weekly D 21-1-22 sent

Παπαστεργίου: Θα «δέσει» ο DESI - Συναντήσεις & επενδύσεις κορυφής

Θεωρητικά ήταν μία «νεκρή» εβδομάδα «γέφυρα» Στην πράξη ήταν μία πολύ παραγωγική εβδομάδα Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το σύνολο των θεμάτων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, με βασικότερο την ανάπτυξη των δικτύων FTTH Ο ίδιος ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενημερώθηκε από τους CEOs των παρόχων για το πώς προχωρούν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ενώ μίλησε για την ανάγκη οι υπηρεσίες να παρέχονται σε προσιτές τιμές Στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει το DESI Σημειώστε, πως στη συζήτηση συμμετείχε και η ΔΕΗ, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών του ομίλου, Αλέξανδρο Πατεράκη, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την τηλεπικοινωνιακή αγορά Πολλά αν ρωτάτε εμάς…. Πλέον, οι «ευαγγελιστές» του FTTH είναι τέσσερις Σε επίκαιρη ερώτηση μάλιστα στη Βουλή, ο Υπουργός τόνισε πως «συνολικά, οι επενδύσεις των εταιριών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία» Έως το 2026, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πάροχοι δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση γραμμών FTTH ως εξής: η Vodafone θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000 Επί του θέματος, το FTTH Council Europe υποστηρίζει πως ο συνολικός αριθμός κατοικιών από τις οποίες έχει περάσει δίκτυο FTTH και FTTB, στην EU39, έφτασε τα 244 εκατομμύρια σπίτια τον Σεπτέμβριο Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των συνδρομητών στην περιοχή έφτασε τα 121 εκατομμύρια «Μια σαφής ένδειξη ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ της κάλυψης των ινών και της υιοθέτησης», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά Είδατε, έχουν και αλλού παρόμοιες προκλήσεις με τις δικές μας, δεν είμαστε η εξαίρεση ούτε χρειάζεται να πιστεύουμε συνεχώς ότι «μένουμε πίσω» Αν και ένα θέμα στο οποίο μάλλον μείναμε λίγο πίσω, είναι οι αιτήσεις για πατέντες Και αυτό γιατί οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από την Ελλάδα, για το 2023, έφτασαν τις 157, σημειώνοντας πτώση -15,6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, εταιρείες και εφευρέτες κατέθεσαν 199.275 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σημειώνοντας αύξηση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα Ίσως είναι και αυτό ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας προβληματίσει Τέλος, για να περάσουμε και στη διεθνή αγορά, αίσθηση προκάλεσε η μήνυση που κατέθεσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά της Apple, χαρακτηρίζοντας την ως μονοπώλιο Τα διεθνή μέσα αναφέρουν πως, εάν οι Αρχές κερδίσουν την υπόθεση, υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης του τεχνολογικού κολοσσού Θα δουν πολλά ακόμα τα μάτια μας Καλή ανάγνωση και καλή εβδομάδα!

Συνδέσεις (& συναντήσεις) κορυφής

Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, την περασμένη Τρίτη, η συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και των επικεφαλής των παρόχων. Το παρών έδωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης και της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης.
Ο υπουργός από την πλευρά του πλαισιώθηκε από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Κωνσταντίνος Καράντζαλο και στελέχη του υπουργείου.
Στη συνάντηση, ο υπουργός ζήτησε να μάθει για το πώς προχωρούν τα επενδυτικά προγράμματα των παρόχων, ενώ μίλησε για την ανάγκη οι υπηρεσίες να παρέχονται σε «προσιτές τιμές», επισημαίνοντας ότι η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.
Ο υπουργός έκανε ξεκάθαρο πως στόχος του υπουργείου είναι, η Ελλάδα σύντομα να βελτιώσει τη θέση της στους ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές, στο σύνολο της επικράτειας.
Στη συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε το υπουργείο να γνωρίζει τη χωρική και χρονική ανάπτυξη ευρυζωνικότητας.
Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν, αφού ο υπουργός, που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα των τηλεπικοινωνιών, δε δίστασε να ζητήσει από τους επικεφαλής των παρόχων να του στείλουν τις προτάσεις τους για μια σειρά από ζητήματα όπως είναι, μεταξύ άλλων, η φορολογία των υπηρεσιών και το θέμα των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την άμεση εκκίνηση του Gigabit voucher, αλλά και τη λύση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο πρόγραμμα FTTH Smart Readiness.
Όσον αφορά στις τιμές, οι πάροχοι είχαν στα χέρια τους την πρόσφατη έκθεση της ΕΕΤΤ που δείχνει ότι οι τιμές στη χώρα μας είναι κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΔΕΗ δεσμεύτηκαν να μειώσουν, με κριτήριο τον όγκο, έως και περίπου 1/3 τις τιμές χονδρικής διάθεσης οπτικής ίνας, ώστε να τονωθεί η διαθεσιμότητα και να μείνουν χαμηλά οι τιμές.

Nova: ενστάσεις και προβληματισμοί

Ενστάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο και την διαμόρφωση των χονδρικών τιμών διάθεσης οπτικής ίνας, ακούσαμε δια στόματος Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Nova, στη συνέντευξη του στο Infocom.
Στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει ίσους όρους ανταγωνισμού, ταχύτερη υιοθέτηση της οπτικής ίνας, και ένα ευρύτερο πλαίσιο που να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις, φέρνοντας, σαν παράδειγμα, την μη δυνατότητα πρόσβασης στις υφιστάμενες υποδομές (π.χ. υφιστάμενα σκάμματα), κάτι που θα μείωνε σημαντικά τα κόστη εγκατάστασης.
