Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 security 17-3-20 sent
stay-home
cosmote-april-2020-600x80

UFBB: go with the Wind

Θα θυμάστε ίσως ότι στα τέλη του προηγούμενου έτους είχε δημοσιευθεί η προκήρυξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), ουσιαστικά το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα, και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.
Αν και τυπικά τηλεπικοινωνιακό, το έργο των 700 εκατομμυρίων είναι ταυτόχρονα και κατασκευαστικό, με αποτέλεσμα να προσελκύσει 10 υποψήφιες εταιρείες.
Από τις δέκα αυτές εταιρείες, οι τρείς είναι οι τηλεπικοινωνιακές (Cosmote, Vodafone, Wind) και οι υπόλοιπες επτά είναι στο χώρο των κατασκευών και της ενέργειας.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν προβεί σε μεταξύ τους συμφωνίες συνεργασίας με διάφορους τρόπους (μίσθωση υποδομών, παράλληλη εγκατάσταση δικτύων, κλπ.) και κατέβηκαν στο διαγωνισμό.
Τον Ιανουάριο, η αρμόδια επιτροπή απέκλεισε δύο συμμετέχοντες από τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, που προβλέπει τον ανταγωνιστικό διάλογο ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι του διαγωνισμού.
Στους αποκλεισθέντες βρέθηκαν η Oman Fiber Optic SAOC και η Wind Hellas, κάτι που -ειδικά για τη δεύτερη- προκάλεσε έκπληξη.
Βέβαια από την Κηφισίας δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια, και συνέχισαν να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο, με το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν αυτός να διεξαχθεί χωρίς την απαρτία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, έγινε δεκτή η προσφυγή της στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά του αποκλεισμού της, και θα συμμετέχει κανονικά στον ανταγωνιστικό διάλογο, μαζί με τη Vodafone, τη ΔΕΗ, την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Μυτιληναίος - Μέτκα EGN LTD, την Intrakat, την Τέρνα Ενεργειακή, τον ΟΤΕ και τη Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση για το εν λόγω έργο ύψους 223 εκατ. ευρώ (196 εκατ. από το ΕΤΠΑ και 27 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΓΤΑΑ), και φυσικά, όπως είναι αυτονόητο, οι προθεσμίες υλοποίησης θα πάρουν παράταση, αφού σχεδόν τα πάντα θα έχουν παγώσει για όσο διαρκεί ο παγκόσμιος συναγερμός COVID-19.
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
stavros-asthenidis

Επιταχύνεται μέσα από καθυστερήσεις το Σύζευξις 2

Μέσα από νέες παρατάσεις περνά η επιτάχυνση του Σύζευξις 2, το οποίο έμεινε αρκετό χρόνο στο ψυγείο την τελευταία πενταετία.
Τους τελευταίους μήνες είχε ξεκινήσει η πλήρης απόψυξη του έργου, όπως άλλωστε και η γενικευμένη αναθέρμανση της Ψηφιακής Στρατηγικής.
Όμως, την ίδια στιγμή που η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε την τεράστια σημασία του ρόλου των τηλεπικοινωνιών στη καθημερινότητα, η εξέλιξη του τεράστιου και πολύπλοκου έργου βρίσκει εμπόδια στην πρόοδο του.
Ο συνδυασμός τηλε-εργασίας και εκ περιτροπής παρουσίας των εργαζομένων στην ΚτΠ, δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο αν θα ήταν σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Το καλό που προέκυψε από την πανδημία, είναι ότι εντάχθηκε στο πακέτο των επειγόντων μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, η μετάβαση του Σύζευξις 2 στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σύναψης των εκτελεστικών δημοσίων συμβάσεων, εκκρεμών και μη, των συμφωνιών πλαίσιο. Αυτή η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στην ΚτΠ για τη συνέχιση των σχετικών διαγωνισμών, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις. Αρκεί να σπιντάρει λίγο τα πράγματα η ΚτΠ.
Φυσικά η επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών δεν μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την επόμενη περίοδο λόγω της κρίσης του κορονοϊού, σε ότι αφορά το rollout των υποδομών, και η διοίκηση σκέφτεται σοβαρά να εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πιθανότητα μετάθεσης της χρονικής διάρκειας υλοποίησης αλλά και της λήξης του έργου.
Όπως και να έχει, το έργο θα προχωρήσει, και όταν ολοκληρωθεί, η χώρα θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τις υψηλότερες θέσεις των δεικτών ψηφιακής ετοιμότητας.
blackview-oct-2019
michael-tsamaz-eett

