Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 project 6-3-20 sent
600x80 security 26-2-20 sent

Nova: καράβι που αργεί, high risk είναι φορτωμένο

Δυστυχώς ο ερυθρόλευκος ιππότης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αν και η δεσποσύνη της Κάντζας τον περιμένει εναγωνίως... Έχει να ξεπεράσει τον τραπεζικό δράκο Bank Βang που του κλείνει το δρόμο, θέλει να αλλάξει τους όρους και του ζητά να υπογράψει με κάθε λεπτομέρεια τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα από την ώρα που θα γίνει ο αρραβώνας, μέχρι να ευλογηθεί ο γάμος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και βέβαια ο Βαγγέλης δεν είναι από τους τύπους που του αρέσει να ακούει κάθε πρωί «ξύπνα, πρέπει να ταΐσεις την τράπεζα».
Έτσι, έχει μπει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Forthnet. Όπως φαίνεται, παρά το γενναίο -κατ’ άλλους εξωπραγματικό- κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης της Κάντζας, ο επιχειρηματίας γνωρίζει ότι για την αναθέρμανση και την εξυγίανση της εταιρείας θα χρειαστεί κοντά στα 90 ‘μύρια, ενδεχομένως με δερβέναγα – σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις- την τράπεζα. Η αλλαγή των όρων του παιχνιδιού «στη μέση της διαδρομής» από την πλευρά της τράπεζας, είναι ο λόγος που ο εφοπλιστής έχει παρκάρει για την ώρα το στυλό της υπογραφής.
Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, η ενδεχόμενη απόκτηση της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, έχει πυροδοτήσει την αντίδραση των τριών «μεγάλων» της Liga (ΠΑΟ,ΑΕΚ,ΠΑΟΚ), οι οποίοι σκέφτονται σοβαρά να αποσύρουν την παρουσία των ομάδων τους από το roster της Nova.
Έχουν μάλιστα ξεκινήσει άτυπες επαφές και με άλλες ομάδες της A’ Εθνικής, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανότητας δημιουργίας της «Liga TV», που θα είναι ο φορέας μετάδοσης των αγώνων. Φυσικά, ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν είναι καθόλου εύκολο και φθηνό, ιδιαίτερα αν δει κάποιος στην πράξη τα σοβαρά προβλήματα ποιότητας εικόνας και περιεχομένου που αντιμετωπίζει η προσπάθεια του ΠΑΟΚ με την ΠΑΟΚ TV. Επίσης, κανείς δεν έχει υπολογίσει το κόστος οργάνωσης, παραγωγής, μετάδοσης και λειτουργίας εν γένει και γενικά μοιάζει να είναι ένα project που δύσκολα θα έχει αίσιο τέλος, διότι άλλο να παίζεις μπάλα στο γήπεδο και άλλο στα media.
Όπως και να ‘χει, ο ιδιοκτήτης της κόκκινης ΠΑΕ, βλέπει τα σχέδια του να απειλούνται, και με το δεδομένο ότι όλο το εγχείρημα αρχίζει να γίνεται high risk, με τα ενδεχόμενα προβλήματα από τράπεζες και ανταγωνιστές, οι σκέψεις για πάγωμα απόκτησης της Forthnet, φαίνεται να επικρατούν. Από την άλλη με δεδομένο ότι μιλάμε για την Forthnet τα πάντα είναι πιθανά. Ιδιαίτερα οι ανατροπές!!!
600x80_cosmote-jan-2020
nick-read

Vodafone: επενδύσεις 500 εκατομμυρίων

Επενδυτικό πακέτο 500 εκατομμυρίων υποσχέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, Nick Read, στη συνάντηση του την περασμένη Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Read διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του Ομίλου Vodafone στην ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εταιρείας σε σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Η ελληνική θυγατρική του βρετανικού ομίλου θα εκπονήσει το πλάνο της με κύριο άξονα τα δίκτυα νέας γενιάς, με έμφαση στο 5G, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η χώρα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική, και να προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενώ μπορεί να αποτελέσει τεχνολογικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, η χώρα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με εξαιρετική κατάρτιση, το οποίο η Vodafone Ελλάδας σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, τόσο μέσα από συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις, όσο και μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Γενικά, η κυβέρνηση, όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρωθυπουργός, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις εταιρείες τεχνολογίας, τόσο αυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όσο και με αυτές που θα έβλεπαν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
Εκτός από την ένταξη της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη, βασικοί στόχοι είναι η ανάσχεση του brain drain, αλλά και η απόκτηση στρατηγικών συνεργασιών προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στη συνάντηση του κ. Read με τον κ. Μητσοτάκη, παρευρέθηκαν επίσης οι Υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
eett-flag