Θεωρεί επίσης ότι, η χονδρική διάθεση οπτικής ίνας υπερκοστολογείται, κάτι που επιβεβαιώνεται από την εμπειρία της Nova με τα δικά της κοστολόγια, τα οποία, όπως αναφέρει ο κ.Γεωργιοπουλος, είναι κατά 30% χαμηλότερα από τη ρυθμισμένη τιμή χονδρικής διάθεσης σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι, η πρόθεση του ΟΤΕ, αλλά και η δέσμευση της ΔΕΗ για εκπτώσεις όγκου, που θα φτάνουν ως και το 28%, δεν μπορούν να θεωρηθούν «γενναίες», αλλά απλά κοντά στην πραγματική τιμή.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το τελικό κοστολόγιο για τους πελάτες λιανικής καταλήγει να είναι ακριβό και κατά μέσο όρο 10 ευρώ το μήνα περισσότερο από το κόστος που πληρώνει για τη γραμμή χαλκού που ήδη έχει. Έτσι, οι πελάτες δεν αποφασίζουν τη μετάβαση στην οπτική ίνα, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εφαρμογές που θα τους ωθήσουν προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης υψηλότερων ταχυτήτων πάνω από τα 100 Mbps.
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ΕΕΤΤ, επισημαίνοντας ότι η υποστελέχωση της δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις και σοβαρά θέματα αποτελεσματικής αξιολόγησης της αγοράς. Συγκεκριμένα, σχετικά με την τελευταία πρόταση της ΕΕΤΤ για την μείωση των τιμών χονδρικής για τις μισθωμένες γραμμές, η Nova υποστηρίζει ότι το νέο μοντέλο κοστολόγησης έρχεται με καθυστέρηση 8 ετών και λαμβάνει ως δεδομένο ένα μη αποτελεσματικό, και αναχρονιστικό σχεδιασμό αυτής της υποδομής διασύνδεσης, ενώ κάνει μη βάσιμες παραδοχές για τον καταμερισμό του κόστους σε διαφορετικές υπηρεσίες, υποτιμώντας τη δραματική αύξηση των δεδομένων που καταγράφεται συνεχώς.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Δημήτρη Παπαστεργίου με τους παρόχους
Το σύνολο των θεμάτων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς με βασικότερο την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και των επικεφαλής των παρόχων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης και της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Κωνσταντίνος Καράντζαλος και στελέχη του υπουργείου.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημερώθηκε από τους παρόχους για το πώς προχωρούν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ενώ μίλησε για την ανάγκη οι υπηρεσίες να παρέχονται σε προσιτές τιμές. Επίσης, σημείωσαν τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης της ζήτησης για FTTH (Smart Readiness) και την καθυστέρηση στο κουπόνι Gigabit voucher.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ρητά, ως κοινός στόχος, η συνεργασία με τους παρόχους, έτσι ώστε σύντομα η Ελλάδα να έχει βελτιώσει τη θέση της στους Ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιαστικές περιοχές μέσω του προγράμματος Ultra Fast Broadband που έχει ξεκινήσει. Ισχύς εν τη ενώσει!
Δ. Παπαστεργίου: Πως θα μειωθούν οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες!
Στις μειώσεις των τιμών χονδρικής που θα φέρει η πρόταση του ΟΤΕ προς τις Vodafone και Nova για τις εκπτώσεις όγκου καθώς και στην είσοδο της ΔΕΗ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, στηρίζει την προσδοκία για βελτίωση των τιμολογίων λιανικής στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Νικητιάδη, με θέμα «Αυξήσεις Τιμών στις Τηλεπικοινωνίες» σημείωσε ότι «η Cosmote έχει την πρόθεση να κάνει έκπτωση στις τιμές χονδρικής σχεδόν κατά 30% και την ίδια ώρα, ο νέος παίκτης της αγοράς χονδρικής, η ΔΕΗ, έχει δεσμευτεί για αντίστοιχες μειώσεις σε σχέση με τις τιμές του μοντέλου χονδρικής».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή επικαλέστηκε ακόμη την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που του παρείχε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι όντως από τις φθηνές χώρες στις τηλεπικοινωνίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ακριβότερη». Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH).
Όπως είπε ο Υπουργός, «συνολικά, οι επενδύσεις των εταιριών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία. Έως το 2026 οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση γραμμών Fiber to the Home ως εξής: η Vodafone Ελλάδας θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές FTTH, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000». Υψηλά νούμερα, υψηλοί στόχοι, ψηλά ο πήχης! Ε, αν ανέβουμε και στον DESI θα ολοκληρωθεί η ευτυχία μας!!!
Η United Fiber «έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο FTTH»
Η United Group, σε ανακοίνωση της, αναφέρει πως συνεχίζει την επιτάχυνση της υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στην Ελλάδα.
Η United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, όπως τονίζει, είναι το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στη χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση και με την πλειοψηφία τους έτοιμη για σύνδεση των πελατών χονδρικής και λιανικής.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι Έλληνες σήμερα βιώνουν τις χαμηλότερες ταχύτητες Internet στην Ευρώπη, με πολλά ποιοτικά προβλήματα, καθώς 92% των συνδέσεων βασίζονται σε τεχνολογία χαλκού.
Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι θα συνδράμει καταλυτικά στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της κοινωνίας του Gigabit.
Η United Group, η οποία ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης υποδομών FTTH σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, είναι ο 4ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για τη Nova και την United Fiber ως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια είχαν ήδη επενδυθεί ως το τέλος του 2023.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η εταιρεία, ότι, μέσω αυτής της επένδυσης, η United Fiber «υλοποιεί εντυπωσιακή επιτάχυνση εργασιών, έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα, συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η διείσδυση του FTTH στη χώρα είναι σήμερα στο 8%, στο δίκτυο της United Fiber η διείσδυση είναι 2,5 φορές υψηλότερη, ξεπερνώντας το 20%».
H άνοιξη ξεκινά με απεριόριστα data από τη Vodafone
Η άνοιξη έφτασε και η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data σε όλους τους οικιακούς και εταιρικούς πελάτες συμβολαίου και καρτοπρογράμματος για 5 ημέρες με μόλις 1,90€. Αναλυτικότερα, όλοι οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες συμβολαίου και καρτοπρογράμματος μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστα data για 5 μέρες με μόλις 1,90€ έως και τις 18/4.
Με την ενεργοποίηση της προσφοράς όλοι/ες συμμετέχουν αυτόματα σε διαγωνισμό με δώρο 2 iPhone 15 Pro Max 256GB. Επιπλέον, οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν εκ νέου την προσφορά μετά την λήξης της. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. και Φόρος Κινητής Τηλεφωνίας. Τα data της προσφοράς είναι διαθέσιμα και για χρήση σε περιαγωγή εντός ΕΕ/ ΕΟΧ με όριο 1.8GB στη χρήση τους.
Άλλη μια προσφορά για απεριόριστα δεδομένα - για το «καύσιμο» της σημερινής οικονομίας. Κατά τη γνώμη μας, δεν θα αργήσει η εποχή όπου τα δεδομένα θα είναι απεριόριστα για όλους. Και απλώς θα πληρώνουμε για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Ίσως εκεί να κρύβεται και το ιερό δισκοπότηρο, το killer app του 5G, που ψάχνουν όλοι...
COSMOTE BLUE: απομάκρυνση 34 τόνων πλαστικού και εκπαίδευση 190 ψαράδων
Τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα φέρνει η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος, που ξεκίνησε η COSMOTE το 2023 σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», η οποία μαζί με την αλιευτική κοινότητα, συλλέγει θαλάσσιο πλαστικό από την Μεσόγειο.
Από την έναρξη της πρωτοβουλίας, επαγγελματίες αλιείς πραγματοποίησαν δράσεις καθαρισμού και συγκέντρωσαν 34 τόνους πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές και ακτές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου, με 40 αλιευτικά σκάφη.
Επίσης, 190 επαγγελματίες ψαράδες εκπαιδεύτηκαν σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και σε καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών. Η ποσότητα των 34 τόνων πλαστικού θα μπορούσε να καλύψει με πλαστικά μπουκάλια την αγωνιστική επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας 19,5 τόνοι, πάνω από το μισό της ποσότητας που συγκεντρώθηκε, οδηγήθηκαν σε ανακύκλωση και μετατροπή σε νέα προϊόντα.
Το 2024 θα συνεχιστούν οι δράσεις καθαρισμού ακτών – θαλασσών και εκπαίδευσης της αλιευτικής κοινότητας στις ίδιες περιοχές και θα επεκταθούν και στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο)! Αρκεί να προσέξουμε και όλοι εμείς το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι είναι που ρυπαίνουν. Όσες αξιέπαινες πρωτοβουλίες και να υπάρξουν, αν δεν σταματήσουμε να ρυπαίνουμε δεν αρκούν!
WWF Vodafone: ένας χρόνος από την έναρξη της παγκόσμιας συνεργασίας
Vodafone και WWF συμπλήρωσαν τον πρώτο χρόνο της διεθνούς συνεργασίας με στόχο τη χρήση τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, και ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος Ένα εκατομμύριο τηλεφωνικές συσκευές για τον πλανήτη (One Million Phones for the Planet) , κατά τον περασμένο χρόνο, συλλέχθηκαν 210.000 χρησιμοποιημένα τηλέφωνα, τα οποία θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν.
Επιπλέον, για κάθε τηλέφωνο που συλλέγεται, η Vodafone δωρίζει 1£ (βρετανική λίρα) για το πολύτιμο έργο του WWF σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια δράση του οργανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και την απώλεια της βιοποικιλότητας, καθώς και για την εξεύρεση λύσεων για έναν πιο υγιή και βιώσιμο πλανήτη. Η συνεργασία της Vodafone και του WWF περιλαμβάνει και άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται διαφορετικά σε βασικές αγορές σε Ευρώπη και Αφρική.
Οι καταναλωτές μπορούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία “One Million Phones for the Planet” απορρίπτοντας τις παλιές συσκευές των τηλεφώνων τους στους ειδικούς κάδους στα καταστήματα, μέσω ενός από τα προγράμματα ανακύκλωσης, δωρεάς ή ανταλλαγής της Vodafone. Το ESG εν δράσει!!!
Ξεκίνησε η αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων ARIS
Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων ARIS», διάρκειας 4 μηνών, αφού ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα δύο τμήματα του διαγωνισμού με την συμβασιοποίηση αυτών στις 29/02/2024.
Η πρώτη σύμβαση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την αναβάθμιση του υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων ARIS (Advanced Research Information System) με προϋπολογισμό 2.156.360,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Η δεύτερη σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για την υλοποίηση συστήματος αρχειοθέτησης υψηλών επιδόσεων του νέου και του υφιστάμενου αποθηκευτικού χώρου, με προϋπολογισμό 248.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι συμβάσεις αποτελούν αποτέλεσμα διακήρυξης ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σε δύο τμήματα.
Ο αναβαθμισμένος υπερυπολογιστής θα δώσει τη δυνατότητα υποστήριξης επιστημονικών εφαρμογών με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα εκτέλεσης υπολογισμών, αποθηκευτικό χώρο και μνήμη σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, συνεχίζοντας να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο έρευνας στην ελληνική επιστημονική κοινότητα!
Σε επίπεδα ρεκόρ οι αιτήσεις για ευρωπαϊκές πατέντες
Σύμφωνα με το Patent Index 2023, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), οι αιτήσεις για πατέντες που κατατέθηκαν από την Ελλάδα, για το 2023, έφτασαν τις 157, σημειώνοντας πτώση -15,6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Όπως αναφέρεται, οι πέντε κορυφαίες χώρες προέλευσης για αιτήσεις ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα. Περίπου το 43% των συνολικών αιτήσεων προήλθε από εταιρείες και εφευρέτες από τα 39 κράτη μέλη του ΕΓΔΕ, ενώ το 57% προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρώπης. Ενώ η Γερμανία, η οποίο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, επέστρεψε σε ανάπτυξη (+1,4%) πέρυσι, οι γαλλικές εταιρείες υπέβαλαν ελαφρώς λιγότερες αιτήσεις (-1,5%). Οι καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση. Ο Δείκτης δείχνει ότι η καινοτομία παρέμεινε ισχυρή, με εταιρείες και εφευρέτες να καταθέτουν πέρυσι έναν αριθμό ρεκόρ ευρωπαϊκών αιτήσεων για πατέντες.
Εταιρείες και εφευρέτες κατέθεσαν 199.275 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σημειώνοντας αύξηση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα. Αυτό ακολουθεί ανάπτυξη 2,6% το 2022 και 4,7% το 2021. Η Ελλάδα, παραδόξως, παρουσίασε πτώση. Μήπως πρέπει να μας προβληματίσει;
FTTH/B: 121 εκατ. συνδέσεις στην Ευρώπη – Χάσμα μεταξύ κάλυψης και υιοθέτησης
Με αφορμή το FTTH Conference 2024, το FTTH Council Europe παρουσίασε το FTTH/B Market Panorama 2024, παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες πληροφορίες όσον αφορά στην κάλυψη και την υιοθέτηση FTTH/B στην Ευρώπη, από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο συνολικός αριθμός κατοικιών από τις οποίες έχει περάσει δίκτυο Fiber to the Home (FTTH) και Fiber to the Building (FTTB) στην EU39 έφτασε τα 244 εκατομμύρια σπίτια τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σύγκριση με σχεδόν 2019 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2022. Σημειώνεται πως η EU39 αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών, την Μεγάλη Βρετανία, τέσσερις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, αλλά και τις Ισλανδία, Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και Τουρκία.
Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται, όσον αφορά στα σπίτια που έχουν καλυφθεί σε απόλυτους αριθμούς, στο Ηνωμένο Βασίλειο (+4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,4 εκατομμύρια) και τη Γαλλία (+2,5 εκατομμύρια).
Κρατήστε πως, στην πρώτη 5άδα των ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης, όσον αφορά στα σπίτια που έχουν κάλυψη, προηγούνται το Βέλγιο (+43%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+38%), η Γερμανία (+37%), η Σερβία (+30%) και η Κροατία (+ 28%). Μάλλον, πρέπει να πάρουμε τη … «σουπερμαντολίνη» μας, όπως ο Κ. Βουτσάς στο γνωστό έργο, ή έστω κάποιο άλλο δυναμωτικό για να κάνουμε τη διαφορά. Το καλό είναι ότι σε αυτό μοιάζει να είναι μαζί το υπουργείο, οι πάροχοι / επενδυτές και όλοι εμείς!
«Μανιφέστο για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης» από GSMA και παρόχους
Ο GSMA και μια σειρά «κορυφαίων ευρωπαϊκών παρόχων κινητής τηλεφωνίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, παρουσίασαν το «Connecting Europe to 2030: A Mobile Industry Manifesto for Europe», περιγράφοντας ένα στρατηγικό όραμα για τον τομέα της κινητής συνδεσιμότητας της Ευρώπης.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «απαιτούνται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης, που στηρίζεται σε ισχυρή, διαρκή καινοτομία στα δίκτυα, μπορεί να αποκαταστήσει την ηγετική θέση στον παγκόσμιο τεχνολογικό αγώνα μέχρι το 2030». Η Ευρώπη «βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή, αντιμετωπίζοντας αυξημένο παγκόσμιο ανταγωνισμό, αυξανόμενους εμπορικούς φραγμούς και έναν αγώνα δρόμου για την τεχνολογική υπεροχή. Το μανιφέστο υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της βιομηχανίας της κινητής στην προώθηση της ψηφιακής ατζέντας της ΕΕ, καθώς η ήπειρος στοχεύει σε καθολική κάλυψη 5G έως το 2030».
Ωστόσο, όπως τονίζεται, «η επίτευξη αυτού του οράματος απαιτεί την αντιμετώπιση συστημικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμού της αγοράς, των ρυθμιστικών εμποδίων και των επενδυτικών φραγμών, που έχουν καταπνίξει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού τομέα».
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
ERTflix στην Apple TV!
Έντονο άρωμα Κατερίνας Κασκανιώτη (διευθύνουσα σύμβουλος ΕΡΤ) στο ERTflix, που επιβιβάζεται στις πτήσεις της Aegean για να παρακολουθούν οι επιβάτες σειρές, ντοκιμαντέρ, ειδήσεις και παραγωγές της ΕΡΤ μέσα από την πλατφόρμα. Παράλληλα, η εφαρμογή ERTflix app βρίσκεται στη Vodafone TV και από προχθές είναι πλέον προσβάσιμο και στους συνδρομητές του Apple TV.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, αν δεν κάνουμε λάθος, το ERTflix είναι η πρώτη ελληνική streaming πλατφόρμα που φτιάχνει app για την πλατφόρμα της Apple. Σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς ανταγωνιστές του, που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν έχουν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Κακώς. Κατά την γνώμη μας, το Apple TV είναι εξαιρετικό. Δεν θα πρέπει να «σνομπάρεται» έτσι!
Στο φίνις και στο φινίρισμα το ν/σ για την πειρατεία
Στο φινίρισμα βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της πειρατείας της συνδρομητικής τηλεόρασης που «ροκανίζει» σε ετήσια βάση περί τα 30-50 εκατ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά (διαφυγόντα φορολογικά έσοδα) και άλλα 125 εκατ. ευρώ περίπου από τα ταμεία των πλατφορμών, κυρίως της Cosmote TV και της Nova.
Το νομοσχέδιο περνά από 40 κύματα που έχει δύο βασικούς στόχους: Την ανακατεύθυνση του dynamic blocking το οποίο θα καταστεί πιο ευέλικτο και άμεσο, και την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών που θα επιβάλλονται και στους κλεπταποδόχους, δηλαδή τους ψευδο-συνδρομητές. Το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω ΑΑΔΕ.
Η υπηρεσία streaming Max έρχεται στην Ευρώπη αυτή την άνοιξη, προκειμένου να αντικαταστήσει το γνωστό HBO Max Το Vodafone TV ενισχύει ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του, μέσα από νέες συνεργασίες Το COSMOTE HISTORY HD τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με ένα πλούσιο, ολοήμερο αφιέρωμα, που περιλαμβάνει 15 ντοκιμαντέρ Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Cinobo μετράει δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές. Με αφορμή τα γενέθλιά, κάνει προσφορά μόνο με 1,99€/μήνα για 2 μήνες Με ένα ακόμη κανάλι εμπλουτίζεται η ΕΟΝ, η πλατφόρμα της Nova: το FORMedia TV (θέση 724 και με δυνατότητα 7 days catch-up), το περιφερειακό κανάλι με έδρα τη Λάρισα Με τις αλλαγές που σχεδιάζει η UEFA και να ανακοινωθούν σήμερα, έφεξε στην Cosmote TV H οποία έχει υπογράψει αλλά με το νέο σύστημα θα έχει πολλούς και κυρίως ενδιαφέροντες αγώνες Είναι ικανότατος ο Δημήτρης, αφού έκλεισε το deal και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή Αλλά, μερικές φορές… γεννάνε και τα κοκόρια του! Ετοιμαστείτε για ατέλειωτες ώρες ποδοσφαιρικής πανδαισίας!!! Για την ώρα μας ενδιαφέρει τι θα κάνει η Εθνική μας σήμερα και αν θα προκριθεί στο Euro 2024 στη Γερμανία Που έχει κλείσει να μεταδώσει η ΕΡΤ! Κάτι μας λέει ότι στην Αγ. Παρασκευή θα ανοίξουν σαμπάνιες σε περίπτωση πρόκρισης Γιατί αμέσως το deal που έκλεισαν θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία!
GY-1537-600X80-1
Ο ΟΗΕ εγκρίνει το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη, μέσω του οποίου ενθαρρύνονται οι χώρες να προστατευόσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και να παρακολουθούν την AI για πιθανούς κινδύνους.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, που προτάθηκε από τις ΗΠΑ και συνυποστηρίζεται από την Κίνα (!), τονίζει, επίσης, την ενίσχυση των πολιτικών απορρήτου. «Σήμερα, και τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μίλησαν με μια φωνή και, μαζί, επέλεξαν να ελέγξουν την τεχνητή νοημοσύνη, αντί να την αφήσουν να μας ελέγξει», δήλωσε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, Linda Thomas-Greenfield.
BEREC: AI & εικονικοί κόσμοι απαιτούν δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας
Ο BEREC υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση του για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους εικονικούς κόσμους.
Η θέση «υψηλού επιπέδου», όπως χαρακτηρίζεται, παρέχει μια ολιστική προοπτική και εστιάζει σε μια ποικιλία πτυχών που βασίζονται στην ευρύτερη τεχνογνωσία του BEREC.
Προκειμένου να απελευθερωθεί το δυναμικό των δύο αυτών τομέων και για να διασφαλιστεί ότι οι σχετικές τεχνολογίες αναπτύσσονται προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών, ο BEREC πιστεύει ότι ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν στη δυναμική του ανταγωνισμού, την ανοικτότητα του διαδικτύου, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη βιωσιμότητα και την κυβερνοασφάλεια πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν.
Η Check Point θέτει νέα πρότυπα για την ασφάλεια υποδομών AI Cloud
Η Check Point Software Technologies ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την NVIDIA για την ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών AI cloud. Η ενσωμάτωση των NVIDIA DPUs στη νέα λύση Check Point AI Cloud Protect θα βοηθήσει στην πρόληψη απειλών τόσο σε επίπεδο δικτύου όσο και σε επίπεδο host.
Επενδύοντας ως οργανωμένη κοινωνία στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρές επιχειρήσεις από την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέπτυξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς στην τοποθέτησή του στην ανοιχτή συζήτηση που συνδιοργάνωσε το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου, με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ‘Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας.
Το GPT-5 θα μπορούσε να βρίσκεται μερικούς μήνες μακριά. Το Business Insider αναφέρει ότι η OpenAI βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κυκλοφορήσει την επόμενη σημαντική έκδοση του μοντέλου AI στα μέσα του 2024 Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη.
600x80 LTBC digital banner
Ηλεκτρονικά απόβλητα: 62 εκατ. τόνοι το 2022 – Η παραγωγή ξεπερνά την ανακύκλωση
Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται πέντε φορές πιο γρήγορα από την τεκμηριωμένη ανακύκλωση τους, όπως αποκάλυψε η τέταρτη έκδοση του Global E-waste Monitor (GEM) του ΟΗΕ. Οι 62 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν το 2022 θα μπορούσαν να γεμίσουν 1,55 εκατομμύρια φορτηγά 40 τόνων, αρκετά για να σχηματίσουν μια γραμμή που θα περιβάλλει τον ισημερινό, σύμφωνα με την έκθεση της ITU και της UNITAR.
Χρήση κοινωνικών δικτύων στην Ευρώπη
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυξανόμενη επιρροή στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Τα άτομα που συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα (δημιουργία προφίλ χρήστη, ανάρτηση μηνυμάτων ή άλλες συνεισφορές στο Facebook, το X, το Instagram, το Snapchat, το TikTok κ.λπ.) έφτασαν, κατά μέσο όρο, στο 59% μεταξύ των ατόμων της ΕΕ. Όσον αφορά στο ποσοστό των ατόμων της ΕΕ που συμμετείχαν στα κοινωνικά δίκτυα, η Δανία ήταν η χώρα που ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό με 91%, ακολουθούμενη από την Κύπρο (83%) και την Ουγγαρία (81%). Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκαν από τη Γαλλία (44%), τη Γερμανία (49%) και την Ιταλία (53%).
Τρεις στους πέντε GEN Z-ERS είναι στο TikTok
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Πανελλήνιας Έρευνας Focus on Tech Life που διεξάγεται από την Focus Bari από το 1995, όλοι οι Έλληνες (96%) ηλικίας 13-74 χρόνων είναι χρήστες Internet, συνδέονται κυρίως από το κινητό τους, και περνούν κατά M.O. 2 ώρες «συνειδητοποιημένο χρόνο» την ημέρα online.
Πάνω από έξι μήνες χρειάζονται οι εταιρείες για να καλύψουν θέσεις κυβερνοασφάλειας
Η τελευταία έρευνα της Kaspersky έδειξε ότι το 48% των εταιρειών χρειάζονται πάνω από μισό χρόνο για να βρουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η έλλειψη πιστοποιημένης εμπειρίας αναφέρεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, μαζί με το υψηλό κόστος πρόσληψης και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην απόκτηση στελεχών.
Δέκα απάτες με θύματα ηλικιωμένους
Όλοι γερνάμε. Αυτά είναι καλά νέα για τους κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι βλέπουν πολλά υποψήφια θύματα σε μια ταχέως γηράσκουσα -και τεχνολογικά αναλφάβητηκοινωνία.
Αύξηση επιθέσεων σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η ανάλυση του ICS CERT της Kaspersky διερευνά τις τάσεις του Operational Technology (OT) στον κυβερνοχώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η έκθεση εξετάζει τις απειλές σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε συγκεκριμένους κλάδους.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Οι επιχειρήσεις υστερούν στις δράσεις τους για το κλίμα
Η τελευταία έκδοση της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης της ΕΥ, Global Climate Risk Barometer, αναδεικνύει μία έντονη αποσύνδεση μεταξύ της στρατηγικής των επιχειρήσεων για το κλίμα και της συνολικής εταιρικής στρατηγικής.
Δεύτερη απόρριψη για την Currys
Η βρετανική αλυσίδα Currys βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δεύτερη απόρριψη, με τον κινεζικό κολοσσό JD.com να απομακρύνεται από τη διαδικασία εξαγοράς της, λίγες μέρες αφότου η Elliott Investment Management έκανε το ίδιο.
Τα certified μεταχειρισμένα smartphones second go” η πιο δημοφιλής επιλογή
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Kantar και αφορούσε το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι καταναλωτές έδειξαν την προτίμησή τους στα Public, θέτοντάς τα στη πρώτη θέση των επιλογών τους για αγορά certified μεταχειρισμένης συσκευής smartphone.
Συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη στις ΤΠΕ
Η Huawei στο MWC 2024, διοργάνωσε Σύνοδο Κορυφής για την Πράσινη Ανάπτυξη, με θέμα «Ανάπτυξη με τη χρήση φιλικών στο περιβάλλον Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (ΤΠΕ).
Πρώτο video ελληνικής παραγωγής για το webOS και το Magic Remote
Η LG Ελλάς δημιούργησε το πρώτο video ελληνικής παραγωγής όπου παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα πλεονεκτήματα του webOS και του Magic Remote στις τηλεοράσεις LG.
Η Εθνική Ασφαλιστική επέλεξε την Kyndryl
Η Kyndryl και η Εθνική Ασφαλιστική, ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους επιδιώκοντας την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του περιβάλλοντος εργασίας του Ομίλου.
Η LG αναπτύσσει B2B δραστηριότητες για τις βιομηχανικές μονάδες νέας γενιάς
Η LG επεκτείνει τα επιχειρηματικά της σχέδια στην παγκόσμια αγορά έξυπνων εργοστασίων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στην κατασκευή και λειτουργία έξυπνων αυτόνομων εργοστασίων.
Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security
Η Novatron Security Distribution, μέλος της IFSAS, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grande Security.
Πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ των λύσεων SOFTONE ALL in ONE
Ο Όμιλος SOFTONE είναι μία από τις πρώτες εταιρείες λογισμικού που έλαβαν επίσημη πιστοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για την οικογένεια λύσεων «SOFTONE ALL IN ONE».
Forscope: εΕαλήθευση νομιμότητας και οικονομία στην αγορά μεταχειρισμένου λογισμικού
Η Forscope παρέχει σε ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς οικονομικό και αξιόπιστο μεταχειρισμένο λογισμικό, το οποίο είναι πλήρως νόμιμο και συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Xiaomi: 126,3% αύξηση στα καθαρά κέρδη
Η Xiaomi ανακοίνωσε τα ελεγμένα ενοποιημένα αποτελέσματα της για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα RMB271 δις, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 126,3%, φτάνοντας τα RMB19,3 δισ.
Η ΤΗΕΟΝ ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023
Η THEON, κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για αμυντικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφαλείας με παγκόσμιο αποτύπωμα, ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο του έτους 2023.
Η Rakuten Viber συνεργάζεται με την Inflection για έναν προσωπικό βοηθό ΑΙ
Σε μια συνεργασία που ενισχύει την πεποίθηση ότι “η συνομιλία είναι η νέα διεπαφή”, η Rakuten Viber, συνεργάστηκε με το AI studio Inflection.
ADAPTIT: ολοκλήρωση και παράδοση έργου APIS για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Η ADAPTIT ολοκλήρωσε και παρέδωσε με επιτυχία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το έργο «Σύστημα Προελέγχου Επιβατών Πτήσεων (Advanced Passenger Information System – APIS)».
Νέα εταιρική ταυτότητα για την Natech
Η Natech Banking Solutions παρουσίασε τη νέα της εταιρική ταυτότητα, σηματοδοτώντας την έναρξη της επόμενης γενιάς προϊόντων της.
Επέτειος στην AVM: το FRITZ!Box γιορτάζει τα 20α γενέθλιά του
Πριν από 20 χρόνια, η AVM παρουσίασε το πρώτο «FRITZ!Box» στην έκθεση του Ανόβερου. Η έκθεση Cebit στο Ανόβερο έχει σταματήσει προ πολλού, αλλά το Fritz!Box βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: στην Γερμανία, κάθε δεύτερο νοικοκυριό σερφάρει με αυτό.
EPSILON NET: Σημαντική αύξηση όλων των μεγεθών
Ο Όμιλος Εταιριών EPSILON NET σημείωσε και το 2023 σημαντική αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών του.
Public & BookVoice: Συλλογή με 300+ ηχητικά παραμύθια και βιβλία
Τα Public προσφέρουν τη μεγαλύτερη συλλογή παραμυθιών και παιδικών βιβλίων σε μορφή audiobook στην πλατφόρμα BookVoice Kids, με στόχο να κρατήσουν την πιο όμορφη συντροφιά σε όλα τα παιδιά.
Η DOTSOFT ανάδοχος έργου έξυπνης πόλης στο Δήμο Λαμιέων
Η DOTSOFT ανέλαβε το έργο «Προμήθεια συστημάτων έξυπνης ενημέρωσης, περιήγησης και καταμέτρησης επισκεπτών της περιοχής παρέμβασης» της Πράξης : «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Λαμίας», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Η ipexpert κέρδισε το βραβείο Edge Solutions Growth Partner
Η ipexpert έλαβε το βραβείο Edge Solutions Growth Partner για το έτος 2023, στα ετήσια HPE Partner Awards.
Teleperformance: Αποτελέσματα του προγράμματος «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Σε μία εκδήλωση στο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκαν την Τρίτη 12 Μαρτίου τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη».
Απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας
Σε έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα και συμπεράσματα, κυρίως για την πορεία της οικονομίας, την ακρίβεια, το πρόβλημα στέγης ενώ εξετάζεται και το θέμα της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.
«Ναι» στην πρόταση της InDigital για τον Πανιώνιο
Η Γενική Συνέλευση του Πανιωνίου υπερψήφισε την πρόταση της InDigital. Η εταιρεία που πήρε πλέον στα χέρια της τον Πανιώνιο ιδρύθηκε το 2000 και είναι αμιγώς ελληνική. Δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και της ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών. Ο Κώστας Ρούπτσος είναι πρόεδρος και κύριος μέτοχος της InDigital.
Χρηματοδότηση πολλών δισεκατομμυρίων για τα chipset
Η Intel πρόκειται να λάβει έως και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση χρηματοδότηση και έως και 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ βάσει του νόμου CHIPS και Science για την ανάπτυξη της ικανότητας παραγωγής ημιαγωγών.
cl8-sept-2019-600x80
myAADEapp: Νέα εφαρμογή για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες
Το myAADEapp παρουσιάστηκε από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Το myAADEapp προσφέρει τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε πολίτες και επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, μέσα από το κινητό τους, λειτουργώντας επιπλέον σαν φορολογική ατζέντα, που ενημερώνει για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να κατεβάζουν και να αποθηκεύουν χρήσιμα έγγραφα.
Στο 100% αναμένεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης.
Κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση της προόδου των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και διαπιστώθηκε ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αναμένεται να φτάσει στο 100%. Σημειώθηκε, δε, ότι και στη νέα περίοδο 2021-2027 η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στην εκτέλεση των προγραμμάτων.
ΑΑΔΕ: Και με κάρτες ξένων τραπεζών η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων
Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και κάρτες πληρωμών αλλοδαπής έκδοσης στις συναλλαγές τους με την ΑΑΔΕ έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. «Μια ακόμα υπηρεσία παραδίδεται σήμερα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κάνοντας πιο εύκολες τις καθημερινές συναλλαγές κατόχων αλλοδαπών καρτών με φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
110.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών
Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα συστήματα POS. Με τους ρυθμούς που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες -περί τις 5.000 διασυνδέσεις ταμειακών μηχανών με POS σε ημερήσια βάση- το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Έως 27/3 οι αιτήσεις για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ, μέσω ΕΣΠΑ
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για τις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, μέχρι την Τετάρτη 27/03 και ώρα 15:00.
Η Ευρώπη θέλει να εξελιχθεί σε «κβαντική κοιλάδα» του κόσμου
Είκοσι ένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον ενταχθεί στην προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη η «κβαντική κοιλάδα» του κόσμου, υπογράφοντας την διακήρυξη για τις κβαντικές τεχνολογίες, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διοργάνωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Horizon Europe 2025-2027: Στόχευση για ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο στρατηγικό σχέδιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Το σχέδιο καθορίζει τρεις βασικούς στρατηγικούς προσανατολισμούς για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας για τα τρία τελευταία έτη του προγράμματος (2025-2027): πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση και μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική, χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Apple για μονοπώλιο στα smartphones
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Apple, λέγοντας ότι το οικοσύστημά του iPhone είναι ένα μονοπώλιο που οδήγησε σε μια «αστρονομική αποτίμησή» σε βάρος των καταναλωτών, των developers και των ανταγωνιστών κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων.
Συνήγορος του Καταναλωτή: Διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή (15 Μαρτίου), ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε πως «η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, πέραν των συμβολισμών, έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα. Δίνει την ευκαιρία και για απολογισμό της χρονιάς που πέρασε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Καταναλωτή’ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή κατά το έτος 2023 δέχθηκαν 16.721 αναφορές για την εξωδικαστική επίλυση καταναλωτικών διαφορών. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2022 ήταν 13.889. Αυτό σημαίνει αύξηση των αναφορών κατά 20,4% το 2023». Οι σημαντικότερες αυξητικές τάσεις το 2023 καταγράφονται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, κυρίως του ηλεκτρονικού, όπου υπάρχει σχεδόν διπλασιασμός των αναφορών (92,8%), καθώς και στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπου η αύξηση είναι εξαιρετικά μεγάλη, αφού αγγίζει το 80%.
Συναλλαγές χωρίς προμήθειες: 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS
Για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στο IRIS ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στην ΔΙΑΣ. Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών, 250 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία, 30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.
Το Skroutz προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία ανακύκλωσης της παλιάς ηλεκτρικής συσκευής για όσους επιλέξουν να αγοράσουν τη νέα τους μέσω Skroutz Η BOX NOW, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες της κάνει ακόμα πιο εύκολη, ευέλικτη και μοναδική τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής δεμάτων με το νέο BOX NOW Mobile Application.
Τριπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στο Proptech, με κέρδη που ξεπέρασαν τα 9 δισ.
Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αγορά fintech, με τις συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις να σημειώνουν πτώση κατά US$ 196,6 δισ., οι 7515 συναλλαγές του 2022 να καταλήγουν σε χαμηλό εξαετίας που ανέρχεται στα US$ 113,7 δισ., με 4547 συναλλαγές την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τo ”Pulse of Fintech” για το β’ εξάμηνο του 2023.
ΞΕΕ: 5oς νεανικός διαγωνισμός “Idea Platform” – Οι αιτήσεις συνεχίζονται
Μέχρι τις 26 Μαρτίου 2024 συνεχίζονται οι αιτήσεις για τον 5o νεανικό διαγωνισμό ιδεών “Idea Platform” του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator.
Μνημόνιο συνεργασίας για το ThessINTEC
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ως Κέντρο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Thess INTEC, είχαμε το προνόμιο να υπογράψουμε Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), κάνοντας έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος, έρευνας και τεχνολογίας της πόλη».
Tο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες συνέβαλε στην κατάρτιση 3,5 εκατ. εργαζομένων
Πάνω από 3,5 εκατ. εργαζόμενοι και εργαζόμενες έλαβαν κατάρτιση, την οποία προσέφεραν 2.500 οργανισμοί στο πλαίσιο του Συμφώνου για τις Δεξιότητες το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για το Σύμφωνο, η οποία δημοσιεύτηκε επ’ ευκαιρία του Φόρουμ του Συμφώνου για τις Δεξιότητες.
Η AUSTRIACARD HOLDINGS ανακοίνωσε ότι ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος αποχώρησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και από Αντιπρόεδρος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης. Ο μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εμμανουήλ Κόντος, ορίζεται Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Τη θέση της Deputy Director της tbi bank ανέλαβε η Σοφία Γαλάτουλα, μέχρι πρότινος Head of Products & Projects.
Το 2018 δεν είχαμε καθόλου οπτική ίνα σε σπίτια, ενώ σήμερα είμαστε στο 36%, ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέρουν το 83,5% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και παράγουν το 57% της προστιθέμενης αξίας. Αυτός ο κρίσιμος ρόλος προφανώς δοκιμάζεται και αναπροσαρμόζεται σε φάση τεχνολογικής μετάβασης, πόσο μάλλον όταν αυτή η μετάβαση εμπεριέχει και την Τεχνητή Νοημοσύνη
Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin