Η Vodafone σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον δορυφορικό αστερισμό που ετοιμάζει η Amazon -και που φέρει την ονομασία Project Kuiper- ώστε να επεκτείνει την εμβέλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 4G και 5G στην Ευρώπη και την Αφρική.

Η βρετανική εταιρεία ανέφερε ότι οι δορυφόροι υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης του Project Kuiper θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, με τα βασικά της δίκτυα, εξαλείφοντας την ανάγκη για ασύρματες συνδέσεις που βασίζονται σε οπτικές ίνες κτλ.

Η Amazon ετοιμάζεται να δοκιμάσει δύο πρωτότυπους δορυφόρους τους επόμενους μήνες, πριν προχωρήσει σε παραγωγή το 2024 για το δίκτυό της, το οποίο θα ανταγωνιστεί το Starlink του Elon Musk, το OneWeb και άλλα.

Η Vodafone και η Amazon δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να αναπτύξουν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας του Project Kuiper σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται καθόλου και για να προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, όπως εφεδρικές συνδέσεις.

Ο Dave Limp, ανώτερος αντιπρόεδρος της Amazon για συσκευές και υπηρεσίες, υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τους πελάτες και των δύο εταιρειών «να αποκομίσουν τη μεγαλύτερη αξία από τη διευρυμένη συνδεσιμότητα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ευρυζωνική σύνδεση σε κατοικίες, η γεωργία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vodafone, Margherita Della Valle, δήλωσε ότι η συνεργασία θα συμπληρώσει την υπάρχουσα εργασία της βρετανικής εταιρείας με την AST SpaceMobile, για την ανάπτυξη ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα που θα συνδέεται απευθείας με κινητά τηλέφωνα, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Άλλωστε, η συζήτηση για την αδειοδότηση του ενός από τους τους έξι δορυφορικούς σταθμούς που θα συνδέσουν το σύστημα δορυφόρων Kuiper της Amazon με τη Γη, στην Ελλάδα, μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της αμερικάνικης εταιρείας έχει ξεκινήσει, χωρίς, να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Η Amazon ζήτησε από την ΕΕΤΤ να λάβει άδεια χρήσης συχνοτήτων, αναγκαίων για τη σύνδεση του δορυφορικού σταθμού με τους δορυφόρους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της διαδικασίας, χρειάζεται προηγουμένως να λάβει την άδεια για τους μικροδορυφόρους από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Σημειώνεται ότι για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα η αμερικάνικη εταιρεία έχει συστήσει από πέρσι τον Αύγουστο την εταιρεία Amazon Kuiper Greece με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 230 χιλ. Ευρώ. Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη δημιουργία του δορυφορικού σταθμού στη χώρα μας έχει προβεί στην εξαγορά της κατάλληλης έκτασης.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.