν είναι δύο τύπων:
Ο πρώτος τύπος αφορά στη διενέργεια διαδικτυακού στοιχήματος, και το κόστος γι’ αυτήν ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με τα λοιπά διαδικτυακά παιχνίδια, και το κόστος της είναι 2 εκατ. ευρώ, ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση είτε για τον έναν είτε και για τους δύο τύπους αδειών, οι οποίες έχουν ισχύ 7 ετών.
Η συμβολή του ΟΤΕ στη νέα εταιρεία θα είναι κυρίως στο κομμάτι των επικοινωνιών και του marketing, ενώ η Intralot βέβαια δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού η κυριαρχία της στο χώρο είναι αδιαμφισβήτητη.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Θυμάστε βέβαια ότι φέτος η Xiaomi κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να σχολιάσει αυτό το γεγονός καλύτερα από τους ανθρώπους της ίδιας της Xiaomi, και πολύ περισσότερο από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της, Lei Jun.

Γι’αυτό εμείς στο InfoCom πήραμε την πρωτοβουλία να αναλάβουμε ένα ενδιαφέρον project: να μεταφράσουμε στα ελληνικά ολόκληρη την ομιλία του προέδρου, που έδωσε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου. Από τα αγγλικά, εννοείται, όχι από τα κινέζικα!

Αν βρείτε την υπομονή να διαβάσετε έστω και διαγώνια τις… 7.000 λέξεις της ομιλίας, θα αποζημιωθείτε πλήρως. Εμείς πάντως, μεταφράζοντας, μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας ξεκίνησαν ως underdogs, και η Xiaomi έχει και αυτή ένα τέτοιο origin story. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα που βίωσε, ο πρόεδρος της είχε την τόλμη να εφαρμόσει ευρηματικές και σε πολλές περιπτώσεις αντισυμβατικές λύσεις.

Οι περισσότερες -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- απέδωσαν, και έτσι η Xiaomi έφτασε σήμερα όχι μόνο να ανταγωνίζεται τα «ιερά τέρατα» της κινητής, αλλά και να έχει εκτοπίσει κάποια από αυτά, από τις κορυφαίες θέσεις της αγοράς!

Εκ του αποτελέσματος αναμένουμε να κρίνουμε και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Όλοι συμφωνούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνουν ανάσες, αλλά όπως είναι αναμενόμενο, τα ήθελαν πιο μόνιμα και πιο γενναιόδωρα. Γενικά, είναι εύκολο να είναι κανείς γενναιόδωρος όταν δεν έχει την ευθύνη… BTW, έθιξε και 1-2 θεματάκια που αφορούν την αγορά μας, αλλά θα επανέλθουμε για ανάλυση στο επόμενο τεύχος.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει πλέον και η υπόθεση της Forthnet. Από τη στιγμή που το τρένο μπήκε στις ράγες, ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα αργούσε να αναπτύξει ταχύτητα. Η United Group αποκτά το 33,2% της Forthnet, ενώ εξαγοράζει και το 50% των ομολόγων, αξίας 50 εκατ. ευρώ. Επίσης εξαγοράζει τα δάνεια της εταιρείας, και συγκεκριμένα τα χρέη 282 εκατ. ευρώ προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Η United εκτός από τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές που -όπως είπαμε- ανέβασαν το ποσοστό της στο 33,2%, έδωσε στην Intrum το συμβόλαιο διαχείρισης των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet. Όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αναλάβει πλήρως τα ηνία του μαγαζιού. Το αν θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση, είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να το δούμε.

Για την ώρα πάντως γίνονται αρκετές και καλές κινήσεις. Το πρώτο είναι ότι πήραν πλέον τα τηλεοπτικά δικαιώματα για όλους τους αγώνες της Super League που ξεκίνησε με εξαίρεση τους εντός έδρας αγώνες του Παναθηναϊκού που μάλλον του χρόνου θα ενταχθεί 100%.

Έτσι κι αλλιώς το PAO TV δεν είναι και τόσο φθηνό με τα ντέρμπι να είναι στα 10,99 ευρώ, οπότε υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ΠΑΕΙ!!! Και για να τελειώσουμε με τη Forthnet, όλα προχωράνε με καλούς ρυθμούς και όσον αφορά τη Nova Mobile και μάλλον τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου θα προκύψει το λανσάρισμα.