Εμπρός στο δρόμο του VDSL

Ελαφρά βελτίωση σημείωσαν οι δείκτες ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους συνδρομητές από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
Όπως αναφέρει η έρευνα για το 2ο εξάμηνο του 2019 που δημοσίευσε η ΕΕΤΤ, η μέση ταχύτητα μετάδοσης από τα Τοπικά Κέντρα προς τους συνδρομητές που διαθέτουν γραμμή ADSL 24 Mbps, το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ήταν 20,29 Mbps, ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με τα 19,75 Mbps το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους, πάντα σύμφωνα με τις μετρήσεις της.
Με βάση τον ίδιο μηχανισμό καταγραφής που λειτουργεί η ΕΕΤΤ από το 2009, την τελευταία δεκαετία η μέση ταχύτητα download αυξήθηκε κατά 25% και πλέον φτάνει στο 85% του στόχου.
Βέβαια, ακόμα και το «άριστα» των 24Mps των γραμμών ADSL, είναι πολύ μακριά από τα 100 Mbps που είναι το ζητούμενο για τις νέες εφαρμογές.
Όσον αφορά στα μερίδια των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, η έρευνα της ΕΕΤΤ, δείχνει ότι ο ΟΤΕ εξυπηρέτησε το 55% των συνδρομητών, Vodafone και Wind από 16% και η Forthnet το 13%.
Όπως φαίνεται λοιπόν με αυτά τα ευρήματα, το ADSL πρέπει να θεωρείται ότι έχει επιτελέσει το έργο του, αφού έχει φτάσει σχεδόν στο όριο της απόδοσης του.
Από την άλλη, η δημιουργία του δικτύου vectoring έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, προσφέροντας τη δυνατότητα για ταχύτητες στην περιοχή των 100 Mbps σε 2.100.00 συνδέσεις, με στόχο τα 4,5 εκατομμύρια γραμμές.
Οπότε, πεδίο… ταχύτητας λαμπρό ανοίγεται για τους συνδρομητές, που δε μένει παρά να πειστούν να μεταπηδήσουν στη νέα γενιά.
blackview-oct-2019
giannis-tsakiris

Τέλος το πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο

Στην προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για 110.000 άδειες λογισμικού, συνολικού προϋπολογισμού 38,998 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 31/3/2020 προχώρησαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης.
Στόχος του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, είναι να μπει οριστικά τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση της παράνομης χρήσης λογισμικού ακόμη και από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και να αυξηθούν τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας. Η εν λόγω προμήθεια θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου περιλαμβάνει ειδικότερα αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης.
Η συγκεκριμένη προμήθεια μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement) κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα λογισμικά δεκαετίας, πολλά εκ των οποίων δεν υποστηρίζονται και δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των υπαλλήλων και καθυστερούν δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Με την προμήθεια των αδειών, το Δημόσιο θα επιτύχει σοβαρότατη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένης παρακολούθησης των αδειών χρήσης λογισμικού, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη. Κατοχυρώνεται υψηλό επίπεδο ασφαλείας, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε νέες εκδόσεις λογισμικού.
Φορέας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που διενήργησε καταγραφή των αναγκών των δημοσίων φορέων, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Τσακίρης δήλωσε σχετικά: «Εδώ και πολλά χρόνια, αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου χρησιμοποιούν λογισμικό με προβληματικές άδειες χρήσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται αφενός δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και αφετέρου να δημιουργείται σοβαρό ζήτημα κυβερνοασφάλειας, καθιστώντας ταυτόχρονα μη εφικτές τις αναγκαίες αναβαθμίσεις σε νεότερες και πιο ασφαλείς εκδόσεις του λογισμικού. Με αυτόν τον διαγωνισμό, προάγουμε την παραγωγικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θωρακίζουμε τα συστήματα έναντι κακόβουλων ενεργειών».
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Dux femina facti. Πρωταγωνίστρια του έργου η γυναίκα! Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα Χρόνια Πολλά στις κυρίες της αγοράς μας, που γιόρταζαν χθες, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τους αφιερώνουμε το σημερινό τεύχος, και τους ευχόμαστε τα καλύτερα στον τριπλό τους ρόλο.