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ, case study στο Harvard

Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης υπό την ηγεσία M.Τσαμάζ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School).
H κορυφαία Σχολή στο είδος της, πραγματοποίησε πρόσφατα μία μελέτη περίπτωσης (case study), η οποία εστίασε στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος OTE το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς επίσης στη στρατηγική της διοίκησης και την υλοποίηση της, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και της δυναμικής ανάπτυξης της.
Η μελέτη περίπτωσης «OTE: Managing in Times of National Crisis» είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές, ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Ομίλου, πιστώνεται στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος από το τέλος του 2010, οπότε και ανέλαβε από τον Παναγή Βουρλούμη, έβαλε ως προτεραιότητα τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ.
Κατάφερε να προσαρμόσει τον οργανισμό στο νέο περιβάλλον, όπου συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές, με την ευελιξία και την καινοτομία να είναι απαραίτητη για τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.
Συνεχής εξορθολογισμός και αναδιάρθρωση κέντρων κόστους, ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων, και φυσικά τα εργασιακά, με αποκορύφωμα την ταραχώδη διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα και δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει τα στρατηγικά πλάνα για το εγγύς μέλλον.
Φυσικά, το ρητό «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» ισχύει και στη Γερμανία, και έτσι η Deutsche Telekom αποφάσισε να κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στην ίδια θέση τον Μιχάλη Τσαμάζ, αφού επί της ηγεσίας του, η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 5 φορές, και η μετοχή του, κατέγραψε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, σημειώνοντας άνοδο 402%!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Φυσικά και θα πούμε «καλό μήνα» όπως πάντα, έστω κι αν ο φετινός Απρίλης δεν είναι σαν τους προηγούμενους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η καραντίνα και ο ιός κάποια στιγμή θα περάσουν και θα ξαναγεννηθούμε. Με πιο ρηχές τσέπες ίσως, αφού θα πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές που θα αφήσει στην οικονομία όλη αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα πιο σοφοί και πιο πλούσιοι ως άνθρωποι.

Όπως λέει και το γνωστό ιταλικό τραγούδι από το Bergamo -την καρδιά της κρίσης στην Ευρώπη- που έχει 11.000.000 χτυπήματα σε μία εβδομάδα, Rinascero - Rinascerai. Διαλέξαμε την επιλογή που έχει υπότιτλους στα ελληνικά. Ακούστε το και θυμηθείτε: Για την ώρα αντέχουμε και #menoumespiti

Διότι, «ακόμα κι αν δεν μπορούμε να είμαστε κοντά, μπορούμε να είμαστε μαζί», για να δανειστούμε το slogan της Vodafone. Από την άλλη η ΕΕ δεν μοιάζει να είναι και πολύ «μαζί». Τη στιγμή που ο υπουργός προβλέπει 4% ύφεση και ο Γκίκας Χαρδούβελης 5%, ως το καλύτερο σενάριο, οι Γερμανοί κάνουν τον… κινέζο.

Έτσι, για μία ακόμη φορά -με προεξάρχουσα την κα Μέρκελ- έδειξαν μικροψυχία και δεν «συνομολόγησαν» στο κορονο-ομόλογο. Βέβαια, υπάρχουν και μέσα στο κυβερνών κόμμα πολλές αντίθετες φωνές, αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα ισχυρό συντηρητικό μέτωπο.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίματα είναι πρωτόγνωρες και θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο, οπότε τίποτα δεν αποκλείεται.

Όποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τι θα γίνει στη μ.κ. (μετά κορονοϊό) εποχή, σεναριολογεί και κινδυνεύει να εκτεθεί από την πραγματικότητα που τρέχει με ταχύτητες, που ανατρέπουν τα πάντα. Όλα όσα ξέραμε χθες δεν ισχύουν σήμερα, και φυσικά όλα όσα ξέρουμε σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ισχύουν αύριο...
GY-1537-600X80-1
Μία σημαντική διευκόλυνση προσφέρει το Ψηφιακό Κράτος στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας.

Απλά, επισκεφτείτε το supportemployees.yeka.gr και συνδεθείτε με τα στοιχεία σας από το Taxis, ώστε να συμπληρώσετε την ατομική σας δήλωση για να λάβετε το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούστε. Όσοι έχετε περάσει ατέλειωτες ώρες στην ουρά του ΟΑΕΔ, θα εκτιμήσετε αφάνταστα την ψηφιακή διαδικασία.

Βέβαια δεν είναι τα πράγματα πάντα όπως μας τα λένε στην TV. Οι τρεις τράπεζες που συνεργαζόμαστε π.χ. (Εθνική, Άλφα και Πειραιώς) μάλλον δεν είχαν ακούσει τον Άδωνη και ζήτησαν να τους καταβάλουμε εις το ακέραιον, τόσο τις δόσεις όσο και τους τόκους, κάτι που βεβαίως κάναμε για να είμαστε ενήμεροι. Όταν όμως γράφω ότι υπάρχουν πεντακόσιοι τρόποι για να σε κλέψει μία τράπεζα, αλλά μόνο ένας να την κλέψεις εσύ μάλλον δεν έχω άδικο…

Είναι πάντως γεγονός ότι είμαστε σε μία περίεργη φάση. Όλες οι εταιρείες προσπαθούν να επιβιώσουν, οι περισσότερες θέλουν να πετύχουν, λιγότερες καταφέρνουν να μιλάνε όλοι γι’αυτές, και μόνο μετρημένες καταφέρνουν να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει πλέον ο ΟΤΕ, αφού το Harvard έκανε case study με την ονομασία, «OTE: Managing in Times of National Crisis», το επίτευγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του ομίλου, στα χρόνια της παγκόσμιας -και ειδικά της ελληνικής- οικονομικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και οι αποτελεσματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, έπεισαν τη Deutsche Telekom να παρατείνει τη θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ, ως πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Όχι βεβαίως ότι δεν τον ήθελαν στη Γερμανία, αλλά έχει ακόμα πράγματα να κάνει εδώ. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει αναγγείλει και ένα στρατηγικό πλάνο…
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Οι περισσότεροι στέκονται στα πρόσφατα επιτεύγματά του. Στην πράξη ωστόσο ήταν ο αναμορφωτής της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας, αφού στην ουσία ήταν αυτός που κατήργησε τις συνδέσεις «μαϊμού» που κάποτε ήταν περισσότερες κι από τις κανονικές. Σα να ζούσαμε στον «πλανήτη των πιθήκων»…

Τελικά, ο κορονοϊός αποδεικνύεται μεγάλος επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ακόμα και το «έρμο» το Σύζευξις 2, που βρισκόταν σε λήθαργο τόσα χρόνια, τώρα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση έργων πληροφορικής, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στο 2020, όπως μας δήλωσε ο CEO της, Σταύρος Ασθενίδης. Φυσικά υπάρχουν αιτήματα για παράταση των σχετικών διαγωνισμών από τις εταιρείες, αντίστοιχα λόγω του κορονοϊού, τα οποία η ΚτΠ αντιμετωπίζει θετικά, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών.