Θυμηθείτε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή με ένα click στο τριήμερο συνέδριο E-Business Word & Social Media World που θα γίνει 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Είναι μία ακόμη παραγωγή 3D-Hybrid (Phycical – Digital & Interactive) που θα παρακολουθήσουν με κάλυψη από 3κάμερο περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Δείτε τι έκαναν οι ηγέτες της αγοράς στη διάρκεια του lockdown και πως έχουν ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα. Μάθετε ακόμα τα πάντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Digital Marketing την εποχή του COVID-19. Και βεβαίως, γνωρίστε τη νέα πραγματικότητα από τους καλύτερους του είδους!

Και για τον ΟΤΕ ανοίγουν νέοι δρόμοι επιχειρηματικότητας, με την κοινή εταιρεία που δημιουργεί μαζί με την Intralot, για τον λεγόμενο διαδικτυακό στοιχηματισμό, δηλαδή το γνωστό online betting. Την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έδωσε πράσινο φως για την εκκίνηση υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, ώστε να εκδοθεί η σχετική άδεια.

Η είσοδος του ΟΤΕ στο διαδικτυακό στοίχημα δεν είναι η μοναδική νέα δραστηριότητα για τον όμιλο. Η κατά 100% θυγατρική του, Cosmote Payments που έχει ιδρυθεί από το 2018, έχει λάβει άδεια για ηλεκτρονικές πληρωμές από την Τράπεζα της Ελλάδος με την σχετική πλατφόρμα να αναμένεται να βγει στον αέρα στο τέλος του έτους, ενώ ο όμιλος δραστηριοποιείται στις ασφάλειες με την Cosmote Insurance.

Πολύ καλά τα πάει και η Vodafone με την προσφορά της για την τηλεόραση. H δωρεάν εγγραφή για ένα μήνα φέρνει πολύ κόσμο την πλατφόρμα και οι ενδείξεις είναι ότι αρκετοί θα παραμείνουν. Ε, με 6,90 το μήνα χωρίς δέσμευση συμβολαίου και OTT λειτουργία δεν είναι δύσκολο!

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι καταιγιστικές, πραγματοποιούνται μήνα με τον μήνα και τα σχετικά ρυθμιστικά πλαίσια πρέπει να ακολουθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε λοιπόν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν τα σχόλια τους σχετικά με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, και φυσικά τις προτάσεις τους, αν πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αν κριθεί ότι κάτι πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες συνθήκες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2021.
combox
Με το ψηφιακό κράτος να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο προσκήνιο, χρειάζεται και ένα ισχυρό παρασκήνιο ώστε να υποστηριχθεί σωστά και επαρκώς. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης επενδύει στην αναβάθμιση του data center της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα θα προστεθούν άλλα 240 TB για χρήση από το G-cloud, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 30%, ενώ η συνολική χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 50%. Αυτό θα έχει άμεση θετική επίδραση στις επιδόσεις του TaxisNet αλλά και της νέας υπηρεσίας myData.

Θετικές εξελίξεις και για το πολύ-νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης, σχετικά με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που βέβαια περιλαμβάνει και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Τέθηκε προς επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, και στόχος είναι η ψήφιση του στις 22 Σεπτεμβρίου.

Στόχος για τον οποίο δεν υπάρχει μεγάλη αγωνία, αφού υπάρχει η σχετική πλειοψηφία. Ευτυχώς που σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο αξίζει να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, γιατί βάζει τα θεμέλια για το ψηφιακό μας μέλλον. Κάντε κλικ να διαβάσετε συνοπτικά τι προβλέπει.

Για να ετοιμαστεί έπεσε πολλή δουλειά και πολλά ξενύχτια δεδομένου ότι αποτελείται από 232 άρθρα και 259 σελίδες! Και μπορεί οι περισσότεροι α θεωρούν highlight την κατάργηση του fax, γιατί είναι συμβολικό και αυτή την εποχή έχουμε ανάγκη από συμβολισμούς, αλλά περιλαμβάνει πολύ πιο σημαντικά πράγματα που θα τα δούμε να ξεδιπλώνονται στο μέλλον.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Αναβαθμισμένη μοιάζει να προκύπτει και η ΕΕΤΤ και εφοδιασμένη με πολλά ψηφιακά καλούδια. Επαναφέρεται το θέμα της καθολικής υπηρεσίας, δίνεται έμφαση στην προστασία των καταναλωτών και απλοποιείται πλέον η ταυτοποίηση των χρηστών καθώς υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με το μητρώο. Δηλαδή, ο καταναλωτής θα δίνει απλά τη συγκατάθεση του, θα γίνεται η σύνδεση και μετά αυτομάτως θα ενημερώνονται τα στοιχεία του!!!