Επίσης, δεσμευόμαστε ότι στο φετινό InfoCom World θα έχουμε ένα ειδικό session, «women in tech», για να καταδείξουμε τα σημαντικά τους επιτεύγματα, αλλά και για να δείξουμε το μέλλον, που μόνο καλύτερο μπορεί να είναι στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο σοφός λαός λέει better safe than sorry, στα αγγλόφωνα μέρη, ή φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά, όπως λέμε στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και αναπτύσσεται σιγά-σιγά ο κορονοϊός.

Αυτή τη φιλοσοφία ενστερνιστήκαμε κι εμείς, παίρνοντας την απόφαση να μεταθέσουμε το 8ο Συνέδριο Security Project δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 & 30 Μαΐου. Γιατί εκτός από το physical security, ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το physical health, έτσι δεν είναι;

Αυτό βέβαια έγινε την Τρίτη, και την Κυριακή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε για λογαριασμό του υπουργείου, ότι αναβάλλονται για ένα μήνα όλα τα συνέδρια. Εμείς, το αναβάλλαμε για δύο μήνες, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο (λέμε τώρα)!
GY-1537-600X80-1
Ως τότε, θα ακολουθήσουμε πιστά τη συμβουλή του Ναπολέοντα: «το νερό, ο αέρας και η καθαριότητα είναι τα βασικά υλικά στο φαρμακείο μου». Μαζί με λίγο αντισηπτικό, θα προσθέταμε εμείς…

Το μόνο ενδιαφέρον είναι πάντως ότι αρκετές εταιρείες αρχίζουν να στρέφονται προς την τηλεργασία, και κοιτάνε να αξιοποιήσουν διαφορετικά την τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης είναι σε άνοδο, και μάλιστα η Cisco ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεάν τη χρήση του Webex. Κοινωνική και εταιρική ευθύνη στα χρόνια του κορονοϊού!

Επίσης, κάτι έχει ακουστεί για ενίσχυση των πωλήσεων φορητών υπολογιστών σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να τους δώσουν στους εργαζόμενους τους, για να δουλεύουν από το σπίτι. Πως λέμε «ουδέν κακόν αμιγές καλού»; Πως αλλιώς θα πέρναγε η κουλτούρα της τηλεργασίας στην ελληνική πραγματικότητα; Remote work is the future of work όπως θα έλεγε και ο Alexis Ahanian του reddit

Ας περάσουμε στην πώληση της Forthnet, όπου τα πάντα μοιάζουν να κινούνται απελπιστικά αργά… Λένε ότι η υπόθεση έχει κολλήσει σε μία τράπεζα, αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση του θέματος από την ώρα κλεισίματος του deal, μέχρι την έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού.

Βέβαια, στο φινάλε για μία «λανθασμένη» προσέγγιση -ξέρουμε δε πως σκέπτονται οι τράπεζες- θα την πληρώσουν όλοι και θα μείνουν στο φινάλε και τράπεζες -που όλα δείχνουν ότι δεν μαθαίνουν από τα παθήματα- με τον «μουντζούρη».
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΕΕΤΤ, τελικά δεν είναι και τόσο «μουτζούρης» στους αριθμούς. Δεν λες άσχημες τις επιδόσεις που κατέγραψαν, και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Εκτός από την τράπεζα, υπάρχουν και πολλές ακόμα σκοτεινές γωνίες, αφού «παίζονται» και τα δικαιώματα της Super League. AEK, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ συζητάνε να κάνουν συνδρομητική μέσω Internet, που να δείχνει τους αγώνες. Κανείς δεν έχει υπολογίσει βέβαια το κόστος παραγωγής, και μάλλον κάποια «καλόπαιδα» θα βγάλουν καλά χρήματα, πουλώντας τεχνογνωσία σε ένα πλάνο που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να πετύχει.

Με τόσα που περάσαμε στην εποχή των κόκκινων δανείων, είναι ευχάριστο να βλέπει κάποιος τις… «κόκκινες» επενδύσεις!

Και βέβαια μιλάμε για τη Vodafone, αφού σε συνάντηση που είχε ο CEO του ομίλου Nick Read, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι η Vodafone Ελλάδας σκοπεύει να επενδύσει 500 εκ. ευρώ στα επόμενα 4 χρόνια. Που θα πάνε τα χρήματα; Σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες, με κύρια εστίαση στο 5G, βεβαίως, αλλά και στήριξη της επιχειρηματικότητας, προς περιορισμό του brain drain. Στη Forthnet πάντως δεν βλέπουμε να καταλήγει τίποτα…

Να δείτε που τελικά για τις παρατυπίες στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων δεν φταίνε τόσο οι πολίτες, όσο οι δυσνόητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αλλιώς, γιατί το tetragonika.govapp.gr δέχτηκε κοντά στους 740 χιλιάδες επισκέπτες, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και βγήκε online…
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Περίπου 60 χιλιάδες υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για τα ακίνητα τους, από τους οποίους μάλιστα πάνω από 1.200 είναι κάτοικοι εξωτερικού. Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος, είναι ότι το ελληνικό δημόσιο έχει μέχρι τώρα στα κιτάπια του πάνω από ενάμισι εκατομμύριο επιπλέον τετραγωνικά, συγκριτικά με όσα είχαν δηλωθεί στο Ε9. Ε, ρε, δημοτικός φόρος που θα πέσει…

Η σύνδεση στο σύστημα γίνεται με τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Taxis. Εμείς το δοκιμάσαμε και είναι όντως τόσο απλό όσο να κάνετε login στο email σας, οπότε… επιβεβαιώθηκε το ρητό πως «όσο απλό είναι να περιπλέξεις τα πράγματα, τόσο περίπλοκο είναι να τα απλοποιήσεις». Κάποιοι το προσπάθησαν και πέτυχαν!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, σε έρευνα υπό την ονομασία «δείκτες ποιότητας επικοινωνιών», για το 2ο μισό του 2019.

Ο μέσος όρος ταχύτητας για τις συνδέσεις ADSL (24 Mbps) αυξήθηκε στα 20,29 Mbps από τα 19,75 Mbps του 1ου εξαμήνου, ενώ την ίδια περίοδο πριν από μία δεκαετία, ήταν 14,12 Mbps. Γενικά, τόσο στη συνδρομητική βάση, όσο και στις ταχύτητες, τα ηνία φαίνεται να κρατάει ο ΟΤΕ, με μέσο όρο 22 Mbps και 2 εκ. χρήστες καθημερινά.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό αποτυχίας κλήσεων ήταν μεγαλύτερο για τις συμβατικές τηλεφωνικές γραμμές, συγκριτικά με το VoIP, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι ελάχιστο πλέον (0,32% και 0,18% αντίστοιχα).
combox
Δεν ξέρουμε αν η τηλεόραση είναι τσίχλα για τα μάτια και το μυαλό, αλλά ένα είναι σίγουρο. Με τη νέα streaming υπηρεσία της Cosmote TV, που έχει ΑΙ «θα κολλήσετε»! Σύντομα θα δείτε και το σχετικό video δοκιμής από το myphone.

Όπως εύστοχα μας θυμίζει το σχετικό διαφημιστικό σποτ, η παροχή των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ γίνεται αποκλειστικά μέσω «επίγειων» data, από ένα Android box, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου, εξειδικευμένης καλωδίωσης, και… «κωδικοποιητητή»! Εναλλακτική πρόσβαση μπορούμε να έχουμε και μέσω της σχετικής εφαρμογής για υπολογιστές, mobile συσκευές, ακόμα και Smart TV!

Όλα τα πακέτα καναλιών της «συμβατικής» Cosmote TV είναι διαθέσιμα και εδώ, συν το κανάλι Cosmote Sport 4K, με αυτονόητο όφελος για τους κατόχους 4K TV! Ξέρετε εσείς… με τόσο υψηλή ανάλυση, κάθε σπίτι θα έχει και το δικό του VAR!

Οι υφιστάμενοι συνδρομητές, μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούν να μεταβούν στο νέο περιβάλλον θέασης της Cosmote TV, μέσα από τις φορητές τους συσκευές (smartphones, tablets) αλλά και τις smart τηλεοράσεις, που υποστηρίζουν την εφαρμογή της Cosmote TV. Επίσης, όσοι συνδρομητές βγαίνουν εκτός δέσμευσης, θα μπορούν -εφόσον το επιλέξουν- να ζητήσουν την αντικατάσταση της Cosmote TV μέσω δορυφόρου ή μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης με την νέα streaming υπηρεσία, παίρνοντας νέο WiFi Android TV Box, εντελώς δωρεάν.

Για το Skroutz έμεινε μόνο μία εβδομάδα να αποφασίσουν τα καταστήματα αν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι μεγάλοι το διαπραγματεύονται και δεν αποκλείεται να γίνουν βήματα υποχώρησης και από τις δύο πλευρές. Είναι από τις περιπτώσεις που και οι δύο πλευρές παίζουν τα ρέστα τους, οπότε κάθε πρόβλεψη περιττεύει. Ένα μέντιουμ ή μία αυγομάντισσα θα ήταν ίσως πιο ακριβής.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πέσει πολύ δουλειά. Κατ’ αρχάς, προχωρούν με το Σύζευξις ΙΙ, το οποίο θα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη σε επίπεδο μείωσης των δαπανών για το ελληνικό Δημόσιο.

Το δεύτερο έργο που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα αφορά τον διαγωνισμό για την προμήθεια 110 χιλιάδων αδειών χρήσης λογισμικού. Πρακτικά, το Δημόσιο προσπαθεί να συμμορφωθεί και να κόψει την παράνομη χρήση λογισμικού, κάτι που αποτελεί μία πολύ σημαντική κίνηση. Επίσης η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί πάγιο αίτημα των αμερικανικών εταιρειών και ειδικά της Microsoft με την αμερικανική πρεσβεία να φημολογείται ότι έκανε μπόλικο lobbying σε αυτό το θέμα. Αρ-pax Americana δηλαδή!

Το υπουργείο έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην υπόθεση της κυβερνοασφάλειας. Και το timing της έναρξης λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας είναι πολύ ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε κυβερνητικά sites κατά το 2020. Ποιος είναι ο επιτιθέμενος; Δεν ξέρουμε αλλά πολλά, μπορεί ωστόσο κανείς να υποθέσει ποιος προσπαθεί να κόψει τον ψηφιακό φράχτη. Μόνο που όποιος πηδάει πολλούς φράχτες με παλούκια…

Νέο business plan ετοιμάζουν στην MLS. Βέβαια, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν εξηγούν και πολλά, αλλά τουλάχιστον εκεί στη Θεσσαλονίκη κάτι προσπαθούν να κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, το 2020 θα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την MLS, που έχει να πάρει πολλές και σημαντικές αποφάσεις. MAIC, ποια είναι η σωστή;

Πολύ καλά τα πήγε η δημόσια εγγραφή της Entersoft. Παρά τη δύσκολη περίοδο που περνά το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω του κορονοϊού αλλά και του προσφυγικού. Το θέμα είναι πλέον πως θα αξιοποιήσουν οι άνθρωποι της Entersoft τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει. Πολύ απλά, θα πατήσουν enter στην ανάπτυξη και μάλιστα όχι με πολύ soft τρόπο!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η TCL ανήκει στις εταιρείες που το τελευταίο χρονικό διάστημα δηλώνει δυναμικά την παρουσία της στον κόσμο των smartphones. Μάλιστα, η καινοτομία βρίσκεται στο λεξιλόγιο της κινεζικής εταιρείας και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με το display, όπου η TCL πραγματικά σκίζει!
Όπως είχαμε δει πριν από μερικές ημέρες η TCL έχει στα σκαριά ένα smartphone με expandable rollable display, το οποίο θα το παρουσίαζε για πρώτη φορά στο κοινό στο δικό της press conference στο πλαίσιο του MWC 2020 (το οποίο ως γνωστόν ακυρώθηκε λόγω των φόβων για τον COVID-19).
Αναμφίβολα, το working prototype της συγκεκριμένης συσκευής δεν μπορεί να μην συναρπάζει μόνο και μόνο με τη βασική λειτουργία του, όπου το display μπαίνει με συρταρωτό τρόπο μέσα στο υπόλοιπο σώμα του κινητού!
Με μια πρώτη ματιά και χωρίς να υπάρχει η έκταση του display του, μοιάζει όπως όλες οι premium ναυαρχίδες, καθώς διαθέτει μία οθόνη 6.75 ιντσών curved AMOLED, με το πάχος να αγγίζει τα 9mm.
Εκεί όμως που πραγματικά το εν λόγω prototype είναι εντελώς «γεια σου» είναι στο εσωτερικό του, καθώς ανάμεσα από τα μπροστινά και πίσω panels υπάρχουν δύο motors που ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού. Όταν συμβεί αυτό ξεδιπλώνεται μια οθόνη 7.8 ιντσών, η οποία υποστηρίζει ένα εντυπωσιακό UI μαζί με μια σειρά από software προσθήκες, όπως είναι split screen και multi-tasking.
Φυσικά, το R&D team της TCL έχει φροντίσει έτσι ώστε να είναι έξτρα ανθεκτικό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν σκέψεις για να το δούμε σε commercial χρήση, όμως η TCL θα πατήσει πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, θα την επεκτείνει και δεν αποκλείεται να το δούμε στις βιτρίνες των καταστημάτων μέσα στο 2021.
Το δεύτερο concept που θα παρουσίαζε στο MWC 2020 η TCL είχε να κάνει με μια συσκευή, η οποία θα ακολουθούσε τον αντίστροφο δρόμο, αποτελώντας ένα 10ιντσό tablet που μπορεί να διπλώσει σε ένα smartphone με display στις 6.7 ίντσες. Με αυτή τη λογική, οι users έχουν μια συσκευή 2 σε 1, όπου μπορεί να μεταφερθεί εύκολα ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες DragonHinge και Burterfly Hinge που η ίδια η TCL έχει επινοήσει, αναμφίβολα πρόκειται για μια state-of-the art high-tech πρόταση, η οποία σε αφήνει άφωνο. Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα βγει σε εμπορική χρήση, ωστόσο η συνένωση δύο κόσμων (tablet και smartphone) σίγουρα μπορεί να ελκύσει το καταναλωτικό κοινό.
cl8-sept-2019-600x80
Το mobile gaming είναι μια αγορά που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών κατασκευαστριών hardware, καθώς όλες θέλουν να δοκιμάσουν στον μαγικό αυτό κόσμο που γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη.
Για αυτό και είναι σύνηθες να βλέπουμε νέες προσπάθειες game-oriented συσκευών και μία από αυτές είναι και τα smartphones Black Shark που ουσιαστικά ανήκουν στην Xiaomi. Την Πέμπτη που μας πέρασε, άνοιξε η φόρμα για τις pre-registrations των νέων μελών της οικογένειας Black Shark 3 (normal και Pro editions) και το καταναλωτικό κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θερμά, καθώς μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν περισσότεροι από 5 εκατ. users οι οποίοι υπέγραψαν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος!
Αν και το παραπάνω εντυπωσιακό νούμερο δεν αφορά σε προ-παραγγελίες, ωστόσο είναι ένας πολύ καλός δείκτης για το ενδιαφέρον των users στην αγορά των gaming phones.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πρώτα flash sales τα Black Shark θα γίνουν καπνός! To Black Shark 3 έρχεται με Snapdragon 865 και 12GB LPDDR5 RAM, υποστηρίζει 5G, ενώ το display του ανέρχεται στις 6.67 ίντσες και είναι ποιότητας Full HD+, με 270Hz, όπως επίσης και γρήγορη φόρτιση στα 65W. To Black Shark Pro διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη, πλευρικά shoulder buttons και μεγαλύτερη χωρητικότητα στη μπαταρία του.
Τα δύο Black Shark θα κυκλοφορήσουν στις 17 Μαρτίου σε συγκεκριμένες αγορές.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Νέα ανακοίνωση για τη Motorola, που παρουσιάζει το Moto G8, το νεότερο G phone της εταιρείας.
Πρόκειται για μία πρόταση με οθόνη 6,4 ιντσών (1560x720 pixels) HD+ Max Vision, που τροφοδοτείται από επεξεργαστή Snapdragon 665, διαθέτει 4GB RAM, 64GB επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο, καθώς και τριπλή κάμερα.
Συγκεκριμένα, έρχεται με κεντρικό αισθητήρα 16MP, ενώ διαθέτει ακόμη 8MP 118 μοιρών ultra-wide sensor και 2MP 2cm macro sensor, αλλά και punch-hole selfie camera ανάλυσης 8MP.
Τρέχει το Android 10 και έρχεται με υποστήριξη του Moto Experiences και του Moto Gametime software feature. Η μπαταρία της συσκευής έχει χωρητικότητα 4.000mAh και υπόσχεται 40 ώρες αυτονομίας με μία μόνο φόρτιση.
To Moto G8 είναι διαθέσιμο σε μπλε και λευκό χρώμα, κυκλοφορεί ήδη στη Βραζιλία, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα διατεθεί και στην Ευρώπη.
600x80 project 6-3-20 sent
600x80 security 26-2-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin