Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Σε τροχιά πώλησης η Blackberry

0

H πάλαι ποτέ κραταιά Blackberry, η κορωνίδα της Καναδικής οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης της πιθανότητας να πωληθεί.

BB-for-sale

Η επιτροπή που θα συσταθεί, θα διερευνήσει τα ενδεχόμενα της πώλησης της Καναδικής εταιρίας είτε στο σύνολό της, είτε κομμάτι-κομμάτι. Την επιτροπή αποτελούν ο Πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Thorsten Heins, ο Timothy Dattels, ο Bert Nordberg καθώς και άλλα μεγαλοστελέχη.

Είναι γνωστό από καιρό ότι η BlackBerry αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διαφορετικής φύσεως, και το μερίδιο της στην αγορά των smartphones ολοένα και συρρικνώνεται. Τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων έδειξαν ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ παράλληλα βλέπει το ποσοστό της στην αγορά να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς οπότε ήταν φυσιολογικό να αναζητείται μία νέα φόρμουλα για την επιβίωση της εταιρείας.

Ο Thorsten Heins,  υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας είναι πολύ καλά, το ίδιο και οι προσπάθειές της προς την εξυγίανση. Η ανάπτυξη του BES 10, αλλά και η πολύ θερμή υποδοχή των BlackBerry 10 από το κοινό ή υιοθέτηση του BBM είναι πράγματα που θα συνεχίσει να αναπτύσσει η εταιρεία και η πώλησή της θα εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική ευρωστία για την οριστική ανάκαμψη.

Όπως είναι λογικό η φημολογία σχετικά με τους επίδοξους μνηστήρες ανθεί και τα ονόματα εταιριών που πιθανολογούνται να μετέχουν στο μελλοντικό σχήμα είναι η Microsoft Corp και η Amazon.com Inc. Αναφέρεται επίσης και το όνομα της Lenovo, όπου ένα ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της είχε αναφέρει στις αρχές του έτους ότι η κινεζική εταιρεία κατασκευής υπολογιστών, θα εξετάσει μια προσφορά για τη BlackBerry για να ενισχύσει το portfolio της δικής της κινητής.

Ήδη όμως ακούγονται προβληματισμοί από την καναδική κυβέρνηση σχετικά με θέματα ασφάλειας που θα προκύψουν αν υπάρξει κινεζική συμμετοχή σε μια εταιρία με τόσο υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και ελεγχόμενης πρόσβασης δεδομένων.

Παρά τη συρρίκνωση που έχει υποστεί, το ενεργητικό BlackBerry περιλαμβάνει το BlackBerry Enterprise Service,  που με το υψηλό επίπεδο ασφαλείας που προσφέρει και αποτιμάται μεταξύ, 3 ως 4,5 δισ. δολάρια.  Επίσης με υψηλή αξία αποτιμάται η συλλογή από πατέντες που κατέχει η εταιρία και θα μπορούσε να αξίζει 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, τα περιουσιακά στοιχεία συμπληρώνονται με 3,1 δισεκατομμύρια  σε μετρητά και επενδύσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ακόμη και με μια συντηρητική εκτίμηση, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπερβαίνει τα   5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και οι αναλυτές λένε ότι τα smartphones που φέρουν το όνομά της έχουν μικρή ή καμία αξία και το κόστος για το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής θα της κόστιζε περίπου 2 δισ. δολάρια.

Share.

Leave A Reply