Στο στόχαστρο της ECTA οι επερχόμενοι κανόνες για την ανάπτυξη υποδομών

0

Οι προτάσεις που φέρονται να έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών υποδομών, απειλούν να αναιρέσουν τον ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε στην αγορά των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία 25 χρόνια, όπως τονίζει η European Competitive Telecommunications Association (ECTA).

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της, η ECTA αποτελεί την «πανευρωπαϊκή εμπορική ένωση υπέρ του ανταγωνισμού, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από 100 κορυφαίους παρόχους τηλεπικοινωνιών και ψηφιακών λύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ως μέλη της εμφανίζονταν τόσο η Wind όσο και η Forthnet (πριν την συγχώνευση των δύο εταιρειών).

Η Ένωση αναφέρει ότι είδε ένα προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρυθμιστική προώθηση της συνδεσιμότητας Gigabit, το οποίο διέρρευσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ECTA, το σχέδιο θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να άρουν ή να απαλλάξουν τις υποχρεώσεις ελέγχου των τιμών χονδρικής για τους κατεστημένους παρόχους. Θα εμπόδιζε, επίσης, τις ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν πρόσθετες υποχρεώσεις υπέρ των εθελοντικών δεσμεύσεων. Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι κανόνες θα απαιτήσουν τεχνητή αύξηση των τιμών χονδρικής για πρόσβαση σε δίκτυα παλαιού τύπου.

«Συνολικά, η πρόθεση του κειμένου φαίνεται να περιστρέφεται εξ ολοκλήρου γύρω από την αύξηση της κερδοφορίας των πρώην μονοπωλιακών τηλεπικοινωνιακών παρόχων στα κράτη μέλη της ΕΕ, αντιστρέφοντας 25 χρόνια επιτυχημένης απελευθέρωσης και προώθησης του ανταγωνισμού».

«Οι επιζήμιες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, στην επίτευξη της εσωτερικής αγοράς και στα συμφέροντα των πολιτών είναι αναπόφευκτες, όπως και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα ανταγωνισμού των εναλλακτικών παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των δικών τους δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας».

Η ECTA κατήγγειλε την Κομισιόν ότι δεν υπέβαλε τις προτάσεις της σε δημόσια διαβούλευση και ότι προσπάθησε να ακυρώσει τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (EECC). Την κάλεσε να επεξεργαστεί εκ νέου τις προτάσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη οι θετικές επιπτώσεις που έχουν τα «εναλλακτικά δίκτυα» στις επενδύσεις και στα συμφέροντα των πολιτών. Ζήτησε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει εκτίμηση επιπτώσεων και να διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση.

Πριν από μερικές ημέρες, δημοσίευμα του Euractiv ισχυρίστηκε ότι διέρρευσε ένα προσχέδιο του επερχόμενου νόμου για τις υποδομές Gigabit. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, η νομοθεσία προτείνει διάφορα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους ανάπτυξης δικτύων. Το Reuters ανέφερε χωριστά ότι οι νέες προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στις 10 Φεβρουαρίου.

Share.

Comments are closed.