Παράταση πήρε και η διάρκεια της δράσης Superfast Broadband, αν και για διαφορετικούς λόγους. Καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, το δικαίωμα συμμετοχής επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να δείτε πάντως που η καραντίνα θα κάνει το θαύμα της, αναδεικνύοντας «the need for speed»! To μέλλον είναι ένα ορμητικό ποτάμι και με τις απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα, αφού η σύνδεση «μοιράζεται» σε πολλούς, αυτό που πρώτα ήταν λαγός μοιάζει με χελώνα…

Στο «γειτονικό» μέτωπο του Ultrafast Broadband, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δικαίωσε τη Wind, που κινδύνεψε να μείνει εκτός του έργου. Η ΑΕΠΠ απεφάνθη ότι η Wind πρέπει να συμμετέχει, κάνοντας δεκτό το επιχείρημα ότι πρέπει να δώσουν το «παρών» όλοι οι πάροχοι. Σωστή απόφαση, γιατί ο ανταγωνισμός σε κρατάει σε φόρμα, και παράγει καλύτερα και κατά κανόνα φτηνότερα προϊόντα!
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Ο ΥΠΕΡΙΩΝ, δηλαδή η πλατφόρμα καταγραφής ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, επιβεβαίωσε ένα δυστυχές γεγονός. Ότι δηλαδή, παραμένει αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο. Όπως με το να θυμάσαι τη φωτιά δεν ζεσταίνεσαι, έτσι με το να θυμάσαι την ονομαστική ταχύτητα μέχρι να κατεβάσεις σε χρόνο dt ένα αρχείο, η απόσταση από την θεωρία στην… είσπραξη (της ταχύτητας) είναι μεγάλη!

Παρ’όλο που ο μέσος όρος downlink ανέβηκε από τα 16 στα 20 Mbps, και το uplink από τα 2.5 στα 4 Mbps, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις οφείλονται στις συνδέσεις VDSL / Fiber, και όχι στη βελτίωση των ADSL. Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις…

Αν θέλετε να αποκτήσετε μία πιο εμπλουτισμένη εικόνα σχετικά με το εμπόριο «στα χρόνια του κορονοϊού», ρίξτε μια ματιά στη μελέτη του Skroutz, που καταγράφει τα trends, τόσο στα είδη που σημείωσαν αυξητική τάση, όσο και σε αυτά που σημείωσαν πτωτική.

Βέβαια έρχεται λίγο σε αντίθεση με τη μελέτη του GRECA που παρουσιάσαμε πριν από μία εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τρέχει και μία ανεξάρτητη έρευνα που θα ανακοινωθεί οσονούπω.

Εν ολίγοις, όπως θα περίμενε κάποιος, το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν τα ρούχα και οι τσάντες, προφανώς λόγω μείωσης των μετακινήσεων, ενώ αυξητική πορεία σημειώνουν η τεχνολογία, το DIY, τα όργανα γυμναστικής, και φυσικά τα ιατρικά και φαρμακευτικά είδη.

Συγκεκριμένα η κατηγορία «Hobby - Αθλητισμός» ανέβηκε +70,40%, η «Υγεία - Ομορφιά» κατά +54,30%, η «Τεχνολογία»αυξήθηκε +43,70% και η κατηγορία «Σπίτι - Κήπος» κατά +35,60%. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι οι εταιρείες ταχυμεταφορών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των αναγκών που προέκυψε.
combox
Η Space Hellas ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 και είναι μία χαρά, με άνοδο και θετική δυναμική. Αυτό βέβαια θα πουν οι σκεπτικιστές ήταν το 2019, γιατί το 2020 θα είναι δύσκολη χρονιά για όλους…

Εκτός αν κάποιοι έχουν εκτοξευτεί τόσο πολύ, που δεν καταλαβαίνουν ούτε κορονοϊούς ούτε κρίσεις… Στο κάτω - κάτω της γραφής, η λύση στην κρίση είναι -σε μεγάλο βαθμό- η τεχνολογία, γιατί όποιος μείνει πίσω χάθηκε.

