Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της συμφωνίας εξαγοράς της Forthnet

0

Με την υλοποίηση της αρχικής φάσης της συμφωνίας εξαγοράς της Forthnet η United Group Β.V., θυγατρική της BC Partners, θα αποκτήσει ποσοστό 33,2% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Η αρχική φάση αφορά (σήμερα πιθανότατα θα υπάρξει η σχετική ανακοίνωση) την εξαγορά του 50% περίπου των Μετατρέψιμων σε μετοχές Ομολογιών (σήμερα συνολικής αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ) και του συνόλου των δανειακών απαιτήσεων των τραπεζών (περί τα 282 εκατ. ευρώ).

Οι μετατρέψιμες ομολογίες θα κεφαλαιοποιηθούν μέσω της αύξησης κεφαλαίου (περίπου 25 εκατ. ευρώ) που θα ακολουθήσει.

Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού όλων των υπολοίπων μετόχων. Π.χ. των τραπεζών, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Αττικής είναι σήμερα συνολικά 36,1% και θα διαμορφωθεί περίπου σε 24%. Μέτοχοι της Forthnet επίσης είναι η Wind η οποία κατέχει, με βάση τα τελευταία ανακοινωμένα στοιχεία, το 21,05% των μετοχών της, ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Go με 14,41%, η αραβικών συμφερόντων Massar Investments με 14,42% και η Vodafone με 4,15%.

Βάσει της συμφωνίας η United δεν θα έχει αρχικά την υποχρέωση της δημόσιας πρότασης (αυτό θα συμβεί όταν το ποσοστό που θα αποκτήσει θα είναι μεγαλύτερο από 33,3%) ενώ δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το ύψος του τιμήματος που θα καταβάλλει η United δεν έχει ανακοινωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως για το σύνολο της συναλλαγής (όλες οι δανειακές υποχρεώσεις και οι ομολογίες συν το ποσοστό που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών) θα είναι περί τα 42 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω ο αγοραστής έχει δεσμευτεί να εκτιμήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με την United, εφόσον ολοκληρωθούν, θα εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και θα της δώσουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα.

Δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσουν οι τυπικές διαδικασίες ώστε το τιμόνι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας να αναλάβει η United και πάντως αναμένονται με ενδιαφέρον οι πρώτες κινήσεις της στο πεδίο του ανταγωνισμού.

Share.

Comments are closed.