Το πιο σημαντικό είναι η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική και η προσπάθεια για ενιαία εικόνα on line από το ελληνικό κράτος. Επίσης, δίνεται μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση του υβριδικού cloud. Ελπίζουμε μόνο σε αυτή την περίπτωση το CLOUD να μην σημαίνει: Come Less Organize Upload Download, αλλά Central Love for Online User Databases!!!

Πολύ ενδιαφέρον έχει πάντως και το άρθρο 125 που αναφέρει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να δηλώνουν ξεχωριστά τα οικονομικά αποτελέσματα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν χονδρικά ως πάροχοι δικτύων. Ως να είχε γίνει λειτουργικός διαχωρισμός.

H Wind επιβραβεύει τα παιδιά των εργαζομένων της που αριστεύουν: Συγκεκριμένα προσφέρει 10 χρηματικές υποτροφίες σε παιδιά που αρίστευσαν και διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε σημαντικούς τομείς όπως εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία, τέχνη, αθλητισμός, εθελοντισμός και άλλους. Μπράβο!

Εξαιρετικές επιδόσεις σημείωσε η Quest σε μία χρονιά που μόνο εύκολη δεν θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά εντυπωσιακά και μπορεί κανείς να τα δει αναλυτικά στο σχετικό άρθρο στο InfoCom.
anycast-m4-plus-600x80
Εκτιμάται μάλιστα ότι ο κ. Φέσσας που αποχώρησε μετά από μακρόχρονη θητεία από τον ΣΕΒ (όλοι κάνουν γύρω στα 2 χρόνια και με το ζόρι τον κατάφεραν να παραμείνει 6!) θα ασχοληθεί περισσότερο με την εταιρεία και τα ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον!

Στον ΣΕΒ είναι πλέον πρόεδρος ο κ. Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ). Ο ένας τιτάνας αποχώρησε και έδωσε τη θέση του στον άλλον, σχολίασε συνάδελφος που ασχολείται με το οικονομικό ρεπορτάζ!

Ο Σωκράτης Ζαχάρωφ, στέλεχος της αγοράς με μακρόχρονη θητεία, αποχώρησε από τη θέση του Business Development Manager της D Link.

Η Office Line συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Ανακοίνωσε την επόμενη μεγάλη μεταγραφή που είναι η Φωτεινή Παπαγιαννάκη, πολύ δυνατό στέλεχος του χώρου. Όπως όλα δείχνουν ο Παναγιώτης δίνει μεγάλη έμφαση στο τμήμα κυβερνοασφάλειας, που είναι από τα πιο sexy θέματα στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Apple εκδίδει νέους κανόνες για το App Store που θα επηρεάσουν τις υπηρεσίες παιχνιδιών από Google – Microsoft. Συγκεκριμένα, η Apple αναθεώρησε τις οδηγίες του App Store προχθές, πριν από την κυκλοφορία του iOS 14, της τελευταίας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος iPhone, η οποία αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Σε ρυθμούς Apple μπαίνουμε τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει το event παρουσίασης των νέων μοντέλων iPhone 12 στις 15 Σεπτεμβρίου.για το οποίο «διαρρέουν», όλο και περισσότερες πληροφορίες.
Το λανσάρισμα θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας σε online και μόνο παρουσίαση, λόγω της τρέχουσας κατάστασης.
Οι πληροφορίες μιλούν, φυσικά, για ανακοίνωση των νέων ναυαρχίδων smartphones της Apple από τη σειρά iPhone 12 (μάλλον θα διατεθούν τέσσερα νέα μοντέλα), πιθανότατα όμως θα δούμε περισσότερο hardware, όπως νέο iPad Air ή Apple Watch.
Στην εκδήλωση θα μάθουμε και την ημερομηνία λανσαρίσματος του iOS 14 που θα γίνει οσονούπω.
cl8-sept-2019-600x80
Η Motorola ανακοίνωσε πρόσφατα μια ενημερωμένη έκδοση του flip μοντέλου RAZR που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένες αγορές.
Η μεγάλη αλλαγή στο νέο RAZR είναι, φυσικά, το ότι έρχεται με υποστήριξη 5G.
Διαθέτει κύρια οθόνη OLED 6,2 ιντσών με ανάλυση 2142x876 pixels και αναλογία διαστάσεων 21:9, καθώς και μια μικροσκοπική, δευτερεύουσα οθόνη OLED 2,7 ιντσών με ανάλυση 600x800 pixels και αναλογία διαστάσεων 4:3.
Η οθόνη στο μπροστινό μέρος εμφανίζει ειδοποιήσεις και επιτρέπει στους χρήστες να ανταποκρίνονται σε μηνύματα κ.λπ. χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουν το τηλέφωνο.
Η συσκευή έχει, όπως γίνεται αντιληπτό, flip κατασκευή, που, σύμφωνα με την εταιρεία, αντέχει έως και 200.000 ανοίγματα/κλεισίματα χωρίς να πάθει το παραμικρό.
Το νέο Motorola RAZR 5G τροφοδοτείται από τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 765G της Qualcomm, σε συνδυασμό με 8GB RAM και 256GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, χωρίς, ωστόσο, επεκτάσιμη υποδοχή για κάρτα SD.
Διαθέτει κύρια κάμερα 48MP που αξιοποιεί την τεχνολογία Quad Pixel για καλύτερη ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Η κάμερα υποστηρίζει επίσης οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) και τεχνολογία αυτόματης εστίασης λέιζερ. Ένα έξυπνο χαρακτηριστικό είναι το ότι η κύρια κάμερα έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος της δευτερεύουσας οθόνης, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κάμερα selfie!
Είναι διαθέσιμη και κάμερα 20MP, τοποθετημένη μέσα σε ένα notch πάνω από την κύρια οθόνη. Και οι δύο αισθητήρες (48MP και 20MP) υποστηρίζουν λήψη Full HD video στα 60fps ή 30fps, Full-HD video slow-motion στα 120fps και HD video slow-motion στα 240fps.
Όσον αφορά τώρα το λειτουργικό, το νέο RAZR τρέχει το Android 10 με το My UX. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 2800mAh με υποστήριξη για γρήγορη φόρτιση 15W TurboPower, ενώ διαθέτει και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Το κόστος του Motorola RAZR 5G φτάνει τα 1.399,99 δολάρια, ενώ θα διατεθεί αρχικά σε ΗΠΑ, Κίνα και ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Γνωρίζουμε τώρα επίσημα τα πάντα για την Android 11 (Go Edition), που είναι κατάλληλη για low-end συσκευές οι οποίες διαθέτουν έως 2GB RAM.
Η light αυτή έκδοση κάνει τις εφαρμογές να φορτώνουν κατά 20% γρηγορότερα, πραγματοποιεί σημαντικές βελτιώσεις στο κομμάτι των δικαιωμάτων (permissions), υποστηρίζει πλοήγηση μέσω gestures και φέρνει πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες αλλαγές.
Τρία είναι τα σημαντικά βασικά χαρακτηριστικά από την κανονική έκδοση του Android 11 έρχονται στην Go Edition.
Πρώτον, οι συνομιλίες (Conversations) έχουν τώρα ειδικό χώρο στην οθόνη.
Δεύτερον, υπάρχει βελτιωμένος έλεγχος για τα permissions. Οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες μίας χρήσης οι οποίες μετά από κάθε χρήση θα γίνονται reset από το app.
Τέλος, υπάρχει υποστήριξη για πλοήγηση μέσω gestures σε όλο το σύστημα. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να αξιοποιήσει τα swipes για να μεταβεί στην αρχική οθόνη, να πλοηγηθεί προς τα πίσω ή να εναλλάσσεται μεταξύ εφαρμογών.
Να σημειωθεί ότι διαθέσιμο είναι και ένα νέο χαρακτηριστικό στα Google Files που ονομάζεται Safe Folder και σας επιτρέπει να προστατεύσετε τα αρχεία που θέλετε μέσω 4ψήφιου PIN και κρυπτογράφησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Go Edition ξεκίνησε το 2018, αποτελώντας μία λύση που απευθύνεται σε αναπτυσσόμενες αγορές και entry-level hardware, σε συνεργασία με πληθώρα κατασκευαστών.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
600x80 banner 9-9-20 sent