Και δε λέω, καλές οι ψηφιακές υπηρεσίες που διαφημίζουν οι τράπεζες, διαλαλώντας ότι κάνουν τα πάντα online. Μη χρειαστεί μόνο να πάρεις τηλέφωνο, γιατί θα πρέπει να οπλιστείς με απίστευτη υπομονή. Κάπως έτσι το user experience πέφτει στο ναδίρ. Διότι καλή η τεχνολογία, αλλά αν δεν υπάρχει human touch, ούτε στο τηλέφωνο, τότε πάνε όλα περίπατο…

Στη Forthnet δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη εξέλιξη… Βασικά, η μόνη εξέλιξη ήταν πως υπήρξαν κάποια προβλήματα το δίκτυο της εταιρείας… Μάλιστα, είναι ο μόνος πάροχος με προβλήματα που αφορούσαν μέρος του δικτύου, και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να φταίει το γεγονός ότι ο εξοπλισμός είναι πιο παλιός, αλλά σε κάθε περίπτωση βλάβες συμβαίνουν.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστώτριες τράπεζες προσπαθούν να κάνουν έναν «πλειοδοτικό» διαγωνισμό, αφήνοντας να εννοηθεί πως όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει το μαγαζί. Τώρα βέβαια, ποιος έχει διάθεση να ρίξει ζεστό χρήμα τέτοιες εποχές για να λήξει το σήριαλ της 5ετίας, θα σας γελάσω. Ίσως κάποιος που θα έχει στρατηγικά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση κύκλοι των τραπεζών λένε ότι δεν πρόκειται να μπουν με τους δύο αυτούς ενδιαφερόμενους σε μακροχρόνιες διαδικασίες, αλλά ο στόχος τους είναι να κλείσουν, εκτός απροόπτου την υπόθεση το δυνατόν γρηγορότερα.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα επιλέξουν όποιον από τους δύο φέρει την πρόταση που είναι η γρηγορότερα υλοποιήσιμη. Γιατί βιάζονται τόσο; Μα, μέσα στο τουρλουμπούκι που ζούμε, δεν θα ασχοληθεί κανείς με το μεγάλο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων…

Το digit-all slogan της Samsung, ισχύει απόλυτα για την κυβέρνηση. Ότι το δημόσιο θα προχωρούσε τόσο γρήγορα σε κινήσεις ψηφιοποίησης, μάλλον δεν θα το περίμενε ούτε ο Πιερρακάκης! Η άυλη συνταγογράφηση πάει σφαίρα, κάτι που είναι λογικό, γιατί λύνει πραγματική ανάγκη. Και το Δημόσιο ετοιμάζεται να στείλει 10.000 υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι τους, αξιοποιώντας το Σύζευξις. Που να ήταν έτοιμο και το Σύζευξις 2…

Παράλληλα, και οι δήμοι προχωράνε σε αντίστοιχες κινήσεις, και η τηλεδιάσκεψη έχει γίνει must για όλους, αν κρίνω από τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στα social media.

Εδώ άρχισαν και οι online συνεντεύξεις Τύπου, με πρώτη αυτή του υπουργείου Τουρισμού για την πλατφόρμα Greece From Home, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Google. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαμε και την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Πέγκυς Αντωνάκου!

Τα πάντα είναι online πλέον. Εδώ πάνε καλά οι online παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, που είχε 22.000 επισκέπτες προχθές!!! Γενικώς, θα έλεγα ότι είναι η εποχή της τηλεδιάσκεψης ή του video conference ή του conference call. Όπως θέλεις πες το. Άλλωστε, έχουμε πήξει στις εφαρμογές για conference call ή video calls.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε χρησιμοποιήσει για video επικοινωνία τα: Zoom, Facebook Messenger, Viber, Skype, Skype for Business, Microsoft Teams, 8x8 και σίγουρα κάτι θα ξεχνάω… Τα νούμερα είναι τρελά: η Cisco ανακοίνωσε ότι το Webex ξεπέρασε τα 320 εκατ. χρήστες, το Zoom είναι στα 200 εκατ., το Teams, που είναι και φρέσκο, στα 44 εκατ., και το Skype στα 40 εκατ.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Η Motorola παρουσίασε μια νέα συσκευή ονόματι Moto G8 Power Lite, το αμέσως μικρότερο μοντέλο μετά το G8 Power που μας έδειξε το Φεβρουάριο.
Έχει οθόνη 6,5 ιντσών Max Vision με IPS panel και 20:9 aspect ratio, notch και HD+ ανάλυση.
Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και μια τριπλή κάμερα με κύριο αισθητήρα 16MP, μαζί με 2MP macro camera και 2MP depth sensor. Όσο για τη selfie κάμερα, έχει αισθητήρα 8MP.
Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκουμε το Helio P35 chipset της MediaTek μαζί με 4GB RAM ενώ το λειτουργικό σύστημα δεν είναι το Android 10, όπως θα περιμέναμε, αλλά το Android 9.0 Pie.
Ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 64GB με δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD (έως 256GB ακόμη).
Η συσκευή έχει αδιάβροχη επίστρωση και έρχεται σε μπλε και τυρκουάζ χρώματα ενώ μάλλον το καλύτερο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη μπαταρία των 5.000mAh, η οποία επαναφορτίζεται μέσω του φορτιστή των 10W (και microUSB θύρας).
To Moto G8 Power Lite θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ευρώπη με τιμή €169.
cl8-sept-2019-600x80
Το Nubia Red Magic 5G είναι ένα smartphone που έχει σαφή προσανατολισμό προς το κοινό των gamers.
Με οθόνη 6,65 ιντσών FHD+ (2340x1080 pixels) τεχνολογίας AMOLED και refresh rate στα 144Hz, Snapdragon 865 SoC, μνήμη έως 16GB RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, αναμφίβολα είναι εμφανές ότι είναι σχεδιασμένο για «υψηλές πτήσεις».
Μάλιστα, ενσωματώνει ακόμη ένα νέο σύστημα ψύξης σε σχήμα L και υποστήριξη Active Liquid Cooling με Turbo Ε 3, που το διατηρεί έως και 200% περισσότερο δροσερό σε σχέση με τα υπόλοιπα RedMagic μοντέλα.
Για αυτό και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό το να ρίξεις μια ματιά στον «εσωτερικό κόσμο» της συσκευής, σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο teardown video της συσκευής μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ξεχωριστή «αγάπη» που έχει δώσει στη συσκευή το σχεδιαστικό team της Nubia. Το βλέμμα θα σας κεντρίσει σίγουρα το unique σύστημα ψύξης που περιγράψαμε παραπάνω, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για μια πλάκα αλουμινίου, η οποία καλύπτει το motherboard και το back panel της συσκευής, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να εντοπίσετε και τα υπόλοιπα τμήματα όπως είναι για παράδειγμα ένα μίνι ανεμιστηράκι ψύξης.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το Facebook αφουγκράζεται τις αυξημένες ανάγκες για επικοινωνία μέσω video κλήσεων τις μέρες που περνάμε, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς λόγους και εγκαινιάζει την νέα εφαρμογή Messenger για MacOS και Windows.
Με τη βοήθειά της, μπορείτε να βρίσκεστε πιο εύκολα κοντά στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συνεργάτες σας, ακόμη και τις ημέρες του εγκλεισμού στο σπίτι λόγω του COVID-19.
Υποστηρίζεται φυσικά απεριόριστος αριθμός δωρεάν ομαδικών βιντεοκλήσεων σε ένα περιβάλλον μεγάλης οθόνης, ενώ μπορείτε να συνδεθείτε πανεύκολα με οποιονδήποτε, αρκεί να γνωρίζετε το λογαριασμό του στο Facebook.
Μπορείτε με ιδιαίτερη ευκολία να μετακινηθείτε εντός και εκτός του περιβάλλοντος της εφαρμογής, να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέα μηνύματα, αλλά και να αναζητάτε ό,τι επιθυμείτε στο chat.
Μπορείτε φυσικά ακόμη και να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για να μη σας πρήζουν.
Υποστηρίζεται συγχρονισμός chat μεταξύ mobile και desktop και άλλα χαρακτηριστικά που αγαπάτε στον Messenger, όπως το Dark Mode και τα GIFs.
Κατεβάστε την εφαρμογή από το Microsoft Store ή το Mac App Store.
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin