weekly D 21-1-22 sent

Nova & United: ιστορίες θέρους και θάρρους

Το ένα τρίτο των ενοποιημένων εσόδων του ομίλου United προήλθαν από τη Nova, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2023, που ανακοίνωσε στους αναλυτές η United.
Ας δούμε όμως τα νούμερα: Σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, τα έσοδα της Nova στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν στα 196,2 εκατομμύρια, μειωμένα κατά 1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι, με κύρια αιτία της μείωσης, τις χαμηλότερες τιμές των νέων υπηρεσιών που έχει προσφέρει στους καταναλωτές, κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και που έφερε τα αναμενόμενα ποσοτικά αποτελέσματα.
Σε σχέση με την περσινή περίοδο, η Nova κράτησε με εντυπωσιακή συνέπεια τον ίδιο αριθμό συνδρομητών της σε όλες τις υπηρεσίες της, ενώ αύξησε ελαφρά το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στη Nova έμεναν πιστοί στο επενδυτικό τους πρόγραμμα, κάτι που φαίνεται και από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη Nova Greece, που αυξήθηκαν στα 53,6 εκατ. λόγω των υψηλότερων επενδύσεων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Όπως φαίνεται βέβαια, τα στελέχη της Nova στην Ελλάδα έχουν πολλά ακόμη να κάνουν, αφού έχοντας ολοκληρώσει τη μετάβαση και την ενοποίηση, και έχοντας πετύχει τη σταθερότητα καλούνται τώρα να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και να αυξήσουν το μερίδιό τους σε σταθερή, κινητή και τηλεόραση.
Σε καθέναν από αυτούς τους τομείς, έχουν να παλέψουν με Cosmote και Vodafone, με την πρώτη να φαίνεται ότι έχει θωρακίσει την πελατειακή της βάση, ενώ διαθέτει ισχυρές ταμειακές ροές για να χρηματοδοτήσει τόσο τα επενδυτικά, όσο και τα εμπορικά της σχέδια, καθώς και να αντιμετωπίσει ένα τυχόν πόλεμο τιμών.
Η Vodafone από την άλλη, δέχεται πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, σε τοπικό αλλά και σε ομιλικό επίπεδο, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή του βρετανικού ομίλου θα φέρει αλλαγές στη στρατηγική όλων των θυγατρικών. Από την άλλη τον τελευταίο καιρό προχωρά σε ενέργειες που θυμίζουν τις καλές εποχές γιατί χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και φαντασία.
Οπότε, η εκτίμησή μας είναι δεν θα πλήξουμε το καλοκαίρι. Και οι τρεις έχουν κάθε λόγο να διατηρήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς, αλλά μην περιμένετε εντυπωσιακές κινήσεις και πολέμους τιμών, γιατί αυτά κοστίζουν.
Πιο μεγάλη σημασία έχει αυτή τη στιγμή η στρατηγική τοποθέτηση στη σκακιέρα της αγοράς και ενδεχομένως οι μικρές θυσίες και …αψιμαχίες, παρά ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, από τον οποίο δεν θα βγει κανείς κερδισμένος.
Οπότε, το «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» του συντρόφου Μάο, μάλλον δεν θα το δούμε να προκύπτει στην αγορά φέτος.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα μας λείψουν οι μικρές συγκινήσεις. Γι’ αυτές ζούμε άλλωστε. Είτε όταν τις προκαλούμε ως πρωταγωνιστές, είτε όταν γράφουμε γι’ αυτές όπως εμείς τώρα!

ΕΕ: το TikTok είναι ωρολογιακή βόμβα (το λέει και τ’ όνομά του)

Ως κινέζικο Δούρειο Ίππο χαρακτηρίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, το TikTok οι Ευρωβουλευτές. Ξέρετε, οι ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, τηλεοπτικοί αστέρες και άλλα πρόσωπα της επικαιρότητας -στην πλειονότητά τους, πλην ισχνής μειοψηφίας- που δίνουν στα κόμματα ψήφους και πηγαίνουν στην Ευρωβουλή για να εισπράξουν το μισθό τους…
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λοιπόν, καλεί τις κυβερνήσεις να ευθυγραμμιστούν με τους περιορισμούς που έχει ήδη επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένες πρωτεύουσες, αλλά και κάποιες δυτικές χώρες εκτός Ευρώπης, γύρω από την χρήση της κινεζικής εφαρμογής. Το TikTok κατηγορείται ευθέως ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της Κίνας, ως εργαλείο κατασκοπείας, απόκτησης προσωπικών δεδομένων, καθώς και όργανο διαφθοράς της νεολαίας. Ουάου! Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι είναι ωρολογιακή βόμβα, γιατί το λέει και το όνομά του.
Η Sandra Kalniete, η Λετονή νομοθέτης που συνέταξε τις συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη-μέλη, δηλώνει ότι «η δημοκρατία δεν έχει απλώς υποχωρήσει, η δημοκρατία δέχεται επίθεση», και προσθέτει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται ένα συγκεκριμένο καθεστώς κυρώσεων που θα την προστατέψει από τη χειραγώγηση και την παρέμβαση.
Είναι βέβαια γνωστό ότι Ρωσία και Κίνα έχουν μπει αρκετό καιρό τώρα στο στόχαστρο της Δύσης, και έχουν αναδειχθεί ως απειλές, εν όψη της νέας πορείας αποπαγκοσμιοποίησης και δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών, με κύριους πόλους τις ΗΠΑ από τη μία, και την Κίνα από την άλλη.
Η Ευρώπη βέβαια, για μία ακόμη φορά, βρίσκεται στη μέση της διελκυστίνδας, με παραγωγική εξάρτηση από την Ανατολή και πολιτική από τη Δύση, με αποτέλεσμα οι πολιτικές να συμπλέουν -αναγκαστικά- με αυτές των ΗΠΑ. Έτσι, η προσπάθεια επιβολής μέτρων απέναντι στους ΟΤΤ της δυτικής πλευράς του Ατλαντικού, δεν έχει ευοδωθεί χρόνια τώρα, ενώ η αντίδραση απέναντι στο TikTok γίνεται ακαριαία (πάντα για τα δεδομένα και τη γραφειοκρατία της ΕΕ).
Επίσης, συνεχίζεται ακόμη η συζήτηση για το βάθος συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, μέσω των πλατφορμών επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης «αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως» και όπως φαίνεται θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα. Όσο χρειάζεται δηλαδή για να μην παρθεί καμία απόφαση!
Τέλος, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, είναι αμφίβολο αν η ΕΕ θα καταφέρει να επιβάλει τους περιορισμούς που προσδοκά για το TikTok, ή άλλες πλατφόρμες μη Δυτικής προέλευσης, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο ψηφιακός απομονωτισμός θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολος στην πράξη. Διότι, κάτι επιτυχημένο που το θέλει η νεολαία αν περάσει σε καθεστώς παρανομίας θα γίνει ηρωποιηθεί. Άσε που υπάρχουν και τα VPN…
Προσωπικά, είμαι κατά του TikTok για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, στην κοιτίδα της δημοκρατίας δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τεχνικές… Βορείου Κορέας.
Ίσως, στην αναμέτρηση αποφασιστικό ρόλο θα παίξει στο μέλλον η κατάκτηση του ιερού δισκοπότηρου της τεχνολογίας, που δεν είναι άλλο από το δίπολο, ΑΙ και κβαντικοί υπολογιστές. Coming soon…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • ΟΤΕ: Υλοποιείται το Ultra-Fast Broadband
  Τμήμα του Ultra-Fast Broadband (UFBB) και συγκεκριμένα τρεις από τις επτά συνολικά γεωγραφικές περιοχές (lots) στις οποίες είναι χωρισμένο και έχει οριστεί ανάδοχος ο ΟΤΕ, περνά στην υλοποίηση.
  Ο ΟΤΕ έχει κληθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, στις 6 Ιουνίου. Για τη δεύτερη σύμβαση, με ανάδοχο την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms, πλειοδότρια των υπολοίπων τεσσάρων γεωγραφικών περιοχών, δεν υπάρχει εκτίμηση για τον χρόνο υπογραφή της.
  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού βρίσκεται στη φάση εξέτασης των δικαιολογητικών που έχει προσκομίσει η προαναφερόμενη κοινοπραξία, ώστε στη συνέχεια η σύμβαση να αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Εκεί που συμβαίνει η μαγεία και κάθε βήμα μετράει. Οι εταιρείες θα τα δώσουν όλα, -με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα- αλλά με δεδομένο ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει, καλό θα είναι να μη μας “ροκανίσει” κι άλλο χρόνο το τέρας της γραφειοκρατίας.
 • Cosmote: Καταπολέμηση των πλαστικών ρύπων
  Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης υπενθυμίζει σε όλους, όχι μόνο την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών δράσεων για την προστασία του.
  Στην κοινή προσπάθεια κατά της πλαστικής ρύπανσης η Cosmote συμβάλλει σημαντικά, με σειρά πρωτοβουλιών.
  Ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, και αξιοποιώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, η Cosmote ενισχύει συνεχώς τις δράσεις της.
  Ειδικά για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, η Cosmote εστιάζει στη μείωση ή και κατάργηση της χρήσης πλαστικών, στην υπεύθυνη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης, καθώς και στη συνεργασία με σημαντικούς φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος.
  Η πλαστική ρύπανση είναι θέμα λανθασμένης κουλτούρας με τα απορρίμματα. Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση και να αναζητήσουμε βιώσιμες λύσεις όπως η κυκλική οικονομία. Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξε η Cosmote!
 • Vodafone: Από τους superheroes στα hero products!
  “Κάνει καλοκαίρι”, με τη Vodafone, η οποία για μία ακόμη φορά μας εντυπωσίασε με τη νέα της διαφήμιση και το CU. Προφανώς έχουν αλλάξει ή διαφημιστική, ή στρατηγική. Πάντως, αυτό που βλέπουμε μας αρέσει, γιατί έχει μία φρεσκάδα μία πρωτοτυπία και vibes που είχαμε καιρό να τα δούμε από το συγκεκριμένο δίκτυο.
  Όχι, ότι μέχρι τώρα δεν γινόταν προσπάθεια. Απλά, πλέον μοιάζει να είναι πιο συγκροτημένη. Να έχει αρχή, μέση και τέλος. Για να θυμηθούμε ένα παλιό «hero product», είναι “a la carte” στις ανάγκες του δικτύου!
  Παράλληλα, βγάζουν πολλά προϊόντα, αν και όπως δείχνουν όλα είναι σε αναζήτηση του νέου hero product -ή κατηγορίας προϊόντων- που θα “τραβήξει” μπροστά όλο το δίκτυο.
  Βλέπετε, τα hero products κερδίζουν πελάτες και αιχμαλωτίζουν τις καρδιές -αλλά και τα πορτοφόλια- των καταναλωτών. CU soon REDs!
 • Nova: Χαμηλότερες τιμές, 1% μειωμένα έσοδα, αύξηση ARPU
  Στα 196,2 εκατ. μειωμένα 1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Nova το πρώτο τρίμηνο του 2023, γεγονός που αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές των νέων υπηρεσιών που έχει προσφέρει. Τα EBITDAal (προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ήταν 63,5 εκατ. ευρώ.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2023 που ανακοίνωσε στους αναλυτές η United η Nova συνεισφέρει στην United Group το 30% των ενοποιημένων εσόδων της και το 27% των ενοποιημένων προσαρμοσμένων κερδών (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) EBITDAal.
  Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη Nova Greece αυξήθηκαν 1% στα 53,6 εκατ. κυρίως λόγω των υψηλότερων επενδύσεων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
  Οι μοναδικοί συνδρομητές (Revenue Generating Units – RGUs) για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η Nova (τηλεφωνία σταθερή και κινητή, σύνδεση στο Internet και τηλεόραση) έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι (4,977 εκατ. έναντι 4,978 εκατ.).
  Tο Μέσο Έσοδο ανά Συνδρομητή (ARPU) διαμορφώθηκε σε 23,8 ευρώ έναντι 23,6 ευρώ ένα χρόνο πριν.
  Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η United Group είχε έσοδα 652,7 εκατ. έναντι 616,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ζημιές προ φόρων 48,5 εκατ. έναντι επίσης ζημιών 45,1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν δανεισμό – ομόλογα.
  Οι τηλεπικοινωνίες είναι business για βαθιές τσέπες και αυτό είναι γνωστό από παλιά. Συγκεκριμένα, ο Βαρώνος Ρότσιλντ έχει πει: Υπάρχουν τρεις τρόποι για να χάσεις χρήματα. Το κρασί, οι γυναίκες και η τεχνολογία. Ενώ, οι δύο πρώτοι είναι αναμφισβήτητα οι πιο ευχάριστοι, η τεχνολογία είναι ο πιο σίγουρος. Σημειώστε πάντως ότι η Nova σταθεροποίησε τα νούμερά της, μετά από ένα χρόνο σημαντικών αλλαγών, και είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα…
 • Lancom: Συνεργασία με NetiX και που είσαι ακόμα….
  Θυμάστε που σας λέγαμε ότι τα στελέχη της Lancom που πήγαν στην Αμερική, γύρισαν με γεμάτες βαλίτσες; Ε, λοιπόν αυτή τη βδομάδα άνοιξαν την πρώτη από τις βαλίτσες και ανακοίνωσαν την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023.
  Με τη στρατηγική αυτή συμφωνία, η Lancom ενισχύει την ανάπτυξη κορυφαίων υπηρεσιών διασύνδεσης στη χώρα και στο εξωτερικό, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο του NetIX, ενώ το NetIX αποκτά έναν αξιόπιστο και δυναμικό συνεργάτη στην αναπτυσσόμενη τηλεπικοινωνιακή αγορά της περιοχής. Πως λέμε win - win;
  Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι κάποιο στέλεχος ψιθύρισε ότι “θα έχετε να γράφετε για μας κάθε εβδομάδα”, ε μάλλον έχουμε να δούμε πολλά ακόμα… Με το καλό, βεβαίως - βεβαίως!
 • ΚτΠ: Ο χαλκός στο χρονοντούλαπο της τεχνολογίας!
  Σε τροχιά σταδιακού παροπλισμού επιθυμεί να θέσει το δίκτυο του χαλκού η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  Προς την κατεύθυνση αυτή η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή συμβουλευτικής εταιρείας που θα «τρέξει» την «Μελέτη χάραξης στρατηγικής για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού (copper switch-off)». Στόχος είναι η καταγραφή της κατάστασης και των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η ανάλυση των δυνητικών εναλλακτικών επιλογών για το παροπλισμό του δικτύου χαλκού, μέσω του οποίου αυτή στιγμή παρέχεται το μεγαλύτερο μέρος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
  Ο ανάδοχος ειδικότερα θα διερευνήσει τις επιλογές για το παροπλισμό του δικτύου χαλκού εξετάζοντας ανά περιοχή τα υφιστάμενα και υπό κατασκευή δίκτυα (περιοχές παρέμβασης Rural Broadband και UFBB, περιοχές FTTH μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, περιοχές Vectoring, κλπ.).
  Εκτός από το… χρυσό μας συνδέει -από την εποχή το G.Bell και ο χαλκός. Μπορούμε να τον βάλουμε στο χρονοντούλαπο της τεχνολογίας με τα λόγια του Bill Gates:"Every great change begins with a small switch. Let's turn off the copper and embrace the digital revolution."
 • Hellas Sat: Data Center, ICT, Κυβερνοασφάλεια και όχι μόνο!
  H Διευθυντική Ομάδα της Hellas Sat με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά ολοκλήρωσε με επιτυχία την επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία όπου είχε μια σειρά επαφών με τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου STC (Saudi Telecom Company) Olayan M. Alwetaid και με τις Διευθυντικές Ομάδες των θυγατρικών της, όπως την TAWAL, η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην διαχείριση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, την CENTER 3, η οποία μετέχει στο έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας, την εταιρεία SIRAR, η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία στην παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, και την εταιρεία STC SOLUTIONS η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Στη διάρκεια της επίσκεψης προέκυψαν νέες προοπτικές που έχουν σχέση και με τη διεύρυνση των δράσεων της Hellas Sat. Το επόμενο ταξίδι είναι στη Γαλλία και είναι μία συνάντηση κορυφής σε επίπεδο CEO με τους μεγάλους παίκτες της διαστημικής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
  Με… γήινο τρόπο η Hellas Sat αναπτύσσεται διαστημικά! Σημειώστε τι είναι σήμερα η εταιρεία και με τι ασχολείται, συγκρίνετέ το με αυτό που θα είναι μετά από ένα χρόνο, και θα μας θυμηθείτε!
 • ΟΣΥ ΑΕ: Wi-Fi στα λεωφορεία!
  Οι επιβάτες αστικών λεωφορείων στην Αθήνα θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, δωρεάν, σε δίκτυο Wi-Fi, ενώ βρίσκονται εντός του λεωφορείου στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από πιλοτικό πρόγραμμα για Free Wi-Fi σε οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ που κινούνται στις γραμμές Π. Φάληρο-Κηφισιά, Ακαδημίας-Βούλα, Χαλκοκονδύλη-Μεταμόρφωση-Ν. Κηφισιά, Ομόνοια-Κηπούπολη, Πειραιάς-Πέραμα και Λαμπρινή-Πλ. Συντάγματος-Τζιτζιφιές.
  Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στους επιβάτες των συγκεκριμένων λεωφορείων, παρέχοντας εύκολη σύνδεση στο διαδίκτυο και καθιστώντας πιο ευχάριστες και παραγωγικές τις μετακινήσεις τους.
  Το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιβάτες στα λεωφορεία προγράμματος -με τη σχετική σήμανση – του πιλοτικού προγράμματος είναι, με ενεργοποιημένο το WiFi στη συσκευή του κινητού τους να επιλέξουν από τα διαθέσιμα δίκτυα wifi το δίκτυο «WiBUS» για να μεταφερθούν στη σελίδα σύνδεσης. Σχετική ενημερωτική σήμανση υπάρχει μέσα σε όλα τα λεωφορεία.
  Αν και αποτελεί ένα μάλλον περιορισμένο πιλοτικό πρόγραμμα, αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους το σκέφτηκαν, γιατί τέτοια project θα έπρεπε να βλέπουμε, να υλοποιούνται σε ευρύτερη κλίμακα. Ο μόνος κίνδυνος είναι ότι θα μπαίνεις στο Φάληρο θα ξεχνιέσαι με το κινητό και θα φτάνεις “τέρμα” Κηφισιά. Προσεχώς και στο μετρό, αφού οι τεχνικοί της Intrakat δουλεύουν νυχθημερόν!
 • UFBB: Αδήριτη ανάγκη!
  Η Ελλάδα προχωρά σε μια τεράστια προσπάθεια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της ευρυζωνικής υποδομής της, στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου για τον μετασχηματισμό των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται προς όλους τους πολίτες.
  Όπως αναφέρεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ανάπτυξη υποδομής UFBB (Ultra-Fast Broadband) με δυνατότητα Gigabit αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη των ψηφιακών στόχων της χώρας.
  Η ανάπτυξη υποδομής FTTH, ικανής να προσφέρει ταχύτητες Gigabit, βρίσκεται σε εξέλιξη από τους παραδοσιακούς (ΟΤΕ, Vodafone, Nova) και τους νέους παρόχους (ΔΕΗ, Τέρνα), με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων, που θα προσφέρουν υπηρεσίες FTTH σε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, έως το 2027.
  Το UFBB είναι καταλύτης για την ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές και θα συμβάλλει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη, όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας εξασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους.
 • Κωτσόβολος: Ο σύμβουλος στο σπίτι σας!
  Η Κωτσόβολος έρχεται στο σπίτι σου για μία μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης μέσω της νέας υπηρεσίας «Κωτσόβολος στο Σπίτι», όπου έμπειροι σύμβουλοι με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, σου προτείνουν δωρεάν τις κατάλληλες λύσεις για τον χώρο σου βάσει των αναγκών, των προτιμήσεων και του προϋπολογισμού σου.
  Η Κωτσόβολος πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, καθώς μέσω αυτής της υπηρεσίας που παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία, το κατάστημα «μεταφέρεται» στο σπίτι του πελάτη.
  Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους με τον εξειδικευμένο σύμβουλο πωλήσεων της Κωτσόβολος, είτε online μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας, είτε πηγαίνοντας σε ένα από τα επιλεγμένα καταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
  Εσείς τι θα κάνετε; Θα τα κουτσοβολεύετε όπως - όπως, ή θα συμβουλευτείτε τον ειδικό σύμβουλο πωλήσεων της Κωτσόβολος; Στην πράξη είναι ο φίλος που “ξέρει από αυτά” και θα σας βοηθήσει. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, επειδή είναι επαγγελματίας γνωρίζετε ότι θα σας καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα.
 • ΗΠΑ: Αναμενόμενο το Όχι στο fair share
  Όπως θα περίμενε κανείς η αμερικανική National Telecommunications and Information Administration (NTIA) ανακοίνωσε ότι, εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπέβαλε απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το «Μέλλον του Τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και την Υποδομή του».
  Μεταξύ άλλων, η διαβούλευση ζήτησε σχόλια σε σχέση με το εάν οι πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών (που χαρακτηρίζονται και ως υπηρεσίες Over-The-Top – OTT) θα πρέπει να πραγματοποιούν υποχρεωτικές πληρωμές «δίκαιου μεριδίου (fair share)» προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να επιδοτούν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του τηλεπικοινωνιακού τομέα.
  Όσον αφορά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει άμεσες πληρωμές «fair share», η NTIA υποστηρίζει ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το προτεινόμενο καθεστώς άμεσων πληρωμών από παρόχους περιεχομένου και εφαρμογών προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ειδικά χωρίς εκτελεστές υποχρεώσεις σε σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο δαπανώνται αυτές οι πληρωμές.
  Δεν θα περίμενε κανείς κάποια διαφορετική προσέγγιση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις του Reed Hastings (Netflix) ή του Satya Nadella (Microsoft), για να δει ότι “φορτώνουν όλα τα βάρη στον…κόκκορα των τηλεπικοινωνιών”.
 • Ολλανδία: Ναι μεν αλλά, δηλαδή “όχι”, στο fair share!
  Η ολλανδική κυβέρνηση εντείνει την κριτική της για το «fair share» -το αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της ΕΕ να ζητήσουν από τις εταιρείες του «Big Tech» να πληρώσουν για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας- λέγοντας ότι ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο η ανεξέλεγκτη κίνηση δεδομένων έχει αυξήσει τα κόστη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Προφανώς γιατί δεν τα πληρώνουν αυτοί!
  Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, αντί για μια προσέγγιση «one-size-fits-all», όπως ένα τέλος που θα επιβάλλεται στις πλατφόρμες streaming video, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διαφορετικά μέσα που θα στοχεύουν συγκεκριμένα θέματα, σε διαφορετικές χώρες. Μύλος δηλαδή…
  Τα σχόλια παρουσιάστηκαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της συνάντησης των υπουργών τηλεπικοινωνιών στο Λουξεμβούργο.
  «Fair share σημαίνει ότι κάθε παίκτης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να συνεισφέρει το δίκαιο μέρος του στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και της δίκαιης πρόσβασης». - José María Álvarez-Pallete, Διευθύνων Σύμβουλος της Telefónica.
 • Υποδομές: Αγγίζουν τα 100 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο!
  Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιακών υποδομών έφτασε τα 95,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται πως θα φτάσει τα 168,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Spherical Insights & Consulting.
  Η αυξανόμενη ζήτηση για κάλυψη κινητής τηλεφωνίας θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της ζήτησης γύρω από λύσεις τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
  Σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται εμπλουτισμός των υπηρεσιών που παρέχονται, καθώς οι συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων γίνονται ευρύτερα διαθέσιμες σε αστικές περιοχές.
  Επιπλέον, η ζήτηση ενισχύεται και από την αυξανόμενη χρήση ταχύτερων συνδέσεων σε smartphones.
  Εντούτοις, η ανάπτυξη του κλάδου παρεμποδίζεται από διάφορα προβλήματα, όπως η γενικότερη μετατόπιση του επιχειρηματικού μοντέλου, τα ζητήματα στη διαλειτουργικότητα, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η ανάπτυξη του κυβερνοεγκλήματος και ο αντίκτυπος που προκαλείται, το υψηλό κόστος εφαρμογής στρατηγικών, οι χρονοβόρες διαδικασίες και η ασυνέπεια στην κατανομή του φάσματος.
  Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έχεις και τους ξενέρωτους τους Ολλανδούς, που λένε ότι ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο «η ανεξέλεγκτη κίνηση δεδομένων έχει αυξήσει τα κόστη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δεν βασίζεται στην πραγματικότητα». Την ίδια στιγμή που απαιτούμε από τα Ευρωπαϊκά δίκτυα περισσότερες επενδύσεις… Οι «πυροβολημένοι» στο μυαλό, πυροβολούν το πόδι της ευρωπαϊκής -ο Θεός να την κάνει- τηλεπικοινωνιακής αγοράς;
 • Κίνα: Κβαντικές τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες
  Η κινεζική China Telecom επενδύει σε μια νέα μονάδα κβαντικής πληροφορικής. Η China Telecom φέρεται να επενδύει 434 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του China Telecom Quantum Information Technology Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημη αναφορά στον λογαριασμό της εταιρείας στο WeChat. Το συγκεκριμένο τμήμα θα εδρεύει στην ανατολική κινεζική επαρχία Anhui.
  Ποιος είδε τους Κινέζους και δεν τους φοβήθηκε! Η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η καινοτομία στις τηλεπικοινωνίες μάλλον θα έρθουν από την Κίνα με κβαντικές ταχύτητες, ενώ η Ευρώπη και η Αμερική θα κυνηγουν το φάντασμα του Tik Tok…
 • Κίνα: Πόσους σταθμούς βάσης 5G, είπατε ότι έχει;
  Σε ένα σημαντικό βήμα προς την τεχνολογική πρόοδο, οι κινεζικοί φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων σημειώνουν αξιοσημείωτη πρόοδο στην επέκταση των υποδομών 5G.
  Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών αποκάλυψε ότι υπάρχει, πλέον, ένας εντυπωσιακός αριθμός 2,73 εκατομμυρίων σταθμών βάσης 5G, που αντιστοιχεί στο 24,5% των συνολικών σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας της χώρας.
  Η ανατολική περιοχή της Κίνας αναδεικνύεται ηγέτης στην ανάπτυξη του 5G, με έναν εντυπωσιακό αριθμό 1,29 εκατομμυρίων σταθμών βάσης 5G, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 47% του συνόλου της χώρας.
  "China's commitment to 5G is driving a new wave of technological revolution, propelling the country towards a digital future." - Charles Yang, President of Huawei Middle East.
 • Ericsson: The 5G use cases goes….Intelnational!
  Η Ericsson και η Intel θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη use cases γύρω από το 5G, που μπορούν να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, βάσει του σχεδίου Thailand 4.0. Οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι θα συνεργαστούν για να δείξουν πώς οι CSP μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση του 5G και να επεκτείνουν τη B2B δραστηριότητα τους.
  Μεταξύ των τομέων που έχουν προσδιοριστεί για συνεργασία είναι η μεταποίηση, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, η συνεργασία θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η 5G συνδεσιμότητα στην οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών ψηφιακών οικονομιών.
  Οι κάθετες αγορές είναι το κλειδί για την αναπτυξη του 5G: Μεταφορές, αυτοκίνητο, υγεία, βιομηχανικός αυτοματισμός, ενέργεια, ψυχαγωγία, γεωργία, έξυπνες πόλεις, εκπαίδευση και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να αναφέρουμε μερικούς ενδεικτικούς τομείς. The sky is the limit!
 • Verizon: The 5G Business Applications!
  Στελέχη της Verizon Business υποστήριξαν ότι η εταιρεία είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους παρόχους που έχουν απομείνει στον κλάδο, καθώς άνοιξε τον πρώτο της διεθνή κόμβο καινοτομίας στη Μεγάλη Βρετανία, για να παρουσιάσει τις τελευταίες λύσεις που προσφέρει γύρω από το 5G και για να αυξήσει την παρουσία της στην Ευρώπη και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
  Ο κόμβος καινοτομίας του Λονδίνου ακολουθεί τη λειτουργία τριών παρόμοιων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες επιτρέπουν στους σημερινούς ή μελλοντικούς πελάτες της εταιρείας να δουν το έργο του παρόχου στη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και σε άλλους κάθετους τομείς.
  "In the era of 5G, businesses can harness the power of connected devices, data analytics, and automation to drive efficiency, optimize processes, and deliver innovative services." - Maggie Zhang, Senior Vice President at Huawei.
 • GSMA: Ψηφιακό χάσμα στο Mobile Internet
  Σύμφωνα με την έκθεση Mobile Gender Gap Report που δημοσίευσε η GSMA, πάνω από 800 εκατομμύρια γυναίκες θα πρέπει να υιοθετήσουν το mobile internet, προκειμένου να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έως το 2030, σε όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Low- or Middle-Income Country – LMIC).
  Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών που χρησιμοποιούν το mobile internet δεν θα καλυφθεί «χωρίς ενισχυμένη προσπάθεια από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων».
  Η πρόοδος στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στάσιμη, με τις γυναίκες στις προαναφερθείσες περιοχές να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν το mobile internet σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 310 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες.
  Εάν το χάσμα παραμείνει αμετάβλητο, οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι 360 εκατομμύρια επιπρόσθετες γυναίκες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το mobile internet μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλαδή, λιγότερο από το ήμισυ του στόχου των 800 εκατομμυρίων.
  "Closing the mobile gap for women is not just a matter of connectivity; it's a matter of social justice and empowering women to fully participate in the digital era." - Doreen Bogdan-Martin, Director of the Telecommunication Development Bureau, ITU.
 • Μολδαβία: Roam like Europe!
  Η Μολδαβία ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους κανόνες περιαγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κομισιόν αποκάλυψε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων από τη συγκεκριμένη χώρα και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τις χρεώσεις για τους χρήστες.
  Η μείωση των τιμών περιαγωγής θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, ενώ το ανώτατο όριο των τιμών λιανικής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.
  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Deutsche Telekom, η Orange και η Telefonica βρίσκονται μεταξύ των πρώτων που έχουν υπογράψει την εθελοντική δήλωση, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης της Μολδαβίας που υποστηρίζουν τη συμφωνία περιλαμβάνουν τη θυγατρική της Orange στη Μολδαβία, τη Moldtelecom και τη Moldcell.
  Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση των Τηλεπικοινωνιών, ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πιο συνδεδεμένο, ανταγωνιστικό και καινοτόμο τηλεπικοινωνιακό τοπίο, προς όφελος των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και της συνολικής ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη.
 • Amazon: Prime Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος
  Η Amazon βρίσκεται σε συνομιλίες με τους παρόχους Verizon Communications, T-Mobile US και Dish Network Corp για να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας χαμηλού κόστους στην ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News.
  Οι συζητήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και έξι έως οκτώ εβδομάδες, περιλάμβαναν αρχικά και την AT&T.
  Το Bloomberg ανέφερε ότι η Amazon διαπραγματεύεται για να πάρει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές χονδρικής, που θα της επέτρεπαν να προσφέρει στα μέλη του Prime πακέτα για 10 $ το μήνα ή ακόμη και δωρεάν.
  Θέλω να δω την Amazon πάροχο και στην Ευρώπη, να διαμαρτύρεται για το fair share, γιατί το δικό της Prime Video θα «έτρωγε» από το δικό της bandwidth. Να το δω αυτό κι ας πεθάνω (απ’ τα γέλια)!
 • MegaFon: Προσφυγή κατά των κυρώσεων
  Η ρωσική MegaFon προσέφυγε κατά των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πάροχος κατέθεσε προσφυγή κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, όπως επιβεβαιώνεται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Τον Φεβρουάριο του 2023, η MegaFon προστέθηκε στον κατάλογο των ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις και άλλους περιορισμούς, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντίδρασης της ΕΕ κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  Αλήθεια τώρα; Προσφυγή επειδή πληρώνουν με κυρώσεις, όταν τόσοι άλλοι -Ρώσοι και Ουκρανοί- την πληρώνουν με αίμα; Πόλεμος την Ευρώπη του 2023; Γέρασε (Γηραιά Ήπειρος γαρ)η Ευρώπη, αλλά μυαλό δεν έβαλε…
 • Viasat: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Inmarsat
  Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από τη “συνδυασμένη εταιρεία” «ενισχύουμε την κλίμακα και το πεδίο δράσης μας, ώστε να συνεχίσουμε να προωθούμε την ανάπτυξη στον ολοένα και πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό κλάδο των δορυφορικών επικοινωνιών.
  Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αναμένεται να αυξήσουν το ρυθμό και το εύρος της καινοτομίας στον τομέα της παγκόσμιας δορυφορικής συνδεσιμότητας, προσφέροντας νέες και βελτιωμένες δυνατότητες στους πελάτες, που θα ανταποκρίνονται στην ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα, ευελιξία, αξιοπιστία, κάλυψη και ασφάλεια που απαιτούν».
  Η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να διοικείται από τον Mark Dankberg ως διευθύνοντα σύμβουλο και τον Guru Gowrappan ως πρόεδρο. Η Viasat επιβεβαίωσε, επίσης ότι η νέα παγκόσμια έδρα της θα βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ τα κεντρικά γραφεία της θα βρίσκονται στο Carlsbad της Καλιφόρνια.
  "Satellite communications are a powerful tool for economic development, enabling businesses to expand their reach and access new markets." - Carlos Slim
 • Super League: Ο μήνας της Μαρμότας!
  Κάθε Ιούνιο, κάτι σαν το μήνα της Μαρμότας, επανέρχεται το θέμα «τι μέλλει γενέσθαι με την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ στις πλατφόρμες».
  Ε λοιπόν φέτος έχουμε έναν καλό αριθμό από λόγους για να συζητάμε, αφού παίζονται τα δικαιώματα για περισσότερες από τις μισές ομάδες (8 σε σύνολο 14) της Super League 1. Οπότε το παιχνίδι γίνεται ενδιαφέρον.
  Λογικά από αυτές και σε όρους αγοράς οι πιο εμπορικές ομάδες, στο «άρμα» των οποίων σέρνονται χιλιάδες οπαδοί είναι μόλις τρεις (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ).
  Η συμφωνία ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Cosmote TV ολοκληρώθηκε μετά την λήξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Πλέον, ο Παναθηναϊκός είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με όποια εταιρεία επιθυμεί, ώστε να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος και ήδη φέρονται να «κονταροχτυπιούνται» Cosmote και NOVA.
  Η κόντρα των δύο επεκτείνεται και στον ΠΑΟΚ, που είχε συμβόλαιο διετούς διάρκειας με τη Nova και η Cosmote τον έχει προσεγγίσει ώστε να καλύψει το κενό σε περίπτωση που έχει απώλειες από το μέτωπο ΑΕΚ – ΠΑΟ.
  ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Λαμία και Βόλος μόλις πριν από λίγες ημέρες ανανέωσαν την παραμονή τους στην Cosmote για ακόμη μία διετία, με την οποία έχει συμβόλαιο επίσης και ο Ολυμπιακός.
  Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι Ατρόμητος, Αστέρας και ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και οι δύο ομάδες (Πανσερραϊκός και Κηφισιά ή Καλλιθέα), που θα προβιβαστούν από τη Super League 2. Ο Άρης έχει συμβόλαιο με τη Nova μέχρι και τη σεζόν 2024-25.
  Τέλος, ας σημειωθεί ότι Nova και Cosmote TV έχασαν από μια ομάδα έκαστη, καθώς υποβιβάστηκαν ο Λεβαδειακός και ο Ιωνικός αντίστοιχα.
  Ζω από περιέργεια για να δω το τέλος. Ποιος τελικά θα είναι ο πρωταθλητής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων; Θα προκύψουν μετακινήσεις ομάδων και τηλεθεατών; Και κυρίως, πόσα θα καταφέρει να πάρει τελικά ο Μελισσανίδης;
 • Νetfix: Ταβανώσαμε;
  Κάτι οι κωδικοί που μπήκαν στη διατίμηση, κάτι η αύξηση της τιμής, κάτι ο ανταγωνισμός, ελληνικός και ξένος που πιέζει σημαντικά, οι Έλληνες φαίνεται ότι χαλάρωσαν τη σχέση τους με το Netflix. Το οποίο σπεύδει να τη συσφίξει με ελληνικό πρόγραμμα (που έχουμε ήδη δει) και με υποτιτλισμένα προγράμματα.
  Τι λένε οι “ημεδαπές” πλατφόρμες. Τίποτα, αφού εφαρμόζουν κατά γράμμα το ρητό το Ναπολέοντα: Δεν πρέπει να ενοχλούμε τον εχθρό, όταν κάνει λάθη…
 • United Media: Ράβουν κοστούμια
  Ράβουν κοστούμια στη United Media και τη BC Partners για την τελετή στην οποία ενδεχομένως να ανακοινώσουν ότι θα ενσωματώσουν πλήρως στο portfolio τους ένα κανάλι του ομίλου Βαρδινογιάννη, αρχικά τον Alpha, αν υπάρξει αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση για την αγορά και του υπολοίπου 50% που διατίθεται σε τιμή ελαφρώς διαφοροποιημένη από το κόστος κτήσης του πρώτου 50% (41%) και γύρω στα 55 εκατ. ευρώ, ώστε να καταστεί αποκλειστικός μέτοχος και να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη-επέκταση.
  Το χρονικό μίας προαναγγελθείσης εξαγοράς!
 • Nova + ΕΡΤ: Εθνική Ελλάδος γεια σου
  Παράλληλα με τη Nova, που θα μεταδώσει όλους τους αγώνες της Εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 23 και η ΕΡΤ εξασφάλισε από την TAF Media, 22 αγώνες μεταξύ των οποίων τις αναμετρήσεις της Εθνικής, τον ημιτελικό και τον τελικό της διοργάνωσης.
  Τρίποντο!
 • Περιεχόμενο: Δίπολο παραγωγής!
  Δύο πόλοι παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων αναδύονται στο τοπίο της αγοράς, με τον έναν να συσπειρώνει τη United Media (Nova) και τα κανάλια του ομίλου Βαρδινογιάννη (Alpha, Star) και το ανταγωνιστικό να ρίχνει «μπετά» με αρχιτέκτονες τους Βαγγέλη Μαρινάκη (Alter Ego Media) και Θοδωρή Κυριακού (ΑΝΤΕΝΝΑ group).
  Στο νέο σχήμα, θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση της ομάδας της Vice Greece που θα παράγει περιεχόμενο για την εταιρεία, ενώ στο «άρμα» της Oscar θε δεθεί το TV Μακεδονία, αλλά και το περιφερειακό One Channel του Διονύση Παναγιωτάκη στον οποίο μεταβίβασε τον τίτλο ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
  Ένας άλλος partner-στόχος είναι το Open του Ιβάν Σαββίδη αλλά και το επενδυτικό τρίδυμο «Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενάκης».
  Παραμονές εκλογών και τα δίπολα ακμάζουν… Αν πάλι θυμηθούμε τη Φυσική ένα omnidirectional δίπολο δίνει κέρδος 2,15db. Αν και στην προκειμένη περίπτωση μάλλον θα έχουν και πολλά… κατευθυντικά στοιχεία! Έτσι, θα εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος!!! Ο νοών νοείτω. Οι υπόλοιποι, ας περάσουν για φροντιστήριο…
 • Πειρατεία: Όταν δεν μπορείς να πιάσεις τον Captain Hook…
  Περί τους 10 πειρατές - πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης, κάλεσε σε πρώτη φάση πρόσφατα ο ανακριτής να καταθέσουν ενόρκως για το αν ενεπλάκησαν σε πράξη πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών και πράγματι, ομολόγησαν ότι αγόρασαν από σπείρα, παράνομο αποκωδικοποιητή.
  Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά μόνο ως μέτρο αποτροπής και εκφοβισμού. Γιατί, αν πιστέψουμε τα νούμερα που ακούγονται για την πειρατεία (500.000 και βάλε), θα θέλαμε δεκάδες χιλιάδες ανακριτές για να πιάσουν όλους τους “πελάτες”. Είναι πιο εύκολο να κλείσεις τους οίκους ανοχής, παρά να… ευνουχίζεις έναν - έναν τους πελάτες… Σωστά;
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Σαγκάη: Η πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο!
  Τον τίτλο της πιο “έξυπνης” πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, αποσπώντας και πάλι τη διάκριση της πιο smart city, παγκοσμίως.
  Στη δεύτερη θέση του “top 5” με τις πιο “έξυπνες” πόλεις βρίσκεται η Νέα Υόρκη, ενώ ακολουθούν το Τορόντο (στην 3η θέση), η Σεούλ (στην 4η), ενώ η κινεζική Shenzhen συμπληρώνει την πεντάδα των κορυφαίων smart cities για το 2023.
  Θυμίζουμε ότι έναν χρόνο νωρίτερα, το αντίστοιχο “top 5”, περιλάμβανε - εκτός από την κατέχουσα τα πρωτεία Σαγκάη - τη Σεούλ (στη 2η θέση), τη Βαρκελώνη (στην 3η), το Πεκίνο (στην 4η) και τη Νέα Υόρκη (στην 5η θέση).
  Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η φετινή αξιολόγηση της εταιρείας Juniper Research, η οποία αναδεικνύει τις κορυφαίες smart cities του κόσμου ανάμεσα στις 50 πιο “έξυπνες” πόλεις, παγκοσμίως, αξιολογώντας μια σειρά από κριτήρια.
  Οι smart cities αξιοποιούν τη δύναμη της συνδεσιμότητας για να μεταμορφώσουν τις αστικές υποδομές, τις μεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, καθιστώντας τις πιο προσιτές και αποτελεσματικές. Είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κάτι που βλέπουμε πλέον και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως θα φτάσουμε σε μια εποχή που όλες οι πόλεις θα είναι smart και δεν θα χρειάζεται να τις ξεχωρίζουμε!
 • Ψηφιακή ατζέντα: Ανάχωμα για την οικονομική ύφεση
  Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν - και - το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι κρατικές δαπάνες για ΙΤ αυξάνονται και το τρέχον έτος, καθώς οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια σίγουρη θωράκιση έναντι της διεθνούς ύφεσης.
  “Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις ψηφιακές επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αναταραχή”, αναφέρει η εταιρεία ερευνών Gartner σε σχετικό της report.
  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι παγκόσμιες κρατικές δαπάνες Πληροφορικής αναμένεται να ανέλθουν φέτος σε $590 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
  Ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδουν οι κρατικοί φορείς στον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι το γεγονός ότι, μέχρι το 2026, πάνω από το 75% των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο θα μετρά τις επιδόσεις του σε θέματα ψηφιοποίησης, έχοντας εισάγει σχετικά εργαλεία αξιολόγησης.
  "Digital transformation is a journey that empowers businesses to leverage technology as a catalyst for economic growth and innovation." - Brian Krzanich, former CEO of Intel
 • Κυβερνοεπιθέσεις: Το υβριδικό μοντέλο εργασίας
  Εξαιρετικά πιεστικά γίνονται τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2023. Ειδικά για τις ΜμΕ, οι ψηφιακές παραβιάσεις εξελίσσονται σε πονοκέφαλο.
  Η πανδημία ανάγκασε τους περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι και τις εταιρείες να εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη μερική ή πλήρη εξ αποστάσεως εργασία, χωρίς να έχουν προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις, που σχετίζονται με την ασφάλεια του συγκεκριμένου μοντέλου εργασίας.
  Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσουν τις στρατηγικές ασφαλείας τους, ώστε αυτές να ταιριάζουν και στον υβριδικό τρόπο εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα σε τομείς, όπως οι πολιτικές απομακρυσμένης πρόσβασης ή οι βελτιώσεις στο cloud και το SaaS”, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.
  «Στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί εκ των υστέρων σκέψη. Eίναι αναπόσπαστο μέρος της οικοδόμησης μιας ανθεκτικής και ασφαλούς ψηφιακής υποδομής». Brad Smith
 • Χρηματοδοτήσεις: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ
  Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη του προγράμματος του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θα είναι βελτιωμένο στους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και των εγκρίσεων τους. Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της Beyond.
  «Η κρατική χρηματοδότηση είναι μια στρατηγική επένδυση στο μέλλον, που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευημερία και βιώσιμη ανάπτυξη». Scott Morrison, Πρωθυπουργός της Αυστραλίας
 • Μουσική: Ένας στους δύο προτιμά το streaming!
  Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, 4 στους 5 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ακούν μουσική καθημερινά.
  Παρά τη σπουδαιότητα της μουσικής στην καθημερινότητα των χρηστών, το 39,7% των ακροατών δεν πληρώνει για μουσική, ενώ το 41,1% πληρώνει λιγότερο από €100 ετησίως για αγορά μουσικής, παρακολούθηση συναυλιών και πληρωμή συνδρομών. Επικρατεί ως μέσο το ραδιόφωνο με 76,7% (κυρίως στο αυτοκίνητο) και ακολουθούν οι υπηρεσίες streaming με 54,7% των ακροατών (υπάρχει προφανώς επικάλυψη).
  Στις επιχειρήσεις, το 62,2% πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα για χρήση μουσικής, με την πλειονότητα των επαγγελματιών να δηλώνει πως δίνει λιγότερα από 500€ ετησίως.
  Το οικοσύστημα της μουσικής συνεισφέρει στο εγχώριο ΑΕΠ περισσότερα από €200 εκατ. σε ετήσια βάση, στηρίζοντας περίπου 5,4 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  Ο περιορισμός της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης μουσικής, που συνεπάγεται τη βελτίωση της δραστηριότητας του οικοσυστήματος, μπορεί να αυξήσει - υπό προϋποθέσεις - την οικονομική επίδραση σε €300 εκατ. στο ΑΕΠ και σε 7,9 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  Είναι σαφές πως το streaming έχει αλλάξει τη μουσική βιομηχανία - η οποία κατάφερε να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Θυμάστε την παλιά κακή εποχή που αν κατέβαζες ένα μουσικό κομμάτι από το Napster ήσουν περίπου… εγκληματίας;Τελικά, δεν ήταν τόσο το θέμα να «κλέψεις» τη μουσική, αλλά να έχεις εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτήν.
 • ΕΒΕΑ: O ψηφιακός μετασχηματισμός αδήριτη ανάγκη!
  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης με θέμα «Business Transformation Stories» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.
  Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη της εκδήλωσης δήλωσε: «Η λέξη «μετασχηματισμός» πρωταγωνιστεί σήμερα στην ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου. Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις λειτουργούν».
  Η κα Εφραίμογλου, πάντα στην πρώτη γραμμή των αλλαγών. Ας μην ξεχνάμε και τη θητεία της στον τεχνολογικό τομέα, που τη βοηθάει να αντιληφθεί το ρόλο του ΕΒΕΑ στον μετασχηματισμό που συντελείται.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Foxconn: Αυτές είναι επενδύσεις!
  Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Apple, η Foxconn, θα αρχίσει να κατασκευάζει iPhone στην Ινδία από τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Το έργο θα δημιουργήσει περίπου 50.000 θέσεις εργασίας.
  Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Καρνατάκα δήλωσε ότι το έργο αποτιμάται σε 1,59 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Reuters, η Foxconn έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή 20 εκατομμυρίων iPhone ετησίως στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.
  "Made in India signifies innovation, quality, and the potential to transform industries globally.", Narendra Modi, Prime Minister of India.
 • Apple: Ρωσικοί ισχυρισμοί για παρακολουθήσεις
  Η Apple, με ανακοίνωση της, διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ότι συνεργάστηκε με Αμερικανούς κατασκόπους για την παρακολούθηση Ρώσων χρηστών iPhone. Σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι «ποτέ δεν συνεργαστήκαμε με καμία κυβέρνηση, για να εισάγει μια κερκόπορτα σε οποιοδήποτε προϊόν Apple και ποτέ δεν θα το κάνουμε».
  Και εμείς που νομίζαμε ότι αυτές τις μ@λ@κίες τις έλεγαν μόνο οι Αμερικανοί…
GY-1537-600X80-1
 • Twitter 1: Το Twitter θα υποβληθεί σε «stress test» από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας αυτόν τον μήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το τεστ είναι εθελοντικό και δεν έχει συνέπειες ή χρηματικές ποινές, αλλά θα δώσει στην εταιρεία μια ιδέα για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
 • Twitter 2: Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, Jean-Noël Barrot, απείλησε με αποκλεισμό της πρόσβασης του Twitter εντός των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ. Σε σχόλια που έκανε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, ο υπουργός δήλωσε ότι η λειτουργία της αμερικανικής εταιρείας εντός της ΕΕ θα απαγορευτεί, εάν αρνηθεί να ακολουθήσει την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου.
 • OpenAI: Ανοίγει γραφεία στην Ευρώπη
  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του ChatGPT, περιόδευσε στην Ευρώπη, κάνοντας στάσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζητούσε για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αναζητούσε τοποθεσίες για ένα ευρωπαϊκό γραφείο της OpenAI.
  Μετά το Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε και στην Ευρώπη. Το αντικείμενο είναι προφανώς η ρύθμιση στη λογική “σας δίνουμε εθελοντικά κάτι. για να μη μας τα πάρετε όλα”. Σωστός ο παίκτης!
 • Θεσσαλονίκη: Την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες και συγχρόνως την περαιτέρω θωράκιση των πληροφοριακών συστημάτων του επιτυγχάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από πρωτόκολλο συνεργασίας που συνάφθηκε με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
600x80 LTBC digital banner
 • Shopflix: Ένας χρόνος επιτυχίας και…αλλάζει πίστα!
  Τό Shopflix το γνωρίζετε καλά. Εδώ και ένα χρόνο κυριαρχεί στις οθόνες με πάρα πολύ διαφήμιση, αλλά και με πολλή προσπάθεια, η οποία έχει φέρει αντιστοίχως και πολύ καλά αποτελέσματα και παραγγελίες. Όπως έχει πει και κάποιος η λέξη επιτυχία είναι μπροστά από την εργασία μόνο στο λεξικό! Ε λοιπόν οι άνθρωποι δούλεψαν πολύ, ξενύχτησαν, ξεπέρασαν δυσκολίες, εμπόδια, τρικλοποδιές, μπανανόφλουδες -που κάποιοι φρόντισαν “έντεχνα” να ρίξουν στο δρόμο τους και βεβαίως και κάποιες “παιδικές αρρώστιες” και σήμερα, είναι βέβαιο, ότι ο Καλογεράκης και το team του, νιώθουν δικαιωμένοι που πέρασαν χωρίς απώλειες το ναρκοπέδιο της πρώτης χρονιάς. Όχι βέβαια ότι τώρα θα κάααααθονται. Απλά, ξέρουν πλέον πολύ καλά τους φίλους, τους εχθρούς και τις κακοτοπιές. Η εταιρεία έχει μεγαλώσει ήδη -3.800.000 προϊόντα είναι αυτά- και ανακοίνωσε εδώ και λίγο καιρό τις εφαρμογές mobile, όπου άμεσα έχει στόχο εξαψήφιο αριθμό downloads. Τέλος, βγάζει και την νέα customize πλατφόρμα που θα στείλει τις επιδόσεις στο Θεό.
  Καλογεράκης είναι, κάτι ξέρει από Θεούς και βέβαια από…. δαίμονες! Άλλωστε, αν δεν αντιμετωπίσεις τους δαίμονες, πως θα δεις το Θεό;
 • Shopflix: Πρωτιά και στο περιβάλλον με αυστηρές διαδικασίες
  Οι επιδόσεις μιας εταιρείας σήμερα δεν σταματούν στους πελάτες, τις παραγγελίες, στη ρευστότητα, στη συνέπεια της παράδοσης, στην ποικιλία τρόπων πληρωμής και στις πολλές δόσεις. Όλα αυτά τα έχει το shopflix, κάποια μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Ωστόσο, έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία και το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει η κάθε εταιρεία, αφού οι μελέτες έχουν δείξει, ότι -εκτός από την τήρηση του κώδικα της εταιρείας- το καταναλωτικό προτιμά να αγοράζει από εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον.
  Τώρα βέβαια, όλοι λένε ότι είναι περιβαντολογικά ευαίσθητοι. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να καταγράφεις πιστοποιημένα την κάθε λεπτομέρεια της ενεργειακής επιβάρυνσης -με εξειδικευμένο συνεργάτη- η απόσταση είναι τεράστια. Τι καταγράφεται; Τα πάντα, από τη στιγμή που το προϊόν δημιουργείται στο εργοστάσιο, ανάλογα με το εργοστάσιο, τη χώρα παραγωγής και τις διαδικασίες που εφαρμόζει, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στον πελάτη το δέμα με την παραγγελία του. Δεν ξέρω αν μπορείτε να αντιληφθείτε το ταξίδι και τα στάδια, αλλά επιφυλασσόμεθα να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό άρθρο γι αυτό, δεδομένο ότι, οφείλω να ομολογήσω, ότι εμείς εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα.
  Όταν λοιπόν αγοράζει κάποιος από το Shopflix, μπορεί να είναι βέβαιος ότι αγοράζει υπεύθυνα. Κρατήστε αυτό και θα επανέλθουμε σύντομα!
 • Convert Group: Τωρα και στα Consumer Electronics!
  Η Convert Group, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των Data & Analytics στο ηλεκτρονικό και πλέον omni-channel εμπόριο, εισέρχεται δυναμικά στους κλάδους της Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Οικιακών Συσκευών. Η Convert Group με την καινοτόμο πλατφόρμα της eRetail Suite, προσφέρει σε προμηθευτές των κατηγοριών Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Οικιακών Συσκευών real-time πρόσβαση σε δεδομένα λιανικών πωλήσεων, δεδομένα καλαθιού, πλοήγησης καταναλωτών και απόδοσης σε τζίρο ενεργειών marketing στους συνεργαζόμενους omni-channel εμπόρους.
  Η δραστηριοποίηση της Convert Group σε αυτούς τους νέους κλάδους με ετήσιο παγκόσμιο €1.5τρις στη διεθνή αγορά, σηματοδοτεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την εταιρεία που ήδη έχει δραστηριότητα σε 21 χώρες.
  Αν κρίνουμε από τα στοιχεία που βλέπουμε να δημοσιεύουν σε άλλες αγορές μόνο καλό μπορεί να είναι το γεγονός ότι θα ασχοληθούν και με consumer electronics. Θα έχει μία πολύ καλή πυξίδα η αγορά. Welcome on board Παναγιώτη!
 • Convert Group: Νέα χρηματοδότηση, 2 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε από Έλληνες επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) η Convert Group, η οποία επικεντρώνεται στην επέκταση της νέας της πλατφόρμας eRetail Audit Marketplace. Από την ίδρυσή της, έχει αντλήσει συνολικά 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι χρηματοδοτήθηκε με 2,5 εκατ. ευρώ.
 • Apple: Όταν το μαγαζί είναι γωνία…
  Η Apple αναφέρει ότι το οικοσύστημά του App Store «παρήγαγε» 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις και πωλήσεις το 2022, εκ των οποίων το 90% ήταν χωρίς προμήθεια.
  Αυτό το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια αναλύεται σε 910 δισεκατομμύρια από την πώληση φυσικών αγαθών και υπηρεσιών, 109 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις εντός εφαρμογών και 104 δισεκατομμύρια δολάρια για ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες.
  Οι συγκεκριμένοι αριθμοί αποτελούν μια σημαντική αύξηση από τα στοιχεία του 2019, όταν η εταιρεία δήλωσε ότι το App Store είχε συνεισφέρει σε εμπόριο 519 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με «μόλις» 61 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες.
  "I tried to save money, but then Apple released a new product. Now my savings account is iBroke."
 • efood: Βελτιωμένες επιδόσεις και μέρισμα 22 εκ. στους Γερμανούς
  Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις εμφάνισε για άλλη μια χρονιά η Online Delivery, η γνωστή efood. Η συνολική αύξηση των παραγγελιών αλλά και η αυξημένη χρήση από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των υπηρεσιών προβολής στην πλατφόρμα της efood έφεραν τζίρο 135, 6 εκατ. ευρώ σχεδόν κατά 20% αυξημένο σε σχέση με το 2021, σημαντική αύξηση των κερδών EBITDA στα 36,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ και στα κέρδη προ φόρων, που διαμορφώθηκαν στα 31,9 εκατ. ευρώ από 23,2 εκατ. ευρώ το 2021.
  To “πακέτο” που θα παραδοθεί στη Delivery Hero ως μέρισμα θα είναι 22 εκατ. ευρώ. Αυτό κι αν είναι delivery. Wunderbar που θα έλεγαν και οι Γερμανοί επενδυτές!
 • Wolt: Τώρα και στη Μύκονο!
  Η Wolt, η ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί στη χώρα μας από το 2019, συνεχίζει δυναμικά το πλάνο της γεωγραφικής της επέκτασης, με την προσθήκη οκτώ νέων πόλεων στο δίκτυό της, από τα τέλη Μαΐου, μέχρι και τον Ιούνιο. Έχοντας ήδη ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας της στο Ρέθυμνο, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες το προηγούμενο διάστημα, η Wolt προχωρά στην επέκτασή της σε ακόμα περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα. Σειρά έχει η Μύκονος όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους μέσα από την πλατφόρμα της Wolt από σήμερα, 1η Ιουνίου, επιλέγοντας ανάμεσα σε πάνω από 50 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών που είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή.
  Δε λέω, πολιτισμός. Αν και με 5 ευρώ που έχει φτάσει το σουβλάκι στη Μύκονο, θα έπρεπε να στο ταΐζουν κιόλας!
 • eBay: Best… συμφωνία με Best Price!
  Οι συνεργάτες του BestPrice.gr απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη με την ένταξή τους στο eBay, όπως δωρεάν συνδρομή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξατομικευμένη συμβουλευτική από την εξειδικευμένη ομάδα του eBay και εκπαίδευση σε βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία με στόχο την αύξηση των πωλήσεων του καταστήματος. Επιπλέον, μπορούν να επωφεληθούν έκπτωση έως και 80% σε διαφημιστικές θέσεις προώθησης προϊόντων.
  Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον έχει δημιουργηθεί μηχανισμός οργανικής διασύνδεσης των δυο λογαριασμών που διαθέτει ένα e–shop στο BestPrice.gr και στο eBay.
  Την ώρα που κάποιοι άλλοι δυναμιτίζουν τη σχέση τους με τα συνεργαζόμενα καταστήματα στη Best Price ισχυροποιούν τους δεσμούς και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες σε αυτά. Ποιος άραγε πιστεύετε ότι ήρθε για να μείνει; Ποιος νομίζετε ότι είναι τελικά ο… best partner;
 • Box Now: Shop it & Ship it με μόνο 1€!
  Το BOX NOW έφτασε τις 50.000 θυρίδες και γιορτάζει, κάνοντας προσφορά το κόστος μεταφοράς έως 1€ στα 800+ e-shops που συνεργάζονται. Επίσης, μόλις 1€ κοστίζει και η αποστολή μικρού δέματος από ιδιώτη σε ιδιώτη, σε όλη την Ελλάδα, 24/7, όπου και όταν τους εξυπηρετεί σε μία από τις 50.000 θυρίδες πανελλαδικά.
  Η διάρκεια της προσφοράς ”Shop it” από 800+ eshops, και “Ship it “ σε 1.500 Lockers, θα είναι για όλο τον Ιούνιο. Επιπλέον, χίλιοι, τυχεροί θα κερδίσουν από μια δωροκάρτα έως και 30% για αγορές από συνεργαζόμενα e-shops μαζί με το δέμα τους.
  Με μακρά θητεία στην κινητή ο Δημήτρης Ανδριώτης εφαρμόζει μεθόδους προώθησης out of the box και ταράζει τα νερά!
 • Ελλάδα: Δύο στους τρεις κάνουν ηλεκτρονικές αγορές!
  Οπαδοί των ηλεκτρονικών αγορών γίνονται, προϊόντος του χρόνου, όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές. Πλέον, περισσότεροι από 2 στους 3 (71%) Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο 6μηνο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (σ.σ. το 1ο τρίμηνο του 2022), όταν το 68% των Ελλήνων έκανε online τις αγορές του.
  Μάλιστα το e-commerce αφορά, σταδιακά, όλο και περισσότερο και τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, τάση που καταγράφηκε κυρίως στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες και δη στην ομάδα των 65+, το ποσοστό διείσδυσης των ηλεκτρονικών αγορών φτάνει στο 39%, έχοντας αυξηθεί κατά 24% μέσα σε έναν χρόνο.
  Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Focus Bari, το ποσοστό των Ελλήνων, ηλικίας 55-64 ετών, που αγοράζουν από το Διαδίκτυο φτάνει πλέον στο 59%, αυξημένο κατά 8% μεταξύ 1ου τριμήνου 2023 και 1ου τριμήνου 2023, ενώ στις ηλικίες 45 έως 54 ετών η διείσδυση του e-commerce είναι 76%, έχοντας αυξηθεί κατά 9%.
  "E-commerce has transformed consumer behavior, giving rise to a new era of personalized and convenient shopping experiences." Brian Chesky
 • TikTok: Το TikTok επανεξετάζει την παγκόσμια διάθεση των στοιχείων shopping του. Το TikTok Shop επιτρέπει πλέον σε influencers και διαφημιζόμενους να εμφανίζουν προϊόντα προς πώληση σε clips ή livestreams. Το τμήμα αλλάζει την τοποθεσία των ομάδων ανάπτυξής για να τις φέρει πιο κοντά στις αγορές-στόχους.
 • Amazon: Η Amazon είναι πεπεισμένη για την προστιθέμενη αξία του ψηφιακού ευρώ, το οποίο σκοπεύει να εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο για την εφαρμογή της στις πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου.
 • ΙΑΒ Hellas: Ο ΙΑΒ Hellas πιστεύει ότι η μέτρηση της επισκεψιμότητας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας δομημένης αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή μετρήσεων του ΙΑΒ Hellas έχοντας εργαστεί ενάμιση χρόνο για το έργο και εφόσον δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί με βάση τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί ως τεχνικά αναγκαίες, προχωρά σε νέα πρωτοβουλία με στόχο την επικαιροποίηση και επανεκκίνηση του έργου.
 • EY: Η EY παρουσίασε τη νέα λύση “Retail Intelligence” η οποία βασίζεται στο Microsoft Cloud και στο Cloud for Retail, φέρνοντας στους καταναλωτές μία ολοκληρωμένη και απλοποιημένη εμπειρία αγορών. Με τις ηλεκτρονικές αγορές να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, οι έμποροι λιανικής βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Η λύση EY Retail Intelligence βοηθά τις επιχειρήσεις λιανικής να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις διάφορες ευκαιρίες που προσφέρει το σύγχρονο περιβάλλον λιανικής.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Twitter: Έχασε τα 2/3 της αξίας του
  Η αξία του Twitter έχει μειωθεί κατά σχεδόν δύο τρίτα από τότε που ο Elon Musk απέκτησε την εταιρεία τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με έναν από τους εναπομείναντες εξωτερικούς επενδυτές της εταιρείας.
  Η Fidelity, ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που κατέχει μερίδιο στο Twitter αξίας περίπου 20 εκατ. δολαρίων μετά την απόκτηση της επιχείρησης από τον Musk έναντι 44 δισ. δολαρίων, ανέφερε ότι το μερίδιό της αξίζει τώρα κάτω από 6,6 εκατ. δολάρια. Αυτό αποτιμά τη συνολική αξία της εταιρείας, η οποία πλέον ονομάζεται X Holdings Corp, σε μόλις 14,75 δισ. δολάρια.
  Όταν πέφτουν οι Muskες…
 • Theranos: Η ιδρύτρια της Theranos, Elizabeth Holmes, παρουσιάστηκε στην ομοσπονδιακή φυλακή όπου θα εκτίσει ποινή 11 ετών. Η Holmes, η οποία είναι 39 ετών, καταδικάστηκε στις αρχές του περασμένου έτους για τέσσερις κατηγορίες απάτης, που συνδέονται με την αποτυχημένη startup της, η οποία πραγματοποιούσε εξετάσεις αίματος.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Ειδικοί ΤΠΕ: Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό!
  Το 2022, 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονταν ως ειδικοί στις ΤΠΕ, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο των ειδικών στην πληροφορική αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας άνοδο 1,4 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012.
  Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μερίδιο των ειδικών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας ως προς το σύνολο των απασχολουμένων, ήταν υψηλότερο στη Σουηδία (8,6%), το Λουξεμβούργο (7,7%) και τη Φινλανδία (7,6%).
  Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (2,5%), στη Ρουμανία (2,8%) και στην Πολωνία (3,6%). Από το 2012 έως το 2022, ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ αυξήθηκε κατά 57,8%, που είναι σχεδόν 6,6 φορές ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης (+8,8%).
  Το μερίδιο των γυναικών που εργάζονται ως ειδικοί στις ΤΠΕ παρουσίασε οριακή μείωση το 2022 σε σύγκριση με το 2021 (18,9% έναντι 19,1%), βάζοντας τέλος στην ανοδική τάση που παρατηρήθηκε από το 2014. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών στην πληροφορική παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (28,9%), τη Ρουμανία (25,2%) και την Εσθονία (24,5%), ενώ τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στην Τσεχία (10,9%) και την Ουγγαρία (13,6%).
 • Data Ally: O Αθανάσιος Βαβάτσικος ανέλαβε καθήκοντα Country Manager Greece στην εταιρεία Data Ally.
 • «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρωτοπορούν στη χρήση τεχνολογιών αιχμής, στην ανάπτυξη καινοτόμων, επαναστατικών προϊόντων και λύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες, ακόμα και ισχυροί καθιερωμένοι κολοσσοί, επενδύουν σε συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα είναι μια από τις κυριότερες πηγές καινοτομίας για τις εταιρείες, ως το 2025.»
  Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος, ΕΒΕΑ
 • «Επειδή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλά και σύνθετα, εκτιμώ ότι μετά από 13 χρόνια συνεχόμενων κρίσεων θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να εκπονήσουν ένα αναπτυξιακό πλάνο μακρόχρονης προοπτικής που να συνδυαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μόνο έτσι υπάρχει η ελπίδα να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να κλείσουν, να εφαρμοστεί επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε να προσελκύσουμε ως χώρα νέες επενδύσεις αλλά και για να στηριχθεί η απασχόληση, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία.»
  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
 • «Επενδύουμε σε υποδομές, με τις οποίες θα παρέχουμε άμεση πρόσβαση στο εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο του NetIX, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργάτες μας να συνδέονται απευθείας σε πάνω από 200 τοποθεσίες παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 Internet Exchanges, όπως το DE-CIX, το AMS-IX, το LINX, αλλά και το τοπικό μας GR-IX. Ταυτόχρονα αποκτούν άμεση συνδεσιμότητα σε μεγάλους παρόχους cloud, όπως Azure, AWS, Google Cloud, αλλά και σε Over-The-Top (OTT) παρόχους περιεχομένου, όπως το Facebook, το Instagram και η Apple.»
  Γιώργος Νώλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Lancom (για τη συνεργασία με NetiX)

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ο κόσμος των foldables αναμφίβολα ενδιαφέρει όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες επενδύουν στο εν λόγω form factor προτείνοντας λύσεις που σίγουρα αρέσουν στους premium χρήστες.
Πρόσφατα στο παιχνίδι των foldables μπήκε και η Google, ανακοινώνοντας το Pixel Fold.
Ωστόσο, εδώ και καιρό υπήρχαν leaks που τόνιζαν ότι το Fold δεν ήταν το μοναδικό που ετοίμαζε το R&D τμήμα της Google.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό και από τους ίδιους τους υπευθύνους της Google, πέραν του Fold μια ακόμη ομάδα ετοίμαζε και ένα δεύτερο foldable, το οποίο όμως αποφασίστηκε τελικά να μην δει ποτέ το φως της ημέρας.
Τα στελέχη της Google (όπως αποκάλυψαν σε ένα πρόσφατο podcast) αποφάσισαν να ακυρώσουν την ανάπτυξη του εν λόγω project, καθώς έκριναν ότι δεν ήταν αρκετά καλό και έτσι δεν τα κατάφερε ποτέ να φτάσει στην αγορά. Σύμφωνα με την πολιτική της Google, μια συσκευή δεν μπορεί να βγει στην αγορά εάν δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε κάποιο συγκεκριμένο status που να μπορεί ουσιαστικά να βγει στην αγορά. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη φύση και το είδος του εν λόγω foldable, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι όλο και κάτι θα μας ετοιμάσουν οι leakers τις ημέρες που ακολουθούν.
cl8-sept-2019-600x80
H Motorola παίζει πολύ δυνατά στην ειδική κατηγορία των foldables και αυτό είναι κάτι που μπορεί κάνει να το συμπεράνει εύκολα από την ανακοίνωση των Razr 40 και Razr 40 Ultra.
Ακολουθώντας ένα clamshell form factor, η Motorola επιθυμεί ουσιαστικά να δημιουργήσει τα πρώτα αναδιπλούμενα που θα μπορέσουν (επιτέλους) να περάσουν στο ευρύ κοινό.
Οι δύο συσκευές που ανακοινώθηκαν για την αγορά των Η.Π.Α., αναμένεται να ακολουθήσουν το πετυχημένο μοντέλο του Galaxy Z Flip, με τη βασική διαφορά ότι η Motorola φαίνεται να εστιάζει περισσότερο σε ένα ακόμη πιο μεγάλο εξωτερικό display.
Το Razr 40 Ultra ξεχωρίζει για εντυπωσιακό εξωτερικό cover display των 3.6 ιντσών, το οποίο ένα αντιθέσει με τον ανταγωνισμό μπορεί να τρέξει full applications!
Επιπλέον, το εν λόγω Panel διαθέτει refresh rate στα 144Hz και πιάνει peak brightness στα 1.100 nits, ενώ μάλιστα υποστηρίζει και HDR10+.
Συγκρίνοντας το με τα περισσότερα clamshell foldables που κυκλοφορούν στην αγορά καθίσταται σαφές ότι το εξωτερικό display του 40 Ultra είναι έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Σε ότι έχει να κάνει με το εσωτερικό display, αυτό διαθέτει διαγώνιο στις 6.9 ίντσες με pOLED panel, 165Hz refresh rate, peak φωτεινότητα στα 1.400 nits, και ανάλυση στα 2600 x 1080 pixels.
Και οι δύο συσκευές αναμένονται στην Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου, με το Razr 40 Ultra να στοιχίζει κοντά στα 1.200 ευρώ και το μικρότερο αδελφάκι του: Razr 40 να διαθέτει τιμή πώλησης στα 800 ευρώ.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το επόμενο iPhone όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί παρά να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, με τους tech gurus να σχολιάζουν συνεχώς την Pro Max έκδοση του iPhone 15.
Το τελευταίο διάστημα πολλές είναι οι φήμες που αφορούν στην κάμερα και στο display του «next-big thing» της Apple, με αρκετούς insiders μάλιστα να συγκλίνουν στο γεγονός ότι ενδέχεται να χρησιμοποιεί τον ολοκαίνουργιο αισθητήρα Sony IMX903 (1’’ sensor).
Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες φήμες αναφέρουν ότι ενδέχεται το νέο μοντέλο να βασιστεί στον ίδιο αισθητήρα της Sony (ΙΜΧ803 με ανάλυση 48MP) που χρησιμοποιήθηκε στο iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max.
Σαν να μην έφτανε το παραπάνω… «δυσάρεστο», άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρχει κάποιο νέο OLED M12 panel, με την Apple ουσιαστικά να μην επιλέγει κάποιο νέο component.
Ωστόσο, ακόμη κι εάν επαληθευτούν τα παραπάνω, όλα τα leaks συγκλίνουν στο γεγονός ότι το iPhone 15 Pro Max θα έχει ως «κληρονομιά» μια periscope camera, η οποία λέγεται ότι θα είναι αποκλειστική στο Pro Max (κι όχι στο απλό Pro), προσφέροντας μεγέθυνση που αγγίζει το 6x.
Εκτός από τα παραπάνω περιμένουμε το iPhone 15 να διαθέτει στην καρδιά του το A17 Bionic chipset της Apple (fabrication process στα 3nm), καθώς επίσης και 8GB LPDDR5 RAM.
Φυσικά απέχουμε περίπου 4 με 5 μήνες από την επίσημη ανακοίνωση του επόμενου iPhone, οπότε καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
facebook twitter youtube instagram linkedin