Αυξημένες οι πωλήσεις smartphones και το 2014

0

Συνεχίστηκε και φέτος η ανοδική πορεία στις πωλήσεις των έξυπνων κινητών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία – εκτιμήσεις που συνέλεξε το infocom.gr από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, φέτος εκτιμάται ότι πουλήθηκαν περί το 1,5 εκατ. smartphones.

Smartphones

Παράλληλα, τη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας στη χώρα μας εκτιμάται από 50% έως 60%, ανάλογα του τι μετράται.

Ειδικότερα, βάσει των εκτιμήσεων στελεχών της κινητής τηλεφωνίας φέτος η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας εκτιμάται ότι θα κλείσει περίπου στο 50% εφόσον σε αυτήν υπολογίσουμε τους χρήστες που συνδέθηκαν στο διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αν στην κινητή ευρυζωνικότητα προσθέσουμε και στους χρήστες που συνδέονται στο διαδίκτυο με τα κινητά τους μέσω WiFi (όπως πράττει στις έρευνές της η Ελληνική Στατιστική Αρχή – ΕΛΣΤΑΤ) τότε η διείσδυση ξεπερνά το 60% (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν στο 58,4%). Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας υστερεί ως προς το μέσο ευρωπαϊκό όρο που εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του 70%.

Σχετικά με τις πωλήσεις των smartphones που συνδέονται ευθέως με τη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας: Το μερίδιο των smartphones στις συνολικές πωλήσεις κινητών συσκευών εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω το 2014, κατά 5 με 7 μονάδες σε σύγκριση με το 2013, προσεγγίζει δηλαδή το 60 με 62% επί του συνόλου των πωλήσεων. Από τον Ιανουάριο του 2014 ως τον Σεπτέμβριο είχαν πουληθεί στην Ελλάδα περίπου 1,2 εκατ. smartphones, αυξημένα κατά 100.000 τεμάχια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Δεδομένου ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς είναι αρκετά δυνατό σε πωλήσεις λόγω εορταστικών προσφορών και αγορών, αναμένεται οι συνολικές πωλήσεις των έξυπνων κινητών φέτος να ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. συσκευές, έναντι 1,350 εκατ. πέρσι. Πωλούνται κυρίως οι οικονομικές συσκευές καθώς το 70% των smartphones που αγοράζονται κοστίζει λιγότερο από 200 ευρώ και μόλις το 7% των πωληθέντων συσκευών ανήκει στην υψηλότερη κατηγορία τιμής, πάνω από 500 ευρώ.

Βάσει στοιχείων που ανακοινώνει επίσημα η Vodafone η διείσδυση smartphones στη συνδρομητική της βάση στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στο 27% και το ποσοστό αυτών των συνδρομητών με πρόγραμμα δεδομένων ήταν 55%.

Μια γενική εκτίμηση είναι πως το ποσοστό των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που έχει smartphone στην ελληνική αγορά στο τέλος του 2014 είναι περίπου το 40% του συνόλου και από αυτούς περίπου οι μισοί κάνουν χρήση προγραμμάτων δεδομένων.

Στις υπηρεσίες δεδομένων στην κινητή κυριαρχεί η χρήση μέσω των smartphone αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μόλις ένα 10% των συνδρομητών διαθέτουν data cards και κάνουν χρήση της ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας π.χ. από τον φορητό υπολογιστή τους. Το υπόλοιπο συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω του κινητού.

Σημαντική είναι η αύξηση των δεδομένων που διακινήθηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν συμβαδίζει με την αύξηση της διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας και αυτό εξηγείται αν αναλογιστούμε τη διάρθρωση των πακέτων υπηρεσιών που πωλούν οι εταιρείες, περισσότερα εκ των οποίων περιλαμβάνουν δεδομένα. Υπάρχουν χρήστες που έχουν δεδομένα στο πακέτο τους αλλά δεν τα χρησιμοποιούν.

Δύσκολο είναι στο μεταξύ να υπολογιστεί ακριβώς το ποσοστό των εσόδων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που προέρχεται από τη μεταφορά δεδομένων και αυτό γιατί οι περισσότεροι χρήστες data δεν τα πληρώνουν ξεχωριστά αφού έχουν πακέτα υπηρεσιών που ενσωματώνουν τα data στο συνολικό πάγιο. Μια εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αποτελούν περίπου το 20% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες των εταιρειών, ωστόσο, από ορισμένους αυτή εκτίμηση θεωρείται υπερβολική. Να σημειωθεί επίσης ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2013.

Ακόμη, σύμφωνα με την Cosmote η αύξηση φέτος στην κίνηση δεδομένων ήταν περίπου 50%. Σε απόλυτα νούμερα μέσω του δικτύου της η κίνηση του 2014 υπολογίζεται να είναι 11.900 Terabytes (TB) έναντι 7.951 Terabytes που ήταν το 2013. Όπως επίσης ανακοίνωσε με αφορμή τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2014, η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων μέσω κινητού συνεχίστηκε σημειώνοντας αύξηση 86% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2013.

Βάσει στοιχείων της Vodafone στο τέλος Σεπτεμβρίου η αύξηση της κίνησης δεδομένων στους ενεργούς χρήστες data ξεπερνά το 95% σε σχέση με τον Οκτώβρη 2013.

Στο δίκτυο της Wind η αύξηση της χρήσης δεδομένων προσεγγίζει το 80% σε ετήσια βάση ανά πελάτη (στοιχεία τέλος Σεπτεμβρίου 2014) και αντιστοιχεί σε 620 ΜΒ ανά πελάτη. Επίσης κατά 58% έχουν αυξηθεί οι πελάτες της Wind που έχουν smartphone και κάνουν χρήση Internet.

Share.

Leave A